Ingrediëntenlijst
  • Voor de home made granola
  • 200 gr havervlokken
  • 75 gr blanke amandelen, grof gehakt
  • 75 gr pecannoten, grof gehakt
  • ½ - 1 tl kaneelpoeder (optioneel)
  • 60 ml honing
  • 60 gr kokosolie
  • 100 gr donkere rozijnen
  • 100 gr gedroogde abrikozen, in stukjes

Het is supermakkelijk om zelf granola te maken! En eigenlijk is het ook veel lekkerder dan die je in de winkel koopt. Je kan er precies in doen wat je zelf lekker vindt, zodat je altijd de lekkerste granola hebt. Het recept hieronder is mijn favoriete combinatie, maar daar kan je natuurlijk naar hartenlust mee variëren. Gebruik eens agavesiroop in plaats van honing in je granola recept, gebruik speculaaskruiden in plaats van de kaneel, wissel af met andere noten, voeg andere gedroogde vruchten toe of gebruik van pompoenpitten of kokosrasp. Met zelfgemaakte granola kun je echt heel veel verschillende kanten op!

Wat is jouw ultieme combinatie?

Granola

Bereiding: Granola

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de havervlokken, de gehakte amandelen, de gehakte pecannoten, de pompoenpitten en naar wens de kaneel in een kom en meng ze.

Doe de honing en de kokosolie in een steelpan en verwarm deze al roerend tot een vloeibare massa. Giet dit honingmengsel – als alle kokosolie gesmolten is – in de kom en roer alles goed door. Verdeel de granola vervolgens over de bakplaat.

Bak de granola 20-30 minuten, tot alles goudbruin is. Schep de granola na elke 10 minuten om. Laat de granola afkoelen op de bakplaat.

Meng de rozijnen en de stukjes gedroogde abrikozen erdoor en bewaar de granola luchtdicht verpakt.l 25 tot 35 minuten in de oven. Schep de granola na iedere tien minuten om.

Laat de granola afkoelen, voeg de rozijnen en de cranberry’s toe en bewaar het luchtdicht

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (21)
Anna Pepping 2017-03-04 08:48:44

Hey rutger! Ik ben al een tijdje opzoek naar een goed en lekker recept voor Pim's koekjes. Misschien een ideetje voor 'Rutger bakt wat jij wilt?' ;)

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-03-07 17:59:55

Leuk idee! Ik neem het mee als suggestie!

Beantwoorden
Jonna@burgertrutjesNL 2017-03-05 08:31:49

Altijd fijn dit soort receptjes. Makkelijk en lekker!

Beantwoorden
JO
karin 2017-03-08 08:43:51

Het staat nu in de oven en daarna ga ik het in oude jampotjes doen met een mooi etiket er op en dan kado geven. het ruikt al heerlijk in de keuken.

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-03-08 12:44:49

Leuk cadeautje!

Beantwoorden
kim 2017-03-13 20:28:10

Met een eiwit erdoor wordt het heel lekker knapperig!

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-03-15 06:53:29

Goede tip! Al vind ik het nu ook al lekker knapperig hoor :)

Beantwoorden
Willemijn 2018-10-29 12:37:42

Kun je de kokosolie ook vervangen door een ander product ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-11-04 16:00:22

Je kunt ook een plantaardige olie gebruiken, zoals zonnebloemolie.

Beantwoorden
Willemijn 2018-11-04 16:05:54

Dank je wel !

Beantwoorden
WI
Willemijn 2018-11-04 16:06:17

Dank je wel !

Beantwoorden
WI
Tess 2019-10-15 09:44:20

Hoi Rutger,
Hoe lang is deze granola houdbaar?
Groet,
Tess

Beantwoorden
TE
Rutger 2019-10-21 13:34:36

Luchtdicht verpakt is hij 2-3 weken lekker, daarna merk je dat de granola wat ouder is, maar nog steeds kun je 'm prima eten hoor.

Beantwoorden
Marian 2020-08-31 11:12:13

Hallo Rutger,
Ik weet niet of je nog op deze site zit, maar ik probeer het toch maar.

Ik moet aankomen en wil met volle yoghurt en granola wat extra gewicht te krijgen.
Hoeveel caloriën zitten er in dit recept? en kan ik nog wat dikmakers er aan toevoegen?

Groetjes Marian

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-09-06 11:38:55

Hoi. Zelf heb ik dat niet geteld, maar je kunt altijd extra noten toevoegen.

Beantwoorden
Jo 2021-01-24 11:55:23

Ik heb nu mijn homemade granola in de oven ik ben benieuwd. Ik heb een pot met gedroogd fruit , pitten en zaden van de AH erin vermengd.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-01-25 08:36:44

Let er wel op dat gedroogd fruit niet lekkerder wordt door het te roosteren. Voeg het fruit pas toe als de granola uit de oven komt.

Beantwoorden
Caroline 2021-08-15 09:13:16

Hoi Rutger, ik ga dit recept maken maar vraag mij af waar de toevoeging van zout voor nodig is.

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-08-16 14:42:16

Dat geeft het iets meer smaak, maar je kunt het naar wens ook achterwege laten.

Beantwoorden
Marjo 2021-09-29 08:40:21

De granola is lekker en snel gemaakt, wij voegen alleen nog zonnebloem en pompoenpitten aan het recept toe..en een beetje kokos..

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-03 17:52:45

Dat is ook heerlijk inderdaad!

Beantwoorden
Truus 2021-10-19 15:59:29

Hi Rutger,
Persoonlijk vind ik granola nóg lekkerder als het gedroogde fruit pas toegevoegd wordt op het moment van gebruik. Ook julienne gesneden gedroogde abrikozen passen er dan heerlijk bij.

Beantwoorden
TR
Hanni 2022-03-04 10:49:44

Hallo Rutger. Is dit recept volkomen glutenvrij?

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-03-07 15:17:43

Hoi! Als je er op let dat alle ingredienten die je gebruikt een glutenvrije vermelding hebben, dan wel.

Beantwoorden
Janine 2022-03-05 12:28:30

Hallo Hanni,
Ik reageer even ipv Rutger, sorry als je dat bemoeizuchtig vindt, de granola is glutenvrij als de havermout dat ook is. In principe bevat haver geen gluten, maar ik begreep dat gewone havermout door verwerking toch besmet kan raken met gluten. Binnen De Nederlandse Haverketen is een geheel gescheiden keten opgezet, waarbij alle schakels van de haverproductie gegarandeerd glutenvrij zijn. De Nederlandse Coeliakievereniging stelt onder contract het glutenvrij logo beschikbaar voor de haverproducten die gegarandeerd minder dan de genoemde besmetting van 20 ppm gluten bevatten.

Beantwoorden
JA
Janine 2022-03-05 12:38:09

Ik heb vandaag deze granola gemaakt met boekweitvlokken ipv havermout (ik ben intolerant voor granen) en voegde sesamzaad, zonnebloempitten en lijnzaad toe. De kokosolie heb ik vervangen voor zonnebloemolie. Het ziet er heerlijk uit en ruikt ook fantastisch.
Nog een vraag: ik ben ook intolerant voor koe- en geitenmelkproducten en ei. Kun je ook eens vegan gebak van boekweit plaatsen?

Beantwoorden
JA
Marleen 2022-06-10 18:37:56

Veels te lang 25 min. Alles verbrand.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-06-14 14:20:36

Heb je hete lucht gebruikt? Daarmee gaat alles veel sneller inderdaad.

Beantwoorden
Renate 2022-07-03 13:42:56

Op welke stand en graden kun je het dan het beste doen?

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-07-04 10:24:52

De graden staan in het recept. Hier lees je meer over de ovenstand: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Lilian 2022-07-09 11:12:09

Kan je de havervlokken ook vervangen door haver?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-07-11 07:59:53

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, vlokken zijn het lekkerst denk ik. De structuur zal wel anders/harder worden.

Beantwoorden
Marjo 2022-07-27 11:19:49

Hoi Rutger, Ik heb al veel verschillende basis recepten geprobeerd maar deze is ‘by far’ mijn favoriet. Afhankelijk van wat ik in huis heb, gaan er zaden, pitten en na het roosteren(gedroogd) fruit in. Goed idee van Karin om het in leuke potjes te doen. Deze durf ik met een gerust hart cadeau te geven. De eiwit tip ga ik ook ‘n keer proberen.

Beantwoorden
MA
Grada Abrahams 2022-08-12 21:29:49

Vandaag deze granola gemaakt. Oehh wat lekker. Ik heb er speculaaskruiden door gedaan.
Rutger heb jij ook een goed recept om granolarepen te maken.

Beantwoorden
GR
Rutger 2022-08-18 13:38:22

Dat recept heb ik nog niet, maar staat wel op mijn to-bakelijst :)

Beantwoorden
Corrie 2022-08-22 12:59:28

Kan je ook olijfolie in plaats van kokosolie gebruiken?

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-09-14 20:47:42

Volgens mij kan dat ook, alleen zal die iets meer smaak geven aan de granola.

Beantwoorden
Pien 2022-09-18 20:47:37

Als ik het omreken zou het 5 eetlepels kokosolie zijn? Lijkt me zoveel?

Beantwoorden
PI
Rutger 2022-09-19 11:48:33

Het is echt de verhouding die ik voor dit recept heb gebruikt, maar je kunt ook altijd iets minder gebruiken.

Beantwoorden
Sylvia 2022-10-10 00:06:32

Er staat verwarm de oven voor op 160 graden.
En bak plm30 min.
Blijft de oven aan staan op 160 c of moet hij uit?
Mijn granola werd te donker
Groet

Beantwoorden
SY
Rutger 2022-10-11 08:00:49

Hoi. De oven moet tijdens het bakken wel aan blijven staan. Per oven kan de baktijd iets verschillen, houd de kleur van de granola dus vooral tegen het einde goed in de gaten.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.