Dit recept is een leuke variatie op de klassieke gevulde speculaas? De kleine taartjes bestaan uit een knapperige bodem van speculaasdeeg met daarin een smeuïge amandelvulling, afgemaakt met plakjes frisse peer. Een heerlijke combinatie!

Gevulde speculaas taartjes met peer

Zelf maak ik deze taartjes het liefst in bakringen van 8-10 centimeter doorsnede (zoals bijvoorbeeld deze), maar je kunt ook dichte taartvormpjes gebruiken. In plaats van peer kun je trouwens ook appel gebruiken voor deze speculaas tartelettes. Met dit recept kun je 8 speculaas taartjes maken.

Gevulde speculaas taartjes met peer
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 180 gram bloem
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 1 el speculaaskruiden
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 100 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • rasp van ¼ citroen
  • 2 peren
  • sap van ¼ citroen
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • abrikozenjam, licht verwarmd
  • amandelschaafsel, geroosterd
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Gevulde speculaas taartjes maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg nog kort door, zodat het soepel genoeg is om uit te rollen. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes mee te bekleden. Bekleed 8 tarteletteringen of kleine taartvormpjes van 8-10 centimeter doorsnede met het deeg en zet deze op de bakplaat.

Doe voor de vulling de boter, suiker, het amandelmeel, snuf zout, de eieren en de citroenrasp in een kom en meng dit tot een egale massa. Verdeel het mengsel over de tartelettes en strijk het glad. Schil de peren, snijd ze in plakjes en meng ze met de citroensap. Rangschik de perenplakjes op de frangipane.

Bak de gevulde speculaas taartjes 20-30 minuten. Verwijder de taartringen na het bakken en laat de taartjes afkoelen op een rooster. Bestrijk de tartelettes met de lichtwarme abrikozenjam en bestrooi ze met amandelschaafsel.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
Kathleen 2021-05-06 16:58:25

dit ziet er heel lekker uit !
Ik ga deze zeker eens maken.
Dankjewel

Beantwoorden
KA
Lies 2021-11-13 16:34:46

Kan je dit ook in een grote vorm (24/26 cm?) maken?
En wat word de baktijd dan?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-16 12:59:09

Je kunt dan de baktijd van dit recept aanhouden: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/vruchtentaart/tarte-bourdaloue-recept/

Beantwoorden
Lies 2021-11-20 16:54:44

Dankje!
Ik heb hem gemaakt!
Moet je dit in de koelkast bewaren of juist buiten de koelkast in een afgesloten doos?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-25 14:44:53

Als je ze langer dan 1 dag gaat bewaren kun je ze het beste in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Tineke 2021-11-18 14:58:43

Dat ziet er lekker uit... Mijn man mag helaas geen amandelen hebben (wel walnoten en pecannoten). Kan ik het amandelmeel door iets anders vervangen?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-11-25 14:56:57

Zowel pecannoten als walnoten zijn ook prima. Die kun je dan zelf fijnmalen tot notenmeel.

Beantwoorden
Annemarie 2021-11-19 08:46:24

Ha Rutger, dit ziet er heerlijk uit zeg, lekker aan de bak dit weekend! Ik vroeg me af, kan ik het deeg ook een paar dagen in de koelkast bewaren? Of wordt het dan te hard om te bewerken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-25 14:54:13

Je kunt het deeg prima in de koelkast bewaren en ook zelfs invriezen.

Beantwoorden
Francine 2021-11-20 14:51:28

Erg goed gelukt. De tarte bourdaloue is hier een vaak gebruikt recept en ook favoriet van een aantal collega’s. Dit is een leuke variant. Ik vond de speculaas smaak niet zo sterk, dus ga een volgende keer wat meer speculaaskruiden gebruiken. Dankjewel voor dit recept!

Beantwoorden
FR
Judith 2021-11-23 08:14:30

Kan je amandelmeel ook vervangen door tarwemeel?

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-11-25 14:32:36

In het deeg wel, voor de vulling niet.

Beantwoorden
Kyr 2021-12-02 10:56:10

Kun je deze taartjes ook in een vierkant bakblik bakken en er dan kleine vierkante taartjes van snijden? Of zakken ze dan in, zonder deegrand?

Beantwoorden
KY
Rutger 2021-12-08 22:43:23

Volgens mij kan het wel, maar zelf heb ik het nog niet geprobeerd. Houd er wel rekening mee dat de baktijd dan langer wordt.

Beantwoorden
Carla Buijze 2021-12-05 21:58:52

Ook heerlijk in een tarte tatin vorm en dan 40 min in de oven.

Beantwoorden
CA
T 2022-09-14 08:59:31

Dag Rutger,

Kan je deze taartjes na het bakken invriezen?

Beantwoorden
T
Rutger 2022-09-14 19:18:24

Dat kan prima!

Beantwoorden
Carolien 2022-10-07 19:05:12

Klopt het dat er boter door de amandelvulling moet?
Kan ik het ook weglaten?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-10-11 08:14:46

In dit recept klopt dat ja. Je kunt het vast weglaten, maar dan wordt het resultaat wel heel anders.

Beantwoorden
Grada Abrahams 2022-11-19 15:04:39

Wauw wat zijn ze lekker. Ze hebben hier niet lang gestaan. Zijn voor herhaling vatbaar en zullen regelmatig worden gemaakt.👍👍

Beantwoorden
GR
Jacqueline 2022-11-28 11:44:06

Hoelang kan ik de taartjes na het bakken bewaren in de koelkast

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-12-01 15:07:37

3-4 dagen

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.