- Voor de sinaasappel curd
- 100 ml vers sinaasappelsap
- 1 el citroensap
- 1 ½ sinaasappel, rasp
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr suiker
- 5 eidooiers, losgeklopt
Het leuke van een curd is dat je het eigenlijk met elke vrucht (of combinatie van vruchten) kunt maken. Al eerder maakte ik deze mango-passievruchtcurd. Vandaag ga ik voor een frisse sinaasappelcurd. Door in dit curd recept zowel het sap als de rasp van de sinaasappels te gebruiken, met daarbij een vleugje citroensap, krijgt de curd een mooie volle en frisse smaak. Als je de sinaasappel curd wat steviger wilt, zodat je deze bijvoorbeeld als taartvulling kunt gebruiken, roer dan als de pan van het vuur komt 1-2 geweekte gelatineblaadjes door het mengsel.
Bereiding: Sinaasappelcurd
Doe het sinaasappelsap, het citroensap, de sinaasappelrasp, de boter en de suiker in een hittebestendige kom en roer alles door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eidooiers zorgen dan voor een binding waardoor de curd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet.
Haal de sinaasappelcurd van het vuur als deze dik genoeg is en giet deze door een zeef. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.
Foto: Erik Spronk












