Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 250 gr Zeeuws bloem
  • 25 ml karnemelk
  • 2¼ el speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • ½ tl baking soda
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • handje amandelen

Eindelijk is het weer zo ver! Het is tijd voor speculaas! Heerlijk! De geuren die zich tijdens het bakken door het hele huis verspreiden zijn waanzinnig lekker. Gevuld speculaas kent iedereen wel, maar de smaak is echt het beste als je hem zelf bakt. In mijn recept voor zelfgebakken gevuld speculaas gebruik ik Zeeuwse bloem, dat geeft het mooiste resultaat. Mocht je dat niet kunnen krijgen, dan kan je dat door gewone bloem vervangen. Probeer wel echt baking soda te vinden (zuiveringszout; tegenwoordig in bijna elke supermarkt te krijgen), dat werkt in dit speculaasrecept beter dan bakpoeder.

gevuld speculaas

Bereiding: Gevuld speculaas

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze tot een samenhangend deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante bakvorm van  20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het halverwege de zijkanten recht af. Meng het amandelspijs met het ei en water tot een gladde massa. Verdeel dit over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.

Bestrijk de speculaas met wat losgeklopte ei en versier met de amandelen. Hierna nogmaals met ei bestrijken en de speculaas in 35 tot 40 minuten gaar bakken. Als de speculaas is afgekoeld, kun hem uit de vorm halen.

gevuld speculaas

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (25)
Ankie jansen 2018-12-05 14:18:51

Hoi Rutger het deeg voor de gevulde speculaas ligt te rusten in de koelkast. Wil hiervoor een springvorm van 20cm voor gebruiken of is die te klein??

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-11 11:48:42

Dat moet ook kunnen!

Beantwoorden
Laura 2018-12-01 14:08:19

Super goed gelukt, bedankt weer Rutger! Echt heel lekker :D
Moest trouwens wel veel meer karnemelk toevoegen (denk het dubbele). Komt dit doordat ik gewone bloem heb gebruikt i.p.v. zeeuwse bloem misschien?
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-12-03 09:05:20

Het kan soms iets verschillen per soort bloem. Ook kan het zijn dat je boter wat aan de koude kant was, dan heb je ook meer vocht nodig om tot een mooi deeg te komen.

Beantwoorden
Maaike 2018-11-24 12:07:57

Hallo Rutger,

Kun je dit recept ook gebruiken voor een speculaas staaf?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-26 11:17:09

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Merel 2018-10-22 11:01:23

Dank voor je super snelle reactie,
Fijne dag en ik ga aan de slag

Beantwoorden
ME
Merel 2018-10-21 14:20:30

Hai Rutger, ik heb gisteren de heerlijke speculaasbrokken gebakken maar aangezien wij maar met zn 2en zijn heb ik maar 1/3 van het deeg gebruikt en de rest in de vriezer gedaan. Kan ik het deeg van de brokken ook voor deze gevulde variant gebruiken eigenlijk?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-10-22 10:49:21

Het deeg is net iets anders van samenstelling, maar je kunt het er prima voor gebruiken!

Beantwoorden
Monique 2017-11-27 13:54:50

Er staat ‘minstens 1 uur rusten in de koelkast’, maar zit daar eigenlijk een maximum aan? Kan ik het deeg vanavond maken en in de koelkast leggen en morgen verder verwerken?

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-11-30 11:06:23

Dat kan zeker! Bij speculaasdeeg is langer rusten alleen maar lekkerder, de smaken worden dan nog lekkerder. Je kunt het makkelijk tot 2 dagen van tevoren maken.

Beantwoorden
Finy 2017-12-03 00:48:13

Ik bak al 30 jaar zelf gevulde speculaas. Gebruik zelfrijzend bakmeel i.p.v. meel met baking soda.. En per 250 gr. meel 150 donkere basterd suiker, 3 eetl speculaaskruiden en 200 gr. boter. Voor de vulling 300 gr spijs, een half ei en 1 eetl, citroensap.
Ik maak het deeg ook vaak een paar dagen van te voren. Als het te stijf is voor het uitrollen leg ik het een paar seconden in de magnetron. Werkt prima.
Gebruik allerlei soorten vormen, maar vooral hartvormige.

Beantwoorden
FI
Willeke Bosch 2017-11-21 20:29:55

Hoi, kan er ook een ronde springvorm van 22-24 cm gebruikt worden?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-11-27 08:10:26

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Willeke 2017-11-27 17:31:14

Afgelopen zaterdag de gevulde speculaas gemaakt in de taartvorm, wat een heerlijk recept!!

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-11-30 11:03:14

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Carla 2017-11-19 08:07:40

Lijkt mij erg lekker en ga het zeker maken, heb je ook een recept voor goede harde speculaasbrokken?
Of moet ik daar het recept van de speculaasjes voor nemen uit de Bakbijbel (die heb ik staan).

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-11-19 21:31:59

Hoi! Het recept voor goede speculaasbrokken vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/recept-dikke-speculaasbrokken/

Beantwoorden
Elin 2017-11-12 13:54:50

Hoi Rutger,

als je zelf amandelspijs maakt zit er al een ei door. Klopt het dat er door dit spijs uiteindelijk dus 2 eieren zitten? Of werk je hier met spijs waar geen ei in zit?

Thanks!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-19 22:03:50

Hoi! Het klopt dat er meer ei in zit inderdaad. het gaat uiteindelijk om de structuur van het spijs, dat moet smeuig en niet te droog zijn.

Beantwoorden
Esther 2017-11-04 18:35:12

Beste Rutger,

Ziet er goed uit! Veel zin om dit recept te maken.
Echter loop ik altijd tegen het volgende aan; wanneer ik deeg uit de koelkast haal na het rusten, is het zo hard dat ik het niet kan bewerken. Wanneer ik het dan probeer uit te rollen, valt het uit elkaar, brokkelt het af. Het lukt mij nooit een vorm mooi te bekleden met deeg. Het deeg is niet te droog, want voordat ik het in de koelkast leg, is het goed.
Heb jij de gouden tip voor mij?:)
Alvast bedankt!

Beantwoorden
ES
Jannie 2017-11-04 19:48:44

Ik ben benieuwd wat de oplossing is want ik herken dit bovenstaande wel

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-11-06 11:53:28

Dat is een herkenbaard probleem. Het best is om het heel kort door te kneden, zodat het weer iets warmer en soepeler wordt. Je kunt het deeg ook iets eerder weer uit de koelkast halen zodat het al wat zachter is. Banketbakkers doen het stevige deeg in zware machines en kneden het zo weer soepel na het rusten, maar dat is voor de meeste thuismixers wat te zwaar.

Beantwoorden
Wim 2017-10-24 21:56:03

Staan mooie en goede recepten hier, alleen jammer dat je met theelepels als hoeveelheid aanduiding werkt, niet elke theelepel is het zelfde, een digitale grammen weegschaal bij bv de Action kost nog geen 10 euro..

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-10-30 12:51:55

Hallo Wim. 1/4 en 1/2 theelepels van kruiden of bakpoeder zijn helaas niet met een gewone weegschaal af te meten, alleen met een precisieweegschaal die op de 0,01 gram nauwkeurig weegt. Zelf heb ik die wel, maar omdat bijna niemand die heeft heb ik voor theelepelmaten gekozen . Op de onderstaande pagina vind je uitleg over de gebruikte lepelmaten. Die zijn namelijk wel degelijk allemaal gelijk en voor een paar euro te koop. https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Anastasia 2016-12-04 22:41:02

Kan ik het deeg voor de gevulde speculaas een of twee dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-04 23:00:13

Dat kan zeker! Je kan het ook voor een langere tijd invriezen eventueel.

Beantwoorden
Petra 2016-12-03 15:45:25

Heerlijk recept! Bij gebrek aan Zeeuwse bloem bij de molen gewone bloem gebruikt. En ipv een grote plaat deze keer kleine speculaasjes gemaakt in een minicupcakevorm. Ze vielen goed in de smaak!

Beantwoorden
PE
Jannie 2016-12-02 15:10:06

Hoi Rutger,
Ik heb veel winkels gehad op zoek naar Zeeuwse bloem, zelf bij de bakkers in zeeland maar nergens te krijgen, waar kan je het wel kopen?

Beantwoorden
JA
Peter 2016-12-02 23:34:20

Hallo Jannie,
Ik haal Zeeuwse bloem bij de molen. Misschien is er bij jou ook wel een korenmolen actief?
Peter

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-12-03 09:44:20

Het is te krijg bij (online) molenwinkels en bij sommige bakwinkels.

Beantwoorden
FrankB 2016-12-03 11:57:50

Jannie, het hoeft niet per se de naam Zeeuwse Bloem te hebben. Het beste kun je naar het eiwitgehalte kijken dat meestal wel op de verpakking staat aangegeven. Het viel me laatst op dat het biologisch tarwebloem van de Plus een eiwitgehalte van 9,8% heeft wat behoorlijk laag is. Lager dan de Zeeuwse Bloem die ik hier bij de molen kan krijgen (dat zit op 'n 10.4%).

Beantwoorden
FR
Marianne 2016-11-30 18:49:00

Ipv bloem heb ik half havermoutmeel half speltmeel gebruikt, en 2 eetlepels lactose vrije yoghurt ipv karnemelk , goed gelukt, net een stukje geproefd , heerlijk.....

Beantwoorden
MA
Monique 2016-11-28 16:56:32

Bedankt,.

Voor het eerst gemaakt en smaakt echt zo lekker..! bedankt.
Ik zelf gebruik alleen geen 650 gram amandelspijs. Vindt ik persoonlijk wat te veel.

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-29 09:34:11

Hoi Monique, de spijs kan je natuurlijk verminderen. Zelf vind ik een dikke laag spijs er tussen erg lekker, maar minder kan zeker ook!

Beantwoorden
Monique 2016-11-24 12:42:38

Dag Rutger,
Misschien hele raar vraag hoor, maar wat bedoel je met 'snijd het halverwege de zijkanten recht af.'?
Het is de eerste keer dat ik deze maak. Ik hoop dat het goed gaat lukken.

Groetjes, Monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-25 18:01:02

De bakvorm is ongeveer 5 centimeter hoog, maar die hoeft niet helemaal met deeg bedekt te worden. Dan wordt het wel een hele dikke gevulde speculaas. Daarom moet je het deeg halverwege, op zo'n 2,5 centimeter hoogte, recht afsnijden. Dit komt dan aan de bovenkant van het gevulde speculaas.

Beantwoorden
Jan 2016-11-19 19:14:04

Rutger,

ik heb de speculaas eens geheel volgens recept gemaakt; nu die echter afgekoeld en te eten is merken we dat 'ie vrij droog is. De speculaas is gebakken in een electrische oven.

Alvast bedankt voor je reactie

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-11-20 14:01:35

Hoi jan. Is het spijs droog of de speculaas zelf. Aan het spijs kan je wat extra ei of water toevoegen om het wat smeuiger te maken. Door het deeg kan je wat extra karnemelk kneden. Soms heeft bloem wat meer vocht nodig, dus dit kan helpen voor een minder droog eindresultaat.

Beantwoorden
Jan 2016-11-20 16:37:10

Rutger,

beide was ietwat aan de droge kant. Ik ga weer aan de slag en probeer de extra toevoegingen uit. Bedankt!

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-11-20 19:03:20

Succes!

Beantwoorden
Ingrid 2016-11-19 11:35:27

Hi Rutger,

Ik moet al mijn baksels (helaas) lactosevrij maken. Waar kan ik de karnemelk (of melk) mee vervangen voor gevulde speculaas?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-11-20 14:03:24

Hoi. Je kan het vervangen door 20 ml lactose vrije melk, bijvoorbeeld amandelmelk, en 5 ml citroensap. Het is zuur is wel nodig om de baking soda goed te activeren.

Beantwoorden
Henk 2016-11-14 21:12:50

Ik maak het ook al jaren zelf, en inderdaad: veel lekkerder dan van de gemiddelde bakker. En bovendien een stuk goedkoper. Het enige 'gevaar' is dat je er gemakkelijk te veel van eet. Meestal gebruik ik witte speltbloem, dat werkt ook prima.

Beantwoorden
HE
Yvonne 2016-11-14 17:35:28

Hoi Rutger,
Help!!! ik wil het deeg gaan uitrollen en nu breekt het steeds. Kan ik hier nu nog iets aan doen?
Ik heb me exact aan het recept gehouden.
Ik hoor t graag van je zodat ik de gevulde speculaas vanavond nog kan bakken.

Beantwoorden
YV
Rutger 2016-11-17 12:49:49

Als je het deeg wat langer op kamertemperatuur laat komen breekt het minder snel. Ook kan je het nog kort doorkneden waardoor het deeg wat warmer wordt.

Beantwoorden
An 2016-11-12 21:55:05

Wat is het verschil met Zeeuws bloem en patent bloem?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-14 17:32:23

Zeeuwse bloem is 'korter', het bevat minder eiwitten, vormt daardoor minder gluten en zorgt voor een knapperiger resultaat. Waar je bij broodbakken juist wel veel glutenvorming wil zorgt dat bij koekjes voor minder knapperigheid.

Beantwoorden
Laura | liefdevoorbakken 2016-11-12 15:14:12

Dit zijn altijd mijn favo recepten rondom de feestdagen :)

Beantwoorden
LA
Arja 2016-11-12 13:02:01

Haal het net uit de oven, traditie bij mij: ieder jaar met de intocht een gevuld speculaas en vanavond worden de schoenen (geen kleine kinderen meer hahaha) gezet voor een chocoladeletter en mandarijn.

Beantwoorden
AR
Els Biesheuvel 2016-11-12 08:39:51

Hallo Rutger,
Kan ik dit recept ook gebruiken voor gewone speculaasjes op de speculaasplank?
Waarvoor dient de karnemelk en kan ik die vervangen door gewone melk met citroensap?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-11-14 17:29:40

Voor gewone speculaasjes is het deeg net iets anders, maar het lijkt er wel veel op. In mijn Bakbijbel staat het recept ervoor. De karnemelk is vooral belangrijk vanwege het zuur, die activeert de baking soda. Melk met citroensap werkt ook, aangezien het citroensap dan voor het zure zorgt.

Beantwoorden
Anneke 2016-11-14 19:45:11

In welke verhouding/ hoeveelheid komt de citroensap en melk dan?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-17 12:48:59

Ik zou 20 ml melk en 5 ml (1 tl) citroensap gebruiken.

Beantwoorden