Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 190 gr boter, op kamertemperatuur
  • 225 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ½ tl zout
  • 45 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 400 gr Zeeuwse bloem
  • 3 ½ el speculaaskruiden
  • 1 ½ tl baking soda
  • Verder nodig
  • rijstemeel, om de speculaasplank te bestuiven

Met dit speculaas recept bak je zelf de lekkerste speculaasjes! Je kunt ze maken met behulp van een speculaasplank, maar als je die niet hebt kun je het deeg ook gewoon uitrollen en uitsteken of – snijden. In dit speculaas recept gebruik ik Zeeuwse bloem, dat maakt de koekjes extra knapperig en bros. Als je dat niet kunt vinden kun je ook gewone bloem gebruiken. Wil je amandelspeculaasjes bakken? Strooi dan voor het bakken eerst wat amandelschaafsel over het bakpapier en leg daar de ongebakken koekjes op. Met dit recept kun je 50-65 speculaasjes bakken.

Bereiding: Speculaasjes

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe. Kneed alles door tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door het rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen. Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.

Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 a 4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.

Bak de speculaasjes 14-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Heb je zin in meer lekkere koekjesrecepten? Check dan hier mijn Koekjesbijbel met meer dan 170 recepten voor de lekkerste koekjes!

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Elisabeth Tremblay 2021-12-16 14:41:55

Enig idee wat Zeeuwse bloem zou kunnen zijn in Noord-Amerika?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-21 08:21:37

Dat is lastig. Je kunt patisseriebloem gebruiken, en anders gewoon tarwebloem

Beantwoorden
Linda 2022-01-14 19:23:28

Cake flour. Neem een bloem waar het proteïnegehalte laag is. Ongeveer 4-6%. Je kan ook all purpose doen met een beetje cornstarch erin.

Beantwoorden
LI
Elisabeth Tremblay 2022-01-14 21:28:36

Is 00 flour the same as cake flour?

Beantwoorden
EL
Anky 2021-12-02 17:22:01

Hallo Rutger, kan ik in plaats van rijstmeel ook rijstbloem gebruiken om de speculaasplank mee te bestuiven?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:39:04

Dat kan prima.

Beantwoorden
Robin 2021-11-27 19:02:00

Hoi Rutger,
De speculaasjes werden zeer gewaardeerd in huis! Bedankt voor de uitleg over de speculaasplank. Eén vraagje: mijn speculaasjes waren lichter dan die op de foto. Komt de donkere kleur door het zelfgemaakte kruidenmengsel? Ik had kant en klare van de supermarkt. Alvast bedankt!

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-11-30 13:45:47

Hoi1 De kleur kan inderdaad per kruidenmengsel wel iets verschillen. En had je donkerbruine basterdsuiker gebruikt?

Beantwoorden
Tineke Bierwolf-Meijer 2021-11-23 14:09:31

Mijn speculaasplank lag al een jaar ongebruikt in de kast, maar het er vandaag toch op gewaagd.
Ik had mijn oven (boven en onderwarmte) op 170 graden staan, maar mijn speculaasjes waren vrij donker en best hard. Heb ze er 14 minuten in gehad.
Ook was de speculaas smaak (ondanks 3 1/2 el speculaaskruiden) niet echt aanwezig. Of zou dat kunnen komen doordat de speculaasjes te donker en hard waren?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-11-25 14:30:12

Had je hete lucht gebruikt? Dan mag de temperatuur iets lager. Doordat ze donkerder waren kan de smaak inderdaad anders zijn. Ook kan het merk en de versheid van de specerijen verschil maken in de smaak.

Beantwoorden
Lizzy 2021-10-29 20:19:57

Hoi Rutger!

Mijn deeg blijft erg brokkelig, hierdoor met de plank nauwelijks te gebruiken helaas

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-01 09:26:51

Kneed het dan nog even goed door na het rusten. Meer tips daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Ed 2021-10-20 15:46:38

Waarom zit er karnemelk in jouw recept? Kun je geen gewone melk maken en wat citroenrasp gebruiken voor de baking soda?

Beantwoorden
ED
Rutger 2021-10-24 12:50:08

Dat kan ook prima.

Beantwoorden
Helena Arrechea 2021-06-21 17:32:09

Ok. Maakte vroeger speculaasjes maar de deeg was hard na het in de ijskast 2 of 3 uren te doen en snijden Ze in schijven. Zal deze recept lukken om Ze zo te doen? Sorry mijn nederlands ik woon in argentinje van nederlandse ouders

Beantwoorden
HE
Manon 2020-12-06 07:38:26

Ik vond dit in tegenstelling tot de kruidnoten en speculaas tulband, geen lekker recept. Ik vond de speculaasjes een zeer pittige nasmaak hebben.
Volgende keer misschien maken met minder kruiden.

Beantwoorden
MA
Judith84 2020-11-28 19:41:17

Hoi Rutger, hoe zorg ik dat de “printjes” mooi blijven in men speculaas? Dat ze niet zo uitzakken?

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-11-30 08:22:40

Door het deeg goed te koelen en een speculaasplank te gebruiken met een diep reliëf. Het is normaal dat het printje iets vervaagd tijdens het bakken.

Beantwoorden
Michelle 2020-11-11 08:53:17

Hallo Rutger, welke soort boter kun je hier het best voor gebruiken? Roomboter, plantaardige margarine, iets anders?

Groetjes, Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-11-16 08:51:44

Alle recepten zijn het lekkerste met roomboter, de ongezouten variant.

Beantwoorden
Maaike 2020-11-03 11:49:09

Hallo Rutger,

Is er verschil tussen het gebruik van lichte en donkerbruine basterd. En vanwaar dan de keus van lichtbruine basterdsuiker ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-09 10:59:41

Met donkerbruine basterdsuiker kan het ook prima. Persoonlijk vond ik ze dan te donker van kleur worden.

Beantwoorden
Chantalle Smit 2020-06-07 15:42:20

Hoi! Wat kan ik al beste glutenvrije variant gebruiken i.p.v. Zeeuwse bloem?

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-06-20 12:18:29

Je kunt een glutenvrije bloemmix gebruiken, zoals Schar C. Maar het resultaat zal wel iets anders worden.

Beantwoorden
Ellen 2019-11-23 21:05:16

Op welke manier kun je de speculaasjes het beste bewaren en vers houden?

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-11-25 13:43:35

Alles over het bewaren en vers houden van koekjes lees je hier:

https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-koekjes-bewaren/

Beantwoorden
Miriam 2019-11-17 16:30:37

Even gebakken - wat een lekkere geur in de keuken! Ik heb ze met amandelen gemaakt- echt lekker! Groetjes uit Duitsland

Beantwoorden
MI
Veerle 2019-11-11 15:33:13

Ik heb speculaasplanken liggen voor poppen van ongeveer 20 centimeter lang. Enig idee hoeveel speculaaspoppen ik dan met dit recept kan maken? Ik weet niet hoe groot jouw speculaasjes zijn, anders kon ik het zelf even omrekenen. Alvast bedankt! Veerle

Beantwoorden
VE
Rutger 2019-11-22 11:53:02

Dat is helaas heel moeilijk uit te rekenen. Echt een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Gemma 2019-11-07 15:43:43

klinkt lekker, ga ik snel uitproberen. hier alleen geen zeeuwse bloem. Welke bloem kan ik dan het beste gebruiken: gewoon bloem, tarwebloem of patentbloem. Alvast bedankt voor je hulp. Grtjs, Gemma

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-11-11 13:09:11

Je kunt dan eigenlijk alle drie de soorten bloem prima gebruiken!

Beantwoorden
Dicky 2019-11-06 13:45:24

Bedankt voor dit recept voor speculaasjes, Rutger! Ik had al 3 andere recepten uitgeprobeerd, die waren best aardig. Maar die van jou is overduidelijk de beste! Heerlijk zijn ze!

Beantwoorden
DI
Rutger 2019-11-11 13:11:57

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Marcel 2019-11-04 11:30:55

Het koekje is heerlijk van smaak, maar vrij zacht. Hoe kan ik het koekje knappiger krijgen. Licht dat aan de hoeveelheid zeeuwse bloem?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-11-11 13:15:08

Hebben de koekjes lang genoeg gebakken? En heb je ze direct na het bakken op een rooster gelegd, zodat de condens kan ontsnappen en ze niet zacht worden? Bij mij zijn deze speculaasjes zeker niet zacht, maar juist knapperig.

Beantwoorden
Yvonne 2019-11-04 00:50:02

Hoi Rutger, ik krijg het deeg nooit helemaal heel uit de vorm. Daarom doe ik rijstemeel in de vorm maar dan worden de speculaasjes wit/dof. Bij jou zien ze er zo mooi en donker uit. Wat doe of laat jij om die mooie kleur te behouden? Ik hoor het graag van je. Groetjes Yvonne

Beantwoorden
YV
Rutger 2019-11-04 09:02:30

Hoi! Binnenkort plaats ik een how-to voor werken met een speculaasplank, dan zie je stap voor stap hoe ik het altijd doe.

Beantwoorden
Joke 2019-11-03 10:37:19

Goedemorgen Rutger wat is rijstemeel en is daar ook een vervanger voor

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-11-04 09:05:42

Rijstmeel is eigenlijk niets anders dan gemalen rijst. Je koopt het in grotere supermarkten of bij de toko. Je kunt ook gewone bloem gebruiken om de speculaasplank meet te bestuiven.

Beantwoorden