Ingrediëntenlijst
  • Voor de sinaasappel curd
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 1 el citroensap
  • 1 ½ sinaasappel, rasp
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr suiker
  • 5 eidooiers, losgeklopt

Het leuke van een curd is dat je het eigenlijk met elke vrucht (of combinatie van vruchten) kunt maken. Al eerder maakte ik deze mango-passievruchtcurd. Vandaag ga ik voor een frisse sinaasappelcurd. Door in dit curd recept zowel het sap als de rasp van de sinaasappels te gebruiken, met daarbij een vleugje citroensap, krijgt de curd een mooie volle en frisse smaak. Als je de sinaasappel curd wat steviger wilt, zodat je deze bijvoorbeeld als taartvulling kunt gebruiken, roer dan als de pan van het vuur komt 1-2 geweekte gelatineblaadjes door het mengsel.

Sinaasappelcurd

Bereiding: Sinaasappelcurd

Doe het sinaasappelsap, het citroensap, de sinaasappelrasp, de boter en de suiker in een hittebestendige kom en roer alles door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eidooiers zorgen dan voor een binding waardoor de curd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet.

Haal de sinaasappelcurd van het vuur als deze dik genoeg is en giet deze door een zeef. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.

Foto: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
mirjam 2018-01-18 19:26:23

hoe lang van te voren kan je deze slof maken

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-01-22 00:54:08

Ik neem aan dat je de sinaasappelslof bedoelt. De bodem en curd kun je enkele dagen van tevoren maken. De Italiaanse meringue is het lekkerst op de dag zelf of de dag erna.

Beantwoorden
Karin 2017-12-23 14:42:39

Hoi Rutger, zo de eerste voorbeding voor Kertst zit erop. Net sinaasappelcurd gemaakt hij is superlekker. Bedankt voor je duidelijke recept.

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-12-24 14:20:36

Geniet er van! Fijne dagen!

Beantwoorden
Marja 2017-12-12 12:20:14

Hoi Rutger,

Bedankt voor je antwoord. Het is me duidelijk nu. Ik ga wegen.
Groetjes, Marja.

Beantwoorden
MA
Marja 2017-12-04 16:53:26

Hoi Rutger,
Kun je ipv gelatineblaadjes ook gelatinepoeder gebruiken? En hoeveel wegen jouw gelatineblaadjes? Ik weet dat de langwerpige 2 gram wegen, maar ik heb ooit online gelatineblaadjes gekocht en die zijn 1.4 gram! Ze zijn ook vierkant. Vandaar ook mijn vraag over het gewicht.
En kun je poeder en blaadjes gewoon hetzelfde gebruiken, qua gewicht bedoel ik?
Veel vragen, ik weet het...maar ik weet het graag zeker!
Alvast bedankt en tot een volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 12:07:01

Hoi Marja. Je kunt gelatineblaadjes 1 op 1 vervangen door hetzelfde gewicht aan gelatinepoeder. Mijn gelatineblaadjes wegen 1.66 gram (12 in een pakje van 20 gram).

Beantwoorden
Rene 2017-07-15 16:57:52

Heerlijk recept.
Lekkere frisse sinaasappelsmaak.
Heb er een eigen twist aan gegeven en er een scheutje Grand Manier door gedaan.
Goddelijk.?

Beantwoorden
RE
Rutger 2017-07-19 23:06:02

Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Janien Voorhaar 2017-04-01 09:45:30

Ziet er lekker uit. Hoelang is het houdbaar?

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-04-03 20:52:34

Met zekerheid durf ik dat niet te zeggen, maar in de koelkast zeker wel een week.

Beantwoorden
Elin 2017-03-31 16:37:52

Als je nou een lemoncurd wil maken (want niks is lekkerder bij scones) kan je dan de sinaasappel hier 1 op 1 vervangen door citroen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-04-01 06:10:49

De verhouding is daar net wat anders voor, het recept daarvoor komt nog een keer online!

Beantwoorden
Jonna@burgertrutjesNL 2017-03-31 08:59:05

Oh dit lijkt mij lekker! HIer wil je altijd wel een potje van in huis hebben. Past overal bij

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-03-31 14:07:12

Dat klopt! Hier thuis ook echt een favoriet :)

Beantwoorden