Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 150 gr havermout
  • 100 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 gr donkere rozijnen

Ben je op zoek naar een makkelijk koek recept? Dan zit je hier goed! Deze havermoutkoeken zijn heel makkelijk en snel om te maken. Binnen 10 minuten heb je het deeg gemaakt en kan het al de oven in. Perfect voor als je snel zin hebt in iets lekkers of onverwachts bezoek krijgt. De koeken zijn na het bakken knapperig van buiten en van binnen nog wat chewy. In plaats van de rozijnen kun je ook gedroogde cranberry’s of stukjes gedroogde abrikoos gebruiken. Met dit recept bak je 20-25 havermout koeken. Wil je meer makkelijke bakrecepten? Check dan Het makkelijke bakboek voor heel veel bakinspiratie!

Het makkelijke bakboek

Havermoutkoeken maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, het ei, vanille-extract, de kaneel en het zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen of met een handmixer met deeghaken. Voeg de havermout, bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een plakkerig deeg. Meng daar tot slot de rozijnen door.

Maak van het deeg balletjes met een doorsnede van 3-4 centimeter en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk de balletjes plat, tot ze ongeveer 1 centimeter dik zijn. Bak de koeken 10-14 minuten en laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. De binnenkant van de havermout koekjes mag nog chewy zijn.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Peter Emile 2020-11-06 01:36:23

Vandaag gebakken. Eerste lichting in de oven is één grote koek geworden; ik had te weinig afstand tussen de deegplakjes open gelaten.

De tweede lichting, direct erna, gebakken met inachtneming van de "anderhalve decimeter-regel". Die koeken zijn niet alleen mooi, maar ook overheerlijk geworden - wat de eerste lichting overigens ook was, al zijn dat brokken geworden in plaats van ronde koeken.

Ik verdenk er mijn pas aangeschafte, simpele Moulinex-oventje ervan dat de temperatuur-instelling niet conform de werkelijkheid is: ik heb de stellige indruk dat de werkelijke oventemperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur. Vrijwel alle recepten van 'Rutgerbakt' die ik tot nu toe heb uitgeprobeerd, moest ik langer laten bakken dan aangegeven. Soms zelfs aanzienlijk langer. Dat gold voor de gewone cake, de citroencake, de appeltaart, het volkoren-rozijnenbrood, en deze haverkoeken. Wellicht verstandig om eens uit te kijken naar een oven-temperatuurmeter.

Alles is overigens prima gelukt, en was overheerlijk!
Ik heb de smaak te pakken; nooit eerder heb ik met zoveel plezier & voldoening mijn baksels geproduceerd! En het is een welkome bezigheid in deze corona-tijd waarin mijn partner & ik veel meer en gedwongen aan huis gebonden zijn dan we gewend zijn.

Enige nadeel is, dat ik langer en intensiever dan gewoonlijk bezig ben in de sportschool om al die 'Rutger-calorieën' er weer af te trainen! :)

Beantwoorden
PE
An 2020-09-20 13:18:34

Heel lekker!

Beantwoorden
AN
Saskia 2020-08-02 08:06:41

Heel lekker en simpel!

Beantwoorden
SA