- Voor het beslag
- 225 ml zonnebloemolie
- 325 gr lichtbruine basterdsuiker
- ¼ tl zout
- rasp van 1 sinaasappel
- 4 eieren
- 265 gr bloem
- 2 el bakpoeder
- 1½ el speculaaskruiden
- 400 gr wortel, schoongemaakt en grof geraspt
- 125 gr donkere rozijnen
- 100 gr pecannoten, in stukjes gebroken
- Voor de witte chocolade ganache
- 150 ml slagroom
- 1½ el honing
- 300 gr Callebaut witte chocolade callets
- 45 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- bakspray
- chocoladeletter
- strooigoed
’t Heerlijk avondje is pas echt geslaagd met een zelfgemaakte sinterklaas taart! Voor de basis van deze taart heb ik carrot cake gebakken. De taart is extra op smaak gebracht met speculaaskruiden en er zitten rozijnen en stukjes pecannoten in. Tussen de twee cakes en bovenop zit een heerlijke witte chocolade ganache. Om de sinterklaastaart helemaal af te maken heb ik ‘m versierd met strooigoed en een chocoladeletter. De chocoladeletter kun je kant en klaar kopen, maar het is veel leuker om deze zelf te maken. Om dat te doen heb ik een chocoladeletter vorm gebruikt. Met een cornetje heb ik daar eerst wat lijntjes getempereerde witte chocolade in gemaakt. Vervolgens heb ik de vorm verder gevuld met getempereerde pure chocolade. Je kunt ook zelf een gespoten chocoladeletter maken en die gebruiken als afwerking van de taart. Van dit sinterklaastaart recept kun je zo’n 16 punten snijden.
Sinterklaas taart maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet twee ronde vormen van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) ongeveer 3 minuten. Doe de eieren erbij en mix alles nog kort door. Doe de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer deze erdoor. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en stukjes pecannoot door het beslag.
Verdeel het beslag over de twee bakvormen en strijk het glad. Bak de cakes in 45-55 minuten gaar. Test of de worteltaart gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Zit er geen beslag meer aan de prikker als je deze er uit haalt, dan is de taart gaar. Laat de cakes afkoelen in de vorm.
Witte chocolade ganache maken
Doe de slagroom met de honing een pan en breng het mengsel aan de kook. Doe de witte chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat deze opstijven in de koelkast.
Bestrijk één van de cakes met de helft van de ganache en plaats daar de andere cake op. Bestrijk ook deze met de ganache, leg de chocoladeletter erop en garneer de sinterklaastaart met strooigoed.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis





