Medovik is een Russische honingtaart en een echte klassieker. De taart is te herkennen aan zijn prachtige koeklagen met een romige vulling ertussen. Deze honingtaart maak je het beste een dag van tevoren. Net na het opbouwen zijn de koeklagen namelijk nog vrij stevig, terwijl de roomvulling juist wat aan de zachte kant is. Na een nacht in de koelkast zijn de koeklagen en vulling samengesmolten tot een taart die perfect in balans is. Van deze honingtaart kun je 12-16 punten snijden. 

Medovik recept

Dit recept komt uit De Bakatlas waarin je naast dit recept nog 149 heerlijke bakrecepten van over de hele wereld vindt!

Waar komt Medovik vandaan?

Hoe de Russische honingtaart is uitgevonden, is niet helemaal bekend. Het bekendste verhaal is dat Medovik zijn oorsprong kent in de 19e eeuw en bedacht is door de kok van de Russische tsaar Alexander de Eerste. Of dit klopt, zullen we waarschijnlijk nooit met zekerheid weten. Wat we wel weten is dat honing altijd een belangrijk ingrediënt is geweest in de Russische keuken. Het werd gebruikt als natuurlijke zoetstof, al ver voordat suiker beschikbaar was.  

Wist je trouwens dat er ook een Tsjechische honingtaart is, die veel gelijkenissen heeft met deze Russische Medovik? De Tsjechische taart heet Medovnik, wat ook letterlijk ‘honingcake’ betekent.

Medovik recept

Medovik bewaren 

Deze Medovik of honingtaart is het lekkerst nadat je ‘m een nacht in de koelkast hebt bewaard. Maak de cake dus niet op de dag dat je hem wilt serveren, maar start een dag van tevoren met het recept. De honingtaart zelf kun je maximaal 3-4 dagen in de koelkast bewaren. 

Medovik recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 2 eieren
  • 175 gr suiker
  • 150 gr honing
  • 110 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 1½ tl baking soda
  • 450 gr bloem
  • Voor de vulling
  • 350 ml slagroom
  • 350 ml zure room
  • 150 gr poedersuiker
  • 1-2 tl vanille-extract
Broodbakbol banner desktop

Zelf Russische honingtaart/Medovik maken 

Doe de eieren, suiker, honing, boter en het zout in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met een laagje kokend water en roer het mengsel au bain-marie met een garde tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. 

Haal de kom van het waterbad, voeg de baking soda toe en roer goed door. Voeg de bloem toe en kneed alles tot een deeg. Het deeg is vrij plakkerig. Kneden gaat het makkelijkst met een handmixer met deeghaken of een standmixer met een platte menghaak. 

Zet het deeg ½-1 uur in de koelkast voor je het verder verwerkt, tot het iets steviger is.

Honingkoek bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Leg een stuk deeg op een vel bakpapier en leg daar een ander vel bakpapier op. Rol het deeg tussen de twee vellen bakpapier uit tot een ronde plak met een doorsnede van ruim 20 centimeter. Haal het bovenste stuk bakpapier eraf en leg het bakpapier met het deeg op de bakplaat. Prik het deeg meerdere malen in met een vork en bak het 5-9 minuten tot het goudbruin is. 

Druk direct nadat de koek uit de oven komt een ronde plak uit de koek, met behulp van een springvorm of taartring van 20 centimeter. Bewaar de overblijfsels van de koek voor later. 

Herhaal dit proces met de overige 7 stukken deeg en laat alles afkoelen.

Romige vulling voor Medovik maken

Doe voor de vulling de slagroom, zure room, poedersuiker en het vanille-extract in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) op. Klop het mengsel ongeveer 5 minuten, tot het redelijk stevig is. 

Medovik opbouwen & serveren

Bestrijk een afgekoelde plak honingkoek met een deel van de vulling en leg daar een koekplak bovenop. Ga zo door tot de hele taart opgebouwd is. Bestrijk de taart aan de boven- en zijkant met een dun laagje van de vulling en zet de taart een nacht in de koelkast.

Doe de afsnijdsels van de koek in een keukenmachine met messen of een hakmolentje en maal het tot kruimels. Bedek de taart aan alle kanten met de kruimels.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (6)
Joosje 2024-04-25 09:04:31

Lijkt me heel erg fijn om deze cake te gaan bakken als mijn kleindochter en schoondochter uit Wit-Rusland op vakantie komen in de zomer

Beantwoorden
JO
Christianne Raes 2024-04-25 12:16:05

Wanneerje de koek uit de oven haalt en dan met een ring de resten deeg(?) eraf haalt, dan is dat koek en geen deeg meer?

Beantwoorden
CH
Rutger 2024-04-29 19:20:14

Heel scherp! Thanks voor je oplettendheid, je hebt helemaal gelijk! Ik heb het aangepast in de tekst.

Beantwoorden
Fabienne 2024-04-25 12:47:46

Je zou toch 2 of eventueel 3 delen tegelijkertijd kunnen bakken in de oven? Lijkt mij zuiniger in gebruik

Beantwoorden
FA
Rutger 2024-04-29 19:19:10

Dat zou zeker kunnen, maar enkel in een oven met hetelucht stand. Met onder en bovenwarmte lukt dat helaas niet.

Beantwoorden
Nynke 2024-04-30 05:57:05

Hi,
Is 180 graden boven en onderwarmte? Dan zal hetelucht zo'n 160 graden zijn toch?

Beantwoorden
NY
Rutger 2024-05-02 17:55:38

Hi. Dat verschilt een beetje per oven. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Peter 2024-04-30 19:22:26

Niet erg gepast om nu iets ‘Russisch’ op de site te zetten. Ook al is het maar een recept.

Beantwoorden
PE
Jozephina 2024-05-02 13:59:26

Beste Peter,
Jammer, dat dit onderwerp via een baksite wordt besproken!
Dan kan je geen enkele componist, zoals: bijv. Rachmaninov meer beluisteren!
Laten we de goede dingen behouden zoals: een lekker Russisch taartje eten. Dat is het erfgoed van een land!
Groet,
Jozephina

Beantwoorden
JO
Renate 2024-05-04 14:52:01

Lijkt me lekker! Ik ben me aan het voorbereiden om hem zo te gaan maken voor mijn verjaardag morgen :)

Beantwoorden
RE
Rutger 2024-05-06 11:14:07

Alvast gefeliciteerd! Geniet er van!

Beantwoorden