Deze sinterklaas cupcakes zijn een heerlijke lekkernij om tijdens Sinterklaas te serveren. Ze zijn onwijs lekker, makkelijk om uit te delen tijdens het voorlezen van gedichten, of uitpakken van cadeaus en surprises en zien er ontzettend feestelijk uit. Én ze zijn daarnaast ook nog eens heel leuk om te maken, ook met kinderen.
Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal. Daar vind je alles om te bakken voor iedere gelegenheid en dus ook voor Sinterklaas. Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht met sinterklaasproducten. Met dit recept maak je 12 feestelijke sinterklaas cupcakes.
Tip: meer lekkers maken voor Sinterklaas? Deze sinterklaastaart is ook gegarandeerd een succes tijdens pakjesavond, of op ieder ander moment.
Sinterklaas cupcakes maken & versieren: 5 tips
- In dit recept spuit ik de sinterklaas cakejes op met een roomkaastopping. Wil je meer weten over het opspuiten van cupcakes? Lees dan dit artikel: alles over spuitmondjes en spuittechnieken
- Gebruik cupcakecaisses (papiertjes) met een leuk design voor een extra feestelijke uitstraling. Ik heb gekozen voor deze papieren cupcakevormpjes met pakjes erop. Natuurlijk kun je ook een ander soort gebruiken. Bekijk een uitgebreid overzicht van cupcakecaisses.
- Hoewel je de sint cupcakes in papieren vormpjes, heb je nog wel een cupcakevorm nodig. Anders zakken de cupcakes tijdens het bakken helemaal uit. Bekijk een overzicht van metalen cupcake vormen.
- Zelf vind ik het heel makkelijk om het cupcakebeslag met behulp van een ijslepel over de vormpjes te verdelen. Ik gebruik daar een ijslepel met maat 1/24 voor.
- Om de cupcakes te garneren heb ik onder andere dit strooigoedsnoep, deze marsepeinen worteltjes en verschillende sinterklaaschocolaatjes gebruikt.
Hoe kan ik deze sinterklaas cupcakes bewaren?
Met deze cupcakes verras je je familie en vrienden tijdens Sinterklaas met een lekkere en feestelijke traktatie. Je kunt de cupcakes ook al van tevoren klaarmaken. Ze blijven zonder topping 3-4 dagen goed, als je ze luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.
Heb je echt weinig tijd op de dag zelf, dan kun je de cupcakes ook met topping bewaren. De opgespoten cupcakes blijven dan 2-3 dagen goed in de koelkast. Haal ze een half uur voordat je ze gaat serveren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Cupcakes sinterklaas invriezen
Wist je dat je cupcakes zelfs kunt invriezen? Met topping vind ik dit minder geschikt, maar zonder topping bewaar je de cupcakes eenvoudig 2-3 maanden in de vriezer.
- Voor het beslag
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 175 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- 100 gr zure room
- 80 gr kruidnoten, grof gehakt
- Voor de roomkaastopping
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-extract, optioneel
- 175 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 1 tl speculaaskruiden
- rasp van ½ sinaasappel
- Verder nodig
- cupcakecaisses (bijvoorbeeld deze met pakjes erop)
- sinterklaasdecoratie naar wens (zie intro)
De lekkerste sinterklaas cupcakes maken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een cupcakevorm voor 12 cupcakes met papieren vormpjes.
Beslag voor sinterklaas cakejes maken
Doe de boter, suiker en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en spatel alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng tot slot de gehakte kruidnoten door het beslag.
Cupcakes bakken
Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Sinterklaas cupcakes versieren: opspuiten & sinterklaasdecoratie
Doe de boter met de poedersuiker en naar wens het vanille-extract in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Eventueel kun je het mengsel iets verwarmen met een föhn, je kunt het dan nog luchtiger kloppen. Voeg de roomkaas, de speculaaskruiden en de sinaasappelrasp toe en klop alles nog enkele minuten door tot een luchtige crème.
Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit de cupcakes daarmee op. Garneer de sint cupcakes met sinterklaasdecoratie naar wens.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wat super leuk! Is het ook mogelijk dat ze een pakket maken? 90 stuks chocolade mijter is wel erg veel...
BeantwoordenLeuke traktatie!
Kan de roomkaas ook vervangen worden voor iets anders? Ik heb een zoon met een lactose intolerantie.. Heb je een tip?
Alvast bedankt!
Hoi Rutger, ik heb deze gebakken als vanille cupcakes, dus speculaaskruiden en kruidnoten vervangen door vanille extract. Na afkoelen geproefd: heerlijk! Na een aantal uren weer geproefd: heel compact. Achteraf denk ik dat ik ze te koud bewaard heb (niet in de koelkast, de bijkeuken is vrij koud): de volgende dag even op de verwarming gelegd, en ze zijn weer heerlijk. Eigenlijk logisch: de boter stolt in de koude bijkeuken. Ik dacht eerst dat het aan de zure room lag (AH gebruikt, stevige substantie, wel even losgeroerd), dus ik wilde karnemelk proberen. Zou ik de boter (gedeeltelijk) kunnen vervangen door zonnebloemolie?
BeantwoordenJe kunt altijd experimenteren van wat olie in plaats van boter, maar de structuur wordt wel echt anders.
BeantwoordenInmiddels geprobeerd: smaak is duidelijk anders, structuur is niet verkeerd met alleen olie. Mss half boter, half olie proberen. Met boter is wel lekkerder voor naturel cupcakes. Ik heb ook op een lagere temperatuur gebakken en dan langer, maar vind ze nu wat bleekjes.
BeantwoordenEigenlijk wil ik ze dus wat luchtiger, want ze smaken heerlijk. Zou ik baksoda kunnen toevoegen, bv 1/4 theelepel? Meer bakpoeder, bv 1/2 theelepel?
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.