Ingrediëntenlijst
  • Voor de eerste dag
  • 200 gr roggebloem
  • 100 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • 150 gr honing
  • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 75 ml water
  • Voor de tweede dag
  • 40 gr honing
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 ½ tl gemalen anijszaad
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt

Heb je ooit bedacht om zelf taai taai te bakken? Het is echt heel leuk om te doen en makkelijker dan je denkt! Met dit taai taai recept bakje ze heel makkelijk zelf! Dit recept voor taai taai komt uit mijn Koekjesbijbel. Naast deze Sinterklaas koekjes vind je nog veel meer lekkere dingen die je kunt bakken voor Sinterklaas, zoals kruidnoten, ouderwetse pepernoten, de lekkerste speculaasbrokken of gevuld speculaas. Let op: Je hebt twee dagen nodig om deze koekjes te maken, omdat het deeg eerste een dag moet rusten. Taai taai kan na enkele dagen hard worden, doe ze in dat geval in een plastic zak samen met een boterham. Door het vocht uit het brood worden de koekjes weer perfect van structuur.

Bereiding: Taai taai

Doe de roggebloem, bloem en het zout in een kom en meng door elkaar. Doe de honing, donkerbruine basterdsuiker en het water in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Giet het mengsel in de kom bij de bloem en roer door. Verpak het plakkerige deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 dag rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd het deeg in stukken en doe samen met de honing, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het anijszaad in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Dit gaat erg zwaar, want het deeg is behoorlijk taai. Rol als alles goed gemengd is het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 millimeter. Steek of snijd er ovaalvormige koekjes uit met een lengte van 6-7 centimeter. Leg deze op de bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.

Bak de taaitaai 8-12 minuten. Vlak na het bakken zijn de koekjes nog wat knapperig aan de buitenkant, maar op den duur wordt ook die taai.

Wil je meer koekjes uit Koekjesbijbel bakken? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Anoniem 2018-12-07 08:57:54

Bedankt voor het delen van het recept. Kan ik de roggebloem ook vervangen door roggemeel? En zoja, moet ik dan nog wat anders aan het recept veranderen? Hoe lang kan je het deeg maximaal bewaren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-11 11:43:02

Ik zou wel echt roggebloem gebruiken in plaats van roggemeel. Het deeg kun je 2-3 dagen bewaren.

Beantwoorden
Henk 2018-12-06 20:32:12

Eerste x gemaakt, net uit de oven en ze zijn keihard. Het deeg heeft wel 4 dagen in de ijskast gelegen. Het is wel zonde, smaak is heel goed.

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-12-11 11:43:39

Doe ze even in een plastic zak met een boterham erbij, dan worden ze weer zachter. Heb je op hetelucht gebakken?

Beantwoorden
Henk 2018-12-15 14:20:27

ja volgens recept Cees Holtkamp 210 Graden 12 minuten, ik ga nu weer mijn deeg maken, geef het niet op, dank voor je reactie

Beantwoorden
HE
Henk 2018-12-01 09:47:40

Gelukkig: een ouderwets recept met roggebloem en gezoet met honing en bruine suiker. Dat zal lekker zijn!

Een vergelijkbaar recept maak ik al jaren uit 'De Banketbakker', van Cees Holtkamp. Mij lukte het bij de eerste keer proberen nauwelijks om de 2e dag de rest van de ingrediënten toe te voegen en goed te mengen omdat het deeg inderdaad heel erg taai is. Sindsdien mix ik alles meteen door elkaar en laat het dan 1 of 2 dagen rusten. Daarna hoef je het alleen nog maar uit te rollen. Het resultaat is altijd perfect.

Beantwoorden
HE