Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 190 gr boter, op kamertemperatuur
  • 225 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ½ tl zout
  • 45 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 400 gr Zeeuwse bloem
  • 3 ½ el speculaaskruiden
  • 1 ½ tl baking soda
  • Verder nodig
  • rijstemeel, om de speculaasplank te bestuiven

Met dit speculaas recept bak je zelf de lekkerste speculaasjes! Je kunt ze maken met behulp van een speculaasplank, maar als je die niet hebt kun je het deeg ook gewoon uitrollen en uitsteken of – snijden. In dit speculaas recept gebruik ik Zeeuwse bloem, dat maakt de koekjes extra knapperig en bros. Als je dat niet kunt vinden kun je ook gewone bloem gebruiken. Wil je amandelspeculaasjes bakken? Strooi dan voor het bakken eerst wat amandelschaafsel over het bakpapier en leg daar de ongebakken koekjes op. Met dit recept kun je 50-65 speculaasjes bakken.

Bereiding: Speculaasjes

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe. Kneed alles door tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door het rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen. Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.

Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 a 4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.

Bak de speculaasjes 14-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Heb je zin in meer lekkere koekjesrecepten? Check dan hier mijn Koekjesbijbel met meer dan 170 recepten voor de lekkerste koekjes!

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (29)
Joke 2019-11-03 10:37:19

Goedemorgen Rutger wat is rijstemeel en is daar ook een vervanger voor

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-11-04 09:05:42

Rijstmeel is eigenlijk niets anders dan gemalen rijst. Je koopt het in grotere supermarkten of bij de toko. Je kunt ook gewone bloem gebruiken om de speculaasplank meet te bestuiven.

Beantwoorden
Yvonne 2019-11-04 00:50:02

Hoi Rutger, ik krijg het deeg nooit helemaal heel uit de vorm. Daarom doe ik rijstemeel in de vorm maar dan worden de speculaasjes wit/dof. Bij jou zien ze er zo mooi en donker uit. Wat doe of laat jij om die mooie kleur te behouden? Ik hoor het graag van je. Groetjes Yvonne

Beantwoorden
YV
Rutger 2019-11-04 09:02:30

Hoi! Binnenkort plaats ik een how-to voor werken met een speculaasplank, dan zie je stap voor stap hoe ik het altijd doe.

Beantwoorden
Marcel 2019-11-04 11:30:55

Het koekje is heerlijk van smaak, maar vrij zacht. Hoe kan ik het koekje knappiger krijgen. Licht dat aan de hoeveelheid zeeuwse bloem?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-11-11 13:15:08

Hebben de koekjes lang genoeg gebakken? En heb je ze direct na het bakken op een rooster gelegd, zodat de condens kan ontsnappen en ze niet zacht worden? Bij mij zijn deze speculaasjes zeker niet zacht, maar juist knapperig.

Beantwoorden
Dicky 2019-11-06 13:45:24

Bedankt voor dit recept voor speculaasjes, Rutger! Ik had al 3 andere recepten uitgeprobeerd, die waren best aardig. Maar die van jou is overduidelijk de beste! Heerlijk zijn ze!

Beantwoorden
DI
Rutger 2019-11-11 13:11:57

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Gemma 2019-11-07 15:43:43

klinkt lekker, ga ik snel uitproberen. hier alleen geen zeeuwse bloem. Welke bloem kan ik dan het beste gebruiken: gewoon bloem, tarwebloem of patentbloem. Alvast bedankt voor je hulp. Grtjs, Gemma

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-11-11 13:09:11

Je kunt dan eigenlijk alle drie de soorten bloem prima gebruiken!

Beantwoorden
Veerle 2019-11-11 15:33:13

Ik heb speculaasplanken liggen voor poppen van ongeveer 20 centimeter lang. Enig idee hoeveel speculaaspoppen ik dan met dit recept kan maken? Ik weet niet hoe groot jouw speculaasjes zijn, anders kon ik het zelf even omrekenen. Alvast bedankt! Veerle

Beantwoorden
VE
Rutger 2019-11-22 11:53:02

Dat is helaas heel moeilijk uit te rekenen. Echt een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Miriam 2019-11-17 16:30:37

Even gebakken - wat een lekkere geur in de keuken! Ik heb ze met amandelen gemaakt- echt lekker! Groetjes uit Duitsland

Beantwoorden
MI
Ellen 2019-11-23 21:05:16

Op welke manier kun je de speculaasjes het beste bewaren en vers houden?

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-11-25 13:43:35

Alles over het bewaren en vers houden van koekjes lees je hier:

https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-koekjes-bewaren/

Beantwoorden
Chantalle Smit 2020-06-07 15:42:20

Hoi! Wat kan ik al beste glutenvrije variant gebruiken i.p.v. Zeeuwse bloem?

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-06-20 12:18:29

Je kunt een glutenvrije bloemmix gebruiken, zoals Schar C. Maar het resultaat zal wel iets anders worden.

Beantwoorden
Maaike 2020-11-03 11:49:09

Hallo Rutger,

Is er verschil tussen het gebruik van lichte en donkerbruine basterd. En vanwaar dan de keus van lichtbruine basterdsuiker ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-09 10:59:41

Met donkerbruine basterdsuiker kan het ook prima. Persoonlijk vond ik ze dan te donker van kleur worden.

Beantwoorden
Michelle 2020-11-11 08:53:17

Hallo Rutger, welke soort boter kun je hier het best voor gebruiken? Roomboter, plantaardige margarine, iets anders?

Groetjes, Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-11-16 08:51:44

Alle recepten zijn het lekkerste met roomboter, de ongezouten variant.

Beantwoorden
Judith84 2020-11-28 19:41:17

Hoi Rutger, hoe zorg ik dat de “printjes” mooi blijven in men speculaas? Dat ze niet zo uitzakken?

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-11-30 08:22:40

Door het deeg goed te koelen en een speculaasplank te gebruiken met een diep reliëf. Het is normaal dat het printje iets vervaagd tijdens het bakken.

Beantwoorden
Manon 2020-12-06 07:38:26

Ik vond dit in tegenstelling tot de kruidnoten en speculaas tulband, geen lekker recept. Ik vond de speculaasjes een zeer pittige nasmaak hebben.
Volgende keer misschien maken met minder kruiden.

Beantwoorden
MA
Helena Arrechea 2021-06-21 17:32:09

Ok. Maakte vroeger speculaasjes maar de deeg was hard na het in de ijskast 2 of 3 uren te doen en snijden Ze in schijven. Zal deze recept lukken om Ze zo te doen? Sorry mijn nederlands ik woon in argentinje van nederlandse ouders

Beantwoorden
HE
Ed 2021-10-20 15:46:38

Waarom zit er karnemelk in jouw recept? Kun je geen gewone melk maken en wat citroenrasp gebruiken voor de baking soda?

Beantwoorden
ED
Rutger 2021-10-24 12:50:08

Dat kan ook prima.

Beantwoorden
Lizzy 2021-10-29 20:19:57

Hoi Rutger!

Mijn deeg blijft erg brokkelig, hierdoor met de plank nauwelijks te gebruiken helaas

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-01 09:26:51

Kneed het dan nog even goed door na het rusten. Meer tips daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Tineke Bierwolf-Meijer 2021-11-23 14:09:31

Mijn speculaasplank lag al een jaar ongebruikt in de kast, maar het er vandaag toch op gewaagd.
Ik had mijn oven (boven en onderwarmte) op 170 graden staan, maar mijn speculaasjes waren vrij donker en best hard. Heb ze er 14 minuten in gehad.
Ook was de speculaas smaak (ondanks 3 1/2 el speculaaskruiden) niet echt aanwezig. Of zou dat kunnen komen doordat de speculaasjes te donker en hard waren?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-11-25 14:30:12

Had je hete lucht gebruikt? Dan mag de temperatuur iets lager. Doordat ze donkerder waren kan de smaak inderdaad anders zijn. Ook kan het merk en de versheid van de specerijen verschil maken in de smaak.

Beantwoorden
Robin 2021-11-27 19:02:00

Hoi Rutger,
De speculaasjes werden zeer gewaardeerd in huis! Bedankt voor de uitleg over de speculaasplank. Eén vraagje: mijn speculaasjes waren lichter dan die op de foto. Komt de donkere kleur door het zelfgemaakte kruidenmengsel? Ik had kant en klare van de supermarkt. Alvast bedankt!

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-11-30 13:45:47

Hoi1 De kleur kan inderdaad per kruidenmengsel wel iets verschillen. En had je donkerbruine basterdsuiker gebruikt?

Beantwoorden
Anky 2021-12-02 17:22:01

Hallo Rutger, kan ik in plaats van rijstmeel ook rijstbloem gebruiken om de speculaasplank mee te bestuiven?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:39:04

Dat kan prima.

Beantwoorden
Elisabeth Tremblay 2021-12-16 14:41:55

Enig idee wat Zeeuwse bloem zou kunnen zijn in Noord-Amerika?

Beantwoorden
EL
Linda 2022-01-14 19:23:28

Cake flour. Neem een bloem waar het proteïnegehalte laag is. Ongeveer 4-6%. Je kan ook all purpose doen met een beetje cornstarch erin.

Beantwoorden
LI
Elisabeth Tremblay 2022-01-14 21:28:36

Is 00 flour the same as cake flour?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-21 08:21:37

Dat is lastig. Je kunt patisseriebloem gebruiken, en anders gewoon tarwebloem

Beantwoorden
Nienke 2022-02-12 14:53:16

De koekjes bollen bij mij enorm op in de oven. Daardoor verliezen ze een beetje hun vorm. Waar kan dat aan liggen?
Ik heb de zeeuwse bloem vervangen door patentbloem en de karnemelk door melk met citroensap

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-02-15 08:30:30

Het is normaal dat ze hun vorm iets verliezen, maar deze moet wel zichtbaar zijn. Het kan helpen om het deeg nog te koelen na het vormen van de koekjes. En ik weet niet hoeveel citroensap je had gebruikt, wellicht dat het meer was dan de zuurgraad van de karnemelk, waardoor ze extra rijzen.

Beantwoorden
Michael 2022-04-11 09:47:26

Karnemelk door speculaasdbloem naast bakpoeder is een BIG NO NO voor mij, hoe kom jij op het idee?
Dit is echt geen patisserie maar doodgewoon een pleur-alles-door-elkaar-en-kijk-hoe-het-wordt idee

Beantwoorden
MI
Marc 2022-06-29 11:00:51

Voor mij werkte dit perfect: baking soda, geen bakpoeder. Ik merk wel dat je die dikte van het uitgerolde deeg makkelijk fout inschat, het is toch snel te dik. Het enige echt slechte aan dit recept vind ik dat je uiteindelijk niet van de koekjes kunt afblijven. Dat ligt ook aan het (laatste beetje) kruidenmengsel dat ik een aantal jaar terug in de Markthal in Rotterdam heb gekocht, maar dat ze helaas in deze samenstelling blijkbaar niet meer leveren. Volgende keer op zoek naar een andere mengeling, of zelf maken dus. Ik heb nooit gele basterd in huis, maar wel witte en bruine: half/half deed het prima voor de juiste kleur

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-13 14:41:36

Dank voor je opbouwende feedback. Misschien moet je je een volgende keer wat verder verdiepen in een recept, dan had je gezien dat in de meeste klassieke speculaasrecepten karnemelk wordt gebruikt!

Beantwoorden
Emma 2022-08-04 19:18:42

Bij mij verdwijnt de tekening van de speculaasplank tijdens het bakken. De vorm behoudt het gelukkig wel. Heb je daarvoor nog tips? Misschien het deeg nadat het uit de plank komt nog extra koelen? Ik heb zo'n standaard plank met molentje. Welke plank gebruik jij hiervoor?

Beantwoorden
EM
Rutger 2022-08-08 13:43:12

Hi. Je kunt het deeg nog extra koelen na het vormen. Of minder bakpoeder/baking soda gebruiken. Ik heb verschillende planken, vooral van kringloopwinkels.

Beantwoorden
Eva 2022-09-11 12:44:17

Na 20 minuten kneden nog steeds een heel hard brokkelig deeg. Toen heb ik er maar een ei in gedaan, dat hielp :)

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-09-14 19:31:11

Kan het zijn dat je boter te koud was?

Beantwoorden
P.H. 2022-09-26 15:33:01

mijn gevuld speculaas te lang gebakken dus droog,op wat voor wijze kan deze gemalen opnieuw verwerken in een deeg ?

Beantwoorden
P.
Koos 2022-10-20 21:04:33

Verkruimel de droge speculaas met de blender, voeg per recept 100gr hiervan toe aan je recept, meng het eerst even aan met het vocht wat je in het recept gebruikt met vriendelijke groet een oude banketbakker😉

Beantwoorden
KO
Rutger 2022-09-28 15:59:02

Daar kan ik je helaas niet bij helpen.

Beantwoorden
Erik 2022-10-02 11:59:47

Hoi Rutger, de speculaasplank bestrooien met rijstmeel. Ok. Maar de koekjesbakker van het koekjesmuseum Medemblik, zei juist: "een nieuwe droge plank? Goed van tevoren in de olie zetten. Moet goed vet zijn en de plank niet/nooit met sop afwassen". Mijn speculaasplanken zijn dus behoorlijk vet. Moet ik dan toch nog bestrooien met rijstmeel of wordt het dan een vieze plakboel?

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-10-11 08:37:12

Dat afwassen klopt helemaal! Mijn ervaring is dat het zonder rijstmeel lastig gaat, maar dat kun je eerst proberen. Als dat niet werkt kun je alsnog rijstmeel gebruiken.

Beantwoorden
Hilde 2022-10-14 07:26:26

Hoi, is het ook mogelijk geen (karne)melk te gebruiken ivm allergie? En waar kun je dat dan het beste door vervangen?

Beantwoorden
HI
Rutger 2022-10-17 08:28:06

Dat kan. Gebruik dan een plantaardige melk en 1/2 theelepel citroensap.

Beantwoorden
Ineke Dekker 2022-10-18 16:35:00

De lekkerste speculaasjes bak je met dit recept!.
Dank je wel Rotterdam!

Beantwoorden
IN
John von Peij 2022-11-18 10:48:11

Ik werk in Schotland als docent Bakery. Het is een missie geworden om de Schotten Nederlandse recepten te leren. Dus bij mijn laatste bezoek aan Nederland heb ik speculaaskruiden en speculaasplanken meegenomen.
De eerste groep is er nu mee bezig, maar de speculaasjes die uit de oven komen hebben hun patroon compleet verloren (ik heb er foto's van maar kan die hier niet plaatsen?).
Wat kan er mis zijn gegaan? Ik vermoed zelf de baking soda.

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-11-19 08:35:42

heeft het deeg goed gerust tussendoor? Dat de tekening iets vervaagd hoort. Je kunt wat minderen met het baking soda, maar dan wordt de structuur ook minder lekker/bros. Je kunt een bloem gebruiken met een iets hoger eiwitpercentage, dat behoud doorgaans de vorm beter.

Beantwoorden
John von Peij 2022-11-21 15:31:21

Oplossing gevonden!

In Schotland kennen ze geen basterdsuiker, ik had gewone bruine suiker gebruikt. Er bleek een portie "soft brown sugar" in de voorraad te staan. Die lijkt op basterdsuiker.
Koekjes die hiermee zijn gemaakt (halve klas weer) komen perfect uit de oven, zelfs zonder koeling / rusttijd!

Beantwoorden
JO
John von Peij 2022-11-21 09:01:06

Hallo Rutger,

het deeg is gemaakt op woensdag, gekoeld in de koelkast en op vrijdag gebruikt.
Vrijdag ochtend heeft een andere klas het deeg gemaakt, en om te experimenteren hebben twee leerlingen (op mijn verzoek) een variant gemaakt: met de helft baking soda en helemaal zonder. Het deeg heeft enkele uren gekoeld en er was geen verschil in patroon.
Ik ga vandaag met een klas experimenteren met de verschillende meel varianten.
Wordt vervolgd!

Beantwoorden
JO