- Voor de haverkoekjes
- 175 gr havermout
- 175 gr bloem
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- ½ ei
- ½ tl zout
- ½ tl baking soda
Afgelopen maart was ik een weekendje op Texel en natuurlijk moest ik daar ook langs de bakkers om uitgebreid te proeven. Eén van de dingen die ik daar kocht waren Tesselse Skéépies, knapperige koekjes in de vorm van een schaap, met havervlokken erin. Daardoor geïnspireerd ging ik zelf aan de slag om krokante haverkoekjes te bakken. Deze krokante koekjes met havermout smaken heel lekker en onwijs makkelijk te maken. Voor een extra lekker effect kun je de koekjes na het bakken voor de helft in getempereerde chocolade dopen.
Krokante haverkoekjes bakken
Doe de havermout in een foodprocessor of hakmolentje (van een staafmixer) en pulseer dit enkele keren. Het hoeft niet helemaal fijn te worden, er mogen nog vlokken havermout te zien zijn. Doe dit samen met de rest van de ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang, zodra er een bal van het deeg gevormd kan worden is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg balletjes ter grote van een druif en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk de koekjes met een vork in twee richtingen plat. Bak de koekjes in 13-18 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk












