- Voor het beslag
- 3 eieren
- 150 ml melk, lauwwarm
- 250 gr bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 1-2 tl kaneel
- 1 el suiker
- ½ tl zout
- 150 ml water
- 100 gr boter, gesmolten
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestrooien
Wafels zijn altijd geliefd, of het nu hartje zomer of midden in de winter is. Deze oud-Hollandse kermiswafels zijn luchtig en knapperig. Onwijs lekker dus! In de zomer staat er altijd een poffertjeskraam in Laren, waar wij ieder jaar minimaal één keer poffertjes moeten eten. Ze worden daar gebakken op een prachtige ouderwetse poffertjesplaat en daarna zo dik met poedersuiker bestrooid, dat de poffertjes bijna niet meer te zien zijn. Heerlijk! Naast poffertjes bakken ze daar ook de lekkerste Hollandse wafels die je maar kan bedenken. Ik heb mijn best gedaan om die na te bakken. En dat is gelukt! Versgebakken zijn deze wafels echt het allerlekkerste! Knapperig van buiten en zacht van binnen… wat wil je nog meer. Wil je lekkere suggesties voor wafeltoppings? Hier staan mijn vijf favoriete toppings! En kijk ook eens bij mijn basisrecept voor wafels met bakpoeder en deze heerlijke hartjeswafels.
Wafels maken
Doe de eieren met de melk in een kom en klop de eieren los. Voeg de bloem, gist, kaneel, suiker en het zout toe en klop alles tot een homogene massa. Voeg het water toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes. Mix als laatste de gesmolten boter door het beslag. Laat het beslag afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm een wafelijzer voor, op middelmatige warmte, en vet het in met wat boter. Giet met een soeplepel het wafelbeslag in het ijzer en bak de wafels in 4 tot 6 minuten goudbruin en knapperig.
Bestrooi de wafels flink met poedersuiker en serveer de oud-Hollandse kermiswafels (lauw)warm.
Foto’s: Harold Pereira





