’t Heerlijk avondje is pas echt geslaagd met een zelfgemaakte sinterklaas taart! Voor de basis van deze taart heb ik carrot cake gebakken. De taart is extra op smaak gebracht met speculaaskruiden en er zitten rozijnen en stukjes pecannoten in. Tussen de twee cakes en bovenop zit een heerlijke witte chocolade ganache. Om de sinterklaastaart helemaal af te maken heb ik ‘m versierd met strooigoed en een chocoladeletter.

Sinterklaas taart

De chocoladeletter kun je kant en klaar kopen, maar het is veel leuker om deze zelf te maken. Om dat te doen heb ik een chocoladeletter vorm gebruikt. Met een cornetje heb ik daar eerst wat lijntjes getempereerde witte chocolade in gemaakt. Vervolgens heb ik de vorm verder gevuld met getempereerde pure chocolade. Je kunt ook zelf een gespoten chocoladeletter maken en die gebruiken als afwerking van de taart. Van dit sinterklaastaart recept kun je zo’n 16 punten snijden. 

Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • bakspray
  • chocoladeletter
  • strooigoed
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Sinterklaas taart maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet twee ronde vormen van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) ongeveer 3 minuten. Doe de eieren erbij en mix alles nog kort door. Doe de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer deze erdoor. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en stukjes pecannoot door het beslag.

Verdeel het beslag over de twee bakvormen en strijk het glad. Bak de cakes in 45-55 minuten gaar. Test of de worteltaart gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Zit er geen beslag meer aan de prikker als je deze er uit haalt, dan is de taart gaar. Laat de cakes afkoelen in de vorm.

Witte chocolade ganache maken

Doe de slagroom met de honing een pan en breng het mengsel aan de kook. Doe de witte chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat deze opstijven in de koelkast.

Bestrijk één van de cakes met de helft van de ganache en plaats daar de andere cake op. Bestrijk ook deze met de ganache, leg de chocoladeletter erop en garneer de sinterklaastaart met strooigoed.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Henny Berghuis 2020-11-18 15:35:48

Wat een gezellige taart, bedankt voor het leuke recept, deze maak ik voor 5 december, ik heb nu al trek.

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-11-22 09:54:27

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
J.Robinson 2020-11-18 18:53:10

leuke taart

Beantwoorden
J.
Danielle 2020-11-22 10:12:56

Hoi! Het recept ziet er top uit, kun je de taart de dag van te voren maken? Hoe bewaar je ‘m? Alvast bedankt!

Beantwoorden
DA
Evelien 2020-11-22 11:40:58

Dat kan zeker, daardoor wordt de taart juist extra smaakvol is mijn ervaring. De cake kun je bewaren buiten de koelkast. Zodra de ganache toegevoegd is bewaar ik de taart in de koelkast.

Beantwoorden
EV
Evelien 2020-11-22 11:39:24

Heerlijke taart. Ik heb de rozijnen geweekt in likeur en de likeur vervolgens toegevoegd aan de ganache i.p.v. honing.

Beantwoorden
EV
Hanneke 2020-11-23 22:46:14

Evelien, welke likeur heb je gebruikt, ben erg benieuwd, misschien een goede tegenhanger voor het zoet?

Beantwoorden
HA
Nadia Turner 2020-11-22 15:38:51

Kan ik deze taart ook als
Cupcakes maken? En zo
Ja wat zijn dan de bak tijden?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-11-30 08:59:39

Check deze cupcakes, die lijken er beste wel op: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/cupcake/recept-makkelijke-carrot-cupcakes-clementine/

Beantwoorden
Bertha 2020-11-23 13:45:02

leuke taart, maar is 2 eetl. bakpoeder niet te veel?

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-11-30 08:55:38

Dat lijkt veel, maar door de zware vulling en wortel heb je het echt wel nodig om een fijn structuur te krijgen.

Beantwoorden
Geerte 2020-11-26 08:18:15

Kunnen de rozijnen ook weggelaten worden, of vervangen door iets anders?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-11-30 08:44:07

Je kunt ze gewoon weglaten. Eventueel kun je iets meer noten gebruiken.

Beantwoorden
Ahoek 2020-12-03 12:16:19

Kan ik ipv die witte chocolade callets ook gewoon een reep witte chocolade doen en die wat verkruimelen?

Beantwoorden
AH
Rutger 2020-12-07 07:16:36

Dat kan prima. Je kunt de chocolade dan grof hakken en net zo gebruiken als in dit recept.

Beantwoorden
Trudie 2020-12-04 16:39:45

Lijkt me heerlijk, heb alleen dezelfde vraag als iemand eerder. Helaas was daar geen antwoord op gekomen. Kun je ook “gewoon” een reep witte chocolade gebruiken?

Beantwoorden
TR
Rutger 2020-12-07 07:08:12

Dat kan prima!

Beantwoorden
T.van Langen 2020-12-08 18:24:40

Lekkere Sinterklaas taart, niet te machtig.

Beantwoorden
T.
Astrid 2020-12-21 15:01:34

Was een succes met Sinterklaas! Vandaag variant voor de kerst gemaakt. Het recept gebruikt voor in een tulband met kleine variant erin ( cranberry’s in grand marnier) . Versierd met ganache en kerst chocolade 👌🏼. Recept is een blijvertje hoor !

Beantwoorden
AS
Peter 2022-11-24 17:32:47

Ik heb een kleine oven. Kan je het beslag een uur laten staan alvorens te bakken? Of is de voorkeur om ze onder elkaar te zetten dan?

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-12-01 15:36:15

Dat kan prima.

Beantwoorden
Leonie 2022-11-27 23:12:08

Ziet er heerlijk uit! Kan ik de bloem ook vervangen door glutenvrij bloem?

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-12-01 15:12:06

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Celine 2022-11-29 18:43:55

Ziet er heerlijk uit. Ik wil deze graag gaan maken, maar dan liever geen carrot basis. Is het mogelijk om deze aan te passen naar een speculaas basis? En wat heb ik hier voor nodig?

Ik hoor het graag! Alvast bedankt!

Beantwoorden
CE
Rutger 2022-12-01 15:01:41

Ha. Je kunt bijvoorbeeld de stapeltaart die op mijn site staat maken en daar naar smaak speculaaskruiden aan toevoegen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.