Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 1 grote appel
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 175 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr zure room
  • Voor de topping
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 140 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • 12 appelchips (bij de natuurvoeding in de supermarkt)
  • extra kaneelpoeder, om te bestuiven

Op zoek naar een lekker recept voor cupcakes en houd je van de combinatie van appel en kaneel? Appel en kaneel is eigenlijk altijd een succesvolle combinatie en dat is bij deze appel-kaneel cupcakes niet anders. Ik maak deze cupcakes met appel en kaneel graag in de herfst, maar je kunt ze natuurlijk het hele jaar door bakken. Maak de traktatie helemaal af met de romige maar frisse topping.

Met dit recept maak je 12 appel-kaneel cupcakes.

Andere lekkere recepten met de combinatie van appel en kaneel?

Meer inspiratie opdoen voor lekkere cupcakes? Bekijk dan al mijn cupcake recepten.

Zelf cupcakes met appel en kaneel maken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een cupcakevorm met 12 holtes met papieren vormpjes.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes van ongeveer 1 centimeter. Meng de appelblokjes met het kaneelpoeder, zodat alle blokjes bedekt zijn met een dun laagje kaneel.

Doe de boter, suiker, de citroenrasp en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en spatel alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng tot slot de stukjes appel door het beslag. 

Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Doe de boter met de poedersuiker, het vanille-extract en de kaneel in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Eventueel kun je het mengsel iets verwarmen met een haarföhn, je kunt het dan nog luchtiger kloppen. Voeg de roomkaas toe en klop alles nog enkele minuten door tot een luchtige crème. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit de cupcakes daarmee op. Garneer de cupcakes met appelchips en bestuif ze met behulp van een theezeefje heel licht met wat extra kaneelpoeder. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
es 2021-11-24 16:23:05

welke appelsoort raadt u aan?

Beantwoorden
ES
Rutger 2021-11-25 14:23:17

Jonagold of elstar werken allebei prima.

Beantwoorden
Marco 2021-11-18 16:08:03

Ziet er erg lekker uit

Beantwoorden
MA
Jacqueline 2021-10-07 23:00:27

Zou deze graag willen maken, maar kan de roomkaas door iets anders vervangen worden?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-13 10:47:57

Je kunt een andere crème gebruiken, bijvoorbeeld botercrème op basis van banketbakkersroom: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/botercreme-op-basis-banketbakkersroom-recept/

Beantwoorden
Joke 2021-08-25 07:22:22

Kan ik in plaats van roomkaas crème fraiche gebruiken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-09-13 09:22:00

Dat wordt niet stevige genoeg om mooi op te kunnen spuiten.

Beantwoorden