Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolade cupcakes
  • 190 gr bloem
  • 220 gr fijne suiker
  • 40 gr cacaopoeder
  • 1½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr zure room
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1½ tl vanille-extract
  • 75 pure chocolade, gehakt

Een goed recept voor chocolade cupcakes is onmisbaar. Deze chocolade cupcakes zijn heel makkelijk om te maken en vol van smaak. De fijne smaak komt onder andere doordat er zowel cacaopoeder als gehakte chocolade door het cakebeslag gaat. Dat zorgt voor een heerlijke intense chocoladesmaak. Na het bakken kun je de cakejes op verschillende manieren afwerken. Bestrijk ze bijvoorbeeld met een laag ganache, garneer ze met een toef chocolade-botercrème of maak juist een mooie swirl met frambozen botercrème. Allemaal superlekker en feestelijk. Om het helemaal af te maken kun je de cupcakes nog garneren met wat chocoladeschaafsel, stukken karamelschots , cocaonibs of verse frambozen. Bak je liever naturel cupcakes? Check dan hier mijn vanille cupcakes recept.

Chocolade cupcakes – basisrecept

Bereiding: Chocolade cupcakes

Bekleed een cupcakevorm met papieren caises en verwarm de oven voor op 175 °C.

Doe de bloem, suiker, het cacaopoeder, bakpoeder en zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg de boter, zure room, het ei, de eidooiers en het vanille-extract toe en mix alles in ongeveer 1 minuut tot een gladde massa. Meng tot slot de stukjes gehakte chocolade door het cupcakebeslag.

Vul de papieren vormpjes me behulp van een ijslepel voor 2/3 met het beslag en bak de cupcakes in 21-27 minuten gaar. Haal de chocolade cupcakes na het bakken direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Walter 2018-11-14 15:57:55

Rutger, er is iets fout gegaan. Voor mijn suikergevoeligheid equivalent aan canderel gebruikt. Ik kreeg een smeuiige massa maar geen gladde. De cupcakes zelf "liepen" niet uit in hun vormpje. Het eindresulaat naar smaak was fantastisch, licht en brossig maar de vormpjes waren gebakken zoals ik ze gevuld had. Moest ik ze misschien met de bolle kant van lepel gladstrijken, ligt de oorzaak in de gebruikte candarel, moest ik misschien 3 el melk toevoegen? Ik hoor het graag want naar smaak was het perfect; alleen de presentatie....

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-11-19 14:40:55

Hallo. Suiker geeft ook textuur aan de cakejes. Door het gebruik van candarel is de structuur anders geworden, daar is helaas niets aan te doen.

Beantwoorden
Walter 2018-11-14 14:23:48

Ik denk dat men overijverig de hoeveelheid suiker heeft verdubbeld?

Overigens, knappe aanpassing van de site naar zijn professionele look :)

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-11-19 14:42:59

Hallo. Suiker geeft ook textuur aan de cakejes. Door het gebruik van candarel is de structuur anders geworden, daar is helaas niets aan te doen.

Beantwoorden
gerda 2018-11-14 14:05:54

Toch geen 2x 220 gram suiker?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-11-19 14:44:12

Ow dankjewel, bij het omzetten naar de nieuwe site is dat dubbel neergezet. Nee zeker niet 2x! dank voor je oplettendheid.

Beantwoorden
Helena 2018-11-07 15:22:05

Jammm maar voor hoeveel cupcakes is dit? Ik zou graag mini cupcakes willen maken hoeveel tijd hebben ze ong in de oven nodig denk je? En ik zou graag de banketbakkers-botercreme met frambozen als toppunt willen doen, is een recept van de botercreme genoeg voor een recept cupcakes? Super dank je wel! Je recepten zijn altijd leuk, net even meer techniek maar niet te moeilijk en toch even anders dan anders!!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-11-11 13:42:18

Hoi! Met dit recept maak je 12 cupcakes. Mini cupcakes zou ik zo'n 5 minuten korter bakken.

Beantwoorden
Nelleke 2018-11-07 14:29:06

Hoi,

Zou ik ook gewone slagroom kunnen gebruiken?

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-11-11 13:42:54

Ik zou toch echt voor zure room gaan, dat is lekkerder.

Beantwoorden