- Voor de curd
- 100 gr rijpe mango, schoongemaakt en in stukjes
- 75 gr passievruchtpulp (van ongeveer 4 passievruchten)
- 125 gr suiker
- 100 gr boter, in stukjes en op kamertemperatuur
- 5 eidooiers, losgeklopt
Bijna iedereen kent lemoncurd wel, maar wist je dat je van bijna alle vruchten curd kan maken! Deze mango-passievruchtcurd smaakt helemaal naar de zomer en kan je voor veel verschillende recepten gebruiken. Natuurlijk kan je hem gewoon op een croissantje of op brood eten, maar hij is ook heerlijk als taartvulling, door een dessert, als topping op een pavlova, door een botercrème en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Van welke vruchten zouden jullie nog meer een curd willen maken?
Bereiding: Mango-passievruchtcurd
Pureer de mangostukjes met de staafmixer. Doe de mangopuree, passievruchtpulp, de suiker en de boter in een hittebestendige kom en roer alles door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eidooiers zorgen dan voor een binding waardoor de curd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet. Haal de curd van het vuur als deze dik genoeg is. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.
Tip: Als je de curd wat steviger wilt, zodat je deze bijvoorbeeld als taartvulling kunt gebruiken, roer er dan als de pan van het vuur komt 1-2 geweekte gelatineblaadjes door.
Foto: Erik Spronk








