Met dit recept kun je zelf de lekkerste gangmakers bakken. Deze koeken zijn een combinatie van een koek en een cake, en zijn voorzien van een heerlijke frambozenjam en een knapperig laagje chocolade. Het zijn heerlijke koeken en zelfgebakken zijn ze helemaal onweerstaanbaar. In dit artikel deel ik het recept en in de onderstaande video laat ik je ook nog eens zien hoe je de koeken kunt bakken!

Met dit gangmakers recept kun je 12-16 koeken maken.

Gangmakers koek

Wat is een gangmaker koek?

Een gangmaker is een klassieke Nederlandse koek die bestaat uit een knapperige koekbodem, met daarop frambozenjam en cakebeslag. Eigenlijk is het dus een combinatie tussen een cake en een koek. Na het bakken wordt de koek gedoopt in pure chocolade en besprenkeld met witte chocolade. Deze combinatie van verschillende texturen maakt de gangmaker erg lekker.

Waar de gangmakers vandaan komen en hoe ze aan hun naam komen? Daar is helaas nauwelijks iets over te vinden. Wat we wel weten is dat de gangmaker koek bij de bakker onder stukwerk valt. En dan bedoel ik niet stucwerk (wat je op de muur smeert). In de bakkerswereld noemen we grotere koeken die per stuk worden verkocht in plaats van op gewicht ook wel stukwerk. Andere koeken die onder stukwerk vallen zijn bijvoorbeeld gevulde koeken, roze koeken, rondo’s en kokosmakronen. Koekjes die juist op gewicht worden verkocht? Denk aan speculaasjes, boterbiesjes of pitmoppen.

Zo maak je de lekkerste gangmakers koeken

  • Voor dit gangmakers recept gebruik je frambozenjam, dat heerlijk is gecombineerd met de pure en witte chocolade. Maar natuurlijk kun je elke jam gebruiken die je maar lekker vindt.
  • Je hebt getempereerde chocolade nodig voor de gangmakers koeken. Deze chocolade kan je maken op 2 manieren: op klassieke wijze chocolade tempereren of chocolade tempereren in de magnetron.
  • Daarnaast heb ik voor dit recept samengewerkt met Baktotaal, waar je onder meer deze cakeringen van 7 centimeter vindt die ik heb gebruikt. Je kunt de koeken eventueel ook in een cupcakevorm bakken, maar dan worden ze wel iets kleiner en net iets anders van vorm.
  • Om het deeg voor de bodem mooi gelijkmatig uit te rollen zijn diktelatjes heel handig. En met deze uitstekers set kun je het deeg perfect rond uitsteken.

Gangmakers bewaren

Zoals met de meeste koeken en baksels het geval is, zijn gangmakers het allerlekkerst als ze net gebakken zijn. Eet je ze niet gelijk op? Doe dit dan wel het liefst wel binnen 3-4 dagen. Verpak de gangmakers in die tijd luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.

Toch langer bewaren dan een paar dagen? Je kunt gangmakers maken en vervolgens invriezen voor 2-3 maanden.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 120 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ¼ citroen
  • snuf zout
  • 1 eidooier
  • 180 gr Zeeuwse bloem
  • Voor het cakebeslag
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • rasp van ¼ citroen
  • snuf zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 170 gr bloem
  • 25 gr maïzena
  • ½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bakspray
  • bloem, voor het werkblad
  • 100 gr frambozenjam
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Gangmakers recept – Stap voor stap

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Meng de eidooier erdoor. Kneed tot slot de Zeeuwse bloem erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Vet de bakringen in en plaats ze op de bakplaat. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Steek of snijd rondjes uit het deeg ter grootte van de bakringen en leg deze in de ringen op de bakplaat.

Doe alle ingrediënten voor het cakebeslag in een kom en meng deze door elkaar. Mix het beslag niet te lang, als alles goed gemengd is ben je klaar. Doe het cakebeslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10-15 millimeter en spuit een rondje van het cakebeslag in de bakringen. Schep vervolgens een theelepel frambozenjam in het midden van het beslag. Bak de gangmakers 13-17 minuten. Haal direct na het bakken de ringen van de koeken af en leg de gangmakers op een rooster om af te koelen.

Tempereer de pure chocolade. Doop de koeken in de pure chocolade, zodat de bovenkant bedekt is met een dun laagje. Smelt vervolgens de witte chocolade, doe deze in een cornetje en garneer de gangmakers met dunne lijntjes witte chocolade.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (23)
Peter Beernaert 2021-01-15 13:48:20

Heb dit vandaag gemaakt. Straks nog de witte chocolade en dan is het af. Ziet er heel lekker uit. Een probleem. Bij het ontvormen toch de nodige problemen gehad mits inspuiten. Heb jij eventueel nog een tip om dit gemakkelijker te doen ? Ik heb ze ook direct proberen uit de vorm te halen maar ze zaten toch goed vast.

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-01-18 09:08:10

Had je de ringen goed ingevet? Met bakspray of met zachte boter?

Beantwoorden
Leontine 2021-01-15 15:24:27

Ziet er heerlijk uit! Vraagje.. waar kan ik het beste het Zeeuwse bloem mee vervangen? Ik woon namelijk in Engeland en ik kan het hier dus niet kopen. Alvast bedankt!

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-01-18 09:07:32

Je kunt het beste tarwebloem of patisseriebloem gebruiken.

Beantwoorden
Ammi 2021-01-17 02:53:16

Ik gebruik altijd high grain flour. Woon in NZ en dat werkt prima met andere recepten die ik heb gemaakt

Beantwoorden
AM
Mirjam 2021-01-15 23:33:44

Ik heb helaas geen ringen in huis. Kan ik het ook ergens anders in doen?
Bijvoorbeeld een cupcake vorm?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-01-18 09:06:41

Het kan ook in een cupcakevorm. Ze worden dan iets anders van vorm, maar zeker niet minder lekker.

Beantwoorden
Francien 2021-01-17 19:48:34

Kan je er ook een (grote) springvorm voor gebruiken en welke hoeveelheden heb je dan nodig?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-01-18 08:55:46

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus dat is een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Moon 2021-01-17 22:12:25

Ze waren bij mij n tikkie droog
Enig idee hoe dit kan?

Beantwoorden
MO
Rutger 2021-01-18 08:53:21

Heb je onder- en bovenwarmte gebruikt of hetelucht? Het mooist bakken ze met onder- en bovenwarmte. En anders kun je ze de volgende keer net een paar minuten korter bakken.

Beantwoorden
Moon 2021-01-18 09:43:53

Boven en onderwarmte
Toch maar iets korter proberen volgende x maar t cakebeslag leek dan nog niet echt gaar...

Beantwoorden
MO
lotte 2021-01-19 15:21:16

Hallo rutger
Hoeveel koeken maak je met dit recept?

Groet, Lotte

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-01-25 09:06:57

Hoi. Zo'n 12-16 koeken.

Beantwoorden
Manon 2021-01-20 19:47:09

Ik heb wel cakeringen, maar die zijn veel hoger en hebben niet een doorsnede van 7cm maar van 8,5cm. Maakt dit uit? Moet ik ze minder lang in de oven? Groetjes Manon

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-25 08:59:01

De koeken worden dan iets groter, maar dat is geen probleem lijkt mij :) De baktijd blijft redelijk hetzelfde.

Beantwoorden
Anne 2021-01-22 14:54:40

Bij mij kwam er een bolling op de koekjes, na 10min bakken begon dat pas. n.a.v eerdere reactie had ik boven en onder warmte gebruikt.

Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-25 08:48:41

Een kleine bolling is bijna niet te voorkomen helaas.

Beantwoorden
Michelle 2021-09-20 08:17:33

Als ik ze na het bakken op een rooster laat afkoelen, leg ik ze daar altijd op de kop, zodat ze weer afvlakken! Zo worden ze toch weer recht.
Wel een bakpapier onder het rooster doen want soms lekt er iets van jam uit

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-26 21:43:26

Handige tip!

Beantwoorden
Lisa 2021-01-28 21:10:40

Ze waren heerlijk! Iedereen heeft weer genoten 😋

Beantwoorden
LI
Linda 2021-02-03 13:02:09

Hoi Rutger,

Kan je de koeken ook invriezen, of komt dat de chocolade niet ten goede?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-02-08 12:08:53

Ik denk dat het wel kan, maar versgebakken zijn ze altijd het mooist en het lekkerst!

Beantwoorden
Evelien 2021-02-20 13:54:21

Toprecept!

Beantwoorden
EV
Heidy 2021-03-09 09:28:40

Gisteren gemaakt door mijn zoon van 11 jaar. Helemaal gelukt en goedgekeurd door de hele familie!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-03-15 11:07:24

Super!

Beantwoorden
Desiree Burgers 2021-03-11 15:10:02

Deed je ook de jam die er zeef ivm de pitjes?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-03-15 11:00:42

Voor dit recept heb ik de jam niet gezeefd, maar als je liever geen pitjes wilt, dan kun je dat prima doen natuurlijk.

Beantwoorden
Joan 2021-06-14 20:47:50

Zou ik de koeken ook kunnen vullen met advocaat ipv jam?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-06-22 10:39:53

Ik betwijfel of dat lekker wordt als je het bakt.

Beantwoorden
Tjitske 2021-06-30 12:08:38

Hoi Rutger,

Is dit recept ook te maken met 6cm ringen?

Beantwoorden
TJ
Rutger 2021-07-06 09:16:28

Zeker.

Beantwoorden
Lionne 2021-07-20 15:55:32

Zou je de gangmaker ook in een grotere vorm kunnen bakken? Bv 16/18 cm doorsnede, en wat zou je dan voor baktijden aan moeten houden?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-07-21 13:44:11

Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Ik twijfel of dat echt lekker wordt.

Beantwoorden
Michelle 2021-09-20 08:20:09

Dit is echt een succesrecept bij ons, heerlijke koeken! Ik ben wel benieuwd waarom er maïzena in het cakebeslag zit, kun je me uitleggen wat dat doet?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-26 21:43:12

Het maakt de structuur van de cake net iets fijner.

Beantwoorden
JanneV. 2021-09-24 16:19:02

Hi Rutger...
Bedankt voor de links naar de benodigheden...heb de cakerings en latjes net ontvangen en ga met de gangmakers zo gauw mogelijk aan de slag. Jouw recepten zijn zo goed te volgen dus ik verwacht geen problemen. :-))
Keep them coming...

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-09-26 21:21:49

Heel leuk! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Lia Koolwijk 2021-12-13 16:58:02

Wat zijn die koeken toch lekker!
Echt een toprecept wat bij ons steeds terugkomt!

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-12-14 08:00:48

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Laura 2022-01-14 15:00:20

Had nog karamelsaus over en heb die ook gebruikt ipv jam. Heb er 25 met jouw deeg kunnen bakken (wel in cupcake vorm), dat wordt dus smullen en veel uitdelen want ze zijn lekker!

Beantwoorden
LA
Sijke de Weerdt 2022-02-26 08:49:19

Ik heb de gangmakers gebakken ze zijn zo droog bij mij. Wat doe ik verkeerd

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-03-01 09:20:56

Heb je ze te lang gebakken? Of op hete lucht in plaats van onder- en bovenwarmte?

Beantwoorden
Karin 2022-05-06 17:43:09

Superlekker..... leuk recept om te malen

Beantwoorden
KA
Steffi 2022-08-20 14:04:28

Een jaar geleden stopte de bakker met gangmakers. Wat vond mijn man dat zo jammer want het is zijn lievelingsgebak. Nu stroopte ik mijn mouwen op en dacht he, zal ik die van Rutger eens proberen. Dat viel hier echt in de smaak :D mits een paar aanpassingen: spijs als bodem en abrikozenjam komt het helemaal in de buurt als onze plaatselijke bakker

Beantwoorden
ST

U kunt niet meer reageren.