- Voor de cakejes
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr witte basterdsuiker
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 110 gr bloem
- 20 gr maïzena
- ¼ tl bakpoeder
- Voor het glazuur
- 100 gr (diepvries)frambozen
- 200 gr poedersuiker
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Zelf roze koeken maken
Roze koeken zijn een populaire traktatie en voor veel mensen een heerlijk stukje (jeugd)sentiment. Ze worden ook wel glacé koeken of fondantcakes genoemd en het meest bekend zijn de Enkhuizer Glacé Koeken. Zelf roze koeken maken is ook heel eenvoudig én lekker. Dit roze koeken recept is afkomstig uit de Koekjesbijbel. De glazuurlaag maak ik met frambozen. Ik heb getwijfeld of roze koeken wel thuishoorden in de Koekjesbijbel; het zijn eigenlijk kleine cakejes. Maar ze zijn zo lekker en hebben het woord koek in de naam. Dus ze konden uiteindelijk niet ontbreken!
Speciaal voor Koekjesbijbel hebben we een koekjestest gemaakt. Door middel van een paar vragen ontdek je welk koekje jij bent! Ben jij een echte bokkenpoot, of toch meer een kletskop? Doe nu de test!
Zelf roze koeken maken
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cupcakevorm met 12 holtes in met boter.
Doe alle ingrediënten voor de cakejes in een kom en meng kort door elkaar tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak.
Zet de vorm in de oven en leg een bakplaat op de cupcakevorm. Daardoor worden de cakejes minder bol in het midden. Bak ze 10 minuten met bakplaat en nog 6-11 minuten zonder de bakplaat. De bovenkant van de cakejes blijft erg licht, dat hoort zo. Stort de cakejes op een stuk bakpapier en laat ze 10 minuten op hun kop liggen. Zo krijg je mooie platte roze koeken. Laat ze verder afkoelen op een rooster.
Voor de roze koeken glacé pureer je de frambozen met een vork. Druk de frambozen door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Weeg 50 gram van de frambozenmoes af en doe het in een steelpan. Voeg de poedersuiker toe en meng tot een glazuur. Verwarm het roze glazuur al roerend tot lauwwarm. Doop de cakejes met de bovenkant in het glazuur en laat ze opdrogen. Houd er rekening mee dat het roze koeken glazuur altijd een beetje zacht blijft.
Tip: Knip kleine rondjes van bakpapier en leg deze na het invetten op de bodem van de cupcakevorm. Zo weet je zeker dat de koeken mooi uit de vorm komen.
Hier kun je Koekjesbijbel bestellen!
Foto: Saskia Lelieveld









