Ingrediëntenlijst
  • Voor het red velvet cake beslag
  • 170 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1-2 tl rode kleurstof
  • 10 gr cacaopoeder
  • 130 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1 tl witte wijnazijn
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille-extract

Sinds enkele jaren is de red velvet cake niet meer weg te denken uit Nederland. Een leuke variatie daarop zijn deze red velvet cupcakes. Ze zijn simpel om te maken en heel geschikt om uit te delen. Je bakt met dit recept red velvet cupcakes waar iedereen blij van wordt! Met dit red velvet cupcakes recept kun je 12-16 cakejes bakken. Als niet al het cakebeslag in één keer in je vorm past, dan kun je het beslag prima even laten staan. Na de eerste lading kun je de vorm dan weer opnieuw vullen met beslag. Wil je liever een red velvet taart bakken? Check dan hier mij red velvet taart recept.

Red velvet cupcakes recept

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.

Meng de karnemelk met de rode kleurstof en cacao door elkaar. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Meng er de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem door. Voeg vervolgens de rest van beide toe en meng ook het bakpoeder en de witte wijnazijn door het beslag.

Red velvet cupcakes bakken

Verdeel het cakebeslag over 12-16 vormpjes en vul deze voor 2/3 met beslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de red velvet cakejes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Doe de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Voeg de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig glazuur. Doe het roomkaasglazuur in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit de cupcakes daarmee op. Verkruimel één van de cakejes en gebruik deze kruimels om de rest mee te garneren.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Irene 2020-11-30 10:57:05

Hoeveel mm is het spuitmondje dat je gebruikt? Nu al zin om ze te maken!

Beantwoorden
IR
Sarieta 2020-10-02 17:34:32

Welke bloem gebruikt u? Zelfrijzend of patent

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-10-04 11:28:55

Gewone bloem. Patentbloem of tarwebloem.

Beantwoorden
Colinda van de klundert 2020-08-21 18:13:24

Beste Rutger. Ik heb het recept naar mezelf doorgemaild maar als ik de link open in de mail kan ik hem niet uit printen.
Kan jij mij helpen

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-08-24 09:04:24

Hoi. Wat gek dat dit niet lukt. Je kunt de tekst van het recept altijd kopiëren en plakken in je mail of in een WORD bestand en dan vanuit daar printen.

Beantwoorden
Amber 2020-08-16 15:53:16

Hoi Rutger,
Ik heb de red velvet cupcakes gemaakt, maar dan in miniformaat.
Een tray met 24 kleintjes en toen had ik nog genoeg beslag over om 9 "gewone" te vullen!

Ik had al minder cacaopoeder toegevoegd dan in het recept stond met daarbij 2 tl rode kleurstof (PME).
De felrode kleur hadden ze helaas niet, maar de smaak was FANTASTISCH!
Lekkerste cupcakes ooit. De "gewone" waren super fluffy van binnen. 😋

Ik had nog een Amerikaans recept van een mascarpone-topping, want cremes met boter houd ik niet van. Paste perfect bij de cupcakes!

Geweldig recept dat iedereen een keer moet proberen! 👌👍

Groet, Amber

Beantwoorden
AM
Inger 2020-08-09 18:29:21

Hoi Rutger, welke kleurstof gebruik je?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-08-10 12:05:09

Ik gebruik deze kleurstof: https://www.bouwhuis.com/brandnewcake-kleurstof-gel-super-rood-35gr

Beantwoorden
Liesbeth 2020-07-29 14:45:56

Hoi Rutger, hoelang kun je de cakejes na maken bewaren en moet je ze in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-08-02 10:06:38

Zonder de crème kun je ze op kamertemperatuur 3-5 dagen bewaren. Je kunt ze ook zonder de topping invriezen. Met topping bewaar je ze i de koelkast, voor zo'n 2-3 dagen.

Beantwoorden
Nasia 2020-07-29 11:48:56

Hoi rutger

Hoe kan het dat mijn rode kleurstof na het mengen opeens bruin wordt? Heb het recept gewoon opgevolgd?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-08-02 10:08:39

Waarschijnlijk was de kleurstof niet sterk genoeg of niet genoeg, waardoor het cacaopoeder overheerste. Voor een volgende keer kun je meer of andere kleurstof gebruiken of de hoeveelheid cacaopoeder iets verlagen.

Beantwoorden
Arsine 2020-07-29 09:54:24

Hoi Rutger,

In je ingrediëntenlijst zeg je bakpoeder en in je recept baking soda. Welke moeten we nu gebruiken?

Grtjs

Beantwoorden
AR
Rutger 2020-08-02 10:09:01

Excuus, dit was inderdaad verkeerd opgeschreven. Het moet bakpoeder zijn.

Beantwoorden
Emilie 2020-08-05 00:09:12

Hoi Rutger,
Bij de Red Velved cupcakes gebruik je bakpoeder en bij de grote Red Velved cake baking soda. Is 1 van de 2 beter of kan ik voor beide beter de verschillende gebruiken?
Ik moet namelijk beide maken.

Beantwoorden
EM
Rutger 2020-08-10 12:10:41

Hoi. Ik vind dit voor beide varianten het mooiste resultaat geven. Geen van beide is perse beter en je kunt ermee experimenteren. Vergeet niet dat je van baking soda minder nodig hebt dan van bakpoeder: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baking-soda/

Beantwoorden
Jessica 2020-08-03 07:41:55

Ik denk dat het in dit geval beide kan, omdat er een "zuur" in het beslag zit, kan baking soda ook😊

Beantwoorden
JE