- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- ½ ei
- ¼ tl zout
- 185 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr witte basterdsuiker
- ½ citroen, rasp, optioneel en/of
- 1 tl vanille-extract
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- ½ ei, losgeklopt
Deze zandkoekjes zijn perfect om te maken met kinderen of als je snel en simpel koekjes op tafel wilt zetten. Iedereen kent deze koekjes wel en dit zandkoekjes recept is de basis voor een overvolle schaal of trommel. Zeker met kinderen zijn deze zandkoekjes erg leuk om te bakken!
Hoeveel zandkoekjes je uit dit recept haalt, is afhankelijk van de uitsteekvormpjes. Met de gemiddelde uitsteekvormpjes is dit recept goed voor zo’n 40-50 koekjes.
Tip: voor wat extra pit kun je bijvoorbeeld cacaopoeder of speculaaskruiden door het deeg mengen.
Makkelijke zandkoekjes maken met kinderen
Van zandkoekjes bakken wordt iedereen blij en het recept is ideaal om samen met kinderen te maken. Deze koekjes zijn denk ik ook één van de eerste dingen die ik vroeger met mijn moeder bakte. Samen het deeg kneden, uitrollen met de deegroller, uitsteken met leuke vormpjes, de koekjes met ei bestrijken en het versieren van de gebakken zandkoekjes: ik vond het helemaal geweldig om te doen! Ook nu vind ik het nog steeds superleuk om zandkoekjes te maken.
Ben je op zoek naar meer lekkere koekjes recepten? Check dan mijn Koekjesbijbel, met ruim 170 verschillende recepten voor de lekkerste koekjes!
Wat zijn zandkoekjes?
Zandkoekjes danken hun naam aan de textuur van de koekjes na het bakken. De koekjes worden gemaakt van een mengsel van bloem, suiker en boter en hebben een kruimelige textuur zodra ze uit de oven komen. Hierdoor wordt het deeg ook wel vergeleken met zand. Naast zandkoekjes zijn er nog veel meer mogelijkheden met zanddeeg. Een soort gelijk deeg wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor taartbodems, zoals voor deze crème brûlée taart of dit vijgentaartje met hazelnoten. Wil je de zandkoekjes nog brosser van structuur, gebruik dan poedersuiker in plaats van basterdsuiker.
Zandkoekjes versieren
Zandkoekjes zijn niet alleen lekker en makkelijk om te maken, het is ook onwijs leuk om deze koekjes te versieren. Beleg de zandkoekjes voor het bakken met (gehakte) noten, amandelschaafjes, gember of sukade of decoreer ze zodra ze uit de oven komen en zijn afgekoeld.
Versier de zandkoekjes bijvoorbeeld met een glazuur van poedersuiker en een beetje eiwit of water. Decoreer de koekjes met dit zelfgemaakte glazuur of gebruik getempereerde chocolade. Bestrooi de zandkoekjes daarna eventueel nog met eetbare strooisels, zoals discodip.
Zandkoekjes bewaren
Als de koekjes gebakken zijn, bewaar je ze het beste in een afgesloten trommel of plastic zak. Leg ze direct na het bakken op een rooster om af te koelen en verpak ze daarna luchtdicht.
Wil je zandkoekjesdeeg bewaren voor een later moment? Je kunt het deeg voor zandkoekjes heel goed invriezen. Zo heb je altijd deeg bij de hand om koekjes te bakken, ook wanneer je niet alle ingrediënten in huis hebt.
Basisrecept voor zandkoekjes bakken
Deeg voor zandkoekjes maken
Doe de bloem, boter, witte basterdsuiker, citroenrasp, het halve ei, zout en de vanille-extract in een kom en kneed al deze ingrediënten tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Zandkoekjes uitsteken
Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog kort door. Door het kneden is het deeg makkelijker uit te rollen. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-6 millimeter.
Steek of snijd de gewenste koekjesvormen uit en plaats de koekjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Door het uitsteken met vormpjes houd je deeg over, maar gooi deze restjes niet weg. Je kunt dit deeg steeds opnieuw uitrollen en er nog meer koekjes uit halen.
Zandkoekjes bakken
Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster voordat je ze in een trommel doet of gaat versieren.
Foto’s: Erik Spronk

















































