Ingrediëntenlijst
  • Voor de curd
  • 100 gr rijpe mango, schoongemaakt en in stukjes
  • 75 gr passievruchtpulp (van ongeveer 4 passievruchten)
  • 125 gr suiker
  • 100 gr boter, in stukjes en op kamertemperatuur
  • 5 eidooiers, losgeklopt

Bijna iedereen kent lemoncurd wel, maar wist je dat je van bijna alle vruchten curd kan maken! Deze mango-passievruchtcurd smaakt helemaal naar de zomer en kan je voor veel verschillende recepten gebruiken. Natuurlijk kan je hem gewoon op een croissantje of op brood eten, maar hij is ook heerlijk als taartvulling, door een dessert, als topping op een pavlova, door een botercrème en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Van welke vruchten zouden jullie nog meer een curd willen maken?

mango-passievruchtcurd

Bereiding: Mango-passievruchtcurd

Pureer de mangostukjes met de staafmixer. Doe de mangopuree, passievruchtpulp, de suiker en de boter in een hittebestendige kom en roer alles door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eidooiers zorgen dan voor een binding waardoor de curd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet. Haal de curd van het vuur als deze dik genoeg is. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.

Tip: Als je de curd wat steviger wilt, zodat je deze bijvoorbeeld als taartvulling kunt gebruiken, roer er dan als de pan van het vuur komt 1-2 geweekte gelatineblaadjes door.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Leo 2019-09-13 19:32:08

Is deze curd dan ook zwangerschapsproof? Ivm de eieren?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-09-15 10:09:38

In principe worden de eieren voldoende verhit, waardoor de curd zwangerschapsproef is.

Beantwoorden
Melanie 2019-04-03 07:35:35

Ik wil eclairs vullen is dit daar een goed receptuur voor? Enzoja kan ik dan beter met geletine of zonder?

Beantwoorden
ME
Rutger 2019-04-08 07:21:48

Als je eclairs helemaal met deze curd vult wordt het wel heel machtige denk ik. Ik zou het dan in combinatie met bijvoorbeeld banketbakkersroom gebruiken. En een klein beetje gelatine toevoegen is wel handig, dan blijft de vulling stevig genoeg.

Beantwoorden
Anna 2019-02-14 19:33:10

Hi Rutger.

Ik wil graag deze curd in mijn tartallets vullen, ik wil er 8 stuks maken. Zal deze hoeveelheid curd voldoende zijn?

Dankje.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-02-17 19:37:33

Dat denk ik wel.

Beantwoorden
Gesa 2018-05-30 20:22:50

Wat een super lekker recept. Ook echt niet moeilijk om te maken. Ik heb de passievrucht niet fijn gemaakt. De pitjes werden knapperig, heel erg lekker. Hij komt in de bruidstaart!

Beantwoorden
GE
Michelle 2018-04-29 12:43:19

Beste Rutger,

Laat de je pitjes van de passievrucht heel of is het lekkerder om die ook te pureren?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-04-29 17:10:54

Die zou ik mee pureren.

Beantwoorden
Michelle 2018-04-30 09:14:57

Super, dank je wel voor reactie.

Beantwoorden
MI
Kyra 2018-01-16 18:37:09

Klinkt erg goed! Ik wil graag 8 mini pavlova’s versieren + iets door het eiwitmengsel mengen. zal de hoeveelheid voldoende zijn, of toch het dubbele maken? Alvast bedankt!

Beantwoorden
KY
Rutger 2018-01-22 01:03:26

Ik denk dat je hier een heel eind mee komt.

Beantwoorden
Mandy 2017-05-20 16:26:16

Heerlijk.. Is dit recept genoeg om 1 taart te vullen..?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-05-26 10:58:46

Dat moet prima lukken.

Beantwoorden
Loes 2016-08-14 01:25:24

Welke maat eieren gebruik je?

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-08-14 11:28:13

Ik gebruik altijd maat M eieren in al mijn recepten, tenzij er uitdrukkelijk groot of klein bij staat.

Beantwoorden
Loes 2016-08-14 11:47:22

Hartelijk dank voor de snelle reactie. Ik ga de curd zo maken.

Beantwoorden
LO
Rutger 2016-08-14 21:25:32

Lekker! Geniet er van!

Beantwoorden
Simone 2016-07-25 20:41:54

Hoe lang zal het trouwens ongeveer houdbaar zijn?

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-07-25 21:37:49

Een weekje in de koeling lukt zeker en de curd is ook goed in te vriezen!

Beantwoorden
Simone 2016-07-25 20:11:56

O wat klinkt dit heerlijk zeg! Krijg gelijk zin om een zomerse taart te maken met deze curd!

Beantwoorden
SI