- Voor het deeg
- 375 gr bloem
- 340 gr boter, op kamertemperatuur
- 270 gr donkerbruine basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 2-3 el speculaaskruiden
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 1 ei, losgeklopt
- 30 gr amandelschaafsel
De perfecte boterkoek is één van de meest gelezen en gebakken recepten op mijn blog. En met een paar kleine aanpassingen maak je daar een onwijs lekkere sinterklaasboterkoek van! Begin dit jaar kreeg ik een mailtje van Lenie. Zij had mijn boterkoekrecept gemaakt met bruine suiker en speculaaskruiden en dat was een groot succes. Of zoals zij zelf zei: ‘de speculaasboterkoek is zalig en verslavend’. Inmiddels heb ik het zelf ook geprobeerd en kan ik het bevestigen; deze boterkoek met speculaaskruiden is echt heel erg lekker. Zelf heb ik er nog wat amandelschaafsel op gestrooid, maar je zou ook hele amandelen in het deeg kunnen drukken. Net als de basisversie van mijn boterkoek is deze speculaas boterkoek binnenin heerlijk smeuïg en aan de buitenkant nog licht knapperig. De perfecte traktatie voor tijdens de koude decemberdagen! Wil je nog meer variëren met mijn boterkoekrecept, kijk dan ook eens naar deze boterkoek met pecanspijs.
Bereiding: Speculaas boterkoek met amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter of een ronde (boterkoek)vorm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten (bij het gebruik van een vierkante vorm) met bakpapier. Kijk uit met het gebruiken van een springvorm, tijdens het bakken kan de boter gaan lekken en dat wil je echt niet!
Doe de bloem, boter, bruine basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Leg het deeg in de vorm en druk dit plat. Om het platdrukken makkelijk te maken kun je je handen wat nat maken, of de bolle kant van een nat gemaakte lepel gebruiken. Maak de bovenkant van het deeg zo glad mogelijk.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bestrooi het deeg vervolgens met het amandelschaafsel. Bak de speculaas boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. Hij zal dan nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.
Als de boterkoek 10 minuten uit de oven is kun je de zijkanten voorzichtig aandrukken met de bolle kant van een lepel, zodat de boterkoek overal even hoog is. Laat de sinterklaasboterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.
Foto: Erik Spronk









