- Voor het beslag
- 250 gr bloem
- 2½ tl bakpoeder*
- 2 eidooiers
- 30 gr suiker (eventueel meer, naar smaak)
- 1 tl vanille-extract
- ½ tl zout
- 250 ml karnemelk (eventueel kun je tot 125 ml extra karnemelk toevoegen, het beslag wordt dan dunner en de wafels daardoor wat zachter)
- 50 gr boter, gesmolten
- 2 eiwitten
- Verder nodig
- boter of bakspray, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
Krokant van buiten, zacht en luchtig van binnen: met dit recept maak je gemakkelijk zelf de lekkerste wafels. Heerlijk als ontbijt of dessert, maar je kunt ze natuurlijk ook heel goed als tussendoortje bij de koffie of thee serveren.
Ik gebruik in dit wafels recept 250 ml karnemelk. Houd je van zachte wafels? Dan kun je eventueel tot 125 ml extra karnemelk toevoegen. Zo krijg je een dunner beslag en de wafels worden hierdoor wat zachter. Om de wafels te bakken heb je een wafelijzer nodig of een contactgrill met een speciale (verwisselbare) plaat voor wafels.
Wafels bakken met bakpoeder
Als je geen zin hebt om wafelbeslag te laten rijzen, is dit wafel recept ideaal. Ik gebruik namelijk bakpoeder in dit basisrecept. Omdat er geen gist in het beslag zit, heb je ook geen rijstijd. Zo kun je snel en eenvoudig zelf wafels maken. Het bakpoeder en de opgeklopte eiwitten zorgen voor lekkere, luchtige wafels.
Update: na meerdere vragen en zelf nog enkele keren proefbakken heb ik de hoeveelheid bakpoeder aangepast. In dit wafel recept gebruik ik nu 2½ theelepel bakpoeder, in plaats van 1½ eetlepel in het originele recept. Ik voeg dus minder bakpoeder toe (want ik gebruik nu een theelepel in plaats van een eetlepel). De wafels bakken nog steeds heel luchtig, maar deze vermindering van het bakpoeder komt de smaak ten goede.
Ben je op zoek naar lekkere wafel recepten waar gist in zit? Probeer dan eens mijn Luikse wafels recept of mijn recept voor Oud-Hollandse kermis wafels.
De lekkerste toppings voor je verse wafels
Dit wafel recept is voor naturel wafels, die je vervolgens serveert met heerlijke toppings. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden qua toppings. Wat dacht je bijvoorbeeld van wafels met chocolade of met slagroom? Of serveer de wafels met vers fruit, zoals aardbeien of blauwe bessen. Bekijk mijn artikel over mijn favoriete wafel toppings voor meer inspiratie. Wat is jouw favoriete topping om je wafels mee te serveren?
Wafels bewaren
Versgebakken zijn deze wafels natuurlijk het allerlekkerst. Maar krijg je niet alle wafels in een keer op of wil je een dubbele hoeveelheid maken en de helft bewaren? Je kunt deze wafels heel goed van tevoren maken en luchtdicht verpakt bewaren. Vlak voor het serveren kun je ze dan even opwarmen in de oven of het wafelijzer.
Wist je dat je wafels ook goed kunt invriezen? Verpak de wafels luchtdicht en vries ze direct na het bakken in, dan blijven ze het meest vers.

Wafels recept: zelf de lekkerste wafels maken
Doe de bloem, het bakpoeder, de eidooiers, suiker, het vanille-extract, zout en de karnemelk in een kom. Klop dit door tot een glad beslag. Voeg de gesmolten boter toe en meng dit door het beslag.
Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten tot zachte pieken. Klop de eiwitten niet te ver door. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten door het beslag. Doe dit voorzichtig, zodat het beslag luchtig blijft. Als alles goed gemengd is, voeg je de rest van de eiwitten toe. Spatel deze ook door het wafelbeslag.
Wafels bakken
Verwarm het wafelijzer voor op middelmatige warmte. Vet het wafelijzer in met wat boter of bakspray. Schep het wafelbeslag in het ijzer, dit kun je het beste doen met een ijslepel. Bak de wafels in 4 tot 6 minuten goudbruin en knapperig. Serveer ze warm met je favoriete topping.
Foto’s Erik Spronk






































