- Voor de crackers
- 85 gr havermout
- 65 gr gebroken lijnzaad
- 40 gr zonnebloempitten
- 25 gr chiazaad
- 25 gr sesamzaad
- ¼ tl zout
- 110 ml water
- 35 ml olijfolie
Zelf crackers maken is ontzettend makkelijk, lekker en ook nog eens gezond. Met dit recept maak ik knapperige en delicate crackers die ook nog eens verantwoord zijn. Ben je op zoek naar havermout crackers, crackers met pitten en zaden, volkoren crackers of glutenvrije crackers? Deze zelfgemaakte crackers voldoen aan al deze wensen!
Tip: gebruik glutenvrije havermout als je glutenvrije crackers wilt maken. Havermout is meestal glutenvrij, maar check altijd de verpakking voor de zekerheid.
Met dit recept maak je 20 volkoren crackers. Je kunt de crackers enkele weken bewaren als je ze na het afkoelen luchtdicht verpakt.
Stap voor stap zelf crackers maken
Gebruik voor deze crackers bij voorkeur fijne havermoutvlokken. Gebruik je grove vlokken, dan kun je deze eerst iets fijner maken in een hakmolentje of keukenmachine met messen. De havermout hoeft niet helemaal fijn te worden.
Doe alle ingrediënten voor de crackers in een kom en meng deze goed door elkaar. Laat het mengsel 15 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het mengsel tussen twee vellen bakpapier uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Leg het op een bakplaat en haal het bovenste vel bakpapier er af. Snijd de plak in 20 gelijke rechthoeken. Dit gaat het makkelijkst met een pizzasnijder, maar met een gewoon mes kan het ook. Bak de crackers in 30-40 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk







