Ben je op zoek naar lekkernijen die je tijdens Sinterklaas kunt serveren? Deze Sinterklaas cupcakes zijn dan ideaal! Ze zijn onwijs lekker, makkelijk om uit te delen tijdens het voorlezen van gedichten of uitpakken van cadeaus en surprises en zien er ontzettend feestelijk uit.

Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je alles om te bakken voor iedere gelegenheid en dus ook voor Sinterklaas. Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht met Sinterklaasproducten.

Met dit recept maak je 12 feestelijke sinterklaas cupcakes.

Tip: deze Sinterklaastaart is ook gegarandeerd een succes tijdens pakjesavond, of op ieder ander moment.

Sinterklaas cupcakes

Sinterklaas cupcakes maken & versieren: 5 tips

Hoe kan ik deze Sinterklaas cupcakes bewaren?

Met deze cupcakes verras je je familie en vrienden tijdens Sinterklaas met een lekkere en feestelijke traktatie. Je kunt de cupcakes ook al van tevoren klaarmaken, want de cupcakes blijven zonder topping 3-4 dagen goed als je ze luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Heb je echt weinig tijd op de dag zelf, dan kun je de cupcakes ook met topping bewaren. De opgespoten cupcakes blijven dan 2-3 dagen goed in de koelkast. Haal ze een half uur voordat je ze gaat serveren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Sinterklaas cupcakes

Cupcakes Sinterklaas invriezen

Wist je dat je cupcakes zelfs kunt invriezen? Met topping vind ik dit minder geschikt, maar zonder topping bewaar je de cupcakes eenvoudig 2-3 maanden in de vriezer.

Sinterklaas cupcakes
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 175 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 100 gr zure room
  • 80 gr kruidnoten, grof gehakt
  • Voor de roomkaastopping
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract, optioneel
  • 175 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1 tl speculaaskruiden
  • rasp van ½ sinaasappel

De lekkerste Sinterklaas cupcakes maken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een cupcakevorm voor 12 cupcakes met papieren vormpjes.

Beslag voor Sinterklaas cupcakes maken

Doe de boter, suiker en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en spatel alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng tot slot de gehakte kruidnoten door het beslag.

Cupcakes bakken

Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Sinterklaas cupcakes versieren: opspuiten & sinterklaasdecoratie

Doe de boter met de poedersuiker en naar wens het vanille-extract in een kom en klop deze met een

(hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Eventueel kun je het mengsel iets verwarmen met een haarfohn, je kunt het dan nog luchtiger kloppen. Voeg de roomkaas, de speculaaskruiden en de sinaasappelrasp toe en klop alles nog enkele minuten door tot een luchtige crème. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½  centimeter en spuit de cupcakes daarmee op. Garneer de cupcakes met sinterklaasdecoratie naar wens.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Anoushka 2022-11-18 13:02:47

Wat super leuk! Is het ook mogelijk dat ze een pakket maken? 90 stuks chocolade mijter is wel erg veel...

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-11-19 08:33:07

Ik ga het doorgeven, maar op korte termijn is dat niet mogelijk vrees ik.

Beantwoorden
Patricia 2022-11-18 14:04:06

Heel erg leuk!!

Jammer dat Bouwhuis steeds bij veel alleen grote aantallen heeft.

Beantwoorden
PA
Annelies 2022-11-24 20:13:18

Leuke traktatie!
Kan de roomkaas ook vervangen worden voor iets anders? Ik heb een zoon met een lactose intolerantie.. Heb je een tip?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-12-01 15:32:47

Er is lactose vrije roomkaas in de supermarkt te koop.

Beantwoorden
Annette 2022-11-26 09:24:50

Albert Heijn heeft lactosevrije roomkaas en ook lactosevrije zure room.

Beantwoorden
AN
José 2022-11-25 14:18:31

Hoi Rutger, ik heb deze gebakken als vanille cupcakes, dus speculaaskruiden en kruidnoten vervangen door vanille extract. Na afkoelen geproefd: heerlijk! Na een aantal uren weer geproefd: heel compact. Achteraf denk ik dat ik ze te koud bewaard heb (niet in de koelkast, de bijkeuken is vrij koud): de volgende dag even op de verwarming gelegd, en ze zijn weer heerlijk. Eigenlijk logisch: de boter stolt in de koude bijkeuken. Ik dacht eerst dat het aan de zure room lag (AH gebruikt, stevige substantie, wel even losgeroerd), dus ik wilde karnemelk proberen. Zou ik de boter (gedeeltelijk) kunnen vervangen door zonnebloemolie?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-12-01 15:27:24

Je kunt altijd experimenteren van wat olie in plaats van boter, maar de structuur wordt wel echt anders.

Beantwoorden
Jose 2022-12-02 14:01:48

Inmiddels geprobeerd: smaak is duidelijk anders, structuur is niet verkeerd met alleen olie. Mss half boter, half olie proberen. Met boter is wel lekkerder voor naturel cupcakes. Ik heb ook op een lagere temperatuur gebakken en dan langer, maar vind ze nu wat bleekjes.

Beantwoorden
JO
José 2022-11-27 15:16:40

Eigenlijk wil ik ze dus wat luchtiger, want ze smaken heerlijk. Zou ik baksoda kunnen toevoegen, bv 1/4 theelepel? Meer bakpoeder, bv 1/2 theelepel?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-12-01 15:17:41

Dat kun je altijd proberen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.