Of je het nu havermout pannenkoeken met banaan noemt of juist banaan pannenkoeken met havermout: met deze pannenkoeken geniet je van een heerlijk, makkelijk en verantwoord ontbijt. Havermout, banaan, ei en melk zijn de basis ingrediënten van deze pannenkoekjes en maken samen een voedzaam, verantwoord en vooral lekker recept. 

Met dit recept maak je ongeveer 10 havermout pannenkoekjes, perfect voor een ontbijt voor twee personen. Garneer de havermout-banaan pannenkoeken naar wens met je favoriete (zomer)fruit!

Zomerfruit

5 tips voor de lekkerste havermout-banaan pannenkoeken

  • Voor wat extra smaak aan je pannenkoeken voeg ik ook nog wat vanille-extract toe aan het beslag. Je kunt ook wat kaneelpoeder door het beslag mengen, dit is ook heel erg lekker.
  • Deze makkelijke havermout pannenkoeken met banaan zijn ideaal als ontbijt. Zelf serveer ik ze het liefst met een klodder Griekse yoghurt, blauwe bessen en wat honing. Maar ze zijn ook heel lekker met ander vers (zomer)fruit, een fruitcompote of met ahornsiroop.
  • Je kunt deze banaan-havermout pannenkoeken heel goed invriezen. Handig als je bijvoorbeeld doordeweeks weinig tijd hebt om ontbijt te maken en snel maar wel lekker wilt ontbijten. Verdubbel het beslag, maak extra havermout pannenkoekjes en vries ze in voor een later moment.
  • De makkelijkste manier om het beslag voor deze havermout pannenkoekjes te maken is met een blender of staafmixer. Zo maak je simpel een mooi, glad beslag van de havermout, de banaan en de andere ingrediënten. Gebruik je geen blender of staafmixer? Dan kan je in plaats van havermoutvlokken ook havermeel gebruiken.
  • In het recept staat dat je 100 ml melk nodig hebt om een beslag te maken voor ongeveer 10 havermout pannenkoekjes. Je kunt hiervoor melk van jouw keuze gebruiken. Denk aan gewone melk zoals volle of halfvolle melk, maar ook een plantaardige melk als haver- of amandelmelk werken prima voor dit recept.
Havermout ontbijt pannenkoeken

Banaan pannenkoeken met havermout in plaats van bloem

In traditioneel pannenkoeken beslag wordt vaak bloem gebruikt, maar hier gebruik ik havermout. Terwijl bloem weinig vezels heeft, is havermout juist vezelrijk. Deze pannenkoekjes zijn dus ideaal als je op zoek bent naar een meer verantwoord ontbijt. Daarnaast is havermout van nature glutenvrij. Let wel op: niet alle havermout is glutenvrij als je het koopt. Kijk dus altijd goed wat er op de verpakking van havervlokken of havermeel staat.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • ½ tl vanille-extract en/of ½ tl kaneelpoeder
  • 75 gr fijne of grove havervlokken
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 1 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
Bijbels korting desk
Bijbels korting mob

Beslag maken voor de pannenkoeken

Het recept voor deze banaan-havermout pannenkoeken is heel makkelijk te maken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender of in een kom als je een staafmixer gebruikt. Mix alles tot een glad beslag. 

Gebruik je geen blender of staafmixer? Doe dan eerst de banaan in een kom en prak deze fijn met een vork. Meng vervolgens met een garde de rest van de ingrediënten erdoor. Meng alles goed tot je een glad beslag hebt.

Havermout pannenkoeken bakken

Verwarm een koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Zorg dat de pan goed heet is voordat je het beslag erin doet! De belangrijkste reden waarom de eerste pannenkoek vaak mislukt, is namelijk de pan niet voldoende tijd geven om op te warmen.

Giet met een soeplepel drie kleine hoopjes beslag in de pan. Laat de havermout-pannenkoekjes rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is. Keer ze met behulp van een spatel om en bak ook de andere kant. Serveer de havermout pannenkoeken (lauw)warm met yoghurt, bessen en honing of met een andere lekkere garnering van jouw keuze.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (17)
Ruth 2020-10-11 17:04:36

Vraagje... Is dit de volle havermout(vlokken) of havermoutmeel...

Beantwoorden
RU
Rutger 2020-10-13 08:29:48

Als je alles in een blender doet kun je gewoon havermoutvlokken gebruiken. Maak je het niet in een blender, dan havermoutmeel.

Beantwoorden
Dorothea 2020-10-20 12:19:16

Heerlijk!

Beantwoorden
DO
Disa 2020-11-06 10:42:19

Heerlijk! In een keer gelukt.

Beantwoorden
DI
Marijke 2020-12-07 13:21:43

Heerlijk en super makkelijk bananenbrood, echt een aanrader

Beantwoorden
MA
Evelien 2020-12-23 13:10:31

Wauw, súper lekker en ook nog eens súper makkelijk om te maken. Smullen!!!

Beantwoorden
EV
Irene 2021-02-20 17:43:51

Heerlijke pancakes! Het beslag was bij mij de eerste keer wel te vloeibaar, dus gebruik ik nu 100 gram havermout per 100 ml melk. Perfect resultaat!

Beantwoorden
IR
Ben 2021-04-26 14:11:52

Heel lekker

Beantwoorden
BE
Monique 2021-05-23 10:19:27

Super lekker. Ik heb er bosbessen en frambozen bij gegeten.

Beantwoorden
MO
Finn 2021-05-31 19:21:47

Is dit ook mogelijk zonder banaan?

Beantwoorden
FI
Rutger 2021-06-06 13:23:52

Dat kun je altijd proberen, zelf heb ik dat met dit recept nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Anita 2021-08-16 10:52:06

De lekkerste bananenpannenkoeken die ik tot hiertoe gevonden heb! Zo ook het recept van de bananencake! Heerlijk met bosbessen met een toefje Griekse yoghurt.

Beantwoorden
AN
Madel 2021-09-08 18:50:46

Fantastisch recept! Ik zal dit ook proberen met pompoen ipv banaan. Groetjes uit Aruba.

Beantwoorden
MA
Joyce 2021-10-10 10:13:08

Beste recept dat ik tegen ben gekomen. Anderen waren te zoet of niet zoet genoeg. Deze is goed in balans. Ook lekker om de blauwe bessen er door te doen of met een plakje appel er in.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-10-13 10:32:17

Leuk om te horen! En lekkere tip inderdaad!

Beantwoorden
Inge 2022-09-11 09:35:56

Klopt het dat het beslag dikker is dan 'normale' pannenkoeken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-09-14 19:33:15

Dat klopt; de pannenkoekjes zelf zijn ook wat dikker dan normale pannenkoeken.

Beantwoorden
Sylvia 2022-10-19 12:55:47

Ze zijn heerlijk, dankjewel voor het recept.

Beantwoorden
SY
Renske 2022-10-23 11:06:08

Hoi Rutger, dit is mijn vaste weekend ontbijt geworden. Zo lekker! Elke keer een ander fruit als topping.....
Heb je een tip waardoor ik de eieren zou kunnen vervangen? Ik probeer minder dierlijke producten te eten dus ben ik op zoek naar een alternatief voor de eieren. Groet Renske

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-10-26 15:36:27

Hi. Daar heb ik zelf helaas geen ervaring mee bij dit recept.

Beantwoorden
Wendy 2022-11-11 16:27:47

Weet je misschien ook hoeveel eiwitten en kcal de gebakken pannenkoekjes bevatten?

Heb je tips voor/ervaring met het gebruik van eiwtpoeder of pindakaas in het beslag?

Beantwoorden
WE
Rutger 2022-11-19 08:59:41

Hoi. De voedingswaarden weet ik niet, die kun je zelf uitrekenen. Met eiwitpoeder en pindakaas door het beslag heb ik geen ervaring.

Beantwoorden
Lieve 2022-11-13 07:12:45

Beste Rutger, ik heb pas dit recept ontdekt en het is zoooooo lekker! Dit zal hier nog vaak op de ontbijttafel verschijnen. Ik maakte ze met volgende toppings: vijgen en walnoten met wat honing erover gesprenkeld. Hemels lekker! Bedankt voor het recept. Hartelijke groeten, lieve

Beantwoorden
LI

U kunt niet meer reageren.