Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 180 gram bloem
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 1 el speculaaskruiden
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 100 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • rasp van ¼ citroen
  • 2 peren
  • sap van ¼ citroen
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • abrikozenjam, licht verwarmd
  • amandelschaafsel, geroosterd

Dit recept is een leuke variatie op de klassieke gevulde speculaas? De kleine taartjes bestaan uit een knapperige bodem van speculaasdeeg met daarin een smeuïge amandelvulling, afgemaakt met plakjes frisse peer. Een heerlijke combinatie! Zelf maak ik deze taartjes het liefst in bakringen van 8-10 centimeter doorsnede (zoals bijvoorbeeld deze), maar je kunt ook dichte taartvormpjes gebruiken. In plaats van peer kun je trouwens ook appel gebruiken voor deze speculaas tartelettes. Met dit recept kun je 8 speculaas taartjes maken.

Gevulde speculaas taartjes met peer

Gevulde speculaas taartjes maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg nog kort door, zodat het soepel genoeg is om uit te rollen. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes mee te bekleden. Bekleed 8 tarteletteringen of kleine taartvormpjes van 8-10 centimeter doorsnede met het deeg en zet deze op de bakplaat.

Doe voor de vulling de boter, suiker, het amandelmeel, snuf zout, de eieren en de citroenrasp in een kom en meng dit tot een egale massa. Verdeel het mengsel over de tartelettes en strijk het glad. Schil de peren, snijd ze in plakjes en meng ze met de citroensap. Rangschik de perenplakjes op de frangipane.

Bak de gevulde speculaas taartjes 20-30 minuten. Verwijder de taartringen na het bakken en laat de taartjes afkoelen op een rooster. Bestrijk de tartelettes met de lichtwarme abrikozenjam en bestrooi ze met amandelschaafsel.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Kathleen 2021-05-06 16:58:25

dit ziet er heel lekker uit !
Ik ga deze zeker eens maken.
Dankjewel

Beantwoorden
KA