- Voor het deeg
- 165 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- ¼ citroen, rasp
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 1 el water
- 150 gr Zeeuwse bloem
- 150 gr bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- Voor de vulling
- 200 gr amandelspijs
- ½ ei, losgeklopt
- 1 el water
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- ½ ei, losgeklopt, om te bestrijken
- amandelen, voor bovenop
Gevulde koeken behoeven eigenlijk geen introductie. Wie kent ze niet? Met dit gevulde koeken recept maak je zo’n 8 tot 12 gevulde koeken. Dat lijkt veel, maar geloof mij, ze zijn zo op. Het lekkerste vind ik ze als ze net uit de oven zijn; knapperig van buiten en warm en smeuïg van binnen. Heerlijk! Je kunt de gevulde koeken na het vormen (en dus voor het bakken) ook invriezen. Dan hoef je ze de volgende keer alleen nog maar af te bakken! Reken als je de koeken bevroren in de oven doet zo’n 3-5 minuten extra baktijd.
Bereiding: Gevulde koeken
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg het ei en water toe en mix deze erdoor. Voeg tot slot de beide soorten bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de spijs met het ei en de eetlepel water tot een smeuïge massa. Je kunt de afgeslapte amandelspijs in een spuitzak met een glad spuitmondje doen, maar dat hoeft niet.
Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd cirkels van 10 centimeter uit het deeg en leg de helft daarvan op de bakplaat. Verdeel de amandelspijs over de deegrondjes en smeer het uit tot 1½ centimeter van de buitenkant. Maak het deeg aan de buitenkant licht vochtig met water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork. Druk een amandel in het midden van de koek en bestrijk de koeken met losgeklopt ei. Bak de gevulde koeken in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk





















