Ben je op zoek naar een lekker recept voor stroopwafeltaart? Dit recept is heerlijk en je maakt deze stroopwafeltaart zonder pakjes. Op de brosse bodem zit een heerlijke laag stroopwafelroom met daarop extra stukjes stroopwafel en stroopsaus. Genieten! Als basis voor de taartbodem gebruik ik mijn sloffendeeg. Dus in feite is het een stroopwafelslof met een heerlijke roomkaas topping.

Stroopwafeltaart - Recept

Tip: wil je een stroopwafeltaart met karamel maken? Vervang dan de stroopsaus door karamelsaus. Gebruik hiervoor dit karamelsaus recept.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter, op kamertemperatuur
  • 180 lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • Voor de amandelvulling
  • 200 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • ½-1 ei, losgeklopt
  • Voor de stroopsaus
  • 100 gr keukenstroop
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼-½ tl kaneelpoeder
  • 40 gr boter
  • 45 ml slagroom
  • Voor de topping
  • 250 ml slagroom
  • 35 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 250 gr roomkaas
  • 4 stroopwafels, fijngehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 3-5 stroopwafels, in stukjes gebroken
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Zelf stroopwafeltaart maken

Dit stroopwafeltaart recept is eenvoudig zelf te maken. Ik heb het recept opgedeeld in verschillende stappen, zodat je het makkelijk stap voor stap kunt volgen

Stroopwafeltaart - Recept

Deeg taartbodem maken

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. 

Spijsmengsel over deeg verdelen

Voordat je met de volgende stap aan de slag gaat: verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Meng de amandelspijs met het halve of hele ei om het wat dunner te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7-8 millimeter. Druk met een ingevette springvorm rand van 24 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Plaats de deegplak op een de bakplaat en plaats de ingevette rand van de springvorm eromheen. 

Verdeel het spijsmengsel over het deeg, maar laat aan de buitenkant 1½ centimeter deeg onbedekt. Je kunt het spijs verdelen met een spuitzak met een glad spuitmondje of met een lepel.  

Bodem stroopwafeltaart bakken

Bak de sloffenbodem in 23-28 minuten gaar. Verwijder de taartring direct na het bakken en laat de taartbodem afkoelen.

Stroopsaus maken

Doe voor de stroopsaus de stroop in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en de boter toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de stroop 1-2 minuten koken, tot alle suiker kristallen opgelost zijn. Voeg de slagroom toe en laat de saus nog 1-2 minuten doorkoken. Laat de saus vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. 

Cheesecake topping maken

Dan is het nu tijd voor de cheesecake topping voor de stroopwafeltaart. Doe de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Voeg de roomkaas toe en klop het mengsel door tot het een mooi stevig en romig geheel is. Spatel vervolgens 65 gram van de stroopsaus door het mengsel en meng tot slot de fijngehakte stroopwafels erdoor. Schep het roomkaasmengsel op de taartbodem. Ga je de stroopwafeltaart later serveren, zet deze dan nu in de koelkast en maak ‘m vlak voor het serveren af. 

Stroopwafeltaart garneren & serveren

Ga je de stroopwafeltaart aansnijden? Bestrooi voor het serveren de stroopwafeltaart met de stukjes stroopwafel en besprenkel de taart tot slot met de stroopsaus. 

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (23)
Anne 2021-03-03 08:39:38

Oeh deze ziet er superlekker uit! Maar..ik hou niet van amandelspijs, kn je dat door iets anders vervangen of evt weglaten?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-08 10:25:12

Je kunt 'm ook met banketbakkersroom maken: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slof/basisrecept-sloffenbodem-met-en-zonder-amandelspijs/

Beantwoorden
Janina 2021-03-03 20:24:19

Ik heb wel eens gelezen bij 1 van zijn recepten om dit met banketbakkersroom te vervangen

Beantwoorden
JA
Doortje Palland 2021-03-03 10:25:00

Super dit recept Rutger! Ik krijg als het goed is een heel pakket aan bakspullen van bouwhuis binnen met sloffenvormen dus ga die meteen testen en deze maken ✨

Beantwoorden
DO
Susan 2021-03-03 14:06:13

Hoi Rutger
Natuurlijk als 1e gefeliciteerd!!!!
Mag ik vragen hoe groot de springvorm is die je hiervoor gebruikt?

Beantwoorden
SU
Desiree 2021-03-03 15:19:49

24 cm. Staat bij het stukje over de amandelspijs.

Beantwoorden
DE
Susan 2021-03-03 16:08:50

Dank je Desiree. Niet goed gelezen 😉

Beantwoorden
SU
Ilse 2021-03-03 15:48:33

Hoi Rutger,
Bedoel je met keukenstroop die voor op de pannenkoeken?

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-03-08 10:23:51
Evelyn van Zijl 2021-03-03 20:45:36

Hoi Rutger, allereerst van harte gefeliciteerd!
De taart lijkt me heerlijk!
Maar mijn man kan geen roomkaas verdragen.
Kan ik hiervoor iets anders gebruiken?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-03-08 10:22:19

Dank! Mascarpone kan, maar dat is ook een soort roomkaas. Anders zou ik gewoon helemaal slagroom gebruiken.

Beantwoorden
Judy 2021-03-06 16:10:39

Hoi Rutger,

Ik was super enthousiast over deze taart, dus vandaag aan de slag gegaan! Nu is alles goed gegaan, behalve de taartbodem... Hij is helemaal niet gaar geworden en er kwam ook nattigheid onder de springvorm vandaag tijdens het bakken. Heb je enig idee wat ik fout heb gedaan? Ik zou hem graag opnieuw willen proberen. Groetjes Judy

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-03-08 10:18:12

Hoi. Dat is heel gek. Heb je alles goed afgewogen? En de taartbodem ook helemaal laten afkoelen? Tijdens het afkoelen wordt hij pas stevig.

Beantwoorden
Judy 2021-03-06 17:45:57

Inmiddels de taart af laten koelen en daardoor harde ie alsnog uit en kon ik hem afmaken met de cheesecake topping & de garnering!! Superlekker!!!!

Beantwoorden
JU
Thea 2021-03-09 11:43:34

Echt een lekkere taart. Gefeliciteerd

Beantwoorden
TH
Rutger 2021-03-15 11:05:14

Dankjewel!

Beantwoorden
Mapje 2021-03-10 18:32:37

Kun je deze taart ook invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-15 11:02:54

De gebakken bodem kun je invriezen, maar de taart met topping en al zou ik niet invriezen. De structuur van het roommengsel wordt er niet lekkerder van.

Beantwoorden
Van Dam lucienne 2021-03-12 16:57:45

Heb juist :Rutger bakt,de 100 beste recepten gekocht.Verweg het beste bakboek uit mijn collectie.

Beantwoorden
VA
Rutger 2021-03-15 10:54:33

Superleuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Sigrid 2021-03-13 09:10:20

Ik houd veel deeg en stroopsaus over, klopt dat?

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-03-15 10:54:20

Je houdt inderdaad van beide iets over. Van het deeg kun je bijvoorbeeld minislofjes of kleine taartjes maken. De saus kun je bij de taart serveren en anders gebruiken voor andere baksels of desserts.

Beantwoorden
Sigrid 2021-03-18 13:27:30

Bedankt voor je tips. Ik heb het deeg ingevroren om later iets van te maken. De taart was heerlijk!

Beantwoorden
SI
Janique 2021-03-13 10:36:21

Staat inmiddels onder de stolp te wachten op de visite 😄 helaas is m’n roomkaas mengsel een beetje gek. Er zitten allemaal klontjes in en door de stroop is ‘ie bruin van kleur geworden, het is niet zo’n mooie gladde crème als op jouw foto... enig idee wat ik verkeerd gedaan kan hebben? Smaak is wel goed gelukkig!

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-03-15 10:53:33

Was de roomkaas te koud waardoor het niet mooi mengde met de slagroom? De crème hoort iets bruin te zijn, dat was bij mij ook het geval.

Beantwoorden
geertje 2021-03-19 14:09:45

super lekker en makkelijk maken. ik ken het recept al bijna uit mijn hoofd ;)
bij mij is de roomkaas deeg een beetje bruin geworden en niet mooi wit en glad
wat heb ik verkeerd gedaan?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-03-21 13:18:10

Dat komt door de stroop die er doorgaat, geen probleem, dat hoort zo.

Beantwoorden
geertje 2021-03-31 11:29:45

ok bedankt voor de reactie

Beantwoorden
GE
Laura 2021-03-25 19:42:27

Mjam, dat was weer een lekker recept! Dankje voor het delen.
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-03-29 19:50:05

Fijn dat het in de smaak viel!

Beantwoorden
Lineke 2021-04-02 11:07:08

Wat voor soort roomkaas gebruik je voor deze taart?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-04-05 11:07:06

Ik heb hier Philadelphia naturel gebruikt.

Beantwoorden
Marjo 2021-04-20 15:42:50

Stroopwafeltaart was fantastische.Wel was hij een beetje hard Komt dat door de marsepijn.?Die heb ik meegebakken.Chapeau voor dat recept.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-04-26 13:01:42

De amandelspijs wordt meegebakken, dat klopt. Heb hete lucht gebruikt? Daar kan de bodem iets harder van worden.

Beantwoorden
Jort 2021-05-08 15:03:18

Hallo ik heb een vraag, wat moet je doen als de topping vloeibaar is?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-05-10 08:04:54

Dan is er ergens iets is gegaan. Waarschijnlijk is de slagroom dan niet lang genoeg geklopt. Of de topping is juist te lang geklopt na het toevoegen van de stroop. Je kunt proberen alles nog verder te kloppen.

Beantwoorden
Chantal 2021-05-18 11:47:36

Dat klinkt erg lekker. Maar voor hoeveel personen is deze taart?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-05-31 11:16:13

Voor ongeveer 10 personen.

Beantwoorden
Ruud 2021-05-25 10:30:01

Klopt het dat je altijd deeg overhoudt aangezien je het uitsteekt met behulp van de springvorm? Of zou het helemaal gebruikt moeten worden?

Beantwoorden
RU
Iris 2021-05-25 18:07:23

Hoi Rutger,

Ik wilde deze heerlijk ogende stroopwafel slof in het klein maken. Nu is mijn stroop helaas tijdens het afkoelen naar kamertemperatuur helemaal hard geworden. Hoe hou ik de stroop mooi vloeibaar? Nu heb ik hem helaas niet kunnen verwerken.

Alvast bedankt!

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-05-31 10:33:26

je kunt iets meer slagroom toevoegen.

Beantwoorden
Chantal 2021-10-13 18:47:10

Hoi Rutger, ik ga deze taart maken voor de verjaardag van mijn zoontje. Hoe lang van te voren kan ik deze maken? (Bv op donderdag en op zaterdag serveren?)

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-10-18 08:44:54

De bodem kun je al prima enkele dagen eerder maken en luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren. De topping zou ik er op de ochtend zelf op doen. Dat is echt het lekkerst.

Beantwoorden
Gul 2022-01-09 08:39:38

Hoi Rutger,ik ga m zeker een keertje proberen te maken, kan je deze topping ook voor ier anders gebruiken als basis,bijv.tiramisu?

Beantwoorden
GU
Rutger 2022-01-11 09:22:31

Tuurlijk!

Beantwoorden
Lia Mocking 2022-05-05 10:20:19

Goedemorgen Rutger voor de bodem kan je ook de spijs weglaten. Ik ben daar niet zo gek op

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-05-08 19:33:25

Als je het weglaat wordt de bodem wel wat saai. Je kunt ook banketbakkersroom gebruiken. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/slof/basisrecept-sloffenbodem-met-en-zonder-amandelspijs/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.