- Voor de eerste dag
- 200 gr roggebloem
- 100 gr bloem
- ¼ tl zout
- 150 gr honing
- 75 gr donkerbruine basterdsuiker
- 75 ml water
- Voor de tweede dag
- 40 gr honing
- 1 el bakpoeder
- 1 el speculaaskruiden
- 1 ½ tl gemalen anijszaad
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
Heb je ooit bedacht om zelf taai taai te bakken? Het is echt heel leuk om te doen en makkelijker dan je denkt! Met dit taai taai recept bakje ze heel makkelijk zelf! Dit recept voor taai taai komt uit mijn Koekjesbijbel. Naast deze Sinterklaas koekjes vind je nog veel meer lekkere dingen die je kunt bakken voor Sinterklaas, zoals kruidnoten, ouderwetse pepernoten, de lekkerste speculaasbrokken of gevuld speculaas. Let op: Je hebt twee dagen nodig om deze koekjes te maken, omdat het deeg eerste een dag moet rusten. Taai taai kan na enkele dagen hard worden, doe ze in dat geval in een plastic zak samen met een boterham. Door het vocht uit het brood worden de koekjes weer perfect van structuur.

Bereiding: Taai taai
Doe de roggebloem, bloem en het zout in een kom en meng door elkaar. Doe de honing, donkerbruine basterdsuiker en het water in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Giet het mengsel in de kom bij de bloem en roer door. Verpak het plakkerige deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 dag rusten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd het deeg in stukken en doe samen met de honing, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het anijszaad in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Dit gaat erg zwaar, want het deeg is behoorlijk taai. Rol als alles goed gemengd is het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 millimeter. Steek of snijd er ovaalvormige koekjes uit met een lengte van 6-7 centimeter. Leg deze op de bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.
Bak de taaitaai 8-12 minuten. Vlak na het bakken zijn de koekjes nog wat knapperig aan de buitenkant, maar op den duur wordt ook die taai.
Wil je meer koekjes uit Koekjesbijbel bakken? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Saskia Lelieveld

