- Voor de karamelschotsen
- 50 gr amandelschaafsel
- 100 gr suiker
- 20 ml water
In deze how-to laat ik je zien hoe je zelf karamelschotsen met geschaafde amandelen kunt maken. De karamelschotsen kan je gebruiken om taarten of desserts mee te garneren. Het zorgt voor een spectaculair uiterlijk van je gebak! Laat je niet tegenhouden door de karamel die je moet maken, dat is heel goed te doen! Het enige dat je echt niet moet doen tijdens het koken van de karamel is in de pan roeren. Je mag de pan wel een beetje schuinhouden om het mengsel wat te verdelen, zo lang je maar niet roert!
Stap 1
Verwarm de oven voor op 170 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid het amandelschaafsel uit over de bakplaat en rooster het in 7 tot 9 minuten licht goudbruin.
Stap 2
Doe de suiker en het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer niet in de pan!
Stap 3
Laat het suikermengsel koken tot een goudbruine karamel. Let op dat je de karamel niet te donker laat worden.
Stap 4
Zet het vuur uit of haal de pan van het vuur en roer het geroosterde amandelschaafsel erdoor.
Stap 5
Stort de karamel met de noten op een stuk bakpapier en spreid het voorzichtig uit. Let op! Het mengsel is erg heet! Laat het vervolgens afkoelen.
Stap 6
Breek de karamelschotsen in de gewenste vorm. Ze zijn nu klaar om te gebruiken. Bewaar de karamelschotsen luchtdicht verpakt, ze zijn erg gevoelig voor vocht.
Foto’s: Erik Spronk

