Ingrediëntenlijst
  • Voor de aardbeien bavarois
  • 300 gr aardbeien, schoongemaakt en ontkroond
  • sap van ¼-½ citroen
  • 300 ml slagroom
  • 75 suiker
  • 4 blaadjes gelatine (6,7 gr), geweekt in koud water
  • Voor de spiegel van aardbeien
  • 175 gr aardbeien, schoongemaakt en ontkroond
  • sap van ¼ citroen
  • 30 gr suiker
  • enkele druppels rode kleurstof, optioneel
  • 2 blaadjes gelatine (3,3 gr), geweekt in koud water

Een rijke bodem van amandelfinancier, luchtige vulling van aardbeien bavarois en een garnering van aardbeien en chocolade: deze zomerse aardbeien-bavaroistaart is feestelijk om te zien én heerlijk om op te eten.

Voor dit recept maak ik een vulling van aardbeien bavarois, wat een luchtige en koude pudding is. Bavarois is Frans voor Beiers en dit dessert wordt daarom ook wel een Beierse pudding genoemd.

Van deze aardbeien bavaroistaart kun je met 10-12 personen genieten. Ik heb voor deze heerlijke, zomerse bavaroistaart samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis.

Tip: voor deze taart gebruik ik een springvorm van 24 centimeter en een taartring van 22 centimeter. Tijdens het bakken krimpt de bodem namelijk iets en ik vind het mooier als je de bodem nog ziet aan de buitenkant. Daarom gebruik ik een wat grotere springvorm en steek ik de bodem na het bakken uit met een iets kleinere taartring. Je kunt deze stap achterwege laten en de taart volledig maken in de springvorm van 24 centimeter, maar dan zal je de bodem wat minder goed zien aan de zijkant. Om te zorgen dat de taart na het opbouwen mooi uit de taartring komt gebruik ik dit acetaatfolie.

Zelf aardbeien-bavaroistaart maken

Ga je zelf deze aardbeien-bavaroistaart maken? Het recept is op te splitsen in verschillende onderdelen. Denk aan het maken van de bodem, het maken van de bavaroistaart en het opbouwen en garneren van de taart.

Taartbodem maken

Voor de bodem van de aardbeien-bavaroistaart gebruik ik amandelfinancier. De volle smaak van de financier gaat perfect samen met aardbeien.

Smelt de boter in een steelpan. Laat de boter op middelhoog vuur al roerend verder kleuren tot een hazelnootkleurige beurre noisette. Dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de bezinksels in de pan achter te laten.

Meng het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en het zout. Roer hier de eiwitten en het amandelextract doorheen en roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag. Laat het beslag vervolgens 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm intussen de oven op 180 °C voor. Vet een springvorm van 24 centimeter in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig. Bak de bodem in 23-28 minuten goudbruin en gaar. Laat ‘m vervolgens afkoelen.

Aardbeien bavarois maken

Doe de aardbeien met het citroensap in een blender of keukenmachine met hakmessen en mix het tot een gladde puree. Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Klop de slagroom niet helemaal stijf, dan wordt het lastiger om de aardbeienpuree er goed doorheen te mengen. 

Doe 3-4 eetlepels van de aardbeienpuree in een steelpannetje en verwarm deze al roerend. Haal het pannetje van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in de warme puree. Meng dit vervolgens door de rest van de aardbeienpuree.

Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door het aardbeienmengsel tot het goed gemengd is. Spatel vervolgens de andere helft van de slagroom door het mengsel en probeer daarbij de luchtigheid goed te behouden.

Bavaroistaart opbouwen

Steek met een taartring van 22 centimeter een ronde plak uit de financierbodem. Zet de taartring op een (taart)bord en bekleed de binnenkant van de vorm met acetaatfolie. Leg de amandelfinancier in de ring en schep de aardbeien bavarois daarop. Strijk de bovenkant glad en laat de bavarois minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Aardbeienspiegel maken

Doe voor de bovenlaag de aardbeien met het citroensap in een blender of keukenmachine met hakmessen en mix het tot een gladde puree. Doe ⅓ van de aardbeienpuree met de suiker en naar wens enkele druppels rode kleurstof in een steelpan en verhit dit tot tegen het kookpunt. Haal de pan van het vuur en los de geweekte gelatine op in het warme aardbeienmengsel. Voeg de rest van de aardbeienpuree toe en meng goed door elkaar. Giet de massa op de aardbeien bavarois, strijk voorzichtig glad en laat de taart nog 2 uur opstijven in de koelkast.

Bavaroistaart garneren

Verwijder de taartring en haal het acetaatfolie voorzichtig van de taart af. Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter en spuit daarmee rozetten op de taart. Garneer de taart met de chocolade bloemetjes en flamingo’s en leg wat verse aardbeien in het midden.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Rosalie 2022-06-15 23:22:52

Ik heb de taart gemaakt en hij was super! Klopt het dat de bodem relatief dik is? Heb jij tips om de bodem gelijkmatig te krijgen qua dikte?

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-06-19 20:14:53

Het klopt dat deze iets dikker is dan je wellicht gewend bent, maar dat vind ik zelf juist heel lekker. Met onder- en bovenwarmte wordt de bodem het meest gelijkmatig van hoogte.

Beantwoorden
Roelie 2022-06-14 21:10:39

Hallo Rutger, ik ga deze taart binnenkort weer maken. Ik wil de bodem graag wat eerder bakken. Is deze ook in te vriezen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-06-19 20:15:44

Hi. Ja je kunt de bodem prima invriezen.

Beantwoorden
Annemieke 2022-06-04 12:57:23

In de beschrijving mist volgens mijn het toevoegen van het amandelextract. Dit zie ik in het filmpje wel terug komen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-06 09:18:35

Dank voor je oplettendheid! Ik heb het toegevoegd.

Beantwoorden
Annelies 2022-06-03 09:32:21

Hallo, ik lees nergens dat de eiwitten opgeklopt moeten worden. Ik neem aan dat dat wel de bedoeling is, klopt dat? of lees ik er over heen.

Beantwoorden
AN
Annemieke 2022-06-04 13:14:23

Ik denk niet dat dit hoeft, zie het filmpje.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-06 09:22:49

Hoi. De eiwitten hoeven niet opgeklopt te worden.

Beantwoorden
Yvette 2022-05-27 15:13:53

Wat is de hoogte van de gebruikte taartring? Kan dit niet terugvinden alvast dankjewel

Beantwoorden
YV
Rutger 2022-05-29 20:57:58

Met 5 centimeter gaat het prima. Je kunt altijd het plasticfolie nog iets laten uitsteken aan de bovenkant.

Beantwoorden
Linda 2022-05-17 10:13:17

Heerlijke taart! Gisteren gemaakt en goed geslaagd! Het enige is dat ik de oven temperatuur niet terug kon vinden in het recept. Heb de bodem nu op 180 graden gebakken.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-05-22 18:01:13

Wat leuk om te horen! De temperatuur was helaas weggevalen. 180 °C is de juiste temperatuur!

Beantwoorden
Feike 2022-05-16 16:50:52

Is dit recept genoeg om 6 kleine taartjes te maken? Welk formaat zou je aanraden?

Beantwoorden
FE
Rutger 2022-05-22 18:03:11

Dat kan prima. Ik zou voor zo'n 8 centimeter gaan.

Beantwoorden
Margreet 2022-05-15 11:47:13

Geweldig recept, lijkt mij. Ik ben best wel bedreven in de bavarois, maar heb nog nooit zo’n bodem gemaakt. Maar dat gaat nu zeker gebeuren 🍓🍓🍓

Beantwoorden
MA