Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 165 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 1 el water
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 150 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • Voor de vulling
  • 200 gr amandelspijs
  • ½ ei, losgeklopt
  • 1 el water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • ½ ei, losgeklopt, om te bestrijken
  • amandelen, voor bovenop

Gevulde koeken behoeven eigenlijk geen introductie. Wie kent ze niet? Met dit gevulde koeken recept maak je zo’n 8 tot 12 gevulde koeken. Dat lijkt veel, maar geloof mij, ze zijn zo op. Het lekkerste vind ik ze als ze net uit de oven zijn; knapperig van buiten en warm en smeuïg van binnen. Heerlijk! Je kunt de gevulde koeken na het vormen (en dus voor het bakken) ook invriezen. Dan hoef je ze de volgende keer alleen nog maar af te bakken! Reken als je de koeken bevroren in de oven doet zo’n 3-5 minuten extra baktijd.

gevulde koeken bakken

Bereiding: Gevulde koeken

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg het ei en water toe en mix deze erdoor. Voeg tot slot de beide soorten bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de spijs met het ei en de eetlepel water tot een smeuïge massa. Je kunt de afgeslapte amandelspijs in een spuitzak met een glad spuitmondje doen, maar dat hoeft niet.

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd cirkels van 10 centimeter uit het deeg en leg de helft daarvan op de bakplaat. Verdeel de amandelspijs over de deegrondjes en smeer het uit tot 1½ centimeter van de buitenkant. Maak het deeg aan de buitenkant licht vochtig met water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork. Druk een amandel in het midden van de koek en bestrijk de koeken met losgeklopt ei. Bak de gevulde koeken in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

gevulde koeken bakken

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Bea 2019-03-04 17:21:16

hallo Rutger
hoe kom ik aan Zeeuwsbloem?

mvg
Bea

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-03-04 17:23:37

Je kunt dit bij sommige molens kopen, of online, bijvoorbeeld bij baktotaal.com.

Beantwoorden
Stephanie 2019-03-01 14:06:29

Moet je perse het zeeuwsebloem gebruiken of kun je ook 2x normaal bloem gebruiken?

Beantwoorden
ST
Rutger 2019-03-04 17:31:42

Je kunt ook gewone bloem gebruiken. De koeken zullen dan net iets minder bros worden.

Beantwoorden
Hinke 2019-01-06 12:47:00

Rutger,ik moet ivb diabetes koolh arm hoe kan ik deze koeken aanpassen?

Beantwoorden
HI
Rutger 2019-01-06 16:40:53

Dat gaat bij deze koeken niet echt helaas.

Beantwoorden
Marianne 2018-11-19 16:36:23

Ik weet niet wat ik verkeerd doe maar ik zie bij de recepten b.v gevulde koeken en gevulde speculaaskoeken niet alle ingrediënten.
Groetjes, Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-26 11:32:46

Hallo Marianne. Dat is helaas nog een foutje van de nieuwe website in sommige browsers. Kun je aangeven met welke browser je surft. Of zou je een screenshot kunnen sturen naar info@rutgerbakt.nl Heel erg bedankt alvast!

Beantwoorden
Maya 2018-11-18 15:34:50

Hoi Rutger ik wil het deeg maken maar ik vroeg me af als je gezouten of ongezouten boter hierbij moet gebruiken

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-19 14:10:47

Hoi! Alle recepten gaan uit van ongezouten boter, tenzij er anders staat vermeld.

Beantwoorden
Niki k 2018-05-29 14:40:40

Hey Rutger! Ik wou binnenkort gevulde koeken maken, maar ik heb een allergie voor ei.. wat zou het beste zijn als vervanger??
Dankje!

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-06-03 15:07:12

Voor in het deeg zou ik het halve ei door 1-2 el melk vervangen. Voor de spijsvulling kun je het ei door 1-2 el water extra vervangen.

Beantwoorden
Maaike 2018-04-28 14:16:39

Rutger, de koeken zijn super lekker ! Hoe kan ik ze het best bewaren ? Zodat ze ook knapperig blijven. Alvast bedankt vt je reactie !

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-29 17:20:58

Naar verloop van tijd trekt het vocht uit het amandelspijs in het gebakken deeg, waardoor de koeken minder knapperig worden. Daar is helaas heel weinig aan te doen. Het beste kun je de gevormde koeken ongebakken invriezen, en dan op de dag dat je ze wilt opeten afbakken.

Beantwoorden
Marielle 2018-04-06 17:34:17

Hoi Rutger,

Met wat voor soort oven bak jij?

Ik heb de laatste tijd problemen met dat mijn baksels, veel sneller klaar zijn (verbranden) dan de tijd/temp van het recept. Dat is niet alleen bin jouw recepten zo.... Zo heb ik deze op 190 gebakken, en waren na zeven minuten helaas al zwart... Zelf heb ik een Boretti hetelucht oven

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-13 22:00:36

Hoi,
Ik bak in een oven met onder en bovenwarmte. Heteluchtovens bakken vaak agressiever. Heb je een losse oventhermometer om de temperatuur te checken? Deze koop je voor een paar euro en kan in dit soort gevallen erg handig zijn.

Beantwoorden
Anja 2018-03-23 21:53:38

Ik heb ze ook gemaakt en we vinden ze zalig!

Beantwoorden
AN
liz 2018-03-21 11:29:03

Rutger,
Ik zie in veel van je recepten staan ... gram boter maar wat voor boter gebruik je roomboter of gewone margarine?
Met vriendelijke groet Liz

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-03-26 17:57:16

Hoi Liz,
Met boter bedoel ik altijd roomboter. Dat is ook eigenlijk de enige boter die er is. Margarine is geen boter en gebruik ik eigenlijk zelden.

Beantwoorden
Arjen 2018-02-28 09:10:38

Rutger,
kan ik de koeken bijvoorbeeld vandaag maken,
bewaren in de koelkast om ze vervolgens morgenochtend te bakken.

Vriendelijke groet Arjen

Beantwoorden
AR
Rutger 2018-03-04 21:32:03

Dat kan heel goed. Je kunt ze ongebakken ook invriezen en zo nog later afbakken.

Beantwoorden
Sterre 2018-01-17 11:32:03

Hoi Rutger! Ik heb gisteren de gevulde koeken gemaakt, erg lekker, maar ik vond ze wel te knapperig. Ik vind ze lekkerder als ze zacht zijn en je er niet zo op hoeft te kauwen. Hoe kan ik dit bereiken?

Beantwoorden
ST
Rutger 2018-01-22 00:58:59

Versgebakken zijn ze altijd knapperig, heel anders dan de voorverpakte koeken die je in de supermarkt koopt. Daar kun je helaas weinig aan doen. Na een paar dagen zullen de koeken wel wat zachter worden.

Beantwoorden
Iris 2018-02-03 11:43:25

Ik heb een deel van de bloem vervangen door cakemeel, ongeveer 1/5e. Hier worden ze iets zachter van. Het eiwitgehalte in cakemeel lager ligt dan in bloem. De eiwitten zorgen voor het knapperige. Helemaal of meer vervangen kan weer niet, dan krijg je meer cake koeken.

Beantwoorden
IR
Rutger 2018-02-05 08:47:43

Hoi! Goed om te horen dat ze bevielen. Wat je zegt klopt niet helemaal; bloem met veel eiwitten zorgt voor veel glutenverbindingen en dat maakt de koeken eerder minder knapperig dan knapperiger. Cakemeel heeft, net als Zeeuwse bloem, minder eiwitten en is daardoor wat korter van structuur. Dat maakt het juist geschikt voor cakes (die niet taai mogen zijn) en knapperige koekjes. Cakemeel is trouwens niets anders dan extra fijngemalen meel met wat bakpoeder en aroma's eraan toegevoegd.

Beantwoorden
Chris 2018-01-15 15:01:05

Vandaag gemaakt! Het was er ook lekker weer voor... ?
Heerlijk brossig!
Ik hou van jou recepten!

Beantwoorden
CH
Fleur 2017-12-08 10:06:43

Hi Rutger, kan je het deeg voor de koeken een dag van te voren maken?
En zo lang dus in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
FL
Rutger 2017-12-12 11:49:25

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
George 2017-10-29 19:15:39

Ik heb vandaag deze gevulde koeken gemaakt, en ze waren super lekker (al zeg ik het zelf). Wel een hoop werk als je alles zelf doet vanaf amandelen ontvellen tot het laatste ei erop strijken. Ik had aan het eind nog wat amandelspijs over, dus zou een volgende keer meer deeg maken of minder spijs. Ik denk dat ik het beslag niet veel dunner had kunnen rollen of meer spijs in de koeken kwijt had gekund.

Beantwoorden
GE
Lida 2017-09-08 13:00:43

Hallo Rudger,

Bedankt voor je fijne en goede recepten.
Ik heb een vraag. Er staat tweemaal 150 gram bloem klopt ?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-09-10 15:14:19

Dat klopt. Het lekkerste worden de koeken als je 150 gram Zeeuwse bloem en 150 gram 'gewone' bloem gebruikt.

Beantwoorden
Suzanne 2017-07-10 11:14:31

je zegt dat je ze kan invriezen. Dus als de koeken al gevuld zijn en dichtgeplakt. Hoe vries ik ze dan het beste in?

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-07-13 14:47:16

Op een plaatje met bakpapier los van elkaar invriezen. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een luchtdichte box of plastic zak doen. Leg ze direct uit de vriezer op een met bakpapier beklede bakplaat.

Beantwoorden
Daniëlle 2017-06-21 15:39:02

Oei, die zien er echt heel erg lekker uit!

Beantwoorden
DA
Isabel 2017-06-19 07:30:02

Ik heb ze ook gemaakt vandaag! Waren heerlijk en zeker niet droog! Dankjewel voor het recept!

Beantwoorden
IS
Rutger 2017-06-19 07:51:45

Hoi! Goed om te horen!

Beantwoorden
Monique 2017-06-18 23:24:26

Hallo Rutger

Heb ze vandaag meteen gemaakt. De smaak wasgoed, maar waren wel een beetje droog! Enig idee, waar het misgegaan kan zijn???

Groetjes
Monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-06-19 07:53:44

Hoi Monique! Na het bakken zijn de koeken erg knapperig, wat misschien ook wat droog kan overkomen. Heel anders dan gevulde koeken die al een dag (of dagen) verpakt zijn bij de bakker of in de supermarkt. Ik heb de hoeveelheid boter iets aangepast, zo zullen de koeken nog lekkerder zijn.

Beantwoorden
Monique 2017-06-19 22:03:24

Fijn dankjewel. Ga het gewoon nog een keer proberen!!?

Beantwoorden
MO