Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 340 gr boter, op kamertemperatuur
  • 270 gr donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 2-3 el speculaaskruiden
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 30 gr amandelschaafsel

De perfecte boterkoek is één van de meest gelezen en gebakken recepten op mijn blog. En met een paar kleine aanpassingen maak je daar een onwijs lekkere sinterklaasboterkoek van! Begin dit jaar kreeg ik een mailtje van Lenie. Zij had mijn boterkoekrecept gemaakt met bruine suiker en speculaaskruiden en dat was een groot succes. Of zoals zij zelf zei: ‘de speculaasboterkoek is zalig en verslavend’. Inmiddels heb ik het zelf ook geprobeerd en kan ik het bevestigen; deze boterkoek met speculaaskruiden is echt heel erg lekker. Zelf heb ik er nog wat amandelschaafsel op gestrooid, maar je zou ook hele amandelen in het deeg kunnen drukken. Net als de basisversie van mijn boterkoek is deze speculaas boterkoek binnenin heerlijk smeuïg en aan de buitenkant nog licht knapperig. De perfecte traktatie voor tijdens de koude decemberdagen! Wil je nog meer variëren met mijn boterkoekrecept, kijk dan ook eens naar deze boterkoek met pecanspijs.

Bereiding: Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter of een ronde (boterkoek)vorm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten (bij het gebruik van een vierkante vorm) met bakpapier. Kijk uit met het gebruiken van een springvorm, tijdens het bakken kan de boter gaan lekken en dat wil je echt niet!

Doe de bloem, boter, bruine basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Leg het deeg in de vorm en druk dit plat. Om het platdrukken makkelijk te maken kun je je handen wat nat maken, of de bolle kant van een nat gemaakte lepel gebruiken. Maak de bovenkant van het deeg zo glad mogelijk.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bestrooi het deeg vervolgens met het amandelschaafsel. Bak de speculaas boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. Hij zal dan nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Als de boterkoek 10 minuten uit de oven is kun je de zijkanten voorzichtig aandrukken met de bolle kant van een lepel, zodat de boterkoek overal even hoog is. Laat de sinterklaasboterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

Foto: Erik Spronk

 

 

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (17)
Melek 2017-12-04 11:09:04

Heb m gisteravond laat gemaakt met 250gr boter 275gr bloem en 170gr suiker, daartussen dikke laag amandelspijs, super lekker! İk neem m morgen mee naar pakjes avond met lootjes op t werk! Zal vast in de smaak vallen! Thnx voor t recept!! Groetjes

Beantwoorden
ME
Jeannette 2017-12-03 16:02:12

Gisteren deze koek gemaakt.
Goed gelukt. Gezelschap vond m lekker ik vond m ook lekker maar als ik dan toch deze hoeveelheid suiker/boter eet dan liever de originele variant ☺

Beantwoorden
JE
Ron 2017-12-03 12:53:06

De boterkoek is net uit de oven en ruikt alvast heerlijk. Ik heb witte basterdsuiker gebruikt ( de bruine is op ) maar hij zal er ongetwijfeld niet minder om smaken.

Beantwoorden
RO
Melek 2017-12-03 11:55:52

Ik wil 250gr boter gebruiken, omdat ik een laag amandelspijs ertussen wil doen. Hoeveel bloem en suiker moet ik dan gebruiken?? En blijft de baktijd dan hetzelfde? Alvast bedankt! Grotjes

Beantwoorden
ME
Rutger 2017-12-12 12:16:15

Hoi. Dan gebruik je 275 gram bloem en 200 gram basterdsuiker. De tijd zou ik hetzelfde houden aangezien je hem ook gaat vullen.

Beantwoorden
Miranda 2017-11-27 10:02:40

Hoi Jeanette en Rutger,
Dat verklaart waarom de smaak een beetje vlak was. Ik ga hem snel met roomboter maken. Bedankt voor jullie reacties.

Beantwoorden
MI
Jeannette 2017-11-27 16:57:23

Succes bij de volgende ronde, dit recept heb ik nog niet uitgeprobeerd maar de gewone boterkoek is super!

Beantwoorden
JE
Miranda 2017-11-26 19:25:50

Hoi Rutger, Ik heb margarine gebruikt. Bij je boterkoekrecept staat namelijk specifiek roomboter en hierbij boter. Gebruik ik hiervoor nu ook roomboter?

Beantwoorden
MI
Jeannette 2017-11-26 21:32:26

Volgens mij is boter in alle recepten van Rutger roomboter en nooit margarine.?
Lijkt mij ook niet zo lekker. .. of was het wel lekker?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-11-27 07:40:21

Hoi Miranda. Boter is eigenlijk altijd roomboter, andere boter is er niet. Margarine is zeker geen boter en zou ik voor dit recept ook niet adviseren. Aangezien de smaak voor een groot deel door de boter wordt bepaald is echte boter het lekkerst!

Beantwoorden
Judith 2017-11-26 19:15:51

Hij is echt verrukkelijk!!! Blijft ook heerlijk zacht en niet hard en droog zo als wel eens bij mijn boterkoeken gebeurd. Alleen kon ik zo gauw niet vinden of de oventemperatuur voor boven/onder warmte of voor hetelucht was aangegeven. Maar 170gr. hetelucht is hij met 35 min goed gebakken.

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-11-27 07:41:21

Goed om te horen dat hij zo in de smaak viel! Alle temperaturen zijn voor onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Annemieke 2017-11-22 09:36:26

Goedemorgen Rutger, de koek heb ik al gebakken en was erg lekker. Alleen hadden wij het idee dat ik wat meer speculaaskruiden erin had kunnen doen. Kun je de speculaaskruiden evt in grammen aangeven?

En ik had inderdaad ook bruine basterdsuiker gebruikt ipv dondere basterdsuiker. Vandaag dat de mijne iets lichter van kleur was.

Beantwoorden
AN
Jeannette 2017-11-26 21:37:30

Heb je een maatschep gebruikt die zijn ongeveer 15 gram per lepel.
Als je een eetlepel uit je bestek lade gebuikt gaat hier vaak minder op.
Zou dat het kunnen zijn.
Ik wil m binnenkort ook gaan maken ?

Beantwoorden
JE
Annemieke 2017-11-26 21:49:11

Een gewone lepel gebruikt inderdaad. 2e keer was de koek al lekkerder. Toen echt 3 lepels toegevoegd ipv 2 tot 3. Nu ook iets vollere lepels gebruikt. 3x 15gram lijkt mij wat veel. Gewoon proberen. Donkere basterd oogt iig mooier

Beantwoorden
AN
Jeannette 2017-11-26 22:51:31

Haha nou misschien dan 30 gram ?.
Lijkt mij wel echt heel lekker!

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-11-27 08:02:20

Hoi Annemieke! Ik gebruik zelf maatlepels, waarbij 1 eetlepel een inhoud van 15 milliliter heeft. In grammen is dat ongeveer 7 gram speculaaskruiden per eetlepel, dus in totaal zo'n 14-21 gram. Natuurlijk kun je er altijd meer in doen als je dat lekker vind. Bruine basterdsuiker is bij mij eigenlijk altijd de donkere, anders zet ik er lichtbruine bij. In het vervolg zal ik proberen er donkerbruine bij te zetten voor de duidelijkheid!

Beantwoorden
Sylvia 2017-11-21 11:35:22

Waarom moet de koek zo lang afkoelen?

Beantwoorden
SY
Rutger 2017-11-27 08:12:30

De boter die erin zit moet goed afgekoeld/opgesteven zijn, omdat die voor een groot deel de structuur van de koek bepaald.

Beantwoorden
Jolein 2017-11-20 14:32:09

Kun je de boterkoek ook invriezen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-11-27 08:16:49

Dat kan heel goed. Verpak hem dan wel luchtdicht is plasticfolie.

Beantwoorden
Yvonne 2017-11-20 12:58:15

Hoi zou er ook een laagje amandelspijs tussen kunnen ? Veranderd dan de baktijd.. Alvast bedankt

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-11-27 08:17:22

Dat klinkt heel lekker! De baktijd zou ik met 5-10 minuten verlengen dan.

Beantwoorden
Jeannette 2017-11-19 22:13:58

Deze ga ik binnenkort ook maar eens proberen.
Voor dit recept heb jij donker bruine basterd suiker gebruikt denk ik hè?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-11-20 09:09:45

Ja dat klopt!

Beantwoorden
Jeannette 2017-11-20 11:46:59

Dank je wel!

Beantwoorden
JE
Arja 2017-11-19 22:06:19

De gewone is al top, dus deze binnenkort bakken.
Heel benieuwd hoe het bevalt bij de koffiieclub :-)

Beantwoorden
AR
Hennie 2017-11-19 16:53:09

Hallo ik kan mijn oven niet op 170 graden zetten dan wordt het 160 of 180 en hoelang moet het dan in de oven

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-11-19 21:27:58

Dan zou ik 180 doen, zo'n 30 minuten.

Beantwoorden
❤️??????????? 2017-11-19 16:31:27

Zin om te bakken!!!

Beantwoorden
❤️
Petra 2017-11-19 12:22:06

Ziet er goed en lekker uit! Dankjewel Rutger en natuurlijk dankjewel Lenie!

Beantwoorden
PE
Jeroen 2017-11-19 07:42:51

Mooi ruitjespatroon bovenop ? En hoe zie je of de koek gaar is, onder al die amandelen en met deeg dat zelf al bruin is?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-11-19 21:33:48

Dat ruitjespatroon is er vooral voor om te zorgen dat het ei geen losse plak bovenop vormt, maar goed aan de boterkoek hecht. Je ziet er inderdaad weinig van. Of de boterkoek gaar is kun je helaas niet zien, dat is een kwestie van uitproberen en vertrouwen op het recept.

Beantwoorden