In deze how-to laat ik je zien hoe je zelf karamelschotsen met geschaafde amandelen kunt maken. De karamelschotsen kan je gebruiken om taarten of desserts mee te garneren. Het zorgt voor een spectaculair uiterlijk van je gebak! Laat je niet tegenhouden door de karamel die je moet maken, dat is heel goed te doen! Het enige dat je echt niet moet doen tijdens het koken van de karamel is in de pan roeren. Je mag de pan wel een beetje schuinhouden om het mengsel wat te verdelen, zo lang je maar niet roert!
- Voor de karamelschotsen
- 50 gr amandelschaafsel
- 100 gr suiker
- 20 ml water
Stap 1
Verwarm de oven voor op 170 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid het amandelschaafsel uit over de bakplaat en rooster het in 7 tot 9 minuten licht goudbruin.

Stap 2
Doe de suiker en het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer niet in de pan!

Stap 3
Laat het suikermengsel koken tot een goudbruine karamel. Let op dat je de karamel niet te donker laat worden.

Stap 4
Zet het vuur uit of haal de pan van het vuur en roer het geroosterde amandelschaafsel erdoor.

Stap 5
Stort de karamel met de noten op een stuk bakpapier en spreid het voorzichtig uit. Let op! Het mengsel is erg heet! Laat het vervolgens afkoelen.

Stap 6
Breek de karamelschotsen in de gewenste vorm. Ze zijn nu klaar om te gebruiken. Bewaar de karamelschotsen luchtdicht verpakt, ze zijn erg gevoelig voor vocht.

Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
kan dit ook zonder het amandelschaafsel? ik mag geen noten of zaden maar vind de schotsen zo super!
BeantwoordenHoi Rutger,
Kun je ook wat kleingesneden gedroogd fruit met verschillende noten erdoor roeren, of is dat qua smaak geen goed idee? Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Marja
Noten kan zeker! Met fruit zou je het moeten uitproberen, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen of dat goed werkt.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.