In sommige recepten gebruik ik Zeeuwse bloem. Maar wat is Zeeuwse bloem eigenlijk? En waarom heb je juist die bloem nodig? Dat ga ik je uitleggen!
Wat is Zeeuwse bloem?
Zeeuwse bloem is gemalen van korrels van zachte tarwe uit een streek met een zeeklimaat. Dat klimaat zorgt voor een tarwekorrel met minder zetmeel, minder eiwit en is iets vochtiger dan harde tarwe. Minder eiwit zorgt voor minder bindkracht. Die bindkracht is nodig in deeg waar je een goede glutenontwikkeling wilt, zoals bijvoorbeeld brooddeeg. Daarom is Zeeuwse bloem ook niet geschikt om brood mee te bakken, daar wil je juist een hardere bloem met meer eiwit, zodat er een mooi glutennetwerk kan ontstaan tijdens het kneden. Door deze gluten kan het gas dat tijdens het rijzen ontstaat vastgehouden worden in ‘kamertjes van gluten’, waardoor je een mooi gerezen en luchtig brood krijgt.
Maar waar gebruik je Zeeuwse bloem dan wel voor?
Eigenlijk voor precies het tegenovergestelde van brooddeeg. Deeg dat knapperig, krokant en kort van structuur moet zijn. Niet voor niks staat er in recepten voor koek- of taartdeeg vaak dat je niet langer moet kneden dan nodig is. Zou je het langer kneden dan ga je te veel gluten ontwikkelen waardoor je een minder bros eindresultaat krijgt. Zeeuwse bloem draagt daar ook aan bij en is dus perfect voor knapperige koekjes en taarten. Zo gebruik ik het bijvoorbeeld in deze spritsen, deze speculaasbrokken en dit gevulde speculaas. Omdat deze bloem niet voor iedereen even makkelijk verkrijgbaar is gebruik ik Zeeuwse bloem niet te vaak in mijn recepten. Heb je wel het wel in huis, dan kan je in bestaande koekrecepten (een gedeelte van) de bloem vervangen door Zeeuwse bloem. De koekjes zullen nog brosser worden.
Waar kan je Zeeuwse bloem kopen?
Zeeuwse bloem is helaas niet in de supermarkt te koop, maar wel bij de (online) molens en bij sommige (gespecialiseerde) kookwinkels. Bijvoorbeeld hier! Als je het echt niet kunt krijgen kan je de Zeeuwse bloem in een recept vervangen door patentbloem, maar het resultaat zal er wel iets anders mee worden.











