Alle cupcake recepten
  Cupcake recepten

  Cupcake recepten

  Cupcakes zijn heerlijke kleine cakejes of gebakjes waar je eindeloos mee kunt variëren. Kenmerkend aan cupcakes is dat je ze kunt decoreren en versieren, alhoewel ze ook weleens zonder topping worden gegeten. Ook serveer je cupcakes normaal gesproken in de cupcake vormpjes. Dit kunnen papieren vormpjes zijn, maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker herbruikbare cupcake vormpjes (bijvoorbeeld van siliconen).

  Deze kleine cakejes zijn perfect als traktatie tijdens een (kinder)feestje, als vervanging voor een grote taart op verjaardagen of als je gewoon eens wat lekkers wilt bakken zonder reden.

  Verschil tussen muffin en cupcake recepten

  Cupcakes en muffins, ze zien er allebei uit als kleine cakejes. Maar wat maakt een cupcake nou een cupcake en wat is het verschil met een muffin? In Nederland worden deze cakejes nogal eens door elkaar gehaald. Simpel gezegd hebben cupcakes de structuur van een cake, terwijl muffins een soort mix tussen cake en brood zijn. Qua ingrediënten betekent dit dat je bij cupcake recepten meer suiker en boter nodig hebt dan bij muffins. Aan de bak met muffins? Bekijk dan mijn overzicht van muffin recepten.

  Geschiedenis van cupcake recepten

  Hoe is de cupcake eigenlijk ontstaan en komen cupcakes nou uit Engeland of Amerika? Cupcakes zijn als recept voor het eerst terug te vinden in een kookboek van de Amerikaanse Eliza Leslie, aan het begin van de 19e eeuw. Maar ook in Engeland was het in die tijd gebruikelijk om tijdens de thee een gebakje te eten ter grootte van een theekopje. Deze eerste cupcakes werden dan ook gebakken in een theekopje. Of daar ook de naam cupcake (kopje cake) vandaan komt, is niet bekend. Een andere theorie is dat de cupcake zijn naam dankt aan het feit dat alle ingrediënten werden afgewogen met een kopje.

  Het maakt eigenlijk niet uit waar de cupcakes echt vandaan komen, gelukkig is deze lekkernij uiteindelijk ook terechtgekomen in Nederland!

  Basis recepten voor cupcakes

  Wil je zelf cupcakes bakken? Bekijk al mijn cupcake recepten op deze pagina en kies met welk recept je aan de bak gaat. Ga aan de slag met een van mijn basis cupcake recepten, bijvoorbeeld voor vanille cupcakes of chocolade cupcakes.

  Met mijn basis cupcake recepten kan je eindeloos variëren. Ga voor de simpele, basis cupcakes van vanille of chocolade. Of voeg extra lekkers toe aan de recepten, zoals fruit of noten. Je kunt de cupcakes ook vullen met (zelfgemaakte) jam voor een heerlijk resultaat.

  Andere lekkere cupcake recepten

  Naast de basis cupcake recepten heb ik ook al veel andere lekkere cupcakes gemaakt en de recepten hiervan met je gedeeld. Wil je de show stelen met je cupcakes, zowel qua smaak als uitstraling? Probeer dan eens deze oreo cupcakes, deze stroopwafel cupcakes of mijn red velvet cupcakes. En mijn vegan cupcakes recept moet je ook zeker eens proberen.

  Of ga voor een van de andere leuke recepten voor de mooiste cupcakes. Ben je een chocoladeliefhebber of maak je de cupcakes voor een echte chocoladefan? In mijn chocolade cupcakes recept deel ik niet alleen het basisrecept, maar ook lekkere variaties. Denk aan chocolade cakejes met chocoladecrème of een topping van meringue.

  Als je cupcake recepten zoekt voor de feestdagen, dan zijn deze Sinterklaas cupcakes een gegarandeerd succes. Leuk om te maken en nog lekkerder om op te eten!

  Handige tools voor je cupcake recepten

  Ga je aan de slag met een van mijn cupcake recepten? Bekijk dan ook mijn artikelen waarin ik alles over bakvormen vertel en alles over gebaksdozen. Zo weet je precies wat je nodig hebt voor je cupcakes. Ontdek ook waarom een ijslepel een handig hulpmiddel is voor je cupcakes: bakken met een ijslepel.

  Meer inspiratie voor leuke cupcake recepten

  Van basis cupcake recepten tot recepten voor de meest speciale of mooiste cupcakes: wat je ook zoekt, in dit overzicht vind je altijd een passend recept. Maak je favoriete cupcake recept of ga aan de bak met nieuwe recepten.