Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • ½ ei
  • ¼ tl zout
  • 185 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp, optioneel en/of
  • 1 tl vanille-extract
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • ½ ei, losgeklopt

Koekjes bakken is altijd een feest om te doen! Van dit makkelijke recept voor zandkoekjes wordt iedereen blij! Deze zandkoekjes waren denk ik één van de eerste dingen die ik vroeger met mijn moeder bakte. Samen het deeg kneden, uitrollen met de deegroller, uitsteken met leuke vormpjes, de koekjes met ei bestrijken en het versieren van het deeg; ik vond het helemaal geweldig om te doen! En nu nog steeds hoor! Koekjes blijven één van de leukste dingen om te bakken. Dit recept is de basis van heel veel koekjes en iedereen kent ze wel. Zeker met kinderen zijn deze zandkoekjes erg leuk om te bakken!

Zandkoekjes bakken

Je kunt de koekjes extra pit geven door bijvoorbeeld cacaopoeder of speculaaskruiden door het deeg te mengen of door ze voor het bakken te beleggen met (gehakte) noten, gember of sukade. Na het bakken kun je een glazuur maken van poedersuiker met een beetje eiwit of water en de koekjes daarmee decoreren, of gebruik daar getempereerde chocolade voor. Ben je op zoek naar meer koekjes recepten? Check dan mijn Koekjesbijbel, met ruim 170 verschillende recepten voor de lekkerste koekjes!

Zandkoekjes bakken

Bereiding: Zandkoekjes

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed ze tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog kort door, zodat het makkelijker uit te rollen is. Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-6 millimeter. Steek of snijd de gewenste koekjesvormen uit en plaats deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je natuurlijk opnieuw uitrollen.

Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (25)
Suzanne 2018-11-16 10:49:47

Hee Rutger
Hoe hou je de koekjes zo lang mogelijk krokant?
Dank voor je recept
Gr suzanne

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-11-19 14:31:27

Hoi! Door ze direct na het bakken op een rooster af te laten koelen en daarna luchtdicht verpakt, in een plastic zak of goed afgesloten trommel, te bewaren.

Beantwoorden
lynne 2018-10-23 23:06:30

Hallo Rutger!
Bedankt voor je recept. Ik heb er erg veel zin in om deze de maken. Maar wat bedoel je met een half ei? Hoe deel je en ei door 2?

Beantwoorden
LY
Rutger 2018-10-28 23:44:41

Hoi! Je kunt een ei in een kommetje breken, dat kort loskloppen met een vork en dan 25 gram van het ei afwegen.

Beantwoorden
ANNET 2018-10-23 00:10:24

wanneer gekoeld deeg is uitgerold en met stekertjes koekjes worden uigestoken, krijg ik het uitgestoken koekje niet uit het deeg, de vorm gaat weg en komt niet mooi op de bakplaat, ik doe wat fout, maar ik weet niet wat.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-28 23:51:13

Hoi. Probeer tijdens het uitrollen van het deeg wat extra bloem te gebruiken op het werkblad en op het deeg, zodat het niet blijft plakken aan het werkblad of de deegroller.

Beantwoorden
Marga 2018-10-21 20:21:34

Mooi recept, eindelijk geen uitlopende koekjes, of te droge koekjes. Ben er blij mee.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-22 10:48:16

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Michaela van Lith 2018-10-15 13:00:19

Goedemiddag Rutger,

Morgenmiddag ga ik met 3 kinderen zandkoekjes bakken voor school. Ze worden dan donderdag uitgedeeld. Deze willen we gaan versieren en als "lijm" wilde ik witte chocolade gaan gebruiken. Moet ik de koekjes dan wel of niet bestrijken met ei voor het bakken?

Groetjes Michaela

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-10-22 11:15:25

Je kunt het bestrijken met ei dan achterwege laten. Dat is enkel voor een mooie glans, maar als je ze daarna toch gaat versieren is dat niet nodig.

Beantwoorden
Kees 2018-10-05 10:15:10

Hoi Rutger. Ze smaken perfect hoor, helemaal goed.
Ik heb een vergelijkingstestje gedaan en jouw recept heeft gewonnen :-D
Ik heb wel een vraagje en dat is dat in mijn geval (met budget margarine) het deeg zeer moeilijk te spuiten is. Zou dit aan de bewuste margarine kunnen liggen???

Alvast dank voor je reactie.

Beantwoorden
KE
kees 2018-10-06 12:07:35

Oops, comment stond bij het verkeerde koekje, dit moest bij de spritsen staan :-(

Inmiddels de margarine vervangen door boter met een beduidend beter spuitresultaat. :-D

Beantwoorden
KE
Rutger 2018-10-07 17:42:19

Dat zou zeker aan het soort margarine kunnen liggen. Ik las dat het inmiddels beter is gegaan met boter. Veel bakplezier!

Beantwoorden
Tanja 2018-08-23 19:16:09

Superlekker! Ik ga ze als basis voor een dessert gebruiken: aardbeienmousse en aardbeitjes er op en beetje chocola ... Bedankt Rutger!

Beantwoorden
TA
Rutger 2018-09-16 13:53:03

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Dominique 2018-08-02 14:06:31

Kan het ook met kristalsuiker?

Beantwoorden
DO
Rutger 2018-08-02 16:12:29

Dan zou ik wel fijne kristalsuiker gebruiken. Poedersuiker kan trouwens ook, dan worden de koekjes extra zanderig van structuur.

Beantwoorden
Michaela 2018-06-06 08:37:59

Ik wil graag een chocoladevariant maken. Hoeveel cacao moet ik dan toevoegen en moet ik dan minder bloem toevoegen? Alvast bedankt.

Groetjes Michaela

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-06-10 12:31:01

Je kunt 25 gram van de bloem vervangen door cacaopoeder.

Beantwoorden
Debbie 2018-05-20 22:14:09

Rutger, deze koekjes zijn echt heerlijk en makkelijk te maken. Bedankt!

Beantwoorden
DE
Lynn 2018-10-23 10:13:48

Voor hoeveel koekjes is dit recept???

Beantwoorden
LY
Rutger 2018-10-28 23:48:27

Je bakt er zo'n 40-50 koekjes van, ook afhankelijk van de grootte van je uitsteekvormpjes.

Beantwoorden
Annemarie 2018-04-28 10:19:49

En hoeveel speculaaskruiden adviseer je? Alvast bedankt.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-29 17:22:54

Zo'n 2 eetlepels door het deeg geeft de koekjes een fijne smaak.

Beantwoorden
Annemarie 2018-04-28 00:29:44

Beste rutger. Kan ik ook lichtbruine basterd suiker gebruiken? Gr.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-29 17:24:53

Zeker. De koekjes zullen dan iets anders van kleur zijn en de smaak zal wat meer karamellerig zijn.

Beantwoorden
Marleen Koopman 2018-04-26 22:29:13

Hoi, het is zeker een erg lekker recept, maar ik voeg altijd meer bloem erbij omdat het deeg plakt. Doe ik misschien iets verkeerd?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-29 17:31:04

Het mag bij het kneden wat plakken. Na het rusten in de koelkast is dat over als het goed is.

Beantwoorden
Marja 2018-03-30 11:38:45

Zou niet dit recept ook zonder boter kunnen maken maar met bijvoorbeeld olie?

Zo ja hoeveel olie zou ik dan moeten gebruiken?

Alvast fijne paasdagen

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-03-31 10:55:17

Dat is helaas niet mogelijk voor deze koekjes.

Beantwoorden
Lidy van Noort 2018-03-17 19:13:19

Ik heb het deeg niet laten rusten, de kinderen konden niet wachten ?. Echt nog nooit zulke lekkere zandkoekjes gegeten!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-03-19 11:51:40

Supertof!

Beantwoorden
Pijlio 2018-03-16 08:05:01

Hoi Rutger,

Wat gebeurt er als ik het deeg niet een uur laat rusten?
ik ga met een groep bakken en dan wil ik liever in 1 stuk door gaan...

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-03-19 12:00:06

Het is wat lastiger uit te rollen en bakt net iets minder bros, maar het kan prima hoor!

Beantwoorden
Annet 2018-01-26 13:05:04

Hoi Rutger,

Bedankt voor je recept voor koekjes! Lekker simpel om te maken, maar zo lekker! Eindelijk een goed deeg voor het uitsteken van koekjes en die na het bakken ook mooi zijn gebleven qua vorm. Mijn zoontje heeft er voor het bakken nog smarties in gestopt en ze zijn heerlijk geworden! We gaan dit recept zeker nog eens gebruiken!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-28 13:26:36

Super! Leuk idee met de smarties!

Beantwoorden
kitty greven 2018-01-26 11:58:55

halllo Rutger had U mijn vraag gelezen

Beantwoorden
KI
Rutger 2018-01-28 13:28:01

Helaas kan ik niet dagelijks alle vragen beantwoorden, maar inmiddels heb ik hem gelezen.

Beantwoorden
kitty greven 2018-01-25 12:21:32

hallo rutger kan ik dat recept gebruiken oor de taartletters die nu zo in zijn het kan ook met sloffendeeg welke loopt het weinigste uit .Op cp gebruiken ze mixen maar dat wil ik niet. mvg kitty greven

Beantwoorden
KI
Rutger 2018-01-28 13:35:34

Hoi! Kan je iets duidelijker zijn wat je bedoelt? Ik heb geen idee wat taartletters zijn. En cp?

Beantwoorden
Donna 2018-01-11 13:01:26

Ik had géén witte basterdsuiker en heb nu bruine gebruikt, hopelijk smaakt dat ook ?

Beantwoorden
DO
Rutger 2018-01-15 00:14:56

De koekjes zullen wat donkerder zijn en meer karamel-achtig qua smaak, maar zeker niet minder lekker denk ik.

Beantwoorden
Donna 2018-01-11 12:57:33

Ik had geen witte basterdsuiker. En heb dus bruine gebruikt. Ik ben benieuwd of ze nu toch gaan smaken ?
Het deeg staat nu in de koelkast.

Beantwoorden
DO
Nienke 2018-01-09 19:14:31

M'n neefje van 3 is gek op bakken, dus vanmiddag samen deze koekjes gemaakt. Hij mocht kneden, vormpjes uitsteken, met ei bestrijken en hij vond het heerlijk! Bedankt voor je lekkere recept!

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-01-15 00:25:44

Heel leuk om te horen! Graag gedaan!

Beantwoorden
Marja 2018-01-04 12:01:28

Hoi Rutger,
Wat een lekker makkelijk en “straight forward” recept. Je kunt hier idd alle kanten mee uit en dat is zo fijn aan een basis recept. En aangezien jouw recepten altijd goed kloppen wordt dit mijn basis recept voor zandkoekjes. Ik heb er eentje, maar die lopen erg uit waardoor het nogal eens een koek wordt, een hele bakplaat vol met aaneen gekleefde koekjes en dat is ook geen gezicht! Dus bedankt voor je recept, ik ben er blij mee.
Groetjes en tot een volgende keer. En natuurlijk de allerbeste wensen voor 2018!
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-04 12:59:49

Goed om te horen! Voor jou ook een heel mooi 2018!

Beantwoorden
Lidwien 2018-01-04 11:05:27

Hoi Rutger,
Ik heb een deegrol met kattenpatroon. Zijn deze koekjes daar ook geschikt voor, of zie je na het bakken niets meer van de katten?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-01-04 13:01:45

Ik denk niet dat het heel mooi overkomt in deze koekjes, daar kun je beter dit recept voor gebruiken:
https://www.rutgerbakt.nl/recept-anijskoeken/

Beantwoorden
Lidwien 2018-01-04 22:45:01

Dank je wel!

Beantwoorden
LI
Sylvia 2018-01-03 11:39:35

Zou je ze ook op een of andere manier zonder ei kunnen maken?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-01-04 13:04:09

Het ei in het deeg kun je vervangen door een eetlepel melk, en je kunt de koekjes ook bestrijken met melk voor een glans.

Beantwoorden