Ingrediëntenlijst
  • Voor de haverkoekjes
  • 175 gr havermout
  • 175 gr bloem
  • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • ½ ei
  • ½ tl zout
  • ½ tl baking soda

Afgelopen maart was ik een weekendje op Texel en natuurlijk moest ik daar ook langs de bakkers om uitgebreid te proeven. Eén van de dingen die ik daar kocht waren Tesselse Skéépies, knapperige koekjes in de vorm van een schaap, met havervlokken erin. Daardoor geïnspireerd ging ik zelf aan de slag om krokante haverkoekjes te bakken. Deze krokante koekjes met havermout smaken heel lekker en onwijs makkelijk te maken. Voor een extra lekker effect kun je de koekjes na het bakken voor de helft in getempereerde chocolade dopen.

Krokante haverkoekjes

Bereiding: Krokante haverkoekjes

Doe de havermout in een foodprocessor of hakmolentje (van een staafmixer) en pulseer dit enkele keren. Het hoeft niet helemaal fijn te worden, er mogen nog vlokken havermout te zien zijn. Doe dit samen met de rest van de ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang, zodra er een bal van het deeg gevormd kan worden is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg balletjes ter grote van een druif en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk de koekjes met een vork in twee richtingen plat. Bak de koekjes in 13-18 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Krokante haverkoekjes

Foto’s: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Corrien 2017-03-10 12:34:09

Hoi Rutger, even een vraagje. Zuiveringszout werkt toch op z'n best als er ook iets zuurs in het recept zit?
Toch heeft het jouw voorkeur boven bakpoeder?
Je hebt trouwens heerlijke en goede recepten. Ik heb nu de karamelkoekjes in de oven staan. En je hazelnoot/rozijnenkoekjes zijn ook verrukkelijk!

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-03-11 17:55:44

Hoi. Voor zuiveringszout heb je inderdaad iets zuurs nodig. Basterdsuiker bevat invertsuikerstroop en ook dit reageert met het zuiveringszout. Ik vind de koekjes brosser bakken en daardoor lekkerder worden dan met samengesteld bakpoeder.

Beantwoorden
Corrien 2017-03-12 12:04:22

Hoi Rutger, dat basterdsuiker ook de werking van zuiveringszout stimuleerd, wist ik niet! Bedankt!

Beantwoorden
CO
Heidi 2017-03-01 14:23:48

Hoi Rutger , wat zijn de koekjes heerlijk! Ik heb er nog een handje cranberry's en kaneel door gedaan. Met kokosrasp is het ook erg lekker. Veel bakplezier nog.

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-03-07 18:06:04

Dat klinkt ook heel lekker! Goede toevoeging!

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-08-12 11:21:43

Nog even een vraag, de smaak is heel goed, maar de koekjes blijven klein als ik een balletje maak ter grootte van een druif. Ze lopen weinig uit. Het deeg is wat droog omdat de havermout weinig weegt en de hoeveelheid, samen met het meel, aan de hoge kant is? Misschien dat ze daarom niet zo rijzen, of liever gezegd, uitlopen?

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-08-14 11:23:35

Heb je de balletjes wel twee keer met een vrok platgedrukt voordat je ze ging bakken?

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-08-14 21:51:05

Ik heb de balletjes met de hand platgedrukt. Ik zal ze opnieuw maken. Ik heb een recept van gemberkoekjes, wat toch lijkt op dit recept en die maak ik ook plat met de hand en ze worden heel knapperig krokant en lopen ook uit tot een goede 'size' koekje. Met de gemberkoekjes druk je ook het balletje van de vork wat plat, maar ik doe het toch maar op de palm van mijn hand. (Doe ik ook met de stroopwafelballetjes - in Zuid Afrika niet gemakkelijk te krijgen, vandaar dat ik die al zo'n 40 jaar zelf bak).

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-08-15 17:45:43

Dan zou het toch echt goed moeten komen! Klinkt lekker trouwens, de stroopwafelballetjes!

Beantwoorden
linda 2016-08-12 09:24:53

Koekjes samen met kleinzoon van 4j gemaakt! Is een toppertje, heb ze even moeten wegstoppen wilde ik dat de rest van de familie ze nog kon proever. Meesterproever Wannes heeft ze 10 op 10 gegeven :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-08-14 11:22:38

Superleuk! En een prachtige score :) Dankje!

Beantwoorden
Astrid Pourchez 2016-07-23 22:35:42

Vandaag met mijn neefje de koekjes gemaakt (maar dan met de grove Havervlokken en niet wat fijner gemalen). Ze waren zalig en we hebben ook een hoop lol gehad. Een top recept om op een eenvoudige manier kinderen al mee te laten bakken en ze smaken heerlijk!

Beantwoorden
AS
Mirjam mol 2016-07-03 20:38:54

Hoi Rutger
De koeken zijn erg lekker, en eigenlijk alle recepten van jou zijn lekker... Ik gebruik wel overal de helf minder suiker of meer dan de helf... Dan komen de smaken nog meer tot zijn recht... Maar samen verschillen?

Beantwoorden
MI
Roy 2016-07-03 14:48:43

Ik neem aan dat er ook boter bij moet?
Zonder boter krijg ik er geen samenhangend deeg van...

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-07-03 23:17:17

Hoi! Die staat er bij inmiddels, door een typefoutje vergeten! Excuus!

Beantwoorden
Annie 2016-07-03 13:55:21

Hoi Rutger, misschien een beetje een rare vraag. Als ik in een recept lees baking soda (zuiveringszout) en ook nog bv 1/2 tl zout is dat dan voor mensen die heel weinig zout gebruiken niet teveel? Of voegt baking soda niets toe aan het zoutgehalte/smaak?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-07-03 23:16:43

Bakingsoda is niet voor de smaak maar voor het rijzen van het deeg. Je zou, als je minder zout wilt gebruiken, het gewonen zout wat kunnen verminderen.

Beantwoorden
Mama van Dijk 2016-06-29 11:06:37

hmmm wat een heerlijke dingen heb je toch online! Oeii dat kan ik niet aan hoor haha!

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-29 18:23:47

Af en toe wat lekkers moet kunnen toch!? :)

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-06-29 07:53:47

Ik houd er niet van om baking soda in recepten te doen. Is er een alternatief, of kan het weggelaten worden? Wat is het voordeel ervan?
Adrie Zandbergen

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-06-29 09:57:03

De baking soda zorgt ervoor dat de koekjes wat rijzen tijdens het bakken en daardoor heerlijk knapperig worden. Je kan het vervangen door bakpoeder, al geeft dat een iets ander resultaat. Als je het weglaat zullen de koekjes wat compacter worden.

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-06-29 13:51:36

Ok, Ik houd van knapperige koekjes, dus zal het toch maar proberen met Baking Soda! Bedankt.

Beantwoorden
AD
samantha 2016-06-29 23:01:32

misschien bakpoeder?

Beantwoorden
SA
Danielle van Baal 2016-06-28 09:31:26

Hoi Rutger. Volgens mij ontbreekt er boter in je recept?

Beantwoorden
DA
Rutger 2016-06-28 10:35:51

Excuus! Die was ik vergeten! Dankje voor de oplettendheid! Hij staat erbij!

Beantwoorden
Petra 2016-06-30 10:14:26

Hi Rutger , ik zie nog steeds de boter er niet bijstaan.....

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-06-30 22:24:13

Hij staat er nu toch echt bij, 200 gram boter. Bakze!

Beantwoorden
Petra 2016-07-01 14:07:30

bedankt.

Beantwoorden
PE