Heb je deze appel-kaneel cupcakes al eens geprobeerd? Ik maak deze cupcakes met appel en kaneel graag in de herfst, maar je kunt ze natuurlijk het hele jaar door bakken. Appel en kaneel zijn een gouden combinatie in recepten en deze cupcakes zijn hier een perfect voorbeeld van.
In dit recept maak ik de appel cupcakes met kaneel af met een romige, maar frisse roomkaastopping. De appelchips boven op de cupcakes zijn tot slot een feestelijke garnering.
Met dit recept maak je 12 appel-kaneel cupcakes.
Appel cupcakes met kaneel maken en bewaren
Ga je deze herfst cupcakes maken met appel en kaneel en wil je ze niet gelijk (allemaal) opeten? Het beste is om ze zonder topping te bewaren, dan kun je de appel cupcakes namelijk 2-3 dagen op kamertemperatuur bewaren.
Wil je de appel cupcakes toch met topping bewaren? Bewaar ze dan maximaal 2 dagen in de koelkast. Haal deze herfst cakejes ½ uur voor het serveren uit de koelkast. Zo kan de topping wat zachter worden en kunnen de cupcakes op kamertemperatuur komen.
Meer recepten met appel en kaneel
Andere lekkere recepten met de combinatie van appel en kaneel?
- Appel-kaneel muffins
- Appel-kaneel cheesecake
- Gevulde kaneelbroodjes met appel
- Appel-havermoutkoeken
- Appel-kruimel plaatcake
Of meer inspiratie opdoen voor lekkere cupcakes? Bekijk dan al mijn cupcake recepten.
- Voor het beslag
- 1 grote appel
- 1 tl kaneelpoeder
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- rasp van ½ citroen
- ¼ tl zout
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 175 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 100 gr zure room
- Voor de topping
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneelpoeder
- 140 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- 12 appelchips (bij de natuurvoeding in de supermarkt)
- extra kaneelpoeder, om te bestuiven
Zelf cupcakes met appel en kaneel maken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een cupcakevorm met 12 holtes met papieren vormpjes.
Appel cupcakes maken
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes van ongeveer 1 centimeter. Meng de appelblokjes met het kaneelpoeder, zodat alle blokjes bedekt zijn met een dun laagje kaneel.
Doe de boter, suiker, de citroenrasp en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en spatel alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng tot slot de stukjes appel door het cupcakebeslag.
Appel-kaneel cupcakes bakken
Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de appel cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Topping voor de appelcupcakes maken
Doe de boter met de poedersuiker, het vanille-extract en de kaneel in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Eventueel kun je het mengsel iets verwarmen met een haarföhn, je kunt het dan nog luchtiger kloppen. Voeg de roomkaas toe en klop alles nog enkele minuten door tot een luchtige crème.
Appel-kaneel cupcakes garneren
Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter en spuit de cupcakes daarmee op. Garneer de appel cupcakes met de appelchips en bestuif ze met behulp van een theezeefje heel licht met wat extra kaneelpoeder.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Je kunt een andere crème gebruiken, bijvoorbeeld botercrème op basis van banketbakkersroom: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/botercreme-op-basis-banketbakkersroom-recept/
BeantwoordenHoi Rutger, als ik er een speculaas variant van wil maken dus speculaas cupcakes, welke ingrediënten moet ik dan weglaten en er dan bij doen? Dus hoeveelheid speculaaskruiden
en is citroenrasp dan nodig? Het beslag bedoel ik dan:)
Ik vind namelijk het basisrecept van je cupcakes echt heel fijn en lekker.
Hi. Je kunt dan naar smaak speculaaskruiden toevoegen, ik zou 1-2 eetlepels doen. Citroen zou ik er in laten, dat is erg lekker.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.