Ingrediëntenlijst
  • Voor de spritsen
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract en/of de rasp van ¼ citroen
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 100 gr bloem
Advertentie studio 108 desktop
Advertentie studio 108 mobiel

Sprits koeken zijn een echte klassieker en je koopt ze vrijwel overal. Maar wist je dat je spritsen ook heel goed zelf kunt maken? Het deeg is eenvoudig en snel gemaakt en voor het spuiten van de spritsen geef ik je verderop in dit artikel nog een aantal handige tips.

Met dit recept kun je 25-30 spritsen bakken. Wil je stap voor stap zien hoe ik spritsen bak of ben je op zoek naar spritsen met chocolade? Bekijk dan mijn recept voor Utrechtse spritsen met chocolade, inclusief bakvideo.

Let op: dit brosse sprits recept staat ook in de Bakbijbel. In dat recept gebruik ik bakpoeder. Ik ben er ondertussen achtergekomen dat het niet per se nodig is om bakpoeder toe te voegen. Vandaar dat er in dit spritsen recept geen bakpoeder meer bij de ingrediënten staat.

Waar komen spritsen vandaan?

De oorsprong van de sprits is onduidelijk. Er gaan verhalen dat de koek in Duitsland is ontstaan en zijn naam dankt aan de Duitse term ‘spritzkuchen’, wat opgespoten gebak betekent. Anderen zijn weer overtuigd dat de sprits afkomstig is uit Nederland. Waar de sprits ook oorspronkelijk vandaan komt, deze lekkere koek is vandaag de dag nog steeds ontzettend populair.

Spritsen spuiten: 5 tips

  • Laat de boter echt goed op kamertemperatuur komen. Als je de boter te hard gebruikt, wordt het heel lastig om de spritsen te spuiten. Zachte boter maakt het opspuiten van het deeg een stuk makkelijker.
  • Zorg dat je goede spuitzakken in huis hebt. Een stevige spuitzak maakt het makkelijker om de spritsen op te spuiten. 
  • Voor de sprits koekjes gebruik ik een gekarteld spuitmondje van ongeveer 10 mm
  • Het spuiten kost veel kracht. Draai de spuitzak halverwege aan, zo hoef je minder kracht te zetten.
  • Je bakt de spritsen in een lange strook en snijdt deze na het bakken pas in stukken.

Sprits koeken bakken met wrijfdeeg

Deze klassieke sprits koekjes worden gemaakt met een wrijfdeeg. Een wrijfdeeg dankt zijn naam aan de manier waarop je het deeg over je werkblad wrijft. Hierdoor komt er meer lucht in je deeg, wat zorgt voor (je raadt het al) extra luchtig deeg. Luchtig deeg zorgt weer voor heerlijke, brosse spritsen.

In dit spritsen recept gebruik ik deels Zeeuwse bloem, waardoor je koekjes extra bros worden. Deze bloemsoort bevat namelijk minder eiwitten en is hierdoor perfect voor knapperige koekjes. Kun je niet aan Zeeuwse bloem komen, dan kun je het vervangen door eenzelfde hoeveelheid gewone bloem.

Zelf spritsen maken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Deeg voor sprits koeken maken

Doe de boter met de witte basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en roer dit tot een luchtig en romig geheel. Doe dit beslag in een standmixer met een platte menghaak of meng het met de hand. Meng het halve ei erdoor. Voeg de bloem en Zeeuwse bloem toe en meng alles door elkaar. Stort het deeg op het werkblad en wrijf dit met je hand tot een glad en luchtig deeg. Tijdens het wrijven zie je dat het deeg witter en extra luchtig wordt!

Spritsen spuiten

Doe het deeg in een spuitzak met een gekartelde spuitmond van 1 centimeter doorsnede. Spuit zigzaggend 3 lange stroken spritsdeeg op de bakplaat. Houd hiervoor stroken aan van 4-5 centimeter breedte en zorg voor voldoende afstand tussen de stroken. Zo voorkom je dat de stroken tijdens het bakken aan elkaar vast komen te zitten. 

Spritsen bakken

Doe de spritsen in de oven en bak ze in 23-28 minuten licht goudbruin en gaar. Snijd de spritsen direct als ze uit de oven komen in stukken van 4-5 centimeter en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Judith 2021-09-04 21:59:41

Het deeg is heel stevig en heb al meeder spuitzakken gebruikt. Weet niet zo goed wat ik fout doe.

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-09-13 08:18:22

Heb je het deeg lang genoeg luchtig en warm gewreven?

Beantwoorden
Ina Schipper 2020-12-12 19:35:35

Hoi Rutger,
Kan ik dit beslag ook gebruiken in een koekjes spuit?
Groetjes Ina

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-12-13 12:53:45

Volgens mij kan dat prima, al heb ik het nog nooit geprobeerd. Ik heb er ook een speciaal recept voor: https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/koekjes-met-de-koekjespers-recept/

Beantwoorden
Dick 2020-02-09 11:14:14

Vind het moeilijk uit de spuitzak te krijgen
Gr dick

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-02-11 12:46:14

Heb je het deeg lang genoeg gewreven over het werkblad? En waren alle ingredienten echt op kamertemperatuur?

Beantwoorden
Greet 2019-10-17 21:27:40

Wat is het verschil tussen gewone bloem en zeeuwse bloem??
Greet

Beantwoorden
GR
Rutger 2019-10-21 13:04:24

Alles over Zeeuwse bloem vind je hier: https://rutgerbakt.nl/inspiratie/ingredienten/zeeuwse-bloem/

Beantwoorden
esmee 2018-03-01 12:19:32

Hoi Rutger, ik ben een beginneling met bakken en heel blij met de bakbijbel! mag ik vragen waarom er in dit recept geen bakpoeder zit en bij de spritsen in de bakbijbel wel?
Groetjes Esmee

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-03-04 21:30:41

Ik ben erachter gekomen dat het niet perse nodig is om bakpoeder toe te voegen. Ook zonder de toevoeging krijgt de sprits een fijne structuur. Mocht je het luchtiger willen dan kun je altijd wat bakpoeder toevoegen.

Beantwoorden
wendy 2018-02-27 14:47:53

zou het een probleem zijn om de witte bastardsuiker te vervangen door kristalsuiker?

Beantwoorden
WE
Rutger 2018-03-04 21:33:24

Dan zou ik wel fijne kristalsuiker gebruiken, gewone is erg grof voor dit deeg.

Beantwoorden
Marianne 2017-09-06 12:14:13

Rutger, welk nummer spuitmondje gebruik je voor de spritsen?
Groetjes, Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-10 15:18:48

Ik gebruik een gekarteld spuitmondje van ongeveer 10 mm.

Beantwoorden
Monica 2017-05-01 16:56:29

Kan je het ook maken met vloeibare boter/ margarine? ( blueband)

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-05-05 09:56:27

De structuur van het deeg wordt dan anders, ik denk niet dat het een succes is.

Beantwoorden