Zelf cake bakken? Een cake is voor de meeste thuisbakkers één van de populairste baksels. Met dit recept zet je een heerlijke traditionele cake (of boerencake) op tafel en het leuke: je kunt eindeloos variëren met dit cake basisrecept. Toch moet je het bakken van een cake niet onderschatten. Een goed gebakken cake vraagt om de nodige kennis en ervaring. Maar met dit recept en een beetje liefde en geduld, verras je jezelf en anderen met een perfecte lekkernij!

cake basisrecept

Wil je liever een ander cake recept proberen? Check dan mijn boek Masterclass Cakes of bekijk dit handige overzicht van al mijn cake recepten. In dit overzicht vind je onder meer dit marmercake recept of dit recept voor chocoladecake.

Masterclass cakes

5 tips voor het lekkerste cake recept

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je met het cake beslag aan de gang gaat. Dit is zeker belangrijk voor de boter, anders kun je het niet luchtig kloppen. Is het mengstel te koud en krijg je het niet mooi luchtig? Verwarm de boter met de suiker dan tijdens het kloppen met een haarfohn. Zo wordt het iets warmer en kun je de boter luchtiger kloppen. Let op: laat de boter niet smelten.
  • Voor een heerlijke, luchtige cake is het daarnaast ook belangrijk dat je de bloem en bakpoeder voorzichtig door de boter en suiker spatelt. Niet kloppen dus.
  • Bakpoeder helpt natuurlijk bij de luchtigheid, maar voeg ook niet te veel toe. Gebruik de hoeveelheid zoals aangegeven in dit luchtige cake recept. Als je te veel bakpoeder gebruikt, kan de cake té luchtig worden. De cake kan die luchtigheid dan niet vasthouden en juist instorten.
  • Wil je weten hoelang je kunt genieten van de heerlijke cake uit dit recept? Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur geniet je ongeveer een week van een smeuïge cake. Lees hier meer over in het volgende artikel: hoe bewaar je cake?
  • Meer eerste hulp nodig bij het maken van een cake? De meest voorkomende vragen beantwoord ik in dit artikel: cake bakhulp. Zo kan je altijd de perfecte cake bakken!

Wat is het verschil tussen bloem en cakemeel?

Ga je zelf cake maken en twijfel je tussen bloem of cakemeel? In cakemeel zit naast bloem ook extra zetmeel (meestal van maïs), bakpoeder, zout en verdikkingsmiddelen. In mijn recepten voeg ik de extra ingrediënten het liefste zelf toe, zo kan ik alle hoeveelheden zelf bepalen. Daarom gebruik ik altijd gewone (tarwe)bloem om een cake te bakken. Gebruik je toch cakemeel? Laat het zout en bakpoeder in mijn cake recept dan achterwege. 

Let op: er is ook een verschil tussen cakemeel en cakemix. Cakemix bevat ook suiker, smaakmakers en soms zelfs al ei. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor een cakevorm van 25 centimeter
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Voor een cakevorm van 30 centimeter
  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Zelf cake maken – bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C en zorg dat de ingrediënten voor het cakebeslag op kamertemperatuur zijn.

Cakebeslag maken

Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in zo’n 5 minuten romig met een (hand)mixer met garde(s). Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat het cakebeslag luchtig blijft. 

Cake bakken

Schep het cakebeslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60 tot 75 minuten gaar. Hoe je weet dat de cake gaar is? Cake die niet gaar is, is nat en compact. Gare cake is juist zacht en luchtig. Een goede manier om te testen of je cake gaar is, is met een satéprikker. Prik met de satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. 

Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (67)
Demi | StudioKOOK 2016-12-06 09:55:38

Altijd handig, zo'n basisrecept!

Beantwoorden
DE
Flikker 2021-02-28 14:50:51

Geweldig 😍

Beantwoorden
FL
Pieta 2016-12-06 15:39:52

Hoi Rutger, heb al veel cakes gebakken, maar ik ben nog steeds op zoek naar het recept van een heel luchtige cake. Is dat deze ? en wat zou ik kunnen doen om er nog meer 'lucht' in te krijgen? Heb wel eens gehoord het gebruik van maizena. Herken je dat? Hoor graag. Bedankt voor alle mooie recepten!

Beantwoorden
PI
Rutger 2016-12-09 08:24:40

Er wordt inderdaad wel eens een gedeelte van de bloem vervangen door maizena of aardappelzetmeel, dit om de cake wat zachter te maken, niet perse luchtiger. Als je een luchtigere cake wilt moet je misschien met een ander basisrecept gaan werken, met minder boter en meer ei. Het is helaas geen kwestie van alleen wat extra bakpoeder.

Beantwoorden
Mel 2016-12-07 08:50:31

Je zou de boter kunnen vervangen voor opgeklopte slagroom

Beantwoorden
ME
Rian 2016-12-06 17:36:02

Een heel handig recept! Kun je het vanille extract ook vervangen door vanillesuiker? Zo ja, moet je dan ook minder kristalsuiker gebruiken?

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-12-09 08:21:15

Dat kan zeker! Als je zelfgemaakt vanillesuiker gebruikt zou ik 1 eetlepel van de gewone suiker vervangen door de vanillesuiker.

Beantwoorden
Estella 2016-12-06 19:13:32

160 graden...is dat in een "gewone" oven of in een hete lucht oven.
Ik heb een hete lucht oven, dan moet ik er toch 10% vanaf trekken....of niet?
En welke "etage" in de oven. In het midden of net onder het midden?
Of dat het bovenste beslag van de cake in het blik in het midden staat/ligt van de oven.....?
Help???!!
Oja.....mijn cake scheurt altijd in aan de bovenkant...is de bovenkant dan te heet?
Staat de cake dan te hoog in de oven of moet ik de oven de laatste 15 minuten alleen op onderwarmte zetten????

Beantwoorden
ES
Rutger 2016-12-09 08:20:17

Hoi! 160 graden is in een oven met onder en bovenwarmte. Voor een heteluchtoven zet je de temperatuur inderdaad 10 procent lager. De cake moet zelf ongeveer in het midden van de oven staan, meestal houdt dat in dat je het rooster iets onder het midden plaats. En de gescheurde cake kan meerdere oorzaken hebben. In mijn bakbijbel heb ik er een heelbitem over geschreven, wellicht komt dat binnenkort ook online. Het is iets teveel om hier nu uit te leggen.

Beantwoorden
J.Robinson 2016-12-07 15:30:32

ik voeg vaak kaneel en gember toe, geeft vollere smaak

Beantwoorden
J.
Rutger 2016-12-09 08:13:23

Dat klinkt heerlijk! Hoe voeg je de gember toe? Vers, gedroogd of gekonfijt?

Beantwoorden
Edwin 2017-01-04 15:43:01

Hoi Rutger,

Je basiscake gebakken volgens recept. Was alleen erg vet en lag daardoor zwaar op de maag. Ik vraag me af waar dit door komt. Ik heb tarwebloem (geen patent) bloem van de molenaar gebruikt? Kan daar de oorzaak liggen. Anders zou ik het niet weten.

Hoor graag van je.

Edwin

Beantwoorden
ED
gerardsteenbruggen 2019-02-19 20:43:56

ja dat is het probleem patent bloem gebruiken
Tarwe bloem heeft geen binding en patentbloem wel

Beantwoorden
GE
Elze 2017-06-16 22:15:46

Van een vette onderkant heb ik ook last. Bij het andere recept voor Citroen-maanzaadcake was dat nog erger.
Wat kan de oorzaak zijn? Of nog beter; hoe verhelp ik het?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-06-19 09:51:55

De vette onderkant kan komen door het invetten, verder durf ik het eigenlijk niet te zeggen. Kan het bij de citroen-maanzaadcake een combinatie van de suikersiroop en vet zijn? De suikersiroop trekt natuurlijk ook naar de bodem.

Beantwoorden
Ria van der Touw 2017-01-17 08:24:08

Hallo Rutger , wat een kekkere dingen heb ik al gemaakt uit de bakbijbel, maar de cake ( hij zag er geweldig uit ) blijft bij mij droog . Als ik cake maak van cakemeel wordt hij iets beter .Hoe krijg ik nou een smeuïge cake ? Misschien iets meer boter ? Ik doe ook wel eens een extra eitje erbij, kan dat ook een oorzaak zijn ?

Beantwoorden
RI
Noortje van Glabbeek 2018-01-12 18:50:59

Beetje Griekse yoghurt of karnemelk toevoegen wil wel eens helpen.

Beantwoorden
NO
Rutger 2018-01-15 00:07:49

Dat is inderdaad ook erg lekker!

Beantwoorden
Rutger 2017-01-18 15:36:28

Hoi Ria. Van extra eieren wordt hij vaak juist droger. Je kan ook een scheutje melk of wat zure room door het beslag mengen, zeker die laatste is erg lekker en zorgt voor een smeuïgere cake.

Beantwoorden
Ria van der Touw 2017-01-28 11:15:06

Ik heb zure room toegevoegd en de eieren afgewogen en wat denk je..........HEERLIJK !!!
Bedankt voor de tip !

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-02-01 11:04:29

Graag gedaan!

Beantwoorden
Tessa 2017-07-23 19:23:57

Heb de helft van de suiker vervangen door 2 flinke lepels honing, vers van mijn buurvrouw onder andere uit bloemen uit onze eigen tuinen.Hij was heerlijk,ik vind je recept heel goed en duidelijk, geen vette onderkant, ligt misschien aan het soort boter dat gebruikt wordt.Ik gebruikte beure breton, die ik uit Frankrijk meeneem, heb hem in Holland ook wel eens ergens gezien.

Beantwoorden
TE
Elena 2017-10-05 10:02:48

Hallo Rutger, ik wil aan de slag met het recept van jou basiscake. Dit is het recept wat ikzelf ook vaak gebruik. Het enige punt voor mij is dat ik de cake niet echt een fijne structuur vind hebben. Laatst hoorde ik iemand over maizena en dat je in plaats van 100 gram bloem het kunt vervangen door 85 gram bloem en 15 gram maizena. Heb jij daar ervaring mee? En is het recept dan verder gewoon hetzelfde?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-10-11 12:18:09

Hoi! Dat kan zeker en de rest van de verhoudingen kun je dan aanhouden.

Beantwoorden
Jacoba 2018-01-12 10:22:22

Hallo Rutger, ik ben gewend cakemeelpv bloem te gebruiken, is het resultaat dan hetzelfde?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-01-15 00:11:29

Het ligt er een beetje aan welk cakemeel je gebruikt. Vaak zitten daar al bakpoeder, zout en (kunstmatige) aroma's in, dus dan zou je zelf geen bakpoeder, zout en smaakstoffen toe hoeven te voegen. Verder moet het resultaat redelijk overeen komen. Zelf geef ik de voorkeur aan puur, dus gewoon met bloem. Naast het bovenstaande zit er bijvoorbeeld ook xanthaamgom in cakemeel, als verdikkingsmiddel. Wat mij betreft is dat nergens voor nodig.

Beantwoorden
J.M. 2018-09-30 22:10:26

voor een lekkere krokante bodem kan je broodkruim in de ingevette vorm doen, waardoor hij ook probleemloos lost

Beantwoorden
J.
Rutger 2018-10-01 09:06:20

Klopt! Goede tip!

Beantwoorden
J.M. 2018-09-30 22:11:16

ik bedoel paneermeel

Beantwoorden
J.
Sippie 2018-12-30 22:49:20

Mijn cake wordt vaak erg donker tegen zwart aan, ik heb de oven op 150 graden en volgens de gegeven 1 uur tot 75 minuten moet hij in de oven ik doe 1 uur is dit dan toch te lang

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-01-06 16:54:18

Bak je op hetelucht? Dat kan er voor zorgen dat de buitenkant veel te donker wordt. En heb je met een thermometer wel eens gemeten of je oven wel echt 150 graden is, en niet stiekem veel heter?

Beantwoorden
Betty 2019-01-19 12:16:48

Bedanktvoor de tip nu is hij veel beter

Beantwoorden
BE
Laura 2019-02-14 10:12:38

Beste Rutger,

Gebruik je hiervoor basterdsuiker of kristalsuiker?

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-02-17 19:38:51

Het kan met beide. Basterdsuiker lost iets sneller op, maar meestal gebruik ik gewoon kristalsuiker.

Beantwoorden
Loes 2019-03-15 16:00:35

Dank voor dit recept. De cake is gelukt!!!! Vanaf nu nooit meer kant en klare mix!!!!

Beantwoorden
LO
Rutger 2019-03-16 23:16:02

Super! Geniet er van!

Beantwoorden
Joan 2019-05-09 16:29:16

Heel hartelijk dank voor dit recept. Heb net gebakken en voor het eerst zo lekkere luchtige cake. Super lekker is het geworden. Dankje. Ik sla dit recept op. Top

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-05-13 08:34:01

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
bakker maya 2019-06-01 08:14:10

er stond niet bij op hoeveel graden.
voor de rest een heel fijn recept dit maken wij voortaan ieder weekend!

Beantwoorden
BA
Rutger 2019-06-02 20:35:09

In de allereerste zin van het recept staat de oventemperatuur.

Beantwoorden
Nadine 2019-10-20 22:53:57

Fantastisch recept Rutger! Wij hebben hem net gemaakt als last minute toetje, we smullen nu op de bank. Heel erg bedankt.

Beantwoorden
NA
Ries 2020-05-05 18:32:23

Voor het eerst een cake gebakken, eigenlijk uit verveling maar ik heb nu een nieuwe hobby.
Het recept van Rutger is waanzinnig en er zullen velen volgen.

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-05-06 13:16:34

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Chantal 2020-05-12 13:22:03

Beste Rutger,
Ik volg alle stappen uit de bakbijbel maar telkens als ik het ei toevoeg begint het te schiften. Als ik het daarna in de oven stop komt het er als een soort rubber uit. Heb jij toevallig enige idee wat ik fout doe?

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-05-20 11:47:08

Het schiften is op zich niet erg. Dat zou je niet terug moeten proeven in het eindresultaat. Schiften komt door een verschil in temperatuur. Je kunt de eieren korte tijd voordat je het beslag maakt in een bakje met warm (niet te heet) water leggen, zodat deze wat warmer worden. Ook helpt het om tijdens het mengen van de eieren 1-2 eetlepels van de bloem alvast toe te voegen. Het rubberige resultaat klinkt vooral alsof de bloem te lang gemengd is, of zelfs mee is geklopt. De gluten die je dan ontwikkelt zorgen voor een rubberig resultaat.

Beantwoorden
leonieke 2020-07-16 11:04:45

mijn cake stort steeds in .....

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-07-20 10:37:18

In dit artikel lees je de mogelijke oplossingen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/cake-bakhulp/

Beantwoorden
Lisanne 2020-08-25 14:23:04

super lekker

Beantwoorden
LI
Carl 2020-10-16 11:01:32

Fijn recept. Ook lekker met extra toevoegingen als Muesli, chocolade en pepernoten...

Beantwoorden
CA
Liana 2021-01-08 20:29:09

Bij het maken van deze cake kan je dan het beste de garde of de mengbaar gebruiken van de keukenmachine?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-01-11 10:19:49

Hier kun je het beste de platte menghaak voor gebruiken (niet die voor brooddeeg uiteraard).

Beantwoorden
bart 078 2021-01-28 13:33:17

de cake was super lekker echt heel erg dankjewel xxx

Beantwoorden
BA
Lilian 2021-02-05 12:32:59

Ha Rugter,
je verwarmt de oven voor cake op 160 graden.
Is dit boven- en onder warmte?
Is dit de beste manier om cake te bakken?
En als het niet uitmaakt, op welke temp moet de cake dan gebakken worden als ik de hetelucht gebruik?

Alvast bedankt voor je reactie.
Vr.groet, Lilian

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-02-08 11:58:46

Hoi. Alles over temperaturen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/
Mijn ervaring met cake en hetelucht is dat de cake vaak te droog wordt.

Beantwoorden
maya 2021-02-08 12:42:18

lekker recept

Beantwoorden
MA
Frits verhoeven 2021-02-08 19:02:11

Boter is harde boter neem ik aan. Zou het met zachtere boter bv becel gold ook kunnen.

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-02-15 14:06:20

Dat gaat helaas niet. Daar zit veel water door, dat komt de smaak en textuur van de cake niet ten goede.

Beantwoorden
Lisa 2021-02-13 15:35:34

Ja lijkt me van wel, boter is boter

Beantwoorden
LI
Laura 2021-03-06 15:08:13

Hey Rutger!! Ik HOU ECHT VAN DE CAKE! Ik gebruik dit recept vanaf nu ALTIJD!!

Beantwoorden
LA
Marloes 2021-03-12 07:57:56

Hey Rutger Dit recept van jou is echt top mijn opa en oma vonden de cake echt super!!!!! Lekker groeten

Beantwoorden
MA
Jan 2021-03-21 11:59:30

Fakka bron lekker receptje

Beantwoorden
JA
Jessica 2021-04-07 11:58:56

Hoi Rutger,

Ik heb net de suiker en de boter geklopt; kom ik erachter dat ik geen eieren heb. Kan ik met het opgeklopte mengsel dan een paar uur later gewoon weer verder? Moet ik dan opnieuw 5 min kloppen?

Dankjewel alvast voor je reactie

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-04-12 11:06:21

Je kunt het dan nog kort doorkloppen en dan gewoon verder gaan.

Beantwoorden
Jessica 2021-04-07 17:42:23

Ik heb de boter weer 5 min geklopt( had het uit de koelkast gelaten) en cake is goed gelukt!

Beantwoorden
JE
Anny DE CLERCQ 2021-04-08 15:54:30

Hoeveel Stevia suiker i.p.v. gewone suiker

Beantwoorden
AN
Annuschka 2021-10-23 15:18:27

Als je zusto suiker gebruikt dat is 1 op 1 te vervangen
Zusto is een suikervervanger

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-04-12 11:00:03

Dat weet ik niet, daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Ella Krabbendam 2021-04-11 16:51:20

Gaat alle bloem in een keer bij het beslag en dan spatelen, of in delen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-04-12 10:53:11

Het kan er in 1 keer bij en dan goed doorspatelen.

Beantwoorden
Harma 2021-05-31 19:24:18

Hoi Rutger heb de cake al paar keer gemaakt .top

Beantwoorden
HA
floris 2021-06-10 11:32:31

bah wat lekker! :)

Beantwoorden
FL
Joris 2021-06-23 22:11:32

We hebben van alles geprobeerd, verschillende soorten meel, boven- en onderwarmte of hetelucht, maar het wordt elke keer een compacte, vette cake. Je kunt hem uitwringen, dan loopt het vet door je vingers. Wat kan er mis zijn?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-06-27 12:50:09

Dat is heel gek. Heb je het beslag goed romig geklopt en bakpoeder gebruikt? En de cake helemaal laten afkoelen.

Beantwoorden
Rianne 2021-07-13 16:20:11

Hier precies hetzelfde! Mega zwaar op de maag.. alles volgens recept (meerdere recepten geprobeerd, roomboter afgewisseld met margarine, alle ingrediënten kamertemperatuur, boter lang en goed met de suiker gemixt, etcetera etcetera.). Wordt er wat moedeloos van. Wat kan er verkeerd gaan? Beslag gaat na het laatste ei in de schift maar na toevoegen bloem lijkt het weer oké. Dan na het bakken zijn er witte stipjes van (suiker?)kristallen zichtbaar. Is dit het probleem? Hoe lost ik het op?

Beantwoorden
RI
Annuschka 2021-10-23 15:15:46

Basterdsuiker gebruiken..dat doe ik altijd wordt ie lekker smeuïg van ...

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-07-21 14:12:01

Het is belangrijk dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn en dat alles lang genoeg is geklopt. Dat voorkomt het schiften en de witte stipjes. Je kunt ook basterdsuiker gebruiken, die lost iets makkelijk op in het beslag.

Beantwoorden
Marian Van Gruijthuijsen 2021-06-29 10:34:45

Hoi Rutger
De cake is heerlijk.
Hoe zou ik de structuur wat fijner kunnen krijgen als fijne cake.
Groet Marian

Beantwoorden
MA
Anja 2022-01-08 18:17:40

Hallo Marian en Rutger,

Je kan het bloem toch ook zeven, dan krijg je ook een fijnere cake toch?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-07-06 09:19:40

Je kunt een gedeelte van de bloem (50-75) gram vervangen door maizena.

Beantwoorden
Jeroen Jansen 2021-07-13 13:29:27

Groeten uit Bangkok en ik heb de cake gemaakt en hij was / is heerlijk!

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-07-21 14:12:48

Wat leuk!

Beantwoorden
Len 2021-07-26 16:53:41

als ik gist i.p.v. bakpoeder doe, of is dit het zelfde?

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-07-28 08:48:08

Gist is heel iets anders, dat werkt niet voor dit recept.

Beantwoorden
Martijn 2021-08-23 10:01:06

Vraagje, wat is nu eigenlijk het “midden” van de oven? Is dat met het rooster in het midden of juist het rooster net eentje lager zodat het blik in het midden staat. Ik denk het tweede maar doe meestal het eerste….. ??
Verder een heerlijke cake, ik mix altijd de bloem en bakpoeder op een lage stand met de bischop in de keukenmachine door het beslag ipv het er door te scheppen….dat gaat ook goed.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 10:08:08

Hi het is inderdaad het tweede, zodat het blik in het midden staat. Maar een bakplaat met bijvoorbeeld koekjes kun je dus gewoon in het midden zetten.

Beantwoorden
Mamaloe 2021-09-30 11:48:39

Dag Rutger,
Gebruik hetzelfde recept.
1x 4 (eieren) en 3x 200 (boter 200 gr, 200 bloem, 200 suiker.

Bakpoeder, flinke theelepel

Lees alleen nergens melk.

Gebruik liever beetje meer bloem maar altijd scheut melk.

Aroma's zijn er zoveel.
Laatst wat butterscotch en sinaasappel.
Geslaagde combi!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-03 17:41:38

Hoi. Melk kan er zeker door. Zelf doe ik dat bij dit basisrecept niet, maar het kan prima.

Beantwoorden
merel 2021-10-15 14:03:21

heerlijk recept! makkelijk gemaakt en snel op!

Beantwoorden
ME
Wendy Denekamp 2021-10-17 04:04:11

Beste cake ooit! Ik was altijd gewend om met dezelfde ingrediënten te bakken. Boter en suiker kort, wat eieren een voor een erin en daarna t meel toevoegen en eindeloos kloppen. Wat een verschil wanneer je het op deze manier doet. Super bedankt!

Beantwoorden
WE
Miny 2021-10-30 09:53:44

Fantastisch recept, vandaag met appel, kaneel en rozijnen, deze geweekt in water met cointreau. Deze vinden ze heel lekker.

Beantwoorden
MI
Ella 2021-11-04 15:00:29

Kan ik boter vervangen door olie? Uberhaupt in al je recepten hoe kan ik boter vervangen door olie en melk vervangen door iets anders zodat alles melkvrij is? Bedankt!

Beantwoorden
EL
Jason 2022-01-17 14:23:29

Roomboter zou je kunnen vervangen met blue band kook bakken en brand de witte pakken met blauwe letters er op! Deze beter is geheel plantaardig en is dus geschikt voor lactose en koemelk allergieën

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-11-10 08:25:52

Hoi. Dat kan helaas niet zomaar. Olie heeft andere bakeigenschappen dan olie, waardoor er ook andere verhoudingen in het recept aangepast moeten worden. Margarine kan wel.

Beantwoorden
Gino 2021-11-28 07:41:37

Beste Rutger,
Ik wil een cake maken zoals beschreven in uw recept, ik zou er schijfjes appel ( stukjes ) willen aan toevoegen, hoeveel zou jij nemen en meng ik er die op het laatste door en leg ik er ook dakpansgewijs op ?
Groetjes en bedankt.
Gino.

Beantwoorden
GI
Rutger 2021-11-30 13:44:18

Hi. Zoek even op appelcake op mijn site, dan vind je er verschillende. Ook staat er in Bakbijbel een recept met appel erdoor en plakjes erop.

Beantwoorden
Bert 2021-12-02 18:00:57

Is een theelepel bakpoeder een afgestreken theelepel?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-12-08 22:38:50

Het is een afgestreken maatlepel met een inhoud van 5 milliliter.

Beantwoorden
Floris 2021-12-21 11:29:38

welke oven stand is het beste hetelucht of een andere op 160 c

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-12-22 07:26:47

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Jojo 2022-01-23 06:39:22

Hoi ik kwam even zeggen dat de cake heeeeeeeerrrrrlijk was

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-24 10:35:25

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Alina 2022-02-01 15:18:25

Ik heb per ongeluk de bakpoeder gelijk toegevoegd. Is dat een probleem?

Beantwoorden
AL
sebastiaan 2022-06-20 00:35:39

ik doe meestal eerste de droge gedeelte mengen en der na pas de natte gedeelte toe voegen groetjes

Beantwoorden
SE
Rutger 2022-02-07 18:52:18

Ik denk dat het wel goed gaat.

Beantwoorden
Pauline Peeters 2022-02-09 22:21:56

Kan ik aan dit beslag cacaopoeder en oploskoffie en stukjes chocolade toevoegen??

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-02-15 08:46:05

Zeker.

Beantwoorden
Renate 2022-02-15 13:32:09

Kan ik vanillesuiker gebruiken ipv citroensap/vanille extract?

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-02-22 09:57:31

Dat kan prima.

Beantwoorden
Lina 2022-04-04 20:23:26

Ik kom maar niet bij hoe je de cake maakt heel frustrerend

Beantwoorden
LI
Anita 2022-04-08 12:11:18

Een nieuwe oven dus hup aan de bak. Ik dacht laat ik beginnen met een cake. Jouw recept gebruikt voor een cakevorm van 30cm. Cake is gelukt, had wat meer vanille in gemogen maar ok. Ik vind het alleen erg vet. Zat ook 250 gram boter in hè!!! Kan dat niet minder hij voelt gewoon vet.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-10 10:25:00

Hoi. Dit is de standaard verhouding van een cake, maar je kunt altijd een gedeelte van de boter vervangen door wat (karne)melk of yoghurt.

Beantwoorden
julian 2022-04-10 17:32:41

ik heb de eieren allemaal tegelijk toegevoegd. Is dat erg?

Beantwoorden
JU
sebastiaan 2022-06-20 00:33:32

wat ik altijd doe is eerste de suiker en de bloem mengen en der na de bakpoeder er door heen doen let op een half zakje is genoeg een zakje is namelijk 16 gram en half zakje is dus 8 gram is voldoende voor een mooi luchtige cake

groetjes Sebastiaan

Beantwoorden
SE
Rutger 2022-04-13 14:47:46

Dat zal vast ook een prima cake opleveren!

Beantwoorden
Jelte 2022-04-19 13:36:19

Lekker man. hoe.doe jij.dat 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Beantwoorden
JE
Tom 2022-05-18 16:51:52

Dit recept geprobeerd
Leek goed te gaan maar na 50 minuten op 150 graden zonder dat de oven open ging zakte hij in.
Was wel gaar en ook lekker.
Maar waarom die nu inzakt is me niet duidelijk. Alles perfect afgewogen.
250 Gr bloem basterdsuiker en boter 13 Gr bakpoeder en wat zout en vanille extract.

Beantwoorden
TO
Rutger 2022-05-22 17:56:48

Hoi. Het klinkt als teveel bakpoeder. Daardoor rijst de cake in het begin heel erg, maar dan kan het zijn luchtigheid niet vasthouden en zakt de cake in.

Beantwoorden
Julia veltrop 2022-06-09 15:34:32

Kunen julie een ereo cace plaatsen
Die wil ik al lang maken

Beantwoorden
JU
Rutger 2022-06-14 14:27:32

Bedoel je deze: https://rutgerbakt.nl/oreo-recepten/oreo-cake-recept/

Beantwoorden
Julian koning (9 jaar 2022-07-06 15:29:25

Het recept was erg duidelijk 👌🏻

Beantwoorden
JU
Freek 2022-08-12 02:41:04

Wat zijn de overige afmetingen van de cakevorm? Want de mijne is 30cm lang (ja zelfs nagemeten voor ik begon) en de helft van het beslag eindigte op de bakplaat 🤣
Wel lekker verder, uitstekend recept!

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-08-18 13:41:12

De vorm is zo'n 7 cm hoog en 10-11 cm breed.

Beantwoorden
Addie 2022-09-01 19:22:57

Kan ik ook een cake bakken in een broodvorm van blauwstaal. Afmeting 32x11.5x8.5 cm. Wat zijn dan de hoeveelheden en baktijd.
Bvd.
Addie.

Beantwoorden
AD
Rutger 2022-09-14 20:06:49

Als je de vorm bekleed met bakpapier gaat dat prima. De exacte hoeveelheden kan ik niet zeggen, maar ik zou beginnen met een beslag op basis van 5 eieren. De baktijd blijft ongeveer hetzelfde, test goed met een prikker om te kijken wanneer de cake gaar is.

Beantwoorden
Miranda 2022-09-02 15:55:27

Nou ik heb 2 cakes gebakken precies alles opgevolgd temperatuur 160 allebei apart gebakken maar ze zij allebei op precies hetzelfde punt ingezakt waar ligt dit nou aan had alles op kamertemperatuur

Beantwoorden
MI
Mylene 2022-10-15 23:20:31

De cake lager in de oven zetten, de temperatuur mag zelfs op 155°. Hetzelfde geldt voor een soufflé: die moeten op de bodem van de oven zodat ze langzaam en gestaag stijgen en niet inzakken.

Beantwoorden
MY
Rutger 2022-09-14 20:04:56

Alles over het inzakken van een cake heb ik hier beschreven: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/cake-bakhulp/

Beantwoorden
Jessica 2022-09-16 19:28:50

Heb je ideeën voor een cake bakken met kokosmeel?

Ik weet dat dat heel anders reageert als bloem, maar als je weet hoe ik dit aan kan pakken zonder dat ik zelf dagen moet experimenteren zou het geweldig zijn!

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-09-19 12:02:35

Hoi. Daar heb ik helaas (nog) geen recepten voor.

Beantwoorden
Charlotte 2022-10-07 21:42:26

Hoi Rutger,

Ik heb vandaag de cake gemaakt, smaak was heerlijk echter was de structuur wat minder. Was niet luchtig maar eerder rubber. Ik heb het recept exact nagevolgd, heb jij enig idee waar dit door komt?

Groetjes Charlotte

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-10-11 08:13:43

Heb je de boter en de eieren lang genoeg geklopt, dat het mooi luchtig was? En de bloem er enkel doorheen gespateld? Vooral niet geklopt, dan kan de cake taai worden.

Beantwoorden
Lynn 2022-10-17 17:28:46

Hoi,
Ik heb de cake gemaakt... Heb het wel met appels die op moesten gedaan maar alsnog smaakte hij heerlijk!! Hij was dus goed gelukt!! Met de regen en kaarsjes en dan nog zo cake erbij das helemaal top!! in 1 woord fantastich!!

Hartelijke groet,
Lynn van Meieren

Beantwoorden
LY
Agnes 2022-11-03 16:53:24

Hoi ik heb de cake gemaakt alles volgens het recept maar de cake is niet mooi geel maar lichtbruin. 1tl vanille zoals voorgeschreven maar de cake heeft een apart smaakje en erg naar vanille. Wat gaat er fout?
Vorige keer was de cake wel geel maar heel laag.
Kan het ook met zelfrijzend bakmeel dan?

Beantwoorden
AG
Rutger 2022-11-19 09:46:40

Hoi. Ik kan helaas lastig zeggen wat er precies is misgegaan. Let op dat je van vanille-AROMA minder gebruikt dan van extract.

Beantwoorden
Danique 2022-11-06 11:45:48

Ik wil een kaneel cake maken met kaneel granules erin. Kan ik dat bij deze cake ook toevoegen? Of gaan de granules dan helemaal smelten in de oven?
Kan nergens een recept vinden van een Kaneelcake, heb mijn boeken al doorgebladerd.

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-11-19 09:27:46

Hoi! Daar heb ik geen ervaring mee. Gewoon een keer proberen!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.