Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • ½ tl vanille-extract en/of ½ tl kaneelpoeder
  • 75 gr havermout
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 1 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken

Wil je genieten van een heerlijk en verantwoord ontbijt? Deze havermout-banaan pannenkoeken zijn dan perfect voor jou. Havermout, banaan, ei en melk zijn de basis ingrediënten van deze pannenkoekjes en maken samen een voedzaam, verantwoord en vooral lekker recept. Voor wat extra smaak voeg ik ook nog wat vanille-extract toe aan het beslag. Als je wilt kun je ook wat kaneelpoeder door het beslag mengen, dit is ook heel erg lekker.

Deze havermout pannenkoeken met banaan zijn ideaal als ontbijt. Zelf serveer ik ze het liefst met een klodder Griekse yoghurt, blauwe bessen en wat honing. Maar ze zijn ook heel lekker met ander vers (zomer)fruit, een fruitcompote of met ahornsiroop.

Met dit recept maak je ongeveer 10 havermout pannenkoekjes, perfect voor een ontbijt voor twee personen.

Tip: je kunt deze havermout pannenkoeken invriezen! Handig als je bijvoorbeeld doordeweeks weinig tijd hebt om ontbijt te maken en snel maar wel lekker wilt ontbijten. Verdubbel het beslag, maak extra pannenkoekjes en vries ze in voor een later moment.

Havermout-banaan pannenkoeken maken

De makkelijkste manier om het beslag voor deze havermout pannenkoekjes te maken is met een blender of staafmixer. Zo maak je simpel een mooi, glad beslag van de havermout, de banaan en de andere ingrediënten. Gebruik je geen blender of staafmixer? Dan kan je in plaats van havermoutvlokken ook havermeel gebruiken.

In traditioneel pannenkoeken beslag wordt vaak bloem gebruikt, maar hier gebruik ik havermout. Terwijl bloem weinig vezels heeft, is havermout juist vezelrijk. Deze pannenkoekjes zijn dus ideaal als je op zoek bent naar een meer verantwoord ontbijt. Daarnaast is havermout van nature glutenvrij. Let wel op: niet alle havermout is glutenvrij als je het koopt. Kijk dus altijd goed wat er op de verpakking van havervlokken of havermeel staat.

In het recept staat dat je 100 ml melk nodig hebt om een beslag te maken voor ongeveer 10 havermout pannenkoekjes. Je kunt hiervoor melk van jouw keuze gebruiken. Denk aan gewone melk zoals volle of halfvolle melk, maar ook een plantaardige melk als haver- of amandelmelk werken prima voor dit recept.

Banaan-havermout pannenkoeken recept

Het recept voor deze banaan-havermout pannenkoeken is heel makkelijk te maken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender of in een kom als je een staafmixer gebruikt. Mix alles tot een glad beslag. 

Gebruik je geen blender of staafmixer? Doe dan eerst de banaan in een kom en prak deze fijn met een vork. Meng vervolgens met een garde de rest van de ingrediënten erdoor. Meng alles goed tot je een glad beslag hebt.

Havermout pannenkoeken bakken

Verwarm een koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Zorg dat de pan goed heet is voordat je het beslag erin doet! De belangrijkste reden waarom de eerste pannenkoek vaak mislukt, is namelijk de pan niet voldoende tijd geven om op te warmen.

Giet met een soeplepel drie kleine hoopjes beslag in de pan. Laat de havermout-pannenkoekjes rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is. Keer ze met behulp van een spatel om en bak ook de andere kant. Serveer de havermout pannenkoeken (lauw)warm met yoghurt, bessen en honing of met een andere lekkere garnering van jouw keuze.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Inge 2022-09-11 09:35:56

Klopt het dat het beslag dikker is dan 'normale' pannenkoeken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-09-14 19:33:15

Dat klopt; de pannenkoekjes zelf zijn ook wat dikker dan normale pannenkoeken.

Beantwoorden
Joyce 2021-10-10 10:13:08

Beste recept dat ik tegen ben gekomen. Anderen waren te zoet of niet zoet genoeg. Deze is goed in balans. Ook lekker om de blauwe bessen er door te doen of met een plakje appel er in.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-10-13 10:32:17

Leuk om te horen! En lekkere tip inderdaad!

Beantwoorden
Madel 2021-09-08 18:50:46

Fantastisch recept! Ik zal dit ook proberen met pompoen ipv banaan. Groetjes uit Aruba.

Beantwoorden
MA
Anita 2021-08-16 10:52:06

De lekkerste bananenpannenkoeken die ik tot hiertoe gevonden heb! Zo ook het recept van de bananencake! Heerlijk met bosbessen met een toefje Griekse yoghurt.

Beantwoorden
AN
Finn 2021-05-31 19:21:47

Is dit ook mogelijk zonder banaan?

Beantwoorden
FI
Rutger 2021-06-06 13:23:52

Dat kun je altijd proberen, zelf heb ik dat met dit recept nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Monique 2021-05-23 10:19:27

Super lekker. Ik heb er bosbessen en frambozen bij gegeten.

Beantwoorden
MO
Ben 2021-04-26 14:11:52

Heel lekker

Beantwoorden
BE
Irene 2021-02-20 17:43:51

Heerlijke pancakes! Het beslag was bij mij de eerste keer wel te vloeibaar, dus gebruik ik nu 100 gram havermout per 100 ml melk. Perfect resultaat!

Beantwoorden
IR
Evelien 2020-12-23 13:10:31

Wauw, súper lekker en ook nog eens súper makkelijk om te maken. Smullen!!!

Beantwoorden
EV
Marijke 2020-12-07 13:21:43

Heerlijk en super makkelijk bananenbrood, echt een aanrader

Beantwoorden
MA
Disa 2020-11-06 10:42:19

Heerlijk! In een keer gelukt.

Beantwoorden
DI
Dorothea 2020-10-20 12:19:16

Heerlijk!

Beantwoorden
DO
Ruth 2020-10-11 17:04:36

Vraagje... Is dit de volle havermout(vlokken) of havermoutmeel...

Beantwoorden
RU
Rutger 2020-10-13 08:29:48

Als je alles in een blender doet kun je gewoon havermoutvlokken gebruiken. Maak je het niet in een blender, dan havermoutmeel.

Beantwoorden