Heb je al eens je eigen notenpasta gemaakt? In dit artikel deel ik mijn notenpasta recept, waarmee je zonder al te veel moeite een heerlijke zelfgemaakte notenpasta op tafel maakt. Je hebt in principe maar twee ingrediënten nodig: (ongeroosterde) noten en zout.
Het leuke is dat je goed kunt variëren met dit recept, want je kiest zelf welke noten je gebruikt. Op de foto zie je mijn 3 favoriete zelfgemaakte notenpasta’s: pecannoot-amandelpasta, cashewpasta en hazelnootpasta met rozijnen. Die potjes houden het niet lang vol bij ons, het is eigenlijk overal heerlijk op; op brood, op een cracker, op een rijstwafel, in een bakje yoghurt, in een smoothie of met een stukjes komkommer als snack. Notenpasta is altijd lekker!

Het verschil tussen notenpasta en pindakaas
In mijn pindakaas recept vertel ik je alles over het zelf maken van pindakaas, maar wist je dat pinda’s eigenlijk helemaal geen noten zijn? Waar een pot met 100% pindakaas uit gemalen pinda’s bestaat, bestaat notenpasta uit… je raadt het al: gemalen noten. Je hebt notenpasta in allerlei soorten, want je kunt eigenlijk alle soorten noten verwerken tot een heerlijke pasta. Heb je favoriete noten? Verwerk die dan tot een notenpasta. Of kies eens voor wat (voor jou) onbekende noten.
Van welke noten maak je notenpasta?
Zoals ik eerder al zei, kun je eigenlijk van alle noten een notenpasta maken. De lekkerste noten om te gebruiken vind ik toch wel hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten en pistachenoten. Die kun je per soort gebruiken, of een combinatie van meerdere soorten bij elkaar. Natuurlijk kun je ook andere noten gebruiken zoals macadamianoten of walnoten, of voeg (een gedeelte) pinda’s toe. Je krijgt dan een heerlijke mix van pindakaas en notenpasta. Je zelfgemaakte notenpasta kun je extra op smaak brengen met bijvoorbeeld wat cacaopoeder, kaneelpoeder of speculaaskruiden.
In mijn recept ga ik uit van ongeroosterde noten, die ik zelf in de oven rooster. Daar krijgt je pasta een extra lekkere smaak van. Lees meer over noten roosteren. Je kunt ook gebrande noten kopen, die zijn gebrand in neutrale olie en die hoef je niet meer te roosteren.

Notenpasta bewaren
Met dit recept maak je een pot notenpasta. Bij ons thuis gaat zo’n pot heel snel leeg, maar wil je de notenpasta bewaren? Als je schoon werkt, zorgt dat alle materialen die je gebruikt schoon zijn en zorgt dat de potten voor de notenpasta brandschoon zijn, dan kun je de notenpasta zeker een maand bewaren.
Let op: na een tijdje kan er een laagje olie op de notenpasta komen. Dat is heel normaal. Roer de pasta gewoon even door voor gebruik.
- Voor de notenpasta
- 300 gr gepelde ongebrande noten, naar keuze, bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, cashewnoten of pecannoten
- snuf zout
Zelf notenpasta maken
Begin met het roosteren van de noten. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid de noten gelijkmatig over de bakplaat en rooster ze 10-15 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Schep de noten halverwege de baktijd een keer om. Let goed op de kleur, want dat is bepalend voor de smaak. Laat de noten vervolgens afkoelen.
Voor het maken van de notenpasta heb je een keukenmachine met messen of een blender nodig. Doe de geroosterde noten samen met de snuf zout in de machine en maal alles 4-8 minuten tot een smeuïge pasta. Afhankelijk van je keukenmachine kan het nodig zijn om af en toe de zijkanten schoon te schrapen met een spatel, zodat alle noten goed fijngemalen worden. In het begin blijft de massa vrij stevig, maar hoe langer je maalt, hoe smeuïger en vloeibaarder de notenpasta wordt. Extra olie toevoegen is niet nodig; de natuurlijke oliën uit de noten komen vanzelf vrij tijdens het malen.
Variatie: Recept voor hazelnootpasta met rozijnen
Maak de hazelnootpasta met 300 gram hazelnoten volgens het basisrecept. Voeg als de notenpasta klaar is 50 gram donkere rozijnen toe. Pulseer het mengsel nog een paar keer, zodat de rozijnen net wat kleiner gehakt worden. Zelf vind ik het lekker als er nog stukjes rozijn te proeven zijn, maar je kunt ze natuurlijk zo fijn of grof hakken als je zelf maar wilt.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Uit mijn tuin heb ik een hoop hazelnoten. Die hebben natuurlijk allemaal nog een vliesje. Hoe verwijder ik die handig? Of maakt dat vliesje in pasta niet uit?
Groet,
Anna

Hoi Rutger,
Welke keukenmachine gebruik jij hiervoor? Ik heb het nu 3x geprobeerd maar ik kan wel blijven malen maar na 30 minuten is er nog steeds geen pasta alleen notelmeel.
BeantwoordenHoi Rutger,
Zou dit ook met kastanjes kunnen? Door het roosteren worden ze natuurlijk iets zoeter, maar is dat goed genoeg of blijft het eindresultaat bitter?

