Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 120 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ¼ citroen
  • snuf zout
  • 1 eidooier
  • 180 gr Zeeuwse bloem
  • Voor het cakebeslag
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • rasp van ¼ citroen
  • snuf zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 170 gr bloem
  • 25 gr maïzena
  • ½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bakspray
  • bloem, voor het werkblad
  • 100 gr frambozenjam

Met dit recept kun je zelf de lekkerste gangmakers bakken. Deze koeken bestaan uit een dun laagje koekdeeg met daarop een laag cake. In het midden van de cake zit een flinke klodder frambozenjam verstopt en de koeken zijn afgemaakt met een knapperig laagje pure chocolade en lijntjes witte chocolade. Zelfgebakken gangmakers zijn echt het allerlekkerst! Voor het basisrecept gebruik je frambozenjam, maar natuurlijk kun elke jam gebruiken die je maar lekker vindt. Voor dit gangmakers recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis, daar vind je zowel veel bakbenodigdheden als de ingrediënten voor dit recept. Ik heb deze cakeringen van 7 centimeter gebruikt. Je kunt de koeken eventueel ook in een cupcakevorm bakken, maar dan worden ze wel iets kleiner en net iets anders van vorm. Om het deeg voor de bodem mooi gelijkmatig uit te rollen zijn diktelatjes heel handig. En met deze uitstekers set kun je het deeg perfect rond uitsteken. In onderstaande video laat ik je zien hoe je de koeken kunt bakken! Met dit recept kun je 12-16 gangmakers maken.

Gangmakers koeken maken

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Meng de eidooier erdoor. Kneed tot slot de Zeeuwse bloem erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Vet de bakringen in en plaats ze op de bakplaat. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot en dikte van ongeveer 3 millimeter. Steek of snijd rondjes uit het deeg ter grootte van de bakringen en leg deze in de ringen op de bakplaat.

Doe alle ingrediënten voor het cakebeslag in een kom en meng deze door elkaar. Mix het beslag niet te lang, als alles goed gemengd is ben je klaar. Doe het cakebeslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10-15 millimeter en spuit een rondje van het cakebeslag in de bakringen. Schep vervolgens een theelepel frambozenjam in het midden van het beslag. Bak de gangmakers 13-17 minuten. Haal direct na het bakken de ringen van de koeken af en leg de gangmakers op een rooster om af te koelen.

Tempereer de pure chocolade. Dit kan op de klassieke manier of met behulp van de magnetron. Doop de koeken in de pure chocolade, zodat de bovenkant bedekt is met een dun laagje. Smelt vervolgens de witte chocolade, doe deze in een cornetje en garneer de gangmakers met dunne lijntjes witte chocolade.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis.

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (16)
Lionne 2021-07-20 15:55:32

Zou je de gangmaker ook in een grotere vorm kunnen bakken? Bv 16/18 cm doorsnede, en wat zou je dan voor baktijden aan moeten houden?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-07-21 13:44:11

Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Ik twijfel of dat echt lekker wordt.

Beantwoorden
Tjitske 2021-06-30 12:08:38

Hoi Rutger,

Is dit recept ook te maken met 6cm ringen?

Beantwoorden
TJ
Rutger 2021-07-06 09:16:28

Zeker.

Beantwoorden
Joan 2021-06-14 20:47:50

Zou ik de koeken ook kunnen vullen met advocaat ipv jam?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-06-22 10:39:53

Ik betwijfel of dat lekker wordt als je het bakt.

Beantwoorden
Desiree Burgers 2021-03-11 15:10:02

Deed je ook de jam die er zeef ivm de pitjes?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-03-15 11:00:42

Voor dit recept heb ik de jam niet gezeefd, maar als je liever geen pitjes wilt, dan kun je dat prima doen natuurlijk.

Beantwoorden
Heidy 2021-03-09 09:28:40

Gisteren gemaakt door mijn zoon van 11 jaar. Helemaal gelukt en goedgekeurd door de hele familie!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-03-15 11:07:24

Super!

Beantwoorden
Evelien 2021-02-20 13:54:21

Toprecept!

Beantwoorden
EV
Linda 2021-02-03 13:02:09

Hoi Rutger,

Kan je de koeken ook invriezen, of komt dat de chocolade niet ten goede?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-02-08 12:08:53

Ik denk dat het wel kan, maar versgebakken zijn ze altijd het mooist en het lekkerst!

Beantwoorden
Lisa 2021-01-28 21:10:40

Ze waren heerlijk! Iedereen heeft weer genoten 😋

Beantwoorden
LI
Anne 2021-01-22 14:54:40

Bij mij kwam er een bolling op de koekjes, na 10min bakken begon dat pas. n.a.v eerdere reactie had ik boven en onder warmte gebruikt.

Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-25 08:48:41

Een kleine bolling is bijna niet te voorkomen helaas.

Beantwoorden
Manon 2021-01-20 19:47:09

Ik heb wel cakeringen, maar die zijn veel hoger en hebben niet een doorsnede van 7cm maar van 8,5cm. Maakt dit uit? Moet ik ze minder lang in de oven? Groetjes Manon

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-25 08:59:01

De koeken worden dan iets groter, maar dat is geen probleem lijkt mij :) De baktijd blijft redelijk hetzelfde.

Beantwoorden
lotte 2021-01-19 15:21:16

Hallo rutger
Hoeveel koeken maak je met dit recept?

Groet, Lotte

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-01-25 09:06:57

Hoi. Zo'n 12-16 koeken.

Beantwoorden
Moon 2021-01-17 22:12:25

Ze waren bij mij n tikkie droog
Enig idee hoe dit kan?

Beantwoorden
MO
Rutger 2021-01-18 08:53:21

Heb je onder- en bovenwarmte gebruikt of hetelucht? Het mooist bakken ze met onder- en bovenwarmte. En anders kun je ze de volgende keer net een paar minuten korter bakken.

Beantwoorden
Moon 2021-01-18 09:43:53

Boven en onderwarmte
Toch maar iets korter proberen volgende x maar t cakebeslag leek dan nog niet echt gaar...

Beantwoorden
MO
Francien 2021-01-17 19:48:34

Kan je er ook een (grote) springvorm voor gebruiken en welke hoeveelheden heb je dan nodig?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-01-18 08:55:46

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus dat is een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Mirjam 2021-01-15 23:33:44

Ik heb helaas geen ringen in huis. Kan ik het ook ergens anders in doen?
Bijvoorbeeld een cupcake vorm?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-01-18 09:06:41

Het kan ook in een cupcakevorm. Ze worden dan iets anders van vorm, maar zeker niet minder lekker.

Beantwoorden
Leontine 2021-01-15 15:24:27

Ziet er heerlijk uit! Vraagje.. waar kan ik het beste het Zeeuwse bloem mee vervangen? Ik woon namelijk in Engeland en ik kan het hier dus niet kopen. Alvast bedankt!

Beantwoorden
LE
Ammi 2021-01-17 02:53:16

Ik gebruik altijd high grain flour. Woon in NZ en dat werkt prima met andere recepten die ik heb gemaakt

Beantwoorden
AM
Rutger 2021-01-18 09:07:32

Je kunt het beste tarwebloem of patisseriebloem gebruiken.

Beantwoorden
Peter Beernaert 2021-01-15 13:48:20

Heb dit vandaag gemaakt. Straks nog de witte chocolade en dan is het af. Ziet er heel lekker uit. Een probleem. Bij het ontvormen toch de nodige problemen gehad mits inspuiten. Heb jij eventueel nog een tip om dit gemakkelijker te doen ? Ik heb ze ook direct proberen uit de vorm te halen maar ze zaten toch goed vast.

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-01-18 09:08:10

Had je de ringen goed ingevet? Met bakspray of met zachte boter?

Beantwoorden