- Voor de sloffenbodems
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gr boter
- 100 gr suiker
- 80 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- Voor de spijsvulling
- 150 gr amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt
- ½ tot 1 ei
- Voor de blauwe-bessencompote
- 200 gr (diepvries) blauwe bessen
- ½ citroen, sap
- 2-3 el suiker
- 2 tl maïzena
- 2 el water
- Voor het cheesecake-mengsel
- 200 ml slagroom
- 60 gr witte basterdsuiker
- ½ citroen, rasp
- 200 gr roomkaas
- 1 zakje slagroomversteviger
Deze mini cheesecake-slofjes zijn onweerstaanbaar lekker! Het frisse cheesecake-mengsel gaat goed samen met de sloffenbodempjes en de blauwe bessen. Echt een aanrader dus! Een tijdje terug deelde ik al deze drie verschillende soorten mini-slofjes, dit is een mooie aanvulling daarop! Het recept is voor 16 minislofjes en de sloffenringetje kun je hier krijgen. Maak je liever twee grote sloffen? Volg dan de beschrijving in dit recept!
Bereiding: Mini cheesecake-slofjes met blauwe bessen
Kneed alle ingrediënten voor het sloffendeeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van 5 millimeter dik. Druk met een sloffenringetje plakjes deeg uit de grote lap. Vet de overige sloffenringetjes in en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de deegplakjes in de sloffenringen. Verdeel het spijsmengsel met behulp van een spuitzak over het midden van de deegplakjes. Zorg dat je de zijkanten vrijhoudt, zodat het deeg daar tijdens het bakken mooi kan rijzen. Bak de sloffenbodempjes in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder de sloffenringen direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.
De bessen compote maken
Doe voor de blauwe-bessencompote de blauwe bessen, het citroensap en de suiker in een pannetje en breng dit al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Laat het mengsel zo’n 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen. Meng de maïzena met het water en giet dit al roerend bij de compote. Breng de compote nog kort aan de kook en haal hem dan van het vuur. Laat de blauwe-bessencompote afkoelen.
De cheesecake slofjes afmaken
Klop de slagroom met de suiker stijf op. Voeg de roomkaas, de citroenrasp en de slagroomversteviger toe en klop het mengsel nog enkele minuten door. Verdeel het cheesecakemengsel over de sloffenbodempjes. Laat de cheesecake tot gebruik opstijven in de koelkast. Garneer de mini-slofjes voor het serveren met de blauwe-bessencompote.
Foto’s: Erik Spronk













