- Voor het cakebeslag
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr witte basterdsuiker
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 125 gr bloem
- ½ tl bakpoeder
- Voor de vulling
- ½ recept banketbakkersroom
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
Wil je zelf custardcakejes bakken? Dat kan met dit recept! Je kent ze vast wel vanuit de winkel, die kleine cakejes met een romige gele vulling in het midden. Ze zijn lekker, maar zelfgebakken custardcakejes zijn nog veel lekkerder! Voor dit custardcakejes recept heb je een bakblik voor cupcakes of muffins nodig, maar je zou ze ook in kleine taartringen van 6 centimeter doorsnede kunnen bakken. Direct na het bakken is de roomvulling nog zacht, tijdens het afkoelen wordt deze wat steviger. Zowel warm als afgekoeld zijn de cakejes heerlijk!

Bereiding: Custardcakejes
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakblik voor 12 cupcakes goed in met boter. Bestuif de vorm vervolgens met behulp van een theezeefje met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm.
Doe alle ingrediënten voor het cakebeslag in een kom en meng deze kort door elkaar tot een glad beslag. Dit gaat het makkelijkst met een (hand)mixer met garde(s). Klop het beslag niet te lang door, als alles gemengd is ben je klaar. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak of ijslepel. Strijk de bovenkant van het beslag glad met de achterkant van een lepel.
Klop de banketbakkersroom los met een garde of (hand)mixer met garde(s). Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter. Spuit in het midden van ieder cakeje een toef banketbakkersroom. Zorg dat het beslag aan de zijkant genoeg ruimte heeft om langs de banketbakkersroom te rijzen tijdens het bakken.
Bak de custardcakejes in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Haal de custardcakejes na het bakken uit de vorm en bestuif ze voor het serveren licht met poedersuiker.
Foto’s: Erik Spronk









