Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 125 gr bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Wil je zelf custardcakejes bakken? Dat kan met dit recept! Je kent ze vast wel vanuit de winkel, die kleine cakejes met een romige gele vulling in het midden. Ze zijn lekker, maar zelfgebakken custardcakejes zijn nog veel lekkerder!

Custardcakejes bakken – recept

Voor dit custardcakejes recept heb je een bakblik voor cupcakes of muffins nodig, maar je zou ze ook in kleine taartringen van 6 centimeter doorsnede kunnen bakken. Direct na het bakken is de roomvulling nog zacht, tijdens het afkoelen wordt deze wat steviger. Zowel warm als afgekoeld zijn de cakejes heerlijk!

Custardcakejes bakken – recept

Custardcakejes maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakblik voor 12 cupcakes goed in met boter. Bestuif de vorm vervolgens met behulp van een theezeefje met bloem. Klop de overtollige bloem uit de vorm.

Doe alle ingrediënten voor het cakebeslag in een kom en meng deze kort door elkaar tot een glad beslag. Dit gaat het makkelijkst met een (hand)mixer met garde(s). Klop het beslag niet te lang door, als alles gemengd is ben je klaar. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak of ijslepel. Strijk de bovenkant van het beslag glad met de achterkant van een lepel.

Klop de banketbakkersroom los met een garde of (hand)mixer met garde(s). Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter. Spuit in het midden van ieder cakeje een toef banketbakkersroom. Zorg dat het beslag aan de zijkant genoeg ruimte heeft om langs de banketbakkersroom te rijzen tijdens het bakken.

Custardcakejes bakken

Bak de custardcakejes in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Haal de custardcakejes na het bakken uit de vorm en bestuif ze voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (21)
Marja 2019-10-20 10:11:15

Hoi Rutger,
Zelfgemaakte custard is alleen al veel lekkerder als je het zelfgemaakt hebt vind ik en hetzelfde geld voor cakejes.
Dus dat deze overheerlijk zijn is niet moeilijk te bedenken.
Ik zet ze op mijn “to bake” lijstje en zodra mijn enkelblessure het toelaat, vind je mij in de keuken om deze overheerlijke custardcakejes te maken! Zeker weten. Ik vind ze nog warm, maar niet heet, het aller-, aller lekkerste.
Heel erg bedankt voor het recept, in elk geval het idee. Het water loopt me al in de mond maar helaas zal het nog een paar weekjes duren. Nu ja...dat is even niet anders, maar wat in het vat zit verzuurd niet zullen we maar zeggen.
Nog een fijne Zondag verder en hartelijke groetjes. Tot een volgende keer.
Marja

Beantwoorden
MA
Carina 2019-10-20 12:07:56

Dit ga ik zekers ook maken ze zien er te lekker uit
Fijne zondag

Beantwoorden
CA
Naadje 2019-10-20 12:37:32

Hmm lekker hoor ik zocht voor deze zondag al wat lekkers om mee te nemen naar “mother in LAW “ dus deze recept komt echt goed van pas !!!!

Dankjewel lieve Rutger ik ben al vanaf dag 1 fan van jou en heb ook al je boeken alleen wel allemaal ebooks omdat ik in het buitenland woon maar toch beter dan niks hè ! Nogmaals heel erg bedankt dat je dit voor ons doet al je recepten delen en uitleggen ik hoop dat je al dit goeds met volle 100% terug krijgt in je leven

Groetjes naadje

Beantwoorden
NA
Rutger 2019-10-21 12:56:25

Heel erg leuk om te horen! Dankjewel en geniet van alle recepten!

Beantwoorden
Marieke 2019-10-20 13:03:30

Wát heerlijk.... had alles in huis, dus nu net gebakken: Snél en lekker iets bij de thee "getoverd" 👌🏻😍

Beantwoorden
MA
Js 2019-10-22 14:50:35

Mmmmmm waren heerlijk!
Zou je ze ook met een andere vulling kunnen maken? Karamel, kun je dit ook meebakken in deze cakjes?

Beantwoorden
JS
Rutger 2019-10-27 12:16:50

Fijn om te horen! Karamel is zeker ook lekker! Of een theelepel curd.

Beantwoorden
Nour's Mom 2019-12-04 20:45:15

Hoi Rutger,

Ben echt blij om dit recept te hebben gevonden Deze cakejes vind ik namelijk uit de winkel al heel lekker, dus laat staan als je deze helemaal zelf maakt! Weet je misschien of je de cakejes ook kunt invriezen. Alvast bedankt!

Beantwoorden
NO
Rutger 2019-12-08 11:48:54

Je kunt ze invriezen, alleen wordt de custardvulling er niet lekkerder op. Als het kan zou ik ze gewoon versgebakken opeten.

Beantwoorden
420 2020-02-09 12:34:55

Heerlijk recept gisteren gemaakt om de 'munchies te bestrijden. Geniaal gelukt ✌️

Beantwoorden
42
Lidy 2020-03-29 15:54:23

Vanmiddag deze cakejes gebakken en super lekker. Ook de custard zelf maken was echt niet moeilijk.
Mooie stap voor stap beschrijving!

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-03-30 10:29:18

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Monique Stroobants 2020-10-22 00:22:08

Heerlijk om te maken

Beantwoorden
MO
Romy 2020-11-24 12:28:52

Hi Rutger.

Moet je die custard gewoon spuiten in het ongebakken cake beslag? Gaat dat dan niet uitlekken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-11-30 08:54:57

je spuit de custard inderdaad in het ongebakken beslag, dat gaat prima!

Beantwoorden
Agnes 2020-11-29 12:13:02

Hoi Rutger,

Even een praktische vraag, jij zegt gebruik een cupcakevorm of muffin vorm.
Als ik bij bouwhuis online kijk zijn er diverse afmetingen in de muffin/cupcakevorm BAKJE in de plaat.
Heb jij advies welke doorsnee grote ik het best zou kunnen kopen om te kunnen gebruiken.

Beantwoorden
AG
Rutger 2020-11-30 08:21:47

Hoi. Dit is bijvoorbeeld een geschikte vorm voor deze cakejes: https://www.bouwhuis.com/muffin-cupcake-pme-bakvorm-12-stuks

Beantwoorden
Agnes 2020-12-01 13:27:30

Dank voor je hulp Rutger ga hem direct bestellen .

Beantwoorden
AG
Mattie 2020-12-12 11:05:59

Heerlijk recept . al een paar keer zelf gebakken uit mijn mooie bakboek van Rutger en prima gelukt !

Beantwoorden
MA
Johanna 2021-01-09 14:12:15

Vandaag deze heerlijke cakejes gebakken. Ik heb voor de banketbakkersroom een kant en klare mix van brand new cake gebruikt. In de oven kwam de room uit de cakes omhoog en nadat ik ze uit de oven had gehaald zakte de room volledig in en nu zijn er holtes in de cakejes, ziet er een beetje eng uit. De cakejes zijn wel goed gaar.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-01-11 10:15:28

Het is normaal dat de room weer iets inzakt. Hoe dat gaat met een room van een mix, dat weet ik niet.

Beantwoorden
Aviva 2021-04-27 14:17:49

Graag recept voor de custard.
Dankjewel

Beantwoorden
AV
Rutger 2021-05-03 09:07:04

Als je op de banketbakkersroom klikt kom je vanzelf bij het recept.

Beantwoorden
Anita Simoens 2021-05-22 17:54:41

Heb ze vandaag ook gemaakt en al eentje geproefd. Super ik maak dit zeker nog.
Het eerste caketjes kwam moeilijk uit de vorm. De volgende heb ik een kwartiertje laten afkoelen en de vorm omgekeerd. Vielen er dan ongeschonden uit. Dank u voor het duidelijk recept
Anita Simoens

Beantwoorden
AN
Tineke 2021-08-31 13:36:45

Ik gebruik altijd een half pakje kookpudding,soms rum rozijnen ,ook heel lekker.

Beantwoorden
TI
Gabriella 2021-09-08 09:45:50

Pas gemaakt, ze smaakte heerlijk. Ik vroeg me af of dit ook te maken is in bijvoorbeeld een gewone cakevorm ?

Beantwoorden
GA
Rutger 2021-09-13 08:01:13

Ik heb het nog nooit geprobeerd in een gewone vorm en het lijkt mij ook minder lekker.

Beantwoorden
Rinske 2021-09-21 11:11:15

Het is de tweede keer dat ik deze cakejes bak. Ik gebruikte lemoncurd als vulling, die moest op. Ze zijn heel erg lekker, maar helaas is het recept bij mij niet genoeg voor 12 cakejes. Ik kom tot 9. Ik ga het recept hierop aanpassen.
Rinske

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-09-26 21:37:29

Heb je grotere vormpjes? Of Ze extra hoog gemaakt? je kunt altijd wat meer beslag maken natuurlijk.

Beantwoorden
Sterre 2022-06-02 22:35:31

Is custard dan een andere naam voor banketbakkersroom?

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-06-06 09:23:03

Het lijkt er zeker op ja.

Beantwoorden
Stefan 2022-06-25 18:01:23

Ha Rutger! Dit recept staat volgens mij niet in 1 van je boeken toch? Of vergis ik me? Heb je alweer plannen voor een volgend boek? De bakatlas was ook weer een aanwinst!!

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-06-27 13:32:42

Ha Stefan. Deze staat in Rutger bakt de 100 allerbeste recepten. In November komt mijn nieuwe boek Toetjesbijbel uit!

Beantwoorden
Stefan 2022-07-09 13:40:19

De toetjesbijbel klinkt goed!!! Kan niet wachten :D je had trouwens gelijk (uiteraard) dat ze in het boek de 100 allerbeste recepten staan. Meteen gebakken en die zijn inderdaad super lekker. Ik zit wel altijd vreselijk te stunten met zo'n spuitzak. Daar moet ik toch echt wat handiger in worden. Ze waren ook niet zo mooi als op de foto, maar met de smaak was dus niks mis. Dank je voor al je recepten!!

Beantwoorden
ST

U kunt niet meer reageren.