Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 250 gr bloem
  • 1 ½ el bakpoeder
  • 2 eidooiers
  • 30 gr suiker (eventueel meer, naar smaak)
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl zout
  • 250 ml karnemelk (eventueel kun je tot 125 ml extra karnemelk toevoegen, het beslag wordt dan dunner en de wafels daardoor wat zachter)
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 2 eiwitten
  • Verder nodig
  • boter of bakspray, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Dit is mijn basisrecept voor wafels met bakpoeder. Eerder deelde ik al dit recept voor oud-Hollandse kermiswafels, maar dat beslag heeft even de tijd nodig om te rijzen. In dit wafel recept geen gist, dus ook geen rijstijd. Hierdoor zijn deze wafels in kortere tijd te bakken. Het bakpoeder en de opgeklopte eiwitten zorgen voor een lekkere luchtige wafel. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst! Eventueel kun je ze ook van tevoren maken en voor het serveren nog even oppiepen in de oven. En je kunt ze zelfs invriezen. De wafels zijn neutraal van smaak, dus het lekkerste met een topping. Hier vind je mijn vijf favoriete toppingen voor op deze wafels!

Wat is jouw favoriete wafeltoppinng? Ga je voor vers fruit? Of toch voor chocolade? Of allebei?

Bereiding: Wafels

Doe de bloem, het bakpoeder, de eidooiers, suiker, het vanille-extract, zout en de karnemelk in een kom en klop dit door elkaar tot een glad beslag. Voeg de gesmolten boter toe en meng dit er doorheen.

Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten op tot zachte pieken. Klop de eiwitten vooral niet te ver door. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten door het beslag. Doe dit voorzichtig en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Voeg als het goed gemengd is de rest van de eiwitten toe en spatel ook die erdoor.

Verwarm een wafelijzer voor, op middelmatige warmte, en vet het in met wat boter of bakspray. Schep met een ijslepel het wafelbeslag in het ijzer en bak de wafels in 4 tot 6 minuten goudbruin en knapperig.

Bestrooi de wafels flink met poedersuiker en serveer ze warm.

Foto’s Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (15)
Hester 2018-12-12 20:35:22

Zin om dit te proberen! Kun je het beslag even van te voren maken en zo ja hoe lang?

Beantwoorden
HE
anna 2018-10-22 11:27:46

lekker met oma gemaakt

Beantwoorden
AN
Ruth 2018-04-17 00:30:25

Klinkt verrukkelijk .ga ze snel maken! Hoe bewaar ik ze het best? Wij zijn met 2 personen en jij schrijft dat het recept voor 6-12 pers. is. En hoe lang kan je ze bewaren?

Beantwoorden
RU
Rutger 2018-04-25 17:50:02

Het lekkerste zijn ze als je ze na het bakken invriest, dan blijven ze het meest vers. Voor het opeten kun je ze dan nog even oppiepen in de oven of in het wafelijzer.

Beantwoorden
Maartje 2017-12-08 17:08:04

Het deeg is vrij vast, er in gieten gaat niet echt handig. Klopt dat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 11:45:14

Klopt, het gaat makkelijker om het er met een ijslepel in te scheppen. Als je wilt kun je iets meer karnemelk toevoegen aan het recept, het beslag wordt dan wat dunner en de wafels worden wat zachter.

Beantwoorden
Cath 2017-10-28 00:12:45

Hoeveel wafels krijg je met dit recep. Dit wordt traktatie op school?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-10-30 12:33:03

Dat ligt helemaal aan de grootte van je wafelijzer, ergens tussen de 6 en 12.

Beantwoorden
marie 2017-10-24 15:00:11

Hoi Rutger mijn beslag is heel erg dik!!
Heb wat meer karnemelk toe gevoegd dus de dikte was goed maar de wafels bleven dun na t bakken en smakeloos!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-30 12:54:11

Het beslag hoort redelijk dik te zijn. Waarschijnlijk dat de smaak door de extra karnemelk niet zo goed was.

Beantwoorden
Mickey 2017-10-18 14:32:18

Kan ik i.p.v. karnemelk ook gewone melk gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-10-23 09:23:48

Dat kan, alleen vind ik zelf de smaak met karnemelk lekkerder.

Beantwoorden
Ingrid 2017-10-15 14:30:24

Hoi Rutger, ik heb geen wafelijzer maar een wafelstok waarvan je de aangeschroefde vorm van ijzer half in de frituur doopt en dan laat de wafel los (je hebt ze in allerlei vormen, ik heb de ster). Iets van vroeger denk ik. Is jouw beslag daarvoor ook geschikt?

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-10-16 10:50:31

Hoi Ingrid. Voor zover ik weet is dat een ander recept, ik denk niet dat die met dit beslag gaan lukken.

Beantwoorden
José 2017-10-08 20:15:56

Rutger, ik heb 'n vraagje voor al jouw recepten...
Hoeveel gram is bij jou 1 tl. en 1/2 tl. en 1 el?
Ik heb nl. zo'n setje maatlepels waarbij 1 theelepel 5 ml. is.....

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-10-11 12:00:04

Hoi! Ik gebruik ook die maatlepels. De grammen verschillen per ingrediënt, zout is zwaarder dan kaneel, en bakpoeder is weer lichter. Al je de maten met de maatlepels afmeet zit je helemaal goed!

Beantwoorden
Truus de Mier 2017-10-08 10:25:16

Nouja zeg, hoe wist jij dat wij vandaag wafels als ontbijt wilden gaan maken!

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-10-11 12:01:53

Dat voorgevoel had ik al!

Beantwoorden
Annelies 2017-10-07 15:16:40

Hmmm, heerlijk! Ik begin al te watertanden als ik denk aan een wafel met warme kersen en wat amandelschaafsel.

Beantwoorden
AN
Mieke Schepens 2017-10-07 09:54:39

Mjammie! Allebei moet kunnen, het is tenslotte zaterdag.
Dank voor het recept.
Warme groet.

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-10-11 12:05:53

Inderdaad! Waarom kiezen als het allebei kan! Geniet er van!

Beantwoorden
Jenneke van Maurik 2017-10-07 09:28:44

Dank je wel voor het recept, heerlijk met aardbeien ♥♥ en slagroom :-)

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-10-11 12:06:19

Klassieke combinatie, maar zo lekker!

Beantwoorden
Mariette Steenhuis 2017-10-07 09:01:02

Bedankt voor het recept. Ik ga ze snel maken. Heerlijk met aardbeien met slagroom. Of gewoon met roomboter en poedersuiker....mmmmm

Beantwoorden
MA
Michelle 2017-10-07 07:23:30

Oooh lekker. Bedankt voor het recept. Als topping ga ik voor aardbeien met slagroom. Of als toetje met een bolletje ijs en kersen.

Beantwoorden
MI