Een goed recept voor chocolade cupcakes is onmisbaar. Dit chocolade cupcakes recept is heel makkelijk om te maken en vol van smaak. De fijne smaak van de chocolade cupcakes komt onder meer van de cacaopoeder en de gehakte chocolade die door het cakebeslag gaat. Dat zorgt voor een heerlijke intense chocoladesmaak. Onderaan dit basisrecept deel ik nog twee lekkere suggesties voor toppings: chocoladecrème en meringue met chocolade.

Bak je liever naturel cupcakes? Check dan hier mijn vanille cupcakes recept.

Chocolade cupcakes - Recept

De lekkerste chocolade cupcakes maken: 4 tips

  • Voor deze chocolade cupcakes gebruik ik geen melk, maar zure room. Het resultaat is dat je extra luchtige chocolade cupcakes krijgt, met een lekkere smaak. Toch liever melk gebruiken? Vervang de zure room in dit chocolade cupcake recept dan voor melk. 
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de cupcake vormpjes. Zo krijg je cupcakes die allemaal gelijk van hoogte zijn. Je kunt een ijs- of portioneerlepel gebruiken om in ieder vormpje evenveel beslag te doen. Als je helemaal exact wilt werken, kun je ook een (digitale) weegschaal gebruiken en het beslag per cupcake afwegen.
  • Na het bakken staan je cupcakes vaak bol. Wil je mooie platte chocolade cupcakes? Leg de cupcakes dan direct na het bakken ondersteboven. Hoe je dit doet? Zodra je cupcakes uit de oven komen, leg je een stuk bakpapier op de vorm. Hier leg je een snijplank of bakplaat bovenop. Keer de plank/plaat met de cupcakevorm om en verwijder de vorm. Al je chocolade cupcakes liggen nu op z’n kop op de plaat of plank. Door ze zo te laten afkoelen, krijg je mooie platte chocolade cakejes.
  • Deze chocolade cupcakes zijn heerlijk op zichzelf, maar je kunt ze na het bakken ook op verschillende manieren afwerken. Bestrijk de chocolade cakejes bijvoorbeeld met een laag ganache, garneer ze met een toef chocolade-botercrème of maak juist een mooie swirl met frambozen botercrème. Allemaal super lekker en feestelijk. Om het helemaal af te maken kun je de chocolade cupcakes nog garneren met wat chocoladeschaafsel, stukken karamelschots, cacaonibs of verse frambozen.
Chocolade cupcakes - Recept

Chocolade cupcakes bewaren

Wil je deze chocolade cupcakes van tevoren maken? Je kunt de chocolade cupcakes zonder topping zo’n 3-4 dagen luchtdicht verpakt bewaren op kamertemperatuur. Invriezen kan ook, dan blijven ze 2-3 maanden goed.

Als je de chocolade cupcakes een dag van tevoren klaarmaakt, bewaar ze dan zonder topping. Werk de cupcakes af voordat je ze gaat serveren, dat is het allerlekkerst.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolade cupcakes
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr zure room
  • 75 gr pure chocolade, fijngehakt
  • Garneertip: voor de chocoladecrème
  • 100 ml slagroom
  • 75 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • 120 gr pure chocolade, grof gehakt
  • Verder nodig
  • cacao nibs, om te bestrooien

Chocolade cupcake recept – Stap voor stap

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een cupcake vorm voor 12 cakejes met papieren vormpjes.

Beslag voor chocolade cupcakes maken

Doe de boter, de suiker, het vanille-extract en het zout in een kom. Klop dit in enkele minuten met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak tot een romig geheel.

Voeg het eerste ei toe en mix het mengsel tot het ei volledig is opgenomen. Voeg vervolgens het tweede ei toe. Stop met mixen zodra je een luchtig mengsel hebt en de eieren goed zijn opgenomen. Voeg de bloem, de cacaopoeder en het bakpoeder toe en spatel alles door elkaar. Mix als laatste de zure room en de gehakte chocolade door het beslag.

Chocolade cupcakes bakken

Vul de vormpjes voor ⅔ met het beslag. Hiervoor kun je het beste een ijslepel of portioneerlepel gebruiken. Bak de chocolade cupcakes 20-25 minuten. Verwijder de vorm direct zodra je ze uit de oven haalt en laat de chocolade cakejes afkoelen op een rooster.

Zodra de chocolade cupcakes zijn afgekoeld, kun je ze naar eigen wens afwerken en garneren.

Chocolade-cupcakes-met-chocoladecrème

Garneertip: topping van chocoladecrème

Ben je op zoek naar chocolade cupcakes met topping? Een lekkere manier om de chocolade cupcakes te garneren, is met een chocoladecrème op basis van een crème anglaise. Dat is ook de basis van zelfgemaakte vanillesaus of vanille-ijs. Door de chocolade in de warme crème anglaise te smelten ontstaat een heerlijke zijdezachte chocoladecrème.

Recept voor chocolade cupcakes met chocoladecrème

Doe voor de chocoladecrème de slagroom en de melk in een pannetje en verwarm deze tot tegen het kookpunt. Klop de eidooiers los met de suiker. Giet de helft van de hete melk al kloppend op het eidooier mengsel. Giet dit terug in de pan en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur. De crème mag niet koken, maar moet verwarmd worden tot ongeveer 85 °. Je zult zien dat het dan dikker wordt en begint te binden. Giet de crème door een fijne zeef op de gehakte chocolade en laat deze smelten. Meng alles goed door, dit gaat het beste met een staafmixer. Dek de chocoladecrème af met plastic en laat het een nacht opstijven in de koelkast.

Roer de chocoladecrème nog kort door en doe het vervolgens in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 ½ centimeter. Zorg dat de cupcakes afgekoeld zijn voordat je ze gaat opspuiten. Spuit op iedere chocolade cupcake een toef chocoladecrème en bestrooi deze met enkele cacao nibs.

Chocolade meringue cupcakes

Nog een garneertip: chocolade cupcakes met meringue topping

Deze chocolade meringue cupcakes zijn zo ontzettend lekker! Ze zijn een heerlijke combinatie tussen een chocolade zoen en een chocolade cakeje.

Je kunt de Italiaanse meringue nog extra op smaak brengen met bijvoorbeeld wat vanillemerg of een smaakextract. Ook kun je de chocolade meringue cupcakes – nadat je ze in de chocolade hebt gedipt – nog bestrooien met bijvoorbeeld wat gehakte nootjes, sprinkles of stukjes gevriesdroogd fruit. 

Chocolade meringue cupcakes

Recept voor chocolade meringue cupcakes

Bak de cupcakes volgens het basisrecept en laat ze helemaal afkoelen. Maak de Italiaanse meringue volgens dit recept en doe het in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1½ centimeter. 

Spuit op iedere cupcake een toef Italiaanse meringue. Het beste is om dit in 3 verschillende lagen te doen, zodat je een soort softijsvorm krijgt:

  1. Houd de spuitzak 1½ centimeter boven het cakeje en spuit een dop meringue die bijna de hele bovenkant bedekt. 
  2. Houd de spuitzak vervolgens weer zo’n 1½ centimeter hoger en spuit een iets kleiner dopje meringue op de vorige. 
  3. Herhaal dit nog 1 keer. 
Chocolade meringue cupcakes

Brand de meringue vervolgens af met een gasbrander, zodat het aan de buitenkant lichtbruin is. Dit maakt het dopen in de chocolade makkelijker.

Chocolade meringue cupcakes

Tempereer 300 gram pure chocolade. Dit kan op de klassieke manier door te tableren of op deze manier in de magnetron. Doop de cupcakes op hun kop in de gesmolten chocolade, tot alle meringue bedekt is. Schud voorzichtig de overtollige chocolade van de cupcakes af en laat de chocolade stevig worden in de koelkast. Serveer de chocolade meringue cupcakes op kamertemperatuur.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (26)
Nelleke 2018-11-07 14:29:06

Hoi,

Zou ik ook gewone slagroom kunnen gebruiken?

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-11-11 13:42:54

Ik zou toch echt voor zure room gaan, dat is lekkerder.

Beantwoorden
Helena 2018-11-07 15:22:05

Jammm maar voor hoeveel cupcakes is dit? Ik zou graag mini cupcakes willen maken hoeveel tijd hebben ze ong in de oven nodig denk je? En ik zou graag de banketbakkers-botercreme met frambozen als toppunt willen doen, is een recept van de botercreme genoeg voor een recept cupcakes? Super dank je wel! Je recepten zijn altijd leuk, net even meer techniek maar niet te moeilijk en toch even anders dan anders!!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-11-11 13:42:18

Hoi! Met dit recept maak je 12 cupcakes. Mini cupcakes zou ik zo'n 5 minuten korter bakken.

Beantwoorden
gerda 2018-11-14 14:05:54

Toch geen 2x 220 gram suiker?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-11-19 14:44:12

Ow dankjewel, bij het omzetten naar de nieuwe site is dat dubbel neergezet. Nee zeker niet 2x! dank voor je oplettendheid.

Beantwoorden
Walter 2018-11-14 14:23:48

Ik denk dat men overijverig de hoeveelheid suiker heeft verdubbeld?

Overigens, knappe aanpassing van de site naar zijn professionele look :)

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-11-19 14:42:59

Hallo. Suiker geeft ook textuur aan de cakejes. Door het gebruik van candarel is de structuur anders geworden, daar is helaas niets aan te doen.

Beantwoorden
Walter 2018-11-14 15:57:55

Rutger, er is iets fout gegaan. Voor mijn suikergevoeligheid equivalent aan canderel gebruikt. Ik kreeg een smeuiige massa maar geen gladde. De cupcakes zelf "liepen" niet uit in hun vormpje. Het eindresulaat naar smaak was fantastisch, licht en brossig maar de vormpjes waren gebakken zoals ik ze gevuld had. Moest ik ze misschien met de bolle kant van lepel gladstrijken, ligt de oorzaak in de gebruikte candarel, moest ik misschien 3 el melk toevoegen? Ik hoor het graag want naar smaak was het perfect; alleen de presentatie....

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-11-19 14:40:55

Hallo. Suiker geeft ook textuur aan de cakejes. Door het gebruik van candarel is de structuur anders geworden, daar is helaas niets aan te doen.

Beantwoorden
Joep 2019-02-21 11:01:51

Beste Rugter, Je recepten zijn echt geweldig! We genieten er echt van. Eén vraagje. Bij de oventemperatuur zou ik mis ik de vermelding of dit een heteluchtovenstand of een conventionele ovenstand is. En welke ovenstand de voorkeur heeft. Is het mogelijk dit in het vervolg toe te voegen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-02-24 13:20:22

Hallo Joep. Aangezien dat voor alle recept hetzelfde is, tenzij anders staat aangegeven, vind je die informatie hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Ryan 2019-03-03 12:17:52

Rutger, kan ik ook creme fraiche gebruiken ivm zure room

Beantwoorden
RY
Rutger 2019-03-04 17:27:09

Ja hoor, dat kan prima.

Beantwoorden
Ruth 2019-04-01 08:13:15

Rutger, weet je hoelang je deze cupcakes kunt bewaren ivm de zure room die erin zit.

Beantwoorden
RU
Rutger 2019-04-08 07:26:36

Ze zijn net als andere cupcakes de eerste dagen het lekkerste, Zo-n 3-4 dagen. De cupcakes zijn ook heel goed in te vriezen.

Beantwoorden
Liesbeth 2020-06-30 10:23:35

Hoi Rutger, Heb je nog een tip hoe je ze het beste kunt invriezen? Zak, bakje, gewikkeld in folie oid? Groeten, Liesbeth

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-30 14:00:39

Het beste kun je ze eerst los invriezen. Daarna kun je ze met z'n allen in een zak of afsluitbare bak doen en dan kunnen ze gewoon bij elkaar.

Beantwoorden
Carmen 2021-07-12 00:50:51

HOi Rutger,

Hoelang moeten de cupcakes ontdooien na het invriezen, en moet dit in de koelkast of gewoon op kamertemperatuur?

Groetjes Carmen

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-07-13 09:17:34

Hoe lang exact heb ik nooit bijgehouden. Zo'n 1-2 uur op kamertemperatuur en 5-6 uur in de koelkast gok ik. Ik laat ze het liefst op kamertemperatuur ontdooien.

Beantwoorden
Noomi 2019-07-13 21:27:46

Kunnen de gehakte stukjes chocolade ook vervangen worden door bakvaste chocolate chips?

Beantwoorden
NO
Rutger 2019-07-16 12:46:28

Zeker!

Beantwoorden
Dominik 2020-09-13 18:10:07

Hoeveel graden moet je bakken?

Beantwoorden
DO
Rutger 2020-09-14 10:36:01

Zoals in het recept staat beschreven: op 175 graden.

Beantwoorden
Susana 2020-12-03 10:31:23

Beste Rutger, allereerst grote complimenten voor deze fijne website!
Ik zou graag marmer cupcakes maken. Dien ik dan 20g cacaopoeder te nemen op de helft van het beslag en dan in de cup vermengen zoals bij een marmercake? Alvast veel dank! Susana

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-12-07 07:18:57

Hoi! Dat kan prima! Je kunt dezelfde methode gebruiken als voor deze marmercake: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/marmercake/

Beantwoorden
zeno 2021-01-17 15:56:13

Hallo, hoe maak je chocolade mousse simpel en snel?

Beantwoorden
ZE
Rutger 2021-01-18 08:58:31

Dit is de makkelijkste chocolademousse en hij is heerlijk vol van smaak: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/pure-chocolademousse-recept/

Beantwoorden
Nancy 2021-02-14 12:37:31

Echt hrel erg lekker echt een aanrader (doe er nog saus met notjes of zo op) 😊❤️

Beantwoorden
NA
Agnes Satijn 2021-03-08 11:56:40

Hallo rutger,
Kun je de cupcakes ook goed in de koeling bewaren na 't bakken of is het beter deze buiten de koeling te laten staan. Ze zijn super lekker overigens.

Beantwoorden
AG
Rutger 2021-03-15 11:11:58

Met de topping erop kun je ze het beste in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Patricia 2021-04-22 22:06:46

Ik wil cupcakes maken om te versieren met fondant. Kan dat, qua smaak, ook met chocolade cupcakes? Lijkt een onlogische combinatie.

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-04-26 12:58:53

Dat kan prima!

Beantwoorden
Anne 2021-06-21 23:48:44

Zou je dit recept ook kunnen gebruiken voor 1 laag van een triple chocolade taart, icm het recept naturel en chocolade biscuit?
En dan met een laag witte chocolade botercreme en chocolade botercreme op basis van banketbakkersroom + bijvoorbeeld kersen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-06-22 10:07:51

Dat zou je kunnen proberen, ik heb er (nog) geen ervaring mee.

Beantwoorden
Sjerlon 2021-07-05 16:17:18

Suuuuuuuper lekker en makkelijk te maken niet veel ingrediënten en de meeste ingrediënten heb je al in huis. Wel een beetje stom is dat ze moeten afkoelen

Beantwoorden
SJ
Ellen 2021-07-16 22:20:42

Zaalig recept. Maar mijn papiertjes (house of Marie) lossen na het bakken. Ik haal ze na het bakken direct uit de vorm. Enig idee wat hier de reden van kan zijn?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-07-21 14:02:55

Daar is helaas weinig aan te doen.

Beantwoorden
mevrouw Westerhof 2021-07-22 18:28:46

Sinds kort heb ik een oven met magnetron functie van Sharp. Voorheen bakte ik in een elektrische oven die bij mijn gasfornuis hoorde. Kan ik nu de temperaturen die aangegeven worden in de recepten ook hanteren in mijn oven ?
Het is mij nog allemaal wat onduidelijk. Ik ben 84 jaar en wil toch wel graag blijven bakken.
Ik hoop op een antwoord. Bij voorbaat dank en hartelijke groeten, mevrouw Westerhof

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-07-28 09:09:17

Goededag. U kunt zeker blijven bakken. Wel kan het zijn dat de temperatuur net iets lager of hoger ingesteld moet worden. Begin eens met een baksel dat u vaak gebakken heeft en kijk hoe dit in de combimagnetron gaat. Aan de hand daarvan kunt u kijken of de temperatuur goed was of iets hoger of lager zou moeten.

Beantwoorden
Lisa 2021-08-11 09:34:57

Hoi
Voor hoeveel cupcakes is dit recept?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-08-16 15:03:31

Voor 12 cupcakes

Beantwoorden
Kitty 2021-11-10 19:12:01

Goedenavond,
Vandaag het super fijne recept gevolgd.
De vanille cupcakes vind ik altijd super fijn.

Maar de choco cupcakes komen er een beetje droog uit.
Enig idee hoe dat kan komen en welke vorm van vocht ik eventueel toe kan voegen?

Alvast bedankt.

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-11-16 13:16:00

Hoi. Heb je met hetelucht gebakken? Dan kun je beter onder en bovenwarmte gebruiken. Je kunt de cupcakes ook iets korter bakken (check wel even met een prikker of ze gaar zijn vanbinnen). Een andere optie is een klein scheutje melk toevoegen.

Beantwoorden
Kika 2022-02-11 19:45:43

Hoi Rutger,
Als eerste bedankt voor al je leuke recepten, ik bak heel vaak de lekkerste dingen dmv jouw website!
Wat voor structuur moet het beslag hebben voor het de oven ingaat? Ik had eigenlijk verwacht dat het nog wel zo vloeibaar zou zijn dat het van mijn lepel af zou rollen, maar het is een soort grote (vrij) droge bol geworden. Klopt dat?

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-02-15 08:34:31

Hoi. Droog hoort het niet te zijn, maar ook zeker niet vloeibaar. Heb je alles goed afgewogen?

Beantwoorden
Candice 2022-03-31 10:39:19

Hi Rutger! Is het mogelijk dat ik het hele beslag al maak en dan de cupcakes de dag daarna pas afbak? Thanks alvast!

Beantwoorden
CA
Conny van der Kaaij 2022-07-06 09:59:38

Kan deze cupcakes ook worden gemaakt met Griekse yoghurt? Ik wil zowel de vanille en de choco cupcakes maken en ik heb maar 1x 125 g zure room in huis?
Overigens super fijne en handige website!

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-07-11 08:17:32

De smaak en textuur zal wel anders worden, maar volgens mij moet het kunnen.

Beantwoorden
Kim 2022-07-11 19:08:54

Het recept is (wederom) fantastisch! Ik vroeg me alleen af waarom je twee eidooiers toevoegt. Puur om te voorkomen dat ze droog worden? Wat gebeurt er als je het eiwit er ook bij doet? Of komen ze dan omhoog? Dank :)

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-07-16 21:12:16

Hi. De smaak wordt net iets intenser met wat meer eidooier. Maar het kan ook prima met een heel ei in plaats van de eidooiers.

Beantwoorden
Ilona 2022-10-26 15:29:39

Hoi Rutger,

Wat een heerlijke cupcakes! Zou ik met dit recept ook een tulband (nordic ware) kunnen maken? Of is het beslag daar niet geschikt voor?

Bedankt alvast voor je reactie.

Beantwoorden
IL

U kunt niet meer reageren.