Ingrediëntenlijst
  • Voor de sloffenbodems
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de spijsvulling
  • 150 gr amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt
  • ½ tot 1 ei
  • Voor de blauwe-bessencompote
  • 200 gr (diepvries) blauwe bessen
  • ½ citroen, sap
  • 2-3 el suiker
  • 2 tl maïzena
  • 2 el water
  • Voor het cheesecake-mengsel
  • 200 ml slagroom
  • 60 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • 200 gr roomkaas
  • 1 zakje slagroomversteviger

Deze mini cheesecake-slofjes zijn onweerstaanbaar lekker! Het frisse cheesecake-mengsel gaat goed samen met de sloffenbodempjes en de blauwe bessen. Echt een aanrader dus! Een tijdje terug deelde ik al deze drie verschillende soorten mini-slofjes, dit is een mooie aanvulling daarop! Het recept is voor 16 minislofjes en de sloffenringetje kun je hier krijgen. Maak je liever twee grote sloffen? Volg dan de beschrijving in dit recept!

Mini cheesecake-slofjes met blauwe bessen

Bereiding: Mini cheesecake-slofjes met blauwe bessen

Kneed alle ingrediënten voor het sloffendeeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de spijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van 5 millimeter dik. Druk met een sloffenringetje plakjes deeg uit de grote lap. Vet de overige sloffenringetjes in en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de deegplakjes in de sloffenringen. Verdeel het spijsmengsel met behulp van een spuitzak over het midden van de deegplakjes. Zorg dat je de zijkanten vrijhoudt, zodat het deeg daar tijdens het bakken mooi kan rijzen. Bak de sloffenbodempjes in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder de sloffenringen direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

De bessen compote maken

Doe voor de blauwe-bessencompote de blauwe bessen, het citroensap en de suiker in een pannetje en breng dit al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Laat het mengsel zo’n 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen. Meng de maïzena met het water en giet dit al roerend bij de compote. Breng de compote nog kort aan de kook en haal hem dan van het vuur. Laat de blauwe-bessencompote afkoelen.

De cheesecake slofjes afmaken

Klop de slagroom met de suiker stijf op. Voeg de roomkaas, de citroenrasp en de slagroomversteviger toe en klop het mengsel nog enkele minuten door. Verdeel het cheesecakemengsel over de sloffenbodempjes. Laat de cheesecake tot gebruik opstijven in de koelkast. Garneer de mini-slofjes voor het serveren met de blauwe-bessencompote.

Foto’s: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Lola 2018-09-19 14:30:09

Hoi Rutger, wat een mooi recept. Ik heb ronde taartvormpjes van circa 10 cm met losse bodem. Kan ik deze ook gebruiken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-09-24 08:09:00

Dat kan zeker! Dan krijg je heerlijke eenpersoons taartjes!

Beantwoorden
Patricia 2018-06-08 20:28:34

Ze waren goddelijk en ik gebruikte zwarte bessen.
Hoe voorkom ik alleen de klontjes van de roomkaas?

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-06-10 12:22:49

Door de roomkaas een klein uur van te voren uit de koelkast te halen en even los te kloppen/roeren voordat je hem gaat gebruiken.

Beantwoorden
Mieke 2018-06-11 07:51:39

De hoeveelheidvulling is dat genoeg voor een springvorm van 24 cm

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-06-20 17:20:48

Jazeker! Verleng dan wel de baktijd!

Beantwoorden
Rika 2017-12-21 19:51:57

Hoe lang moet de roomkaas opstijven?

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-12-22 16:51:55

Niet zo heel lang, een klein uurtje in de koelkast is al prima. Maar langer mag natuurlijk.

Beantwoorden
Rika 2018-01-03 17:35:58

Dank! Ze zijn erg goed gelukt met de kerst. Heb ze in een grote slof-vorm gebakken.

Beantwoorden
RI
Daniëlle 2017-11-01 15:32:29

Wat zien ze er lekker uit! Ik krijg er gelijk zin in!

Beantwoorden
DA
Carla 2017-10-29 07:26:55

Hoeveel mini slofringen gebruik je voor dit recept, ik heb er 6. Ben zeer benieuwd naar het resultaat

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-10-30 12:28:03

Je maakt er zo'n 16 slofjes mee, maar je kunt ze natuurlijk in 3 keer bakken.

Beantwoorden
Diederik 2017-10-28 19:42:40

Oh man, wat waren ze lekker! Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
DI
Cindy 2017-10-26 16:52:00

Ze lijken mij heerlijk! Ik ga ze zeker een keer maken. Hoelang kan je deze bewaren?

Beantwoorden
CI
Rutger 2017-10-30 12:39:31

Eenmaal opgespoten zou ik ze binnen 2 dagen opeten. De gebakken bodempjes kun je wel goed invriezen.

Beantwoorden
Gerrit de Vries 2017-10-24 04:33:48

Als je een grote slof met dit recept wil maken kan ik gewoon dit recept voor 16 aanhouden maar dan alles gebruiken met een grote sloffenring?
Sloffen zijn bij mij op het werk erg geliefd en wil deze wel graag maken.

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-10-30 12:55:54

Met deze hoeveelheid maak je 2 grote sloffen. Kijk voor de werkwijze en baktijden bij deze sloffen: https://www.rutgerbakt.nl/aardbeienslof-recept/

Beantwoorden
Mariet 2017-10-22 14:58:42

Hoi Rutger,
Welke maten gebruik je voor de mini slofjes?
Waarschijnlijk van bouwhuis? En welke maat gebruik je altijd bij eenngrote slof? ?
Ziet ee super uit! Wil het zeker proberen!

Groetjes mariet

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-23 08:56:29

De grote sloffen zijn zo'n 24 x 9 cm en de minislofjes zijn 11 x 5 cm. Je kunt ze inderdaad beide bij bouwhuis.com kopen.

Beantwoorden
Ilona 2017-10-22 13:17:17

Kun je de bodems ook al van te voren klaarmaken en eventueel invriezen?

Beantwoorden
IL
Rutger 2017-10-23 08:56:47

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Ad 2017-10-22 09:10:34

Heb je ook een alternatief voor de spijs? Die is hier namelijk niet zo geliefd.
Of zou je die zo weg kunnen laten?

Beantwoorden
AD
Rutger 2017-10-23 08:58:06

Je kunt hem weg laten, alleen zijn de bodems dan niet zo spannend meer. Een alternatief is lastig. Je kunt spijs van andere noten maken, maar dat lijkt er dan nog wel veel op qua smaak.

Beantwoorden
Annelies 2017-10-21 20:33:37

Oh, wat ziet het er weer heerlijk uit. Dit ga ik zeker proberen! Bedankt voor het recept Rutger.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-23 09:00:29

Graag gedaan!

Beantwoorden
Annemiek 2017-10-21 14:50:10

Deze ga ik volgende week zeker maken!!!!

Beantwoorden
AN
Patricia 2017-10-21 07:13:48

Hallo Rutger,
Ik graag een keer een recept voor slofjes maken, maar dan in een springvorm. Kan jij me vertellen welke maat springvorm ik zou kunnen gebruiken en hoe lang het dan in de oven moet.

Alvast bedankt, groet Patricia

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-10-23 09:02:45

Je kunt het beste een springvorm van 24 centimeter gebruiken en de hoeveelheden en baktijd van grote sloffen aanhouden: https://www.rutgerbakt.nl/aardbeienslof-recept/

Beantwoorden
Patries 2017-10-28 09:20:35

Dank je wel. Ga het zeker proberen.

Beantwoorden
PA