Regelmatig krijg ik vragen over hoe je deeg het beste uit kunt rollen, zonder dat het deeg scheurt of blijft plakken aan je werkblad. Daarom deze bakhulp met alles dat je moet weten om deeg goed uit te rollen en verder te kunnen verwerken.

Deeg uitrollen – bakhulp

Hoe rol je deeg uit zonder dat het vast blijft plakken?

Het uitrollen van een deeg doe je altijd op een licht bebloemd werkblad, zodat het deeg er niet aan vast kan plakken. Ook op het deeg strooi je wat bloem, zodat je met de deegroller over het deeg kunt rollen zonder dat het blijft plakken. Draai het deeg regelmatig, om je ervan te verzekeren dat het niet vastplakt aan het werkblad. Strooi zo nodig wat extra bloem onder of op het deeg. Gebruik liever iets te veel bloem dan te weinig. Het overtollige bloem kun je er immers weer afvegen voordat je het verder gaat verwerken (bijvoorbeeld met een bakkwastje).

Als je het lastig vindt om met bloem uit te rollen kun je het deeg ook uitrollen op (of tussen) bakpapier, plasticfolie of een siliconenmatje. Op die manier weet je zeker dat het deeg niet vast gaat plakken en kun je het na het uitrollen gemakkelijk oppakken.

Hoe rol je deeg uit zonder dat het scheurt?

Deeg op basis van boter moet na het kneden bijna altijd rusten in de koelkast, om de boter weer wat steviger te laten worden en de gluten in het deeg te ‘ontspannen’. Daardoor wordt het eindresultaat lekker knapperig en kort van structuur. Door het rusten van het deeg in de koelkast is de boter weer stevig geworden waardoor het deeg moeilijk uit te rollen is. Kneed het deeg daarom voor het uitrollen nog even kort door tot een soepel deeg. Daar is best wat kracht voor nodig, het deeg kan echt keihard zijn. Het liefst doe je dat in een (krachtige) standmixer, zodat het deeg wel soepel wordt maar niet te warm. Snijd daarvoor het deeg in wat stukjes en doe het in de mixer met een platte menghaak. Als het doorkneden met de hand lastig gaat, neem dan kleine stukjes deeg om soepel te kneden, in plaats van alles tegelijk. Een te warm deeg (doordat je het te lang doorkneedt met warme handen) kan namelijk ook weer voor scheuren en slap deeg zorgen.  Kneed het dus vooral niet te lang door, maar tot het deeg goed uit te rollen is. Is het deeg onverhoopt toch te zacht geworden, leg het dan weer even in de koelkast om op te stijven.

Let er bij het uitrollen ook op dat je werkblad zo koel mogelijk is. Een marmeren plaat werkt heel fijn, omdat die altijd wat koeler is. Let er anders in elk geval op dat het stuk werkblad dat je gebruikt zich niet boven je oven of draaiende vaatwasser bevindt, omdat het deeg dan te warm en dus slap wordt. Met warm weer gaat uitrollen ook altijd lastiger. Probeer snel te werken en het deeg tussendoor eventueel nog te koelen in de koelkast.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (8)
Theresia 2018-01-21 10:09:49

Je denkt dat je het al wel weet maar deze tips zetten de puntjes weer even op de i. Vooral de omrekentabel is erg handig

Beantwoorden
TH
Sonja 2018-01-21 12:01:30

Ik werk veel met spelt meel en dan werkt de truc met wat bloem op je werkblad niet zo goed. Een klein beetje koud water (wees daar zuinig mee!!) helpt om het deeg niet vast te laten plakken. Bevalt mij erg goed.

Beantwoorden
SO
Petra van Puffelen 2018-01-21 15:06:53

Dankjewel voor deze nuttige en praktische tips! (Ik gebruik tegenwoordig siliconen (deegroller en matje), bevalt ook goed, zo makkelijk oppakken ;)

Beantwoorden
PE
Yvette Kemel 2018-01-21 16:17:59

Ik wil 90 kleine cupcakes bakken maar heb maar 2 bakvormen samen goed voor 48 cupcakes. Kan ik alle deeg in keer maken en dan in twee keer bakken. Kan ik de rest gewoon op het aanrecht bewaren tot de volgende bakte of beter in de koelkast? Of maak ik beter twee maal deeg.

Beantwoorden
YV
Rutger 2018-01-22 00:40:16

Je kunt het beslag prima in 1 keer maken en op het aanrecht laten staan tot je de volgende lading gaat bakken.

Beantwoorden
Yvette Kemel 2018-01-22 09:04:13

Bedankt voor een antwoordje.

Beantwoorden
YV
Kathleen 2021-07-26 07:14:30

Elke keer opnieuw heb ik een probleem met het overbrengen van het uitgerolde deeg naar de taartvorm, lukt me nooit in één geheel.

Beantwoorden
KA
Charissa 2021-12-10 16:56:40

Ik gebruik daarvoor plastic folie. Als ik het deeg daartussen rol, kan ik het makkelijk oppakken xonder dat het scheurt.

Beantwoorden
CH
loeke 2021-12-10 15:23:04

HOE KAN IK DE DIKTE VAN HET KOEKJES DEEG WETEN. ER STAAT 4MM MAAR HOE MEET IK DAT,
/

Beantwoorden
LO
Ingrid 2022-04-29 03:02:44

Ik heb verschillende diktes roerstokjes voor verf en deze leg ik aan weerszijden van het deeg. Dan rol ik met deegroller over het deeg en over de stokjes. Zo krijg ik perfecte gewenste dikte

Beantwoorden
IN
Mariska 2022-09-25 15:01:53

Hoi Rutger,

Heb je ook een tip voor als het deeg maar blijft terugkeren, waardoor ik het niet mooi dun krijg?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-28 16:02:08

Dat is waarschijnlijk het geval bij een glutenrijk deeg, op basis van gist. Laat het tussendoor dan heel even rusten, zodat je het verder uit kunt rollen.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.