- Voor het deeg
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr rietsuiker
- 2 el vloeibare honing
- ¼ tl zout
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 200 gr Eat Natural Super Granola, Absolutely Nuts met pinda's, amandelen en kokosnoot
- 150 gr speltmeel
- 1½ tl bakpoeder
- Verder nodig
- 100 gr Eat Natural Super Granola, Absolutely Nuts met pinda's, amandelen en kokosnoot
Met dit recept kun je zelf superlekkere speltkoeken maken. Om ze extra smaak en textuur te geven gebruik ik ook granola, zowel door het deeg als er bovenop. Het resultaat zijn heerlijke knapperige granolakoekjes, perfect voor bij een kop koffie of gewoon om tussendoor van te genieten!
Granola van Eat Natural
Voor deze speltkoekjes heb ik de granola van Eat Natural gebruikt. Deze wordt gemaakt in de Eat Natural makery in Essex. Alle ingrediënten worden daar in kleine porties langzaam geroosterd in de oven, met liefde en aandacht. En dat proef je terug. De granola is vol van smaak en doordat er alleen natuurlijke ingrediënten van goede kwaliteit worden gebruikt, is het ook nog eens heel verantwoord. Ik eet het graag als ontbijt met yoghurt, kwark of hangop, maar dit recept laat zien dat je er ook heel lekker mee kunt bakken.

Granola koekjes bakken met andere smaken
Natuurlijk kun je voor dit recept elke soort granola gebruiken die je maar lekker vindt. Zelf bak ik ze het liefst met de Super Granola Absolutely Nuts van Eat natural, met pinda’s, amandelen en kokosnoot. De amandelen en pinda’s geven een lekkere crunch aan de koekjes en de kokosvlokken geven nog meer smaak aan de koeken. Als je wilt kun je ook nog een theelepel kaneelpoeder of speculaaskruiden toevoegen aan het deeg. En in plaats van speltmeel kun je ook volkorenmeel gebruiken, op die manier bak je volkorenkoeken met granola. Wil je de koeken nog lekkerder maken? Besprenkel ze dan na het afkoelen met wat gesmolten (extra) pure chocolade. Met dit speltkoeken recept kun je ongeveer 20 koeken maken.

Speltkoeken maken
Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de boter, rietsuiker, honing en het zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Mix vervolgens het ei erdoor. Voeg de granola, het speltmeel en bakpoeder toe en kneed alles kort tot een samenhangend deeg.
Speltkoeken bakken
Maak van het deeg balletjes van 20-25 gram per stuk, ter grootte van een walnoot. Dit gaat het makkelijkst met een ijslepel (maat 50), maar het kan ook prima met de hand. Leg de deegbolletjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat en druk ze plat tot ze ongeveer ½ centimeter dik zijn. Bestrooi de koekjes met de overige granola en druk dit iets aan.
Bak de speltkoekjes in 18-23 minuten goudbruin. Haal ze gelijk na het bakken van de bakplaat en laat de granola koekjes afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Eat Natural

Koekjes bakken: met dit koekjes recept kun je zelf super lekkere speltkoekjes maken. Om ze extra smaak en textuur te geven gebruik ik granola, zowel door het deeg als er bovenop. Het resultaat zijn heerlijke knapperige granolakoeken perfect voor bij een kop koffie of gom als tussendoortje. Snel maken dus, deze makkelijke speltkoekjes. Kijk op de site van Rutger Bakt van Heel Holland Bakt. #rutgerbakt #koekjes #granola
Bewaren op Pinterest



