- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gr boter, op kamertemperatuur
- 180 lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- Voor de amandelvulling
- 200 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
- ½-1 ei, losgeklopt
- Voor de stroopsaus
- 100 gr keukenstroop
- 50 gr lichtbruine basterdsuiker
- ¼-½ tl kaneelpoeder
- 40 gr boter
- 45 ml slagroom
- Voor de topping
- 250 ml slagroom
- 35 gr suiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- 250 gr roomkaas
- 4 stroopwafels, fijngehakt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- 3-5 stroopwafels, in stukjes gebroken
Ben je op zoek naar een lekker recept voor stroopwafeltaart? Dit recept is heerlijk en je maakt deze stroopwafeltaart zonder pakjes. Op de brosse bodem zit een heerlijke laag stroopwafelroom met daarop extra stukjes stroopwafel en stroopsaus. Genieten! Als basis voor de taartbodem gebruik ik mijn sloffendeeg. Dus in feite is het een stroopwafelslof met een heerlijke roomkaas topping.
Tip: wil je een stroopwafeltaart met karamel maken? Vervang dan de stroopsaus door karamelsaus. Gebruik hiervoor dit karamelsaus recept.

Zelf stroopwafeltaart maken
Dit stroopwafeltaart recept is eenvoudig zelf te maken. Ik heb het recept opgedeeld in verschillende stappen, zodat je het makkelijk stap voor stap kunt volgen
Deeg taartbodem maken
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Spijsmengsel over deeg verdelen
Voordat je met de volgende stap aan de slag gaat: verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de amandelspijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7-8 millimeter. Druk met een ingevette springvorm rand van 24 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Plaats de deegplak op een de bakplaat en plaats de ingevette rand van de springvorm eromheen.
Verdeel het spijsmengsel over het deeg, maar laat aan de buitenkant 1½ centimeter deeg onbedekt. Je kunt het spijs verdelen met een spuitzak met een glad spuitmondje of met een lepel.
Bodem stroopwafeltaart bakken
Bak de sloffenbodem in 23-28 minuten gaar. Verwijder de taartring direct na het bakken en laat de taartbodem afkoelen.
Stroopsaus maken
Doe voor de stroopsaus de stroop in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en de boter toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de stroop 1-2 minuten koken, tot alle suiker kristallen opgelost zijn. Voeg de slagroom toe en laat de saus nog 1-2 minuten doorkoken. Laat de saus vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
Cheesecake topping maken
Dan is het nu tijd voor de cheesecake topping voor de stroopwafeltaart. Doe de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Voeg de roomkaas toe en klop het mengsel door tot het een mooi stevig en romig geheel is. Spatel vervolgens 65 gram van de stroopsaus door het mengsel en meng tot slot de fijngehakte stroopwafels erdoor. Schep het roomkaasmengsel op de taartbodem. Ga je de stroopwafeltaart later serveren, zet deze dan nu in de koelkast en maak ‘m vlak voor het serveren af.
Stroopwafeltaart garneren & serveren
Ga je de stroopwafeltaart aansnijden? Bestrooi voor het serveren de stroopwafeltaart met de stukjes stroopwafel en besprenkel de taart tot slot met de stroopsaus.
Foto’s: Erik Spronk











