Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 250 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1-2 tl rode kleurstof
  • 15 gr cacaopoeder
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Voor de roomkaascrème
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille-extract
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

De red velvet taart is een echte Amerikaanse klassieker, die je tegenwoordig ook steeds vaker in Nederland tegenkomt. De rode kleur van de red velvet cake ontstond vroeger vanzelf tijdens het bakken, door een wisselwerking tussen de azijn, karnemelk en het toen nog minder bewerkte cacaopoeder. Tegenwoordig wordt voor de rode kleur eigenlijk altijd kleurstof gebruikt. Met dit red velvet taart recept bak je een taart waar je met 12 tot 16 personen van kunt genieten.

Red velvet taart bakken – recept

Bereiding: Red velvet taart

Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken. Vet 3 ronde vormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.

Meng de karnemelk met de rode kleurstof en cacao door elkaar. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Meng er de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem door. Voeg vervolgens de rest van beide toe en meng ook de baking soda en witte wijnazijn door het beslag. Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak de cakes in 25-30 minuten gaar. Stort ze op een rooster en laat ze zo afkoelen.

Doe voor de roomkaascrème de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze romig. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles door tot een gladde crème.

Snijd de drie cakes aan de bovenkant recht bij. Verkruimel de afsnijdsels en bewaar deze. Leg één cake op een bord en strijk daar een laag van de crème over. Bedek dit met de tweede cake en strijk ook daar een laag roomkaascrème over. Dek dit af met de derde cake en bestrijk de taart bovenop en aan de zijkanten met een dun laagje crème. Zet de taart minimaal 30 minuten in de koelkast.

Bestrijk de taart met de rest van de roomkaascrème en strooi de achtergehouden cakekruimels erbovenop.

Red velvet taart bakken – recept

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
lizet 2019-09-04 09:51:38

Hoi Rutger,

kan je mij vertellen welke maat eieren je hebt gebruikt voor dit recept.

mvg,
lizet

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-09-15 10:30:48

Voor alle recepten gebruik ik M eieren. Meer info daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Floris 2019-04-15 18:46:24

Vanmiddag ook de taart gemaakt. Ook bij mij viel de kleur tegen.. smaak was erg goed

Beantwoorden
FL
Rutger 2019-04-16 18:11:56

Voor een volgende keer zou je iets meer rode kleurstof, of minder cacaopoeder kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Floris 2019-04-19 17:31:19

Bedankt voor je reactie, ga ik doen!

Beantwoorden
FL
Debby 2019-04-12 09:56:31

Hoi Rutger,

Wat ziet de taart er geweldig uit. Mijn neefje wilde graag zo'n taart maken. Erg lekker, maar ik vond de kleur tegen vallen. Wat voor kleurstof gebruik jij? Poeder / gel / vloeibaar? Heb je eventueel een merk?
Bedankt voor het recept, dit wordt vast de volgende poging.

Beantwoorden
DE
Noortje 2019-04-12 21:55:52

Ik lees graag even mee, want deze vraag had ik ook.

Beantwoorden
NO
Chantal 2019-04-12 22:18:02

Dat probleem had ik dus ook met een recept van Cully (zag het recept niet op je blog) door de cacao word hij niet mooi rood.

Beantwoorden
CH
Chantal 2019-04-12 22:20:59

Ik heb hetzelfde probleem, ik lees mee.

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-04-16 18:21:50

Hoi Debby. Ik gebruikte gel kleurstof van Wilton, super rood heet het. Ook daar heb je best wel wat van nodig om de taart echt mooi rood te krijgen. Ik ben in het recept al laag gaan zitten met de hoeveelheid cacaopoeder. Als je daar te veel van gebruikt is het ook lastig om een mooie rode cake te krijgen.

Beantwoorden
Debby 2019-04-17 10:34:36

Super bedankt voor de reactie Rutger, weet ik waar het aan ligt en waar ik naar op zoek kan. ;)

Beantwoorden
DE