Onweerstaanbaar lekker en oer-Hollands: dat zijn deze pitmoppen. De pitmop is een klassiek zandkoekje met een amandel bovenop en heerlijk om zelf te maken. Het voordeel van zelf pitmoppen maken, is dat je ook meer dan 1 amandel bovenop kunt leggen. Jij bepaalt!
Met dit recept zet je eenvoudig een flinke schaal vol versgebakken, knapperige pitmoppen op tafel. Dit recept is namelijk goed voor zo’n 50-60 pitmoppen.
Wat zijn pitmoppen?
Pitmoppen zijn echte oer-Hollandse koekjes. Niet iedereen kent deze klassieke zandkoekjes met een amandel bovenop bij naam. In de winkel zijn de pitmoppen vooral bekend als onderdeel van allerhande roomboterkoekjes, een verzameling van verschillende soorten boterkoekjes.
De koekjes zijn niet per se gebonden aan een bepaalde streek of regio. Waar de naam ‘pitmop’ vandaan komt, is ook niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat de naam komt door de fijngesneden amandelpitten bovenop het koekje, al wordt hier tegenwoordig steeds vaker een hele amandel voor gebruikt.
4 tips voor de lekkerste pitmop koekjes
- Door het deeg van deze pitmoppen doe ik een klein deel Zeeuwse bloem. Dit zorgt ervoor dat de koekjes lekker bros worden. Heb je geen Zeeuwse bloem, dan kun je dit ook prima vervangen door dezelfde hoeveelheid gewone tarwebloem.
- Plaats je bakplaat met koekjes altijd in het midden van de oven. In sommige ovens zal het nodig zijn om de bakplaat na 2/3e van de baktijd om te draaien, zodat alle koekjes gelijkmatig bakken.
- Laat de pitmoppen altijd afkoelen op een rooster, nooit op de bakplaat. Op een rooster kan de damp die tijdens het afkoelen vrijkomt goed ontsnappen, met knapperige koekjes als resultaat.
- Bewaar de afgekoelde pitmoppen luchtdicht verpakt. Doe nooit meerdere soorten bij elkaar. Zo voorkom je dat de koekjes elkaars smaak of vochtigheid overnemen. Luchtdicht verpakt kun je deze pitmoppen 1-2 weken bewaren. Of bewaar ze 2-3 maanden in de vriezer, ook luchtdicht verpakt. Lees nog meer over koekjes bewaren.
- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 175 gr bloem
- 75 gr Zeeuwse bloem
- 1 tl bakpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- 150 gr blanke amandelen
Zelf pitmoppen maken
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het ei erdoor en voeg vervolgens beide soorten bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Pitmoppen vormen en bakken
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5-6 millimeter. Snijd vierkantjes van 4 bij 4 centimeter van het deeg en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en druk op elk koekje twee amandelen. Druk de amandelen licht aan en bestrijk de koekjes nogmaals met ei.
Bak de pitmoppen in 15-20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Heerlijke koekjes! Ik had geen Zeeuwse bloem maar heb in plaats daarvan 25 gr maizena/ 225 gr bloem gebruikt, ze waren lekker knapperig en bros.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.