Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 3 eieren
  • 300 gr rijpe banaan, gewogen zonder schil (3 bananen)
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 150 gr havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gr rozijnen
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om in te vetten

Heb je een paar overrijpe bananen liggen en wil je een lekker, maar gezond bananenbrood bakken? Met dit recept maak je een overheerlijk bananenbrood, zonder suiker toe te voegen. Hierdoor is het bananenbrood gezonder, maar nog steeds erg lekker. De rijpe bananen geven de cake alsnog voldoende zoetigheid mee. Je maakt dit bananenbrood met havermout en het recept is supermakkelijk! Wist je trouwens dat je dit bananenbrood heel goed in plakjes kunt invriezen in plasticfolie? Zo geniet je op ieder moment van een heerlijk stukje gezond bananenbrood.

Tip: In dit recept voeg ik rozijnen toe, maar je kunt hier goed mee variëren. Droog fruit, zoals stukjes abrikoos of cranberries doen het altijd goed. Ook zonnebloempitten, pompoenpitten of stukjes noot zijn een aanrader in dit havermout bananenbrood.

Wil je een rijkere versie bakken? Check dan hier mijn basisrecept bananenbrood met pecannoten en chocolade!

Bananenbrood met havermout maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met olie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de eieren, bananen, kaneel en het zout in een blender of keukenmachine met messen. Blend dit tot er een gladde massa ontstaat. Voeg de havermout en het bakpoeder toe en mix alles nogmaals, tot alle havermoutvlokken fijn zijn. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn, je mag nog kleine stukjes van de havermoutvlokken zien. Roer tot slot de rozijnen door het beslag. Doe dit niet in de blender, je wilt namelijk dat de rozijnen heel blijven.

Tip: Je kunt een deel van de havermout vervangen door amandelmeel.

Schep het beslag in de vorm en bak het in 45-60 minuten gaar. Wil je checken of de bananencake met havermout gaar is? Je kunt dit checken door een satéprikker in de cake te prikken. Zit er geen beslag aan de prikker als je deze eruit haalt? Dan is de cake gaar. Zit er nog wel wat beslag aan de prikker, dan kan je de gezonde bananencake nog wat langer bakken. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het suikervrije bananenbrood wordt. Heb je dus hele rijpe bananen, dan kan het bakken wat langer duren.

Haal het blik uit de oven en til de bananencake met havermout uit de vorm. Hiervoor kun je goed het bakpapier gebruiken. Laat de bananencake afkoelen op een rooster. Tijdens het afkoelen zakt de cake nog wat in, dat hoort zo.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (35)
Anne 2021-10-13 15:18:56

Ik vind deze eigenlijk nog lekkerder dan de ongezonde versie;)

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-10-18 08:45:02

Top om te horen!

Beantwoorden
Louise 2021-10-01 20:53:51

Heel erg lekker! Ik heb het deeg gemaakt met de staafmixer ipv blender of keukenmachine en dat ging prima.

Beantwoorden
LO
tessa 2021-09-23 11:45:30

kan dit ook met havermeel ipv havermout en zo ja, blijft de verhouding dan hetzelfde?

Beantwoorden
TE
Rutger 2021-09-26 21:28:27

Dat kan prima, de verhouding blijft hetzelfde.

Beantwoorden
Jessica 2021-09-17 12:01:11

Hoewel ik verslaafd ben aan het veel ongezondere bananenbrood van Miljuschka moet ik zeggen dat dit toch wel een fantastisch lekker bananenbrood is. En een supermakkelijk recept! Ik maakte het met rozijnen en gemengde noten.

Beantwoorden
JE
Caroline 2021-08-02 12:13:19

Hi, ik heb het brood nu twee keer geprobeerd (eerste keer met blauwen, tweede keer met rozijnen) maar het rijst niet... wat doe ik fout?🧐

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-08-03 14:52:53

Het bananenbrood rijst iets, maar zakt tijdens het afkoelen ook weer iets in. Dat hoor zo. Het is echt compacter dan bijvoorbeeld bananenbrood met bloem.

Beantwoorden
Jeannette 2021-06-27 22:17:31

Mijn favoriet! Dank voor dit overheerlijke recept.

Beantwoorden
JE
Alexandra 2021-06-14 10:58:25

Hi, heerlijk brood ik doe er stukjes verse appel in ipv rozijnen, maakt het iets frisser, minder compact en minder zoet. Enig idee hoeveel calorieën een plak heeft?
Gr Alexandra

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-06-22 10:41:24

Dat klinkt heerlijk. De voedingswaarde weet ik niet.

Beantwoorden
Tirza 2021-06-13 16:05:08

Het brood is heerlijk! Ik maak hem met pecannoten een stukjes extra pure chocolade. Zou je het brood ook kunnen invriezen?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-06-14 08:42:49

Dat kan heel goed! Doe ik zelf ook altijd. In plakjes, zodat je er elke dag een plakje uit kunt halen.

Beantwoorden
Marije 2021-06-09 20:39:01

Heerlijk bananenbrood! Al meerdere keren gebakken voor onze kinderen met coeliakie (en voor mijzelf ;-).

Beantwoorden
MA
Melanie 2021-05-26 13:07:53

Hij is lekker! 👍🏻

Beantwoorden
ME
Wanda 2021-05-21 12:47:52

Hoi! Super lekker recept! Welke baktijd moet ik aanhouden als ik 1,5 keer het recept gebruik?

Beantwoorden
WA
Rutger 2021-05-31 11:00:31

Zeker een uur. Maar controleer goed met een prikker of het brood gaar is.

Beantwoorden
Christy 2021-03-25 18:31:21

Staat nu in de oven! Ben benieuwd!

Beantwoorden
CH
Colinda 2021-02-08 11:22:35

Heerlijk recept!!

Beantwoorden
CO
Sandra 2021-01-30 10:03:04

Heerlijk bananenbrood, dit komt bij mijn favorieten

Beantwoorden
SA
Trudie 2021-01-28 13:41:04

Hi Rutger
Kun je dit recept ook in de broodbakmachine maken?

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-02-01 11:35:43

Dat gaat niet lukken vrees ik.

Beantwoorden
Shirley 2021-01-13 09:39:23

Heerlijk bananenbrood al een heel vaak gemaakt. Is een blijvertje

Beantwoorden
SH
Nathalie 2021-01-10 21:42:00

Wat een heerlijk recept! Ik ga het zeker vaker maken.

Beantwoorden
NA
René 2021-01-10 17:24:49

Uitstekend recept. Gezond. Aanrader. De ingrediënten heb je altijd wel in huis.
Ben je direct van je bananen af die soms snel bruin worden (volgens mijn vrouw en kinderen)

Beantwoorden
RE
Annemieke 2021-01-03 17:10:59

Fijn om het nieuwe jaar te starten met zo'n suikervrije heerlijk bananencake!

Beantwoorden
AN
sharon 2020-11-21 18:33:50

Vandaag gemaakt en erg lekker! We hadden hem alleen als toetje genomen, maar dat valt wel erg zwaar haha.

Beantwoorden
SH
Steffie 2020-11-16 17:53:00

Is er een calorieën schema van dit recept?
Koolhydraten vetten en eiwitten?

Beantwoorden
ST
Rutger 2020-11-22 10:01:06

Dat is er niet, kun je uiteraard wel zelf uitrekenen.

Beantwoorden
Lily 2020-11-02 18:44:29

Mega lekker recept! Ik heb het bananenbrood vanmiddag gemaakt, maar ik vraag mij af hoeveel dagen hij te bewaren is (in de koelkast?)

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-11-09 11:01:59

Meestal vries ik het brood in plakjes in, dat werkt het beste. In de koelkast is het denk ik 3-5 dagen houdbaar.

Beantwoorden
Monique 2020-10-01 16:44:39

Erg lekker! Net klaar met bakken

Beantwoorden
MO
Laura 2020-08-27 20:14:02

Net gemaakt, erg lekker en gezond basisrecept! Ik heb gewoon de (fijne) havervlokken erdoor geschept, zonder deze verder fijn te malen. Geen rozijnen toegevoegd maar een deel van het beslag apart genomen en met pistache noten en cacaopoeder gemengd. Zeker voor herhaling vatbaar!

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-08-31 09:01:55

Dat klinkt ook heerlijk! Leuk om te horen!

Beantwoorden
Wendy 2020-08-26 17:30:14

Hoi Rutger, wat is het effect als je een gedeelte van de havermout vervangt door amandelmeel?

Beantwoorden
WE
Rutger 2020-08-31 09:05:27

Dat kan ook prima! Is erg lekker. Geeft weer net een wat andere smaak en textuur aan het bananenbrood.

Beantwoorden
Lynn 2020-08-16 16:43:01

Raad hem zeker weten aan!

Beantwoorden
LY
Lynn 2020-08-16 16:42:11

Ja een heel fijn, duidelijk en goed recept zit nu in de oven!🤗🤗

Beantwoorden
LY
José de Gijsel 2020-08-05 10:37:58

Super (makkelijk) recept. Ik heb het gisteren voor de 2e keer gebakken. Deze keer met appel ipv rozijnen. Smaakt ook prima, maar volgende keer iets zuurder fruit erbij.

Beantwoorden
JO
Tris 2020-06-29 18:14:32

Is het per sé nodig om dit te maken in een keukenmachine, of kan het ook met de hand? Ik heb niet zo'n ding. Of moet de havermout fijn worden gemaakt om dit te laten werken?

Beantwoorden
TR
Rutger 2020-06-30 14:01:56

De havermout moet wel fijn gemaakt worden. Je kunt het wellicht ook met havermeel maken, maar dat heb ik zelf nog niet eerder geprobeerd.

Beantwoorden
Bea 2020-09-03 22:28:40

Ik maak de havermout niet fijn en meng alles met de hand. Voeg ook wat noten toe. Bv pecannoten en wat zaden. Zonnepit en pompoen. Heerlijk!

Beantwoorden
BE
Sander 2020-06-08 10:34:47

Rutger, ook bij mij blijft het brood ( te) compact. Heb je een oplossing ??

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-06-20 12:17:16

Het is redelijk compact, dit omdat er verder geen bloem of andere hulpmiddelen inzitten. Je kunt het iets langer bakken of iets meer havermout of een klein beetje bloem toevoegen. Omdat het een gezondere versie is blijft deze wel compacter.

Beantwoorden
ItsMe 2020-06-07 20:18:28

Heerlijk brood! Alleen bij mij blijft het brood vrij compact. Het rijst niet zo mooi. Klopt dat?

Ik vind het brood de volgende dag het lekkerst. Dan proef je de rijpe banaan nog beter!

Beantwoorden
IT
Rutger 2020-06-20 12:17:34

Het is redelijk compact, dit omdat er verder geen bloem of andere hulpmiddelen inzitten. Je kunt het iets langer bakken of iets meer havermout of een klein beetje bloem toevoegen. Omdat het een gezondere versie is blijft deze wel compacter.

Beantwoorden
Stephanie 2020-05-23 09:27:02

Kan je dit recept ook invriezen?

Beantwoorden
ST
Rutger 2020-05-25 18:47:15

Dat kan heel goed. Zelf doe ik dat in plakjes, zodat ik in de ochtend een plakje uit de vriezer kan halen als ik er zin in heb.

Beantwoorden
Simone 2020-06-17 13:29:49

Ja je kan het invriezen heerlijk blijft het.

Beantwoorden
SI
Fien 2020-05-22 09:41:55

Heerlijk! Gewoon heerlijk! Ik ben geen fan van bananen(brood), maar zocht iets gezonds om te snoepen. Dit brood smaakt lekker zoet en zorgt ervoor dat ik niets met suiker in mijn mond stop. :-)

Beantwoorden
FI
Rutger 2020-05-25 18:47:54

Heel erg leuk om te horen! En herkenbaar, ik gebruik het ook graag als gezond(er) tussendoortje.

Beantwoorden
Ceciel 2020-05-22 07:55:35

Hij staat in de oven, ben heel benieuwd!

Beantwoorden
CE
Tamara D 2020-05-20 18:22:57

Als je een deel amandelmeel wilt gebruiken wat is dan de verhouding ?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-05-25 18:49:43

Je kunt dan een gedeelte van de havermout vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld 50 gram havermout minder en dan 50 gram amandelmeel gebruiken.

Beantwoorden