Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolade cupcakes
  • 190 gr bloem
  • 220 gr fijne suiker
  • 40 gr cacaopoeder
  • 1½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr zure room
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1½ tl vanille-extract
  • 75 pure chocolade, gehakt

Een goed recept voor chocolade cupcakes is onmisbaar. Deze chocolade cupcakes zijn heel makkelijk om te maken en vol van smaak. De fijne smaak komt onder andere doordat er zowel cacaopoeder als gehakte chocolade door het cakebeslag gaat. Dat zorgt voor een heerlijke intense chocoladesmaak. Na het bakken kun je de cakejes op verschillende manieren afwerken. Bestrijk ze bijvoorbeeld met een laag ganache, garneer ze met een toef chocolade-botercrème of maak juist een mooie swirl met frambozen botercrème. Allemaal superlekker en feestelijk. Om het helemaal af te maken kun je de cupcakes nog garneren met wat chocoladeschaafsel, stukken karamelschots , cocaonibs of verse frambozen. Bak je liever naturel cupcakes? Check dan hier mijn vanille cupcakes recept.

Chocolade cupcakes – basisrecept

Bereiding: Chocolade cupcakes

Bekleed een cupcakevorm met papieren caises en verwarm de oven voor op 175 °C.

Doe de bloem, suiker, het cacaopoeder, bakpoeder en zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg de boter, zure room, het ei, de eidooiers en het vanille-extract toe en mix alles in ongeveer 1 minuut tot een gladde massa. Meng tot slot de stukjes gehakte chocolade door het cupcakebeslag.

Vul de papieren vormpjes me behulp van een ijslepel voor 2/3 met het beslag en bak de cupcakes in 21-27 minuten gaar. Haal de chocolade cupcakes na het bakken direct uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Lisa 2021-08-11 09:34:57

Hoi
Voor hoeveel cupcakes is dit recept?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-08-16 15:03:31

Voor 12 cupcakes

Beantwoorden
mevrouw Westerhof 2021-07-22 18:28:46

Sinds kort heb ik een oven met magnetron functie van Sharp. Voorheen bakte ik in een elektrische oven die bij mijn gasfornuis hoorde. Kan ik nu de temperaturen die aangegeven worden in de recepten ook hanteren in mijn oven ?
Het is mij nog allemaal wat onduidelijk. Ik ben 84 jaar en wil toch wel graag blijven bakken.
Ik hoop op een antwoord. Bij voorbaat dank en hartelijke groeten, mevrouw Westerhof

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-07-28 09:09:17

Goededag. U kunt zeker blijven bakken. Wel kan het zijn dat de temperatuur net iets lager of hoger ingesteld moet worden. Begin eens met een baksel dat u vaak gebakken heeft en kijk hoe dit in de combimagnetron gaat. Aan de hand daarvan kunt u kijken of de temperatuur goed was of iets hoger of lager zou moeten.

Beantwoorden
Ellen 2021-07-16 22:20:42

Zaalig recept. Maar mijn papiertjes (house of Marie) lossen na het bakken. Ik haal ze na het bakken direct uit de vorm. Enig idee wat hier de reden van kan zijn?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-07-21 14:02:55

Daar is helaas weinig aan te doen.

Beantwoorden
Sjerlon 2021-07-05 16:17:18

Suuuuuuuper lekker en makkelijk te maken niet veel ingrediënten en de meeste ingrediënten heb je al in huis. Wel een beetje stom is dat ze moeten afkoelen

Beantwoorden
SJ
Anne 2021-06-21 23:48:44

Zou je dit recept ook kunnen gebruiken voor 1 laag van een triple chocolade taart, icm het recept naturel en chocolade biscuit?
En dan met een laag witte chocolade botercreme en chocolade botercreme op basis van banketbakkersroom + bijvoorbeeld kersen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-06-22 10:07:51

Dat zou je kunnen proberen, ik heb er (nog) geen ervaring mee.

Beantwoorden
Patricia 2021-04-22 22:06:46

Ik wil cupcakes maken om te versieren met fondant. Kan dat, qua smaak, ook met chocolade cupcakes? Lijkt een onlogische combinatie.

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-04-26 12:58:53

Dat kan prima!

Beantwoorden
Agnes Satijn 2021-03-08 11:56:40

Hallo rutger,
Kun je de cupcakes ook goed in de koeling bewaren na 't bakken of is het beter deze buiten de koeling te laten staan. Ze zijn super lekker overigens.

Beantwoorden
AG
Rutger 2021-03-15 11:11:58

Met de topping erop kun je ze het beste in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Nancy 2021-02-14 12:37:31

Echt hrel erg lekker echt een aanrader (doe er nog saus met notjes of zo op) 😊❤️

Beantwoorden
NA
zeno 2021-01-17 15:56:13

Hallo, hoe maak je chocolade mousse simpel en snel?

Beantwoorden
ZE
Rutger 2021-01-18 08:58:31

Dit is de makkelijkste chocolademousse en hij is heerlijk vol van smaak: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/pure-chocolademousse-recept/

Beantwoorden
Susana 2020-12-03 10:31:23

Beste Rutger, allereerst grote complimenten voor deze fijne website!
Ik zou graag marmer cupcakes maken. Dien ik dan 20g cacaopoeder te nemen op de helft van het beslag en dan in de cup vermengen zoals bij een marmercake? Alvast veel dank! Susana

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-12-07 07:18:57

Hoi! Dat kan prima! Je kunt dezelfde methode gebruiken als voor deze marmercake: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/marmercake/

Beantwoorden
Dominik 2020-09-13 18:10:07

Hoeveel graden moet je bakken?

Beantwoorden
DO
Rutger 2020-09-14 10:36:01

Zoals in het recept staat beschreven: op 175 graden.

Beantwoorden
Noomi 2019-07-13 21:27:46

Kunnen de gehakte stukjes chocolade ook vervangen worden door bakvaste chocolate chips?

Beantwoorden
NO
Rutger 2019-07-16 12:46:28

Zeker!

Beantwoorden
Ruth 2019-04-01 08:13:15

Rutger, weet je hoelang je deze cupcakes kunt bewaren ivm de zure room die erin zit.

Beantwoorden
RU
Rutger 2019-04-08 07:26:36

Ze zijn net als andere cupcakes de eerste dagen het lekkerste, Zo-n 3-4 dagen. De cupcakes zijn ook heel goed in te vriezen.

Beantwoorden
Liesbeth 2020-06-30 10:23:35

Hoi Rutger, Heb je nog een tip hoe je ze het beste kunt invriezen? Zak, bakje, gewikkeld in folie oid? Groeten, Liesbeth

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-30 14:00:39

Het beste kun je ze eerst los invriezen. Daarna kun je ze met z'n allen in een zak of afsluitbare bak doen en dan kunnen ze gewoon bij elkaar.

Beantwoorden
Carmen 2021-07-12 00:50:51

HOi Rutger,

Hoelang moeten de cupcakes ontdooien na het invriezen, en moet dit in de koelkast of gewoon op kamertemperatuur?

Groetjes Carmen

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-07-13 09:17:34

Hoe lang exact heb ik nooit bijgehouden. Zo'n 1-2 uur op kamertemperatuur en 5-6 uur in de koelkast gok ik. Ik laat ze het liefst op kamertemperatuur ontdooien.

Beantwoorden
Ryan 2019-03-03 12:17:52

Rutger, kan ik ook creme fraiche gebruiken ivm zure room

Beantwoorden
RY
Rutger 2019-03-04 17:27:09

Ja hoor, dat kan prima.

Beantwoorden
Joep 2019-02-21 11:01:51

Beste Rugter, Je recepten zijn echt geweldig! We genieten er echt van. Eén vraagje. Bij de oventemperatuur zou ik mis ik de vermelding of dit een heteluchtovenstand of een conventionele ovenstand is. En welke ovenstand de voorkeur heeft. Is het mogelijk dit in het vervolg toe te voegen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-02-24 13:20:22

Hallo Joep. Aangezien dat voor alle recept hetzelfde is, tenzij anders staat aangegeven, vind je die informatie hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Walter 2018-11-14 15:57:55

Rutger, er is iets fout gegaan. Voor mijn suikergevoeligheid equivalent aan canderel gebruikt. Ik kreeg een smeuiige massa maar geen gladde. De cupcakes zelf "liepen" niet uit in hun vormpje. Het eindresulaat naar smaak was fantastisch, licht en brossig maar de vormpjes waren gebakken zoals ik ze gevuld had. Moest ik ze misschien met de bolle kant van lepel gladstrijken, ligt de oorzaak in de gebruikte candarel, moest ik misschien 3 el melk toevoegen? Ik hoor het graag want naar smaak was het perfect; alleen de presentatie....

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-11-19 14:40:55

Hallo. Suiker geeft ook textuur aan de cakejes. Door het gebruik van candarel is de structuur anders geworden, daar is helaas niets aan te doen.

Beantwoorden
Walter 2018-11-14 14:23:48

Ik denk dat men overijverig de hoeveelheid suiker heeft verdubbeld?

Overigens, knappe aanpassing van de site naar zijn professionele look :)

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-11-19 14:42:59

Hallo. Suiker geeft ook textuur aan de cakejes. Door het gebruik van candarel is de structuur anders geworden, daar is helaas niets aan te doen.

Beantwoorden
gerda 2018-11-14 14:05:54

Toch geen 2x 220 gram suiker?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-11-19 14:44:12

Ow dankjewel, bij het omzetten naar de nieuwe site is dat dubbel neergezet. Nee zeker niet 2x! dank voor je oplettendheid.

Beantwoorden
Helena 2018-11-07 15:22:05

Jammm maar voor hoeveel cupcakes is dit? Ik zou graag mini cupcakes willen maken hoeveel tijd hebben ze ong in de oven nodig denk je? En ik zou graag de banketbakkers-botercreme met frambozen als toppunt willen doen, is een recept van de botercreme genoeg voor een recept cupcakes? Super dank je wel! Je recepten zijn altijd leuk, net even meer techniek maar niet te moeilijk en toch even anders dan anders!!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-11-11 13:42:18

Hoi! Met dit recept maak je 12 cupcakes. Mini cupcakes zou ik zo'n 5 minuten korter bakken.

Beantwoorden
Nelleke 2018-11-07 14:29:06

Hoi,

Zou ik ook gewone slagroom kunnen gebruiken?

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-11-11 13:42:54

Ik zou toch echt voor zure room gaan, dat is lekkerder.

Beantwoorden