Ik ben dol op alles met appel en deze appel-havermoutkoeken zijn sinds kort ook één van mijn nieuwe favorieten. Versgebakken zijn deze havermout koeken met appel het allerlekkerst. Ze zijn dan zacht en chewy van binnen en van buiten heerlijk knapperig. Na verloop van tijd worden de koeken iets minder krokant en verdwijnt de bite. Erg vaak gebeurt dit niet als ik deze appel-havermoutkoeken maak: ze zijn namelijk binnen mum van tijd op!
Met dit appel-havermout koek recept maak je zo’n 18 koeken.
Snel genieten van een appel-havermout koek
Met dit recept geniet je snel van een heerlijke, verse havermout-appel koek. Het maken van het deeg en het bakken van de koekjes kost weinig tijd. Er is wel wat voorbereiding nodig voor het recept: het wellen van de gedroogde appelstukjes. Je wilt de appelstukjes minimaal een uur laten wellen, dus houd hier rekening mee.
4 tips voor de lekkerste havermout-appel koeken
- Gedroogde appel geeft het lekkerste resultaat in deze koeken. Ik heb ook getest met verse appel, maar die is te nat. Gedroogde appel koop je in de grotere supermarkten (het zit ook als onderdeel in tutti frutti), de biologische winkel of een notenwinkel. Let op: gebruik geen appelchips, maar gedroogde appel.
- De stukjes gedroogde appel wel ik kort in amandellikeur, maar in plaats van de amandellikeur (wat de koeken een heerlijke smaak geeft) kun je ook appelsap of gewoon water gebruiken.
- De combinatie van bakpoeder en baking soda geeft deze koeken een heerlijke textuur. Je kunt ook enkel bakpoeder gebruiken, gebruik dan 2 theelepels. Doe je dit, dan wordt de koek wel net iets anders.
- Verdeel het koekjesdeeg met een ijslepel in de juiste porties, dit gaat heel makkelijk. Ik gebruikte ijslepel 1/36, die geeft precies de juiste grote koeken. Je kunt ijslepels voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Je leest hier meer over in dit artikel: haal meer uit je ijslepel.
- Aan het deeg voeg ik ook wat kaneel toe. Houd je niet van kaneel? Dan kun je dit ook achterwege laten.
Appel-havermout koeken bewaren
Deze appel-havermout koeken zijn versgebakken het lekkerst. Wil je ze toch bewaren? Je kunt de koeken luchtdicht verpakt een week bewaren. Ook handig: je kunt de koeken ook invriezen en op een later moment van een lekkere appel-havermout koek genieten.
Meer koeken bakken met havermout?
Fan van havermout in je baksels? Naast dit recept voor havermout-appel koeken heb ik ook nog andere lekkere koekjes recepten met havermout:
- Makkelijke havermoutkoeken
- Gezondere havermoutkoeken met banaan en chocolade
- Pindakaas-havermoutkoeken
- Krokante haverkoekjes
- Voor het deeg
- 80 gr gedroogde appel, in stukjes van een kleine centimeter
- 50 ml amandellikeur (of appelsap of water)
- 120 gr boter, op kamertemperatuur
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- rasp van ¼-½ citroen
- 2 tl kaneelpoeder
- ¼ tl zout
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 130 gr bloem
- 150 gr fijne havervlokken
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 50 gr pecannoten, in stukjes gebroken
Zelf appel-havermout koeken maken
Meng de gedroogde appelstukjes met de amandellikeur en laat de appelstukjes minimaal een uur wellen.
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Deeg maken
Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, de citroenrasp, de kaneel en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in 2-3 minuten romig. Voeg het ei toe en mix dit erdoor. Voeg vervolgens de bloem, havermout, het bakpoeder en de baking soda toe en kneed alles tot een deeg. Meng de stukjes appel en de stukjes pecannoot door het deeg. Heeft de appel niet alle vocht opgenomen tijdens het wellen? Dan kun je dit vocht ook nog toevoegen aan het deeg.
Havermout koeken met appel bakken
Maak bolletjes van het deeg van ongeveer 40 gram. Dit gaat heel makkelijk met een kleine ijslepel, maar het kan ook gewoon met je handen. Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat en druk ze iets plat, tot ze ongeveer 1 centimeter dik zijn. Bak de koeken in 10-15 minuten goudbruin.
Laat de koeken uit de oven 2-3 minuten afkoelen op de bakplaat. Leg de appel-havermoutkoeken vervolgens op een rooster om ze verder af te koelen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wat een fiasco 😔 het deeg was al super nat/plakkerig en had niet eens het overige vocht van de appel erbij gedaan.
Eenmaal in de oven liepen de koeken helemaal uit. Vraag me echt af wat ik fout heb gedaan. Net nog alles nagelezen en heb precies gedaan wat er stond.
Ooh jammie, terwijl ze liggen af te koelen heb ik er alvast eentje op gegeten, heerlijk zijn deze appel-havermout koeken. Recept komt in m'n schrift, vaker bakken. Net zoals de Tarte bourdaloue.
Fijn bak-weekend!
Omdat gedroogde appeltjes lastig verkrijgbaar zijn heb ik gedroogde abrikozen gebruikt. Geweekt in wat water en amandelessence: heerlijk !
BeantwoordenIk heb er cranberrys en wat rozijnen (eventjes geweekt) in gedaan om dat ik hier (Oostenrijk) geen gedroogde appel kon vinden. Alsnog VERRUKKELIJK!
BeantwoordenWauwwwwwwwwwww de appel/pecan/havermout koekjes gebakken!
Half receptje genomen om het uit te proberen.... Jammer hoor... ze zijn zooo lekker dat ik bang ben dat de koekjes het einde van de week niet halen!
Heeerlijk!!! Dikke aanrader dit! Dit is een blijvertje!
Super bedankt voor het recept!
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.