Ingrediëntenlijst
  • Voor de crackers
  • 85 gr havermout
  • 65 gr gebroken lijnzaad
  • 40 gr zonnebloempitten
  • 25 gr chiazaad
  • 25 gr sesamzaad
  • ¼ tl zout
  • 110 ml water
  • 35 ml olijfolie

Zelf crackers maken is ontzettend makkelijk, lekker en ook nog eens gezond. Met dit recept maak ik knapperige en delicate crackers die ook nog eens verantwoord zijn. Ben je op zoek naar havermout crackers, crackers met pitten en zaden, volkoren crackers of glutenvrije crackers? Deze zelfgemaakte crackers voldoen aan al deze wensen!

Tip: gebruik glutenvrije havermout als je glutenvrije crackers wilt maken. Havermout is meestal glutenvrij, maar check altijd de verpakking voor de zekerheid.

Met dit recept maak je 20 volkoren crackers. Je kunt de crackers enkele weken bewaren als je ze na het afkoelen luchtdicht verpakt.

Stap voor stap zelf crackers maken 

Gebruik voor deze crackers bij voorkeur fijne havermoutvlokken. Gebruik je grove vlokken, dan kun je deze eerst iets fijner maken in een hakmolentje of keukenmachine met messen. De havermout hoeft niet helemaal fijn te worden.

Doe alle ingrediënten voor de crackers in een kom en meng deze goed door elkaar. Laat het mengsel 15 minuten rusten. 

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het mengsel tussen twee vellen bakpapier uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Leg het op een bakplaat en haal het bovenste vel bakpapier er af. Snijd de plak in 20 gelijke rechthoeken. Dit gaat het makkelijkst met een pizzasnijder, maar met een gewoon mes kan het ook. Bak de crackers in 30-40 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Cindy 2022-01-21 16:06:25

Hoi Rutger. Wat een fantastisch recept is dit! Ik heb ze al meerdere keren gemaakt en ook gevarieerd. Toen mijn chiazaad oogkas verving ik dit door hennepzaad. Ook doe ik er soms wat komijnzaad doorheen. We toppen ze met pompoenpitten, geraspte kaas of brokkelen er halverwege de baktijd wat Danish Blue overheen. Ook varieer ik in de verhouding van havermout en lijnzaad. Iets meer havermout maakt ze wat steviger. En ik maal de havermout eerst tot meel. Helpt ook voor de stevigheid. Onze hele familie is er gek op. We eten ze als ontbijt, lunch, tussendoortje en bij de borrel met wat lekkere kaasjes. Dankjewel voor je mooie recepten.

Beantwoorden
CI
Inge 2021-11-21 11:38:04

Ik maak vervang een derde van de hoeveelheid havermout door havermeel, dan vallen ze niet zo snel uit elkaar.

Beantwoorden
IN
Leon10 2021-10-05 14:27:02

Maar ik heb er geen chiazaad in gedaan misschien scheelt dat.

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-10-13 10:56:26

Chiazaad geeft wel iets binding inderdaad.

Beantwoorden
Leon10 2021-10-05 14:25:41

Mijn crackers zijn perfect gelukt! Omdat er al vet in zit doe ik er geen boter op. Twee crackers met oude kaas ertussen breken niet en smaken prima.

Beantwoorden
LE
Burdy 2021-08-19 12:28:03

Ik heb de havermoutcrackers gebakken. Ze zijn superlekker, maar vallen heel snel uit elkaar. Hoe krijg ik ze wat steviger?

Beantwoorden
BU
Rutger 2021-09-13 10:23:04

Je kunt het deeg iets minder dun uitrollen. De crackers blijven wel breekbaar, dat komt ook doordat er geen bloem in zit.

Beantwoorden
An 2021-08-07 10:08:24

Zou licht opgeklopt eiwit helpen om alles beter aan mekaar te houden?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-08-09 11:33:33

Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
MARILENE 2021-07-27 23:52:28

Het ziet er heel goed uit. Ga ik zeker maken. Dankjewel.

Beantwoorden
MA
Jacqueline 2021-07-25 12:58:31

Lekker recept maar....ik krijg er echt geen 20 crackers uit en ze zijn erg bros. Moeilijk tot niet te smeren.

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-07-28 08:54:35

Je kunt de crackers natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wilt. Ze zijn bij mij wel minder groot dan crackers uit de winkel. Het brosse klopt, daar kun je met dit recept weinig aan veranderen. Crackers met bloem erdoor zijn minder bros, aan dat recept ben ik nog bezig.

Beantwoorden
Gerda 2021-07-29 13:51:25

Zou het helpen om iets meer vocht toe te voegen? Dan "plakt" het beter aan elkaar. Het ciazaad neemt natuurlijk al het vocht op.

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-08-03 15:05:17

Een klein beetje kan, maar zeker niet teveel, anders wordt het weer lastig om de crackers mooi krokant te bakken.

Beantwoorden