Met dit recept kun je zelf superlekkere speltkoeken maken. Om ze extra smaak en textuur te geven gebruik ik ook granola, zowel door het deeg als er bovenop. Het resultaat zijn heerlijke knapperige granola koekjes, perfect voor bij een kop koffie of gewoon om tussendoor van te genieten!

Met dit speltkoeken recept kun je ongeveer 20 koeken maken.

Speltkoeken met granola

De beste granola voor deze spelt-granola koekjes

Voor dit granola koekjes recept kun je elke soort granola gebruiken die je maar lekker vindt. Je kunt kant-en-klare granola uit de supermarkt gebruiken, of zelf granola maken en dat in deze koekjes gebruiken. Je hebt tegenwoordig zo ontzettend veel soorten granola, dat je daar goed mee kunt variëren. Granola met noten, kokos, gedroogd fruit, met stukjes chocolade of met zaden en pitten. Of je het nu koopt of zelf maakt: alles kan. Door te variëren met de granola, maak je steeds weer net andere koekjes.

Variëren met de speltkoeken met granola

Je kunt niet alleen met de granola variëren, ook met de andere ingrediënten kun je allerlei kanten op:

  • Als je wilt kun je bijvoorbeeld ook nog een theelepel kaneelpoeder of speculaaskruiden toevoegen aan het deeg.
  • En in plaats van speltmeel kun je ook volkorenmeel gebruiken, op die manier bak je heerlijke volkorenkoeken met granola.
  • Wil je de koeken nog lekkerder maken? Besprenkel ze dan na het afkoelen met wat gesmolten (extra) pure chocolade.
Speltkoeken met granola

Spelt-granola koekjes bewaren

Je maakt met dit recept ongeveer 20 granola koekjes. De koekjes zijn heerlijk om uit te delen, maar gaan ze toch niet allemaal gelijk op? Luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in een afgesloten trommel) kun je deze speltkoeken met granola op kamertemperatuur zeker 2 weken bewaren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr rietsuiker
  • 2 el vloeibare honing
  • ¼ tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 200 gr granola
  • 150 gr speltmeel
  • 1½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • 100 gr extra granola
makkelijke bakboek desk
Bijbels korting mob

Spelt-granola koekjes maken – Stap voor stap

Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, rietsuiker, honing en het zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Mix vervolgens het ei erdoor. Voeg de granola, het speltmeel en bakpoeder toe en kneed alles kort tot een samenhangend deeg.

Speltkoeken bakken

Maak van het deeg balletjes van 20-25 gram per stuk, ter grootte van een walnoot. Dit gaat het makkelijkst met een ijslepel (maat 50), maar het kan ook prima met de hand. Leg de deegbolletjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat en druk ze plat tot ze ongeveer ½ centimeter dik zijn. Bestrooi de koekjes met de overige granola en druk dit iets aan.

Bak de speltkoekjes in 18-23 minuten goudbruin. Haal ze gelijk na het bakken van de bakplaat en laat de granola koekjes afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Koekjes bakken van speltmeel met granola van Rutger Bakt koekjes

Koekjes bakken: met dit koekjes recept kun je zelf super lekkere speltkoekjes maken. Om ze extra smaak en textuur te geven gebruik ik granola, zowel door het deeg als er bovenop. Het resultaat zijn heerlijke knapperige granolakoeken perfect voor bij een kop koffie of gom als tussendoortje. Snel maken dus, deze makkelijke speltkoekjes. Kijk op de site van Rutger Bakt van Heel Holland Bakt. #rutgerbakt #koekjes #granola

Bewaren op Pinterest
Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Ilona lubach 2020-08-08 15:35:45

Zit toch geen suiker in en zoetstoffen

Beantwoorden
IL
Albertina 2020-08-17 10:47:44

Ik heb de koeken gisteren gebakken en ze smaken heerlijk! We hebben altijd muesli of granola van dit merk in de kast staan, dus ik kan lekker variëren met dit recept :)
De 100g granola was veel te veel om bovenop de koeken te strooien. Ik hield ongeveer 1/3 over.

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-08-24 09:07:31

Heel leuk om te horen! Iets minder bovenop gebruiken kan natuurlijk ook, zelf doe ik er altijd best wel veel op en druk ik het er ook nog wat in.

Beantwoorden
Mariëlle 2020-09-04 10:33:04

Hoi Rutger, kan ik hier ook geraspte appel door heen mengen of zou dat niet ten goede komen aan de koek omdat hij dan uit elkaar valt?
Ik ben op zoek naar een lekkere en wat verantwoorde koek om mee te nemen voor het werk. Alvast bedankt voor je reactie.
Vr.gr. Mariëlle

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-09-06 11:32:33

Hoi. Ik ben bang dat de koeken dan niet lekker knapperig worden, maar je kunt het altijd een keer proberen.

Beantwoorden
Nynke 2021-02-02 19:22:18

Gister gebakken, wat een super lekker recept!!

Beantwoorden
NY
Lieke 2021-07-04 20:32:08

Zou er ook een lepel pindakaas doorheen kunnen?
Dat lijkt me ook lekker.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-07-06 08:44:20

Dat kan zeker! Lekker idee!

Beantwoorden
Irma 2021-08-30 10:57:45

Kan ik ipv speltmeel ook bloem gebruiken? Of klopt de verhouding dan niet meer?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-09-13 08:41:12

Dat kan en je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Beantwoorden
Danny 2021-10-17 20:06:31

Erg lekker recept, we hebben het alleen een klein beetje aangepast op de ingrediënten die ik in huis had.
gewone bloem ipv spelt, agave siroop ipv honing ( omdat ik dat toevallig had) bruine basterdsuiker suiker ipv rietsuiker, en we hebben er een reep chocolade met caramel stukjes fijn gehakt door heen gedaan.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-10-18 08:14:14

Dat klinkt heerlijk ook!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.