- Voor de bodem
- 120 gr boter, op kamertemperatuur
- 60 gr witte basterdsuiker
- rasp van ¼ citroen
- snuf zout
- 1 eidooier
- 180 gr Zeeuwse bloem
- Voor het cakebeslag
- 150 gr witte basterdsuiker
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- rasp van ¼ citroen
- snuf zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 170 gr bloem
- 25 gr maïzena
- ½ tl bakpoeder
- Voor bovenop
- 250 gr Callebaut pure chocolade callets
- 50 gr Callebaut witte chocolade callets
- Verder nodig
- bakspray
- bloem, voor het werkblad
- 100 gr frambozenjam
Met dit recept kun je zelf de lekkerste gangmakers bakken. Deze koeken bestaan uit een dun laagje koekdeeg met daarop een laag cake. In het midden van de cake zit een flinke klodder frambozenjam verstopt en de koeken zijn afgemaakt met een knapperig laagje pure chocolade en lijntjes witte chocolade. Zelfgebakken gangmakers zijn echt het allerlekkerst! Voor het basisrecept gebruik je frambozenjam, maar natuurlijk kun elke jam gebruiken die je maar lekker vindt. Voor dit gangmakers recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis, daar vind je zowel veel bakbenodigdheden als de ingrediënten voor dit recept. Ik heb deze cakeringen van 7 centimeter gebruikt. Je kunt de koeken eventueel ook in een cupcakevorm bakken, maar dan worden ze wel iets kleiner en net iets anders van vorm. Om het deeg voor de bodem mooi gelijkmatig uit te rollen zijn diktelatjes heel handig. En met deze uitstekers set kun je het deeg perfect rond uitsteken. In onderstaande video laat ik je zien hoe je de koeken kunt bakken! Met dit recept kun je 12-16 gangmakers maken.
Gangmakers koeken maken
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Meng de eidooier erdoor. Kneed tot slot de Zeeuwse bloem erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vet de bakringen in en plaats ze op de bakplaat. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot en dikte van ongeveer 3 millimeter. Steek of snijd rondjes uit het deeg ter grootte van de bakringen en leg deze in de ringen op de bakplaat.
Doe alle ingrediënten voor het cakebeslag in een kom en meng deze door elkaar. Mix het beslag niet te lang, als alles goed gemengd is ben je klaar. Doe het cakebeslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10-15 millimeter en spuit een rondje van het cakebeslag in de bakringen. Schep vervolgens een theelepel frambozenjam in het midden van het beslag. Bak de gangmakers 13-17 minuten. Haal direct na het bakken de ringen van de koeken af en leg de gangmakers op een rooster om af te koelen.
Tempereer de pure chocolade. Dit kan op de klassieke manier of met behulp van de magnetron. Doop de koeken in de pure chocolade, zodat de bovenkant bedekt is met een dun laagje. Smelt vervolgens de witte chocolade, doe deze in een cornetje en garneer de gangmakers met dunne lijntjes witte chocolade.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis.


















