Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 165 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 1 el water
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 150 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • Voor de vulling
  • 200 gr amandelspijs
  • ½ ei, losgeklopt
  • 1 el water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • ½ ei, losgeklopt, om te bestrijken
  • amandelen, voor bovenop

Gevulde koeken behoeven eigenlijk geen introductie. Wie kent ze niet? Met dit gevulde koeken recept maak je zo’n 8 tot 12 gevulde koeken. Dat lijkt veel, maar geloof mij, ze zijn zo op. Het lekkerste vind ik ze als ze net uit de oven zijn; knapperig van buiten en warm en smeuïg van binnen. Heerlijk! Je kunt de gevulde koeken na het vormen (en dus voor het bakken) ook invriezen. Dan hoef je ze de volgende keer alleen nog maar af te bakken! Reken als je de koeken bevroren in de oven doet zo’n 3-5 minuten extra baktijd.

gevulde koeken bakken

Bereiding: Gevulde koeken

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg het ei en water toe en mix deze erdoor. Voeg tot slot de beide soorten bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de spijs met het ei en de eetlepel water tot een smeuïge massa. Je kunt de afgeslapte amandelspijs in een spuitzak met een glad spuitmondje doen, maar dat hoeft niet.

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd cirkels van 10 centimeter uit het deeg en leg de helft daarvan op de bakplaat. Verdeel de amandelspijs over de deegrondjes en smeer het uit tot 1½ centimeter van de buitenkant. Maak het deeg aan de buitenkant licht vochtig met water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork. Druk een amandel in het midden van de koek en bestrijk de koeken met losgeklopt ei. Bak de gevulde koeken in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

gevulde koeken bakken

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (45)
Monique 2017-06-18 23:24:26

Hallo Rutger

Heb ze vandaag meteen gemaakt. De smaak wasgoed, maar waren wel een beetje droog! Enig idee, waar het misgegaan kan zijn???

Groetjes
Monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-06-19 07:53:44

Hoi Monique! Na het bakken zijn de koeken erg knapperig, wat misschien ook wat droog kan overkomen. Heel anders dan gevulde koeken die al een dag (of dagen) verpakt zijn bij de bakker of in de supermarkt. Ik heb de hoeveelheid boter iets aangepast, zo zullen de koeken nog lekkerder zijn.

Beantwoorden
Monique 2017-06-19 22:03:24

Fijn dankjewel. Ga het gewoon nog een keer proberen!!?

Beantwoorden
MO
Isabel 2017-06-19 07:30:02

Ik heb ze ook gemaakt vandaag! Waren heerlijk en zeker niet droog! Dankjewel voor het recept!

Beantwoorden
IS
Rutger 2017-06-19 07:51:45

Hoi! Goed om te horen!

Beantwoorden
Daniëlle 2017-06-21 15:39:02

Oei, die zien er echt heel erg lekker uit!

Beantwoorden
DA
Suzanne 2017-07-10 11:14:31

je zegt dat je ze kan invriezen. Dus als de koeken al gevuld zijn en dichtgeplakt. Hoe vries ik ze dan het beste in?

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-07-13 14:47:16

Op een plaatje met bakpapier los van elkaar invriezen. Als ze bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een luchtdichte box of plastic zak doen. Leg ze direct uit de vriezer op een met bakpapier beklede bakplaat.

Beantwoorden
Lida 2017-09-08 13:00:43

Hallo Rudger,

Bedankt voor je fijne en goede recepten.
Ik heb een vraag. Er staat tweemaal 150 gram bloem klopt ?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-09-10 15:14:19

Dat klopt. Het lekkerste worden de koeken als je 150 gram Zeeuwse bloem en 150 gram 'gewone' bloem gebruikt.

Beantwoorden
George 2017-10-29 19:15:39

Ik heb vandaag deze gevulde koeken gemaakt, en ze waren super lekker (al zeg ik het zelf). Wel een hoop werk als je alles zelf doet vanaf amandelen ontvellen tot het laatste ei erop strijken. Ik had aan het eind nog wat amandelspijs over, dus zou een volgende keer meer deeg maken of minder spijs. Ik denk dat ik het beslag niet veel dunner had kunnen rollen of meer spijs in de koeken kwijt had gekund.

Beantwoorden
GE
Fleur 2017-12-08 10:06:43

Hi Rutger, kan je het deeg voor de koeken een dag van te voren maken?
En zo lang dus in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
FL
Rutger 2017-12-12 11:49:25

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Chris 2018-01-15 15:01:05

Vandaag gemaakt! Het was er ook lekker weer voor... ?
Heerlijk brossig!
Ik hou van jou recepten!

Beantwoorden
CH
Sterre 2018-01-17 11:32:03

Hoi Rutger! Ik heb gisteren de gevulde koeken gemaakt, erg lekker, maar ik vond ze wel te knapperig. Ik vind ze lekkerder als ze zacht zijn en je er niet zo op hoeft te kauwen. Hoe kan ik dit bereiken?

Beantwoorden
ST
Rutger 2018-01-22 00:58:59

Versgebakken zijn ze altijd knapperig, heel anders dan de voorverpakte koeken die je in de supermarkt koopt. Daar kun je helaas weinig aan doen. Na een paar dagen zullen de koeken wel wat zachter worden.

Beantwoorden
Iris 2018-02-03 11:43:25

Ik heb een deel van de bloem vervangen door cakemeel, ongeveer 1/5e. Hier worden ze iets zachter van. Het eiwitgehalte in cakemeel lager ligt dan in bloem. De eiwitten zorgen voor het knapperige. Helemaal of meer vervangen kan weer niet, dan krijg je meer cake koeken.

Beantwoorden
IR
Rutger 2018-02-05 08:47:43

Hoi! Goed om te horen dat ze bevielen. Wat je zegt klopt niet helemaal; bloem met veel eiwitten zorgt voor veel glutenverbindingen en dat maakt de koeken eerder minder knapperig dan knapperiger. Cakemeel heeft, net als Zeeuwse bloem, minder eiwitten en is daardoor wat korter van structuur. Dat maakt het juist geschikt voor cakes (die niet taai mogen zijn) en knapperige koekjes. Cakemeel is trouwens niets anders dan extra fijngemalen meel met wat bakpoeder en aroma's eraan toegevoegd.

Beantwoorden
Arjen 2018-02-28 09:10:38

Rutger,
kan ik de koeken bijvoorbeeld vandaag maken,
bewaren in de koelkast om ze vervolgens morgenochtend te bakken.

Vriendelijke groet Arjen

Beantwoorden
AR
Rutger 2018-03-04 21:32:03

Dat kan heel goed. Je kunt ze ongebakken ook invriezen en zo nog later afbakken.

Beantwoorden
liz 2018-03-21 11:29:03

Rutger,
Ik zie in veel van je recepten staan ... gram boter maar wat voor boter gebruik je roomboter of gewone margarine?
Met vriendelijke groet Liz

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-03-26 17:57:16

Hoi Liz,
Met boter bedoel ik altijd roomboter. Dat is ook eigenlijk de enige boter die er is. Margarine is geen boter en gebruik ik eigenlijk zelden.

Beantwoorden
Anja 2018-03-23 21:53:38

Ik heb ze ook gemaakt en we vinden ze zalig!

Beantwoorden
AN
Marielle 2018-04-06 17:34:17

Hoi Rutger,

Met wat voor soort oven bak jij?

Ik heb de laatste tijd problemen met dat mijn baksels, veel sneller klaar zijn (verbranden) dan de tijd/temp van het recept. Dat is niet alleen bin jouw recepten zo.... Zo heb ik deze op 190 gebakken, en waren na zeven minuten helaas al zwart... Zelf heb ik een Boretti hetelucht oven

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-13 22:00:36

Hoi,
Ik bak in een oven met onder en bovenwarmte. Heteluchtovens bakken vaak agressiever. Heb je een losse oventhermometer om de temperatuur te checken? Deze koop je voor een paar euro en kan in dit soort gevallen erg handig zijn.

Beantwoorden
Maaike 2018-04-28 14:16:39

Rutger, de koeken zijn super lekker ! Hoe kan ik ze het best bewaren ? Zodat ze ook knapperig blijven. Alvast bedankt vt je reactie !

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-29 17:20:58

Naar verloop van tijd trekt het vocht uit het amandelspijs in het gebakken deeg, waardoor de koeken minder knapperig worden. Daar is helaas heel weinig aan te doen. Het beste kun je de gevormde koeken ongebakken invriezen, en dan op de dag dat je ze wilt opeten afbakken.

Beantwoorden
Niki k 2018-05-29 14:40:40

Hey Rutger! Ik wou binnenkort gevulde koeken maken, maar ik heb een allergie voor ei.. wat zou het beste zijn als vervanger??
Dankje!

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-06-03 15:07:12

Voor in het deeg zou ik het halve ei door 1-2 el melk vervangen. Voor de spijsvulling kun je het ei door 1-2 el water extra vervangen.

Beantwoorden
Maya 2018-11-18 15:34:50

Hoi Rutger ik wil het deeg maken maar ik vroeg me af als je gezouten of ongezouten boter hierbij moet gebruiken

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-19 14:10:47

Hoi! Alle recepten gaan uit van ongezouten boter, tenzij er anders staat vermeld.

Beantwoorden
Marianne 2018-11-19 16:36:23

Ik weet niet wat ik verkeerd doe maar ik zie bij de recepten b.v gevulde koeken en gevulde speculaaskoeken niet alle ingrediënten.
Groetjes, Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-26 11:32:46

Hallo Marianne. Dat is helaas nog een foutje van de nieuwe website in sommige browsers. Kun je aangeven met welke browser je surft. Of zou je een screenshot kunnen sturen naar info@rutgerbakt.nl Heel erg bedankt alvast!

Beantwoorden
Hinke 2019-01-06 12:47:00

Rutger,ik moet ivb diabetes koolh arm hoe kan ik deze koeken aanpassen?

Beantwoorden
HI
Rutger 2019-01-06 16:40:53

Dat gaat bij deze koeken niet echt helaas.

Beantwoorden
Stephanie 2019-03-01 14:06:29

Moet je perse het zeeuwsebloem gebruiken of kun je ook 2x normaal bloem gebruiken?

Beantwoorden
ST
Rutger 2019-03-04 17:31:42

Je kunt ook gewone bloem gebruiken. De koeken zullen dan net iets minder bros worden.

Beantwoorden
Bea 2019-03-04 17:21:16

hallo Rutger
hoe kom ik aan Zeeuwsbloem?

mvg
Bea

Beantwoorden
BE
Rutger 2019-03-04 17:23:37

Je kunt dit bij sommige molens kopen, of online, bijvoorbeeld bij baktotaal.com.

Beantwoorden
Stacy 2019-06-15 20:08:48

Hallo Rutger,

Ik heb alleen bruine basterdsuiker in huis. Kan dat ook?

Groet Stacy

Beantwoorden
ST
Rutger 2019-06-17 14:36:17

Dat kan, maar dan worden de koeken wel wat donkerder.

Beantwoorden
Anita 2019-10-22 11:40:20

Als je de koeken ongebakken invriest, smeer je dan al wel het losgeklopte ei erop?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-10-27 12:17:18

Het bestrijken met ei zou ik pas doen voordat de koeken de oven in gaan, dus nog niet voor het invriezen.

Beantwoorden
Esther 2020-07-15 00:02:53

Kan ik ook een andere vulling gebruiken? Mijn vriend is allergisch voor noten.

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-07-20 10:40:19

Voor deze koeken wordt dat wel lastig, de lekkerste vullingen zijn wel op basis van noten. Een leuk alternatief zijn custardcakejes of roze koeken. (beide ook op mijn site te vinden)

Beantwoorden
Jetty 2020-07-15 20:42:57

Hallo Rutger,
Ik zou graag mini gevulde koeken bakken. Zou ik dan de baktijd moeten aanpassen?
Groet!

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-07-20 10:38:19

De baktijd zal redelijk hetzelfde blijven. Houd de kleur van de koeken goed in de gaten tijdens het bakken, ze moeten mooi goudbruin worden.

Beantwoorden
Marianne 2020-12-02 14:10:43

KAN IK OOK PATTISERIEBLOEM GEBRUIKEN?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-07 07:21:01

Dat kan heel goed.

Beantwoorden
Hanni 2021-04-04 21:07:52

Rutger een vraagje. Ik kan hier geen Zeeuws bloem kopen. Is er een andere optie of moet ik het uit Nederland oplaten sturen. We wonen in Spanje
Bedankt.

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-04-05 10:57:19

Hoi. Je kunt het ook met gewone- of patisseriebloem maken.

Beantwoorden
An 2021-05-26 11:55:55

Goed recept, ze zijn heerlijk :)

Beantwoorden
AN
I.okkerse 2021-06-11 12:58:41

Heerlijk de koekjes leuk om met de kinderen te maken

Beantwoorden
I.
Sandra Meertens 2021-07-22 20:29:22

Hallo Rutger, zojuist heb ik deze koeken gebakken. Ze zijn prima gelukt maar is de leuke kartelvorm die ik gebruikt heb niet erg zichtbaar meer. Hij heeft zijn vorm dus wat verloren. Weet jij wat ik hier aan kan doen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-07-28 09:07:20

Daar kun je niet heel veel aan doen, door het bakpoeder in het deeg gaat het iets rijzen en wordt een kartelvorm minder. Je kunt wel het bakpoeder verminderen of achterwege laten, maar dan wordt de structuur van de koek wel anders.

Beantwoorden
Petra 2021-07-23 20:12:48

Vandaag gemaakt en ze zijn super lekker. Ga ik zeker vaker maken.

Beantwoorden
PE
Jenneke 2021-08-10 17:59:52

Hallo Rutger, ik kan hier in Californie nergens basterdsuiker vinden. Waarmee kan ik dit vervangen?

Beantwoorden
JE
Ike 2021-12-30 23:33:41

Gebruik baking sugar. Verpakking lijkt op een pak melk. Kun je kopen bij elke Safeway. Nobhill, Fred Meyer in de USA. Je vind het in het schap bij de suiker.

Beantwoorden
IK
Thierry 2021-11-11 20:59:19

Beste Jenneke, ik woon in Mexico en ik gebruik mascabado dat kan je misschien in Californië ook vinden. Anders wel in een Mexicaanse toko.

Beantwoorden
TH
Elisabeth Tremblay 2021-09-17 01:33:27

brown sugar

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-08-16 15:04:17

Je kunt ook fijne suiker gebruiken.

Beantwoorden
Ankie 2021-09-03 07:41:05

Hoi Rutger,ik heb veel walnoten en dat spijs van gemaakt en heb er al je rondo’s en nu ook de gevulde koeken mee gebakken ,ze zijn voortreffelijk gelukt.

Beantwoorden
AN
Henk 2021-10-21 14:00:08

Beste Rutger,

De randen van de koeken werden zwart bij ons terwijl de rest nog niet gaar was. Heb je hiervoor nog tips?

Beantwoorden
HE
Evie 2021-10-31 14:10:39

Dan staat de temperatuur misschien te hoog elke oven is anders

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-10-24 12:44:20

Heb je hete lucht gebruikt? Daar gebeurt dat sneller.

Beantwoorden
Jacqueline 2021-10-22 14:27:06

Hai rutger ik grbruik dit recept voorgevulde koeken met siam pompoen (ook wel vijgenblad pompoen genoemd)Van deze pompoen maak je een soort zoete jam met citroen en kaneel het word veel gebruikt in spanje daar verkopen ze het gewoon in blik maar voor de pompoen zelf (ook in spanje!) moet je heel goed zoeken maar ja dan heb je ook wat.

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-24 12:38:15

Wat leuk!

Beantwoorden
Anneke 2021-12-03 11:56:05

Hoi Rutger, ik ga dit recept gebruiken om gevulde mispelkoekjes van te maken. In plaats van de amandelspijs gebruik ik mijn zelfgemaakte mispeljam als vulling ( 2 mispelbomen in de tuin). De mispeljam is net gemaakt van rijpe “rotte” mispels met koek-en speculaaskruiden, en beetje citroen- en sinaasappelsap. Mispels zijn rijk aan vitamine C. Heerlijk. Groetjes Anneke

Beantwoorden
AN
Ralph de Horde 2022-01-01 16:07:19

Hi Rutger,
Bedankt voor het lekkere recept, heb ze gisteren gemaakt en ik ben heel erg tevreden :D

Ralph

Beantwoorden
RA
Loeke 2022-01-27 15:19:26

Als ik de gevulde koeken ingebakken in de diepvries doe moet ik de koeken eerst ontdooien en afsmeren met ei en dan bakken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-01-31 19:35:41

Dat kan. Je kunt ze ook bevroren op de bakplaat leggen, met ei bestrijken en dan een paar minuten langer afbakken.

Beantwoorden
Ineke 2022-02-26 20:22:36

Hoi Rutger,
Net de koeken gebakken en geproefd. Lekker😃. Best wel wat werk, maar leuk om te doen.
Nu wil ik er overmorgen meenemen voor familie. Hoe kan ik ze nu (afgebakken) het beste bewaren?
Groetjes,
Ineke

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-03-01 09:17:12

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Ze zullen wel iets minder knapperig worden, dat is niet te voorkomen. Je kunt gebakken (en ongebakken) gevulde koeken ook heel goed invriezen.

Beantwoorden
Ed 2022-03-11 05:43:18

Hoi Rutger, ik woon in Indonesia, bak hollandse production en het verkoopt supergoed. Ik raadpleeg back jouw recepten. Bananenbrood super lekker. Gevulde koeken, daar gaat mijn vraag om: het deeg, na een uur in de koelkast tijdens verwerking wordt het ontzettend slap en derhalve lastig om de rondjes van werkblad naar bakplaat te verplaatsen. Ik gebruik gewoon de reguliere meel want zeeuwse meel kennen ze hier uiteraard niet. Eenmaal afgebakken lijkt de korst hard. Verder smaken ze uitstekend en zien er goed uitstekend. Graag tips om ze als echte gevulde koeken te krijgen, niet te hard en het deeg tijdens verwerking niet te slap.
Groeten uitstekend indo, Ed

Beantwoorden
ED
Rutger 2022-03-13 12:40:56

Hoi Ed. Waarschijnlijk is de temperatuur daar warmer. Het is heel lastig om het deeg dan goed stevig te houden. Probeer snel en koud te werken. Het knapperige hoort bij versgebakken gevulde koeken. Pas als je de koeken langer bewaart zal het deeg door het vocht in de vulling minder knapperig worden.

Beantwoorden
Ed 2022-03-17 09:15:49

Ha Rutger, inderdaad het is hier behoorlijk warm. Werktemperatuur gemiddeld 28.7 C. Dank voor de tip,zeer bruikbaar.

Beantwoorden
ED
David 2022-04-26 17:36:08

Hoi
ik heb vanmiddag dit recept uit geprobeerd de koeken zijn prima gelukt heb hier voor kant en klare spijs voor gebruikt dat was en slecht keuze echt alleen maar suiker en ze zijn gepoft dus alles liep er uit volgde keer beter zelf de spijs maken..

Beantwoorden
DA
Yvonne 2022-06-24 18:41:56

Wat heerlijk om zelf te bakken, zo hebben we de regie over de ingrediënten en staat je altijd vrij om te experimenteren als je bepaalde ingrediënten niet in huis hebt.
De ingrediënten zijn besteld bij Pieterpot.nl zo werken we ook nog plastic vrij en zonder verpakkingsmateriaal. Geweldig toch? Verander de wereld begin bij je zelf. Fijne dag. Dankjewel voor de heerlijke recepten

Beantwoorden
YV
YvonneBB 2022-06-28 23:01:48

Met de buitenkant nat maken, bedoel je dat randje waar de bovenkant op vast gedrukt wordt?

Beantwoorden
YV
Rutger 2022-07-04 10:42:44

Ja inderdaad.

Beantwoorden
RDG 2022-08-19 09:43:47

Hoi Rutger, dank voor je duidelijke recepten!! Ik bak glutenvrij dus ik pas de ingrediënten dan aan. Zo maak ik deze met zelfrijzend glutenvrij bakmeel van AH. Visite die niet glutenvrij gewend zijn vinden mijn gv gevulde koeken ook heerlijk. 't Enige verschil vinden ze dat ze een tikkie droger zijn dan gewone. Maar ik ben al niet anders gewend. Ik ben zelf een bakkersdochter en vind ze echt net zo lekker als de gewone gevulde koeken die mijn vader vroeger bakte! Ik heb de koeken ook al in de vriezer gedaan en vervolgens ontdooid en voor 't serveren even 5 min. opgepiept op 160º. Volgende keer ga ik ze eens ongebakken invriezen en pas helemaal afbakken voor gebruik. Ben benieuwd wat het verschil zal zijn.
Volgende week ga ik je Flammkuchen recept om zelf te maken uitproberen, maar dan glutenvrij met brotmix van Schär. Mocht je daarbij nog tips hebben, dan hoor ik 't graag :-)

Beantwoorden
RD
Rutger 2022-09-14 21:03:30

Wat leuk om te lezen! Ik ben benieuwd hoe de flammkuchen is geworden!

Beantwoorden
Astrid Wiessner 2022-10-27 22:31:48

Vraagje Rutger, een keer gevulde koeken en een keer gevulde speculaas koeken gebakken, 2 e keer de oven lager gezet maar allebei de keren is de bodem zwart,wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
AS
Rutger 2022-10-31 08:51:35

Hoi. Dat is niet de bedoeling. Heb je de bakplaat in het midden van de oven geplaatst? Hoe lager je de bakplaat zet, hoe meer warmte de koeken van onderen krijgen. Temperatuur kan per oven verschillen. Het kan handig zijn om een losse oventhermometer te gebruiken en te checken of je oven niet veel warmer wordt dan dat je instelt.

Beantwoorden
Saar 2022-10-30 09:19:27

Ik zag bij het bakken meteen al dat de koeken te snel donker werden, zet de oven nu een stuk lager, op 180 graden (afgekeken van een ander recept dat qua ingrediënten verder helemaal overeenkomt met dat van Rutger). Ik denk dat het met verschillende soorten ovens te maken heeft.

Beantwoorden
SA
Kirsten 2022-11-23 23:36:07

Hoi Rutger, moet er bij dit recept perse Zeeuwse bloem worden gebruikt? En wordt er met 'gewone bloem, patentbloem bedoeld? Groetjes Kirsten

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-12-01 15:40:51

Hoi. Voor gewone bloem kun je tarwebloem of patentbloem gebruiken. Met een deel Zeeuwse bloem worden de koeken brosser, maar je kunt ook in z'n geheel gewone bloem gebruiken.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.