Wafels zijn altijd geliefd, of het nu hartje zomer of midden in de winter is. Deze oud-Hollandse kermiswafels zijn luchtig en knapperig. Onwijs lekker dus! In de zomer staat er altijd een poffertjeskraam in Laren, waar wij ieder jaar minimaal één keer poffertjes moeten eten. Ze worden daar gebakken op een prachtige ouderwetse poffertjesplaat en daarna zo dik met poedersuiker bestrooid, dat de poffertjes bijna niet meer te zien zijn. Heerlijk! Naast poffertjes bakken ze daar ook de lekkerste Hollandse wafels die je maar kan bedenken.

Oud-Hollandse kermiswafels

Ik heb mijn best gedaan om die na te bakken. En dat is gelukt! Versgebakken zijn deze wafels echt het allerlekkerste! Knapperig van buiten en zacht van binnen… wat wil je nog meer. Wil je lekkere suggesties voor wafeltoppings? Hier staan mijn vijf favoriete toppings! En kijk ook eens bij mijn basisrecept voor wafels met bakpoeder en deze heerlijke hartjeswafels.

Oud-Hollandse kermiswafels
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 3 eieren
  • 150 ml melk, lauwwarm
  • 250 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1-2 tl kaneel
  • 1 el suiker
  • ½ tl zout
  • 150 ml water
  • 100 gr boter, gesmolten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestrooien
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Wafels maken

Doe de eieren met de melk in een kom en klop de eieren los. Voeg de bloem, gist, kaneel, suiker en het zout toe en klop alles tot een homogene massa. Voeg het water toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes. Mix als laatste de gesmolten boter door het beslag. Laat het beslag afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm een wafelijzer voor, op middelmatige warmte, en vet het in met wat boter. Giet met een soeplepel het wafelbeslag in het ijzer en bak de wafels in 4 tot 6 minuten goudbruin en knapperig.

Bestrooi de wafels flink met poedersuiker en serveer de oud-Hollandse kermiswafels (lauw)warm.

Foto’s: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Marieke 2016-03-01 13:15:22

Het beslag is nu aan het rijzen. Ben benieuwd!

Beantwoorden
MA
Marieke 2016-03-01 14:22:07

Wow, klopt het dat het echt giga luchtig is? En de wafels ook?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-03-01 19:44:08

Dat klopt zeker! Daardoor wordt de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog wat zachter!

Beantwoorden
Jorine 2016-03-02 19:34:47

ziet er heerlijk uit! heb je tips voor een goed wafelijzer?

Beantwoorden
JO
Hanneke van den Bosch 2016-09-21 15:17:32

je kan even kijken in de webshop van Lidl, daar zijn / waren ze tegen een redelijke prijs. ca. 20 euro

Beantwoorden
HA
Rutger 2016-03-03 19:22:53

Dat ligt er helemaal aan hoe vaak je wafels wilt baken en wat je budget is. Zelf heb ik er één van Kitchenaid, waar ik erg tevreden mee ben.

Beantwoorden
Dorien 2016-04-16 19:36:03

Ja lekker! Ben ik even blij dat ik een wafelijzer voor mijn verjaardag krijg!!

Beantwoorden
DO
CECIEL LURVINK 2017-02-02 17:44:54

HOE EN HOELANG ZOU IK DIT BESLAG KUNNEN BEWAREN OF IN VOORUIT KUNNEN MAKEN?
(KAN IK DIT BESLAG LATEN STAAN EN OVER DE DAG GEBRUIKEN?)

Beantwoorden
CE
Rutger 2017-02-03 15:58:50

Omdat er gist in gaat zou ik het beslag geen dag van tevoren maken. Ik het zelf nog nooit langer dan de aangegeven tijd bewaard, dus kan er niet veel over zeggen.

Beantwoorden
Sheila 2017-05-29 18:05:34

O lekker. Kan dit deze wafels ook in een hartjeswafelijzer maken

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-05-30 09:40:29

Ja hoor! Ze worden dan alleen wat dunner.

Beantwoorden
Tine Koene 2018-03-04 08:53:27

Ik ben benieuwd hoe je deze wafels het beste kunt bewaren. Als je met z'n tweetjes bent, eet je niet in één keer alles op, toch!?

Beantwoorden
TI
Rutger 2018-03-04 21:18:38

Haha, nee dat lijkt me niet goed om ze in 1 keer op te eten samen. Als je ze gelijk na het bakken invriest en op een later moment kort opwarmt in de oven, dan smaken ze als versgebakken.

Beantwoorden
Roderik de Haar 2018-03-20 21:44:59

Hoi,

Ik ga dit recept a.s. zondag op mijn BBQ proberen.
Maar even een andere vraag hoeveel porties haal ik uit dit beslag?

Roderik

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-03-26 17:59:34

Afhankelijk van de grote van je wafelijzer zo'n 6-12.

Beantwoorden
Jitske 2022-06-01 17:40:38

Zodra ik het woord "Laren" zag, ging ik het recept drukken voor dit weekend!!! :-)

Beantwoorden
JI

U kunt niet meer reageren.