Ingrediëntenlijst
  • Voor de cakejes
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 110 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • ¼ tl bakpoeder
  • Voor het glazuur
  • 100 gr (diepvries)frambozen
  • 200 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Roze koeken zijn een populaire traktatie en voor veel mensen een heerlijk stukje (jeugd)sentiment. Ze worden ook wel glacé koeken of fondantcakes genoemd en het meest bekend zijn de Enkhuizer Glacé Koeken. Zelf roze koeken maken is ook heel eenvoudig én lekker. Dit roze koeken recept is afkomstig uit mijn Koekjesbijbel. De glazuurlaag maak ik met frambozen. Ik heb getwijfeld of roze koeken wel thuishoorden in de Koekjesbijbel; het zijn eigenlijk kleine cakejes. Maar ze zijn zo lekker en hebben het woord koek in de naam. Dus ze konden uiteindelijk niet ontbreken!

Ben je benieuwd welke koekjesrecepten er nog meer in Koekjesbijbel staan? Check dan hier voor meer informatie!

Speciaal voor Koekjesbijbel hebben we een koekjestest gemaakt. Door middel van een paar vragen ontdek je welk koekje jij bent! Ben jij een echte bokkenpoot, of toch meer een kletskop? Doe nu de test! 

Zelf roze koeken maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cupcakevorm met 12 holtes in met boter.

Doe alle ingrediënten voor de cakejes in een kom en meng kort door elkaar tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak.

Zet de vorm in de oven en leg een bakplaat op de cupcakevorm. Daardoor worden de cakejes minder bol in het midden. Bak ze 10 minuten met bakplaat en nog 6-11 minuten zonder de bakplaat. De bovenkant van de cakejes blijft erg licht, dat hoort zo. Stort de cakejes op een stuk bakpapier en laat ze 10 minuten op hun kop liggen. Zo krijg je mooie platte roze koeken. Laat ze verder afkoelen op een rooster.

Voor de roze koeken glacé pureer je de frambozen met een vork. Druk de frambozen door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Weeg 50 gram van de frambozenmoes af en doe het in een steelpan. Voeg de poedersuiker toe en meng tot een glazuur. Verwarm het roze glazuur al roerend tot lauwwarm. Doop de cakejes met de bovenkant in het glazuur en laat ze opdrogen. Houd er rekening mee dat het roze koeken glazuur altijd een beetje zacht blijft.

Tip: Knip kleine rondjes van bakpapier en leg deze na het invetten op de bodem van de cupcakevorm. Zo weet je zeker dat de koeken mooi uit de vorm komen.

Hier kun je Koekjesbijbel bestellen!

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Melki 2020-09-20 12:24:31

Heerlijk

Beantwoorden
ME
Patricia 2020-04-30 12:10:15

Had er mini-roze koeken (mbv een mini-muffin-bakvorm) van gemaakt.
De eerste 10min met een plaat bovenop, daarna 6min zonder.
Ze waren verrukkelijk!
Vandaag een nwe ronde met mango-glazuur.
Zal ook heerlijk zijn.

Beantwoorden
PA
jolan 2020-02-02 09:26:37

zou je dit ipv frambozen/aardbeien ook de bovenkant met gesmolten chocolade evt mengen met slagroom kunnen doen? dan heb je een soort gangmakers....

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-02-03 09:13:59

Dat kan zeker. Je kunt ook een chocoladeglazuur maken, zoals bij deze moorkopsoesjes: https://rutgerbakt.nl/friandise-recepten/moorkopsoesjes-recept/

Beantwoorden
Bak graag 2019-05-26 19:42:27

De eerste 10 minuten een bakplaat boven op de cupcakevorm gelegd maar desondanks zijn ze toch te bol geworden in het midden. Wat kan ik nog anders doen tijdens het bakken? Mijn oven stond op hetelucht stand.

Beantwoorden
BA
Rutger 2019-05-27 12:14:02

Kun je ook op onder- en bovenwarmte bakken? Ik denk dat dit al een groot verschil maakt.

Beantwoorden
Marieke 2018-11-07 12:23:54

Kan ik ze ook met aardbei maken ipv framboos?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-11 13:44:01

Dat kan prima!

Beantwoorden
Ava 2018-10-20 14:28:40

Ze staan in de oven!! Spannend!

Beantwoorden
AV
kees 2018-10-08 12:35:03

Hoi Rutger,

De roze koek staat al jaren op de verlanglijst hier. Echter kan ik nergens de correcte bakvorm vinden voor de juiste (originele) afmetingen van de roze koeken...
Heb jij (of een meelezer) een idee hoe ik daar aan zou kunnen komen of een eventueel alternatief hiervoor?

Alvast dank

Beantwoorden
KE
Rutger 2018-10-15 10:44:50

Heb je als eens op baktotaal.com gekeken? Of anders op https://www.meilleurduchef.com/.

Beantwoorden
Nicoline 2019-05-04 17:28:25

Helaas ook nergens kunnen vinden, ook niet op je advies websites. Ook de afmetingen niet.
Heb je nog meer suggesties

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-05-07 14:04:13

Als het daar niet te vinden is zou ik h et ook niet weten eigenlijk.

Beantwoorden
Ava 2018-10-20 14:41:27

Ik zoek die ook nog steeds. Bedankt voor het vragen!

Beantwoorden
AV
Anne 2018-11-01 11:03:06

bakvormen.com en dan vorm tortine!

Beantwoorden
AN
Annemieke 2018-10-07 12:19:04

Hallo Rutger.
Gebruik je wel de volle 100 gr (diepvries)frambozen voor de roze koeken?
Het is niet helemaal duidelijk namelijk, of ik lees het niet goed.

Beantwoorden
AN
Karen 2018-10-07 16:45:09

Ik vermoed dat in de zeef een deel van de 100 gram achterblijft, immers pitjes en misschien ook velletjes. Dus van wat door de zeef is gekomen 50 gram afwegen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-10-07 17:36:36

Dat klopt helemaal!

Beantwoorden