Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 3 eieren
  • 300 gr rijpe banaan, gewogen zonder schil (3 bananen)
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 150 gr havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gr rozijnen
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om in te vetten

Heb je een paar overrijpe bananen liggen en wil je een lekker, maar gezond bananenbrood bakken? Met dit recept maak je een overheerlijk bananenbrood, zonder suiker toe te voegen. Hierdoor is het bananenbrood gezonder, maar nog steeds erg lekker. De rijpe bananen geven de cake alsnog voldoende zoetigheid mee. Je maakt dit bananenbrood met havermout en het recept is supermakkelijk! Wist je trouwens dat je dit bananenbrood heel goed in plakjes kunt invriezen in plasticfolie? Zo geniet je op ieder moment van een heerlijk stukje gezond bananenbrood.

Tip: In dit recept voeg ik rozijnen toe, maar je kunt hier goed mee variëren. Droog fruit, zoals stukjes abrikoos of cranberries doen het altijd goed. Ook zonnebloempitten, pompoenpitten of stukjes noot zijn een aanrader in dit havermout bananenbrood.

Wil je een rijkere versie bakken? Check dan hier mijn basisrecept bananenbrood met pecannoten en chocolade!

Bananenbrood met havermout maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met olie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de eieren, bananen, kaneel en het zout in een blender of keukenmachine met messen. Blend dit tot er een gladde massa ontstaat. Voeg de havermout en het bakpoeder toe en mix alles nogmaals, tot alle havermoutvlokken fijn zijn. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn, je mag nog kleine stukjes van de havermoutvlokken zien. Roer tot slot de rozijnen door het beslag. Doe dit niet in de blender, je wilt namelijk dat de rozijnen heel blijven.

Tip: Je kunt een deel van de havermout vervangen door amandelmeel.

Schep het beslag in de vorm en bak het in 45-60 minuten gaar. Wil je checken of de bananencake met havermout gaar is? Je kunt dit checken door een satéprikker in de cake te prikken. Zit er geen beslag aan de prikker als je deze eruit haalt? Dan is de cake gaar. Zit er nog wel wat beslag aan de prikker, dan kan je de gezonde bananencake nog wat langer bakken. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het suikervrije bananenbrood wordt. Heb je dus hele rijpe bananen, dan kan het bakken wat langer duren.

Haal het blik uit de oven en til de bananencake met havermout uit de vorm. Hiervoor kun je goed het bakpapier gebruiken. Laat de bananencake afkoelen op een rooster. Tijdens het afkoelen zakt de cake nog wat in, dat hoort zo.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Stephanie 2020-05-23 09:27:02

Kan je dit recept ook invriezen?

Beantwoorden
ST
Rutger 2020-05-25 18:47:15

Dat kan heel goed. Zelf doe ik dat in plakjes, zodat ik in de ochtend een plakje uit de vriezer kan halen als ik er zin in heb.

Beantwoorden
Fien 2020-05-22 09:41:55

Heerlijk! Gewoon heerlijk! Ik ben geen fan van bananen(brood), maar zocht iets gezonds om te snoepen. Dit brood smaakt lekker zoet en zorgt ervoor dat ik niets met suiker in mijn mond stop. :-)

Beantwoorden
FI
Rutger 2020-05-25 18:47:54

Heel erg leuk om te horen! En herkenbaar, ik gebruik het ook graag als gezond(er) tussendoortje.

Beantwoorden
Ceciel 2020-05-22 07:55:35

Hij staat in de oven, ben heel benieuwd!

Beantwoorden
CE
Tamara D 2020-05-20 18:22:57

Als je een deel amandelmeel wilt gebruiken wat is dan de verhouding ?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-05-25 18:49:43

Je kunt dan een gedeelte van de havermout vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld 50 gram havermout minder en dan 50 gram amandelmeel gebruiken.

Beantwoorden