Ben je op zoek naar een makkelijk koek recept? Dan zit je hier goed! Deze havermoutkoeken zijn heel makkelijk en snel om te maken. Binnen 10 minuten heb je het deeg gemaakt en kan het al de oven in. Perfect voor als je snel zin hebt in iets lekkers of onverwachts bezoek krijgt. De koeken zijn na het bakken knapperig van buiten en van binnen nog wat chewy.

Makkelijke havermoutkoeken bakken – recept

In plaats van de rozijnen kun je ook gedroogde cranberry’s of stukjes gedroogde abrikoos gebruiken. Met dit recept bak je 20-25 havermout koeken. Wil je meer makkelijke bakrecepten? Check dan Het makkelijke bakboek voor heel veel bakinspiratie!

Het makkelijke bakboek
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 150 gr fijne havervlokken
  • 100 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 gr donkere rozijnen
Broodbakbol banner mobiel

Havermoutkoeken maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, het ei, vanille-extract, de kaneel en het zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen of met een handmixer met deeghaken. Voeg de havervlokken, bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een plakkerig deeg. Meng daar tot slot de rozijnen door.

Maak van het deeg balletjes met een doorsnede van 3-4 centimeter en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk de balletjes plat, tot ze ongeveer 1 centimeter dik zijn. Bak de koeken 10-14 minuten en laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. De binnenkant van de havermout koekjes mag nog chewy zijn.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Saskia 2020-08-02 08:06:41

Heel lekker en simpel!

Beantwoorden
SA
An 2020-09-20 13:18:34

Heel lekker!

Beantwoorden
AN
Peter Emile 2020-11-06 01:36:23

Vandaag gebakken. Eerste lichting in de oven is één grote koek geworden; ik had te weinig afstand tussen de deegplakjes open gelaten.

De tweede lichting, direct erna, gebakken met inachtneming van de "anderhalve decimeter-regel". Die koeken zijn niet alleen mooi, maar ook overheerlijk geworden - wat de eerste lichting overigens ook was, al zijn dat brokken geworden in plaats van ronde koeken.

Ik verdenk er mijn pas aangeschafte, simpele Moulinex-oventje ervan dat de temperatuur-instelling niet conform de werkelijkheid is: ik heb de stellige indruk dat de werkelijke oventemperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur. Vrijwel alle recepten van 'Rutgerbakt' die ik tot nu toe heb uitgeprobeerd, moest ik langer laten bakken dan aangegeven. Soms zelfs aanzienlijk langer. Dat gold voor de gewone cake, de citroencake, de appeltaart, het volkoren-rozijnenbrood, en deze haverkoeken. Wellicht verstandig om eens uit te kijken naar een oven-temperatuurmeter.

Alles is overigens prima gelukt, en was overheerlijk!
Ik heb de smaak te pakken; nooit eerder heb ik met zoveel plezier & voldoening mijn baksels geproduceerd! En het is een welkome bezigheid in deze corona-tijd waarin mijn partner & ik veel meer en gedwongen aan huis gebonden zijn dan we gewend zijn.

Enige nadeel is, dat ik langer en intensiever dan gewoonlijk bezig ben in de sportschool om al die 'Rutger-calorieën' er weer af te trainen! :)

Beantwoorden
PE
Laura 2021-01-21 11:24:59

Hoi Rutger,
Kan ik dit deeg ook invriezen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-01-25 08:55:13

Dat kan prima!

Beantwoorden
Karin 2021-01-28 16:59:20

Heerlijke koeken en super makkelijk te maken.

Beantwoorden
KA
Esmee 2021-05-04 17:11:29

Heerlijk!

Beantwoorden
ES
Caro 2021-07-03 16:06:49

Heerlijk 🥰

Beantwoorden
CA
Irma 2021-08-30 11:14:07

Kan ik ook noten gebruiken ipv rozijnen? Of vallen ze dat uit elkaar?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-09-13 08:40:55

Dat kan prima! Je kunt de noten eventueel grof hakken.

Beantwoorden
Irma 2021-09-02 07:59:04

Ik heb ze gemaakt maar van mij mogen ze iets minder minder zoet. Kan ik er iets minder suiker in doen zonder dat dat de textuur aanpast?

Beantwoorden
IR
Han 2022-02-20 14:37:13

Ik zit nu op 90 gram suiker.

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-09-13 08:31:19

De textuur wordt altijd wel iets anders, maar je kunt prima wat minder suiker gebruiken.

Beantwoorden
Rianti 2021-10-31 08:21:38

Fantastisch lekker (net zoals jouw chocolate chip cookies)!!! Heb er gistermiddag 24 gemaakt, ze zijn nu al op en we zijn maar met z’n tweeën dit weekend....oeps.

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-11-01 09:03:47

Super!

Beantwoorden
Rianti 2021-12-01 12:11:26

Kan ik ze glutenvrij maken door de bloem te vervangen door boekweitmeel? 1:1 vervangen? (Ik weet dat ik gecertificeerde havermout moet hebben).

Groetjes Rianti

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-12-08 22:51:06

Dan worden ze wel echt heel anders denk ik, maar je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Jan 2022-06-18 20:41:09

Ik weet niet hoe ze origineel smaken, maar de gluten- en melkvrije variant die wij maken door boter en bloem te vervangen door plantaardige boter en boekweit/havermeel, wordt hier als een traktatie ervaren.

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-06-19 20:06:21

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Marion 2022-01-24 14:48:19

De koeken zijn heerlijk! Ik doe half rozijn half hazelnoten!
Mijn vraag is , als ik meerder bakplaten tegelijk in de oven wil doen , moet ik dan wat veranderen aan de tijd Rutger?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:58:01

Dan moet je in elk geval de hete lucht stand gebruiken. Met onder- en bovenwarmte lukt dat niet. De tijd blijft ongeveer hetzelfde.

Beantwoorden
Marion 2022-02-07 15:00:13

Super dank je wel, er zit weer een lading in!
Soort van verslavend!

Beantwoorden
MA
Jidske 2022-02-23 10:54:46

Heerlijk!!! Ik doe er 30 gram minder suiker in omdat ik ze anders te zoet vind. Geweldig receptje! Bedankt :)

Beantwoorden
JI
Dorothee 2022-07-14 15:53:11

Wij doen er 125 gram minder suiker in🤣

Beantwoorden
DO
J. V. 2022-08-08 09:37:47

Inderdaad heel, heel erg zoet. Zelfs met minder dan de helft van de suiker. Dit geldt overigens voor meer baksels. Leuke recepten maar wat mij betreft neem ik 20% van de aanbevolen hoeveelheid suiker..

Beantwoorden
J.
Mariska 2022-11-28 12:36:13

Heerlijk! Ik heb er amandelstukjes en krenten door gedaan. Lekker krokant zijn ze .

Beantwoorden
MA

U kunt niet meer reageren.