Snel, makkelijk en lekker: dat is de perfecte omschrijving van deze banaan-havermout koekjes. Veel recepten voor banaan-havermout koekjes bestaan uit slechts 2 ingrediënten: banaan en havermout. Ik heb er voor gekozen om het recept iets rijker te maken met amandelmeel, wat grof gehakte pure chocolade en een klein beetje honing. Met 5 ingrediënten is dit recept nog steeds heel makkelijk te maken, maar nét iets rijker van smaak.

Met dit recept maak je 12-15 banaan-havermout-chocolade koekjes! Bewaar de koekjes luchtdicht verpakt een kleine week op kamertemperatuur of vries ze in om langer te bewaren.
Voor dit recept gebruik ik fijne havermoutvlokken. Als je die niet hebt, kun je dit heel makkelijk zelf maken van grove havermoutvlokken. Hiervoor doe je de grove vlokken in een foodprocessor of hakmolentje van de staafmixer, zodat de vlokken wat fijner worden. Houd er rekening mee dat deze banaan-havermoutkoekjes wel lekker krokant uit de oven komen, maar dat ze net wat minder knapperig zijn dan normale koekjes.
Banaan gebruiken voor havermout koekjes
Deze banaan-havermout koekjes zijn ideaal als je rijpe bananen hebt liggen die echt op moeten. Ik weeg de rijpe banaan af in dit recept, zodat de koekjes de goede structuur krijgen. Gebruik 200 gram rijpe banaan, gewogen zonder schil. Als je twee bananen gebruikt, houd je waarschijnlijk iets over.
Hoe rijper de banaan, hoe zoeter de smaak. Rijpe bananen zijn perfect om mee te bakken en zorgen in dit koekjes recept voor de zoetigheid. Je hoeft dus geen suiker toe te voegen aan dit recept. De banaan-havermout koekjes zijn wel iets minder zoet dan gewone koekjes waar suiker aan is toegevoegd, maar nog steeds ontzettend lekker.
Meer bakken met rijpe banaan? Probeer dan ook eens dit makkelijke bananenbrood of deze havermout banaan pannenkoeken.
- Voor de banaan havermout koekjes
- 200 gr rijpe banaan (gewogen zonder schil)
- 1 el honing
- 110 gr fijne havermoutvlokken
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr pure chocolade, grof gehakt
Zelf banaan-havermoutkoekjes met chocolade maken
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de banaan in een kom en prak deze met een vork fijn. Roer de honing met de geprakte banaan en meng vervolgens alle andere ingrediënten erdoor. Schep 12-15 hoopjes van het mengsel op de bakplaat en druk het iets plat, zodat de koekjes maximaal een kleine centimeter hoog zijn. Het mengsel is iets plakkerig, dat hoort zo.
Bak de banaan havermout koekjes in 18-23 minuten goudbruin. Leg de koekjes na het bakken op een rooster om af te koelen. Direct na het bakken zijn ze nog erg zacht, tijdens het afkoelen worden ze wat steviger. Eenmaal afgekoeld zijn ze aan de buitenkant licht knapperig en van binnen nog lekker chewy. Dat knapperige aan de buitenkant verdwijnt wel naar verloop van tijd.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Super lekkerrrrr. Ga ik zeker maken sport veel en dit is smorgens ook lekker na rondje hardlopen.
BeantwoordenIk schaam me dat ik dit hier moet vertellen maar ik vind deze koekjes helemaal niet lekker. Het komt omdat bakken van banaan de smaak volkomen verandert, en ik die smaak echt helemaal niet lekker vind.
Heel jammer. Het is zo'n makkelijk en snel recept, zonder suiker, dus perfect. Maar gebakken banaan.... nee.
Ik ben ook niet zo'n fan van die muffe banaansmaak (zo uit t vuistje wel, maar niet in een gerecht).
Je kunt het ook eens proberen met andere fruit, bijv superrijpe peer. Vind ik wel lekker! K heb zojuist een kom deeg gemaakt met mango die ik praktisch meekreeg bij de winkel, zo oud als ie inmiddels was. Iemand anders zou m weggegooid hebben. Ik nu gepureerd en in dit recept gebruikt. Ben benieuwd:)

Heel lekker!!! Kinderen zijn er (gek genoeg, want het is natuurlijk gezond hihi) gek op!!
BeantwoordenInmiddels heb ik al vaak deze makkelijk te maken koekjes gebakken en mijn kinderen en mijn ouders en ik vinden ze heerlijk.
En ze zijn nog gezond ook!
Ik varieer met rozijnen en koekkruiden…mmmm
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.