Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 175 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr zure room
  • 3-4 stroopwafels, in stukjes gehakt
  • Voor de topping
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
Advertentie studio 108 mobiel

Ben je op zoek naar originele cupcakes en houd je van stroopwafels? Dan zijn deze stroopwafel cupcakes echt iets voor jou! Met dit recept zet je in een handomdraai de lekkerste stroopwafel cupcakes op tafel. Gevuld met stukjes stroopwafel en afgemaakt met een heerlijke topping, stroopsaus en nog wat extra stroopwafelstukjes. Je maakt deze stroopwafel cupcakes snel en simpel en ik beloof je: het duurt ook niet lang voordat alles op is!

Dol op stroopwafels? Bekijk dan ook eens mijn andere recepten met stroopwafel, zoals deze stroopwafeltaart en dit stroopwafelijs. Lees ook mijn how-to over zelf stroopwafels bakken. Of bekijk al mijn andere cupcake recepten voor meer inspiratie voor de lekkerste cakejes.

Zelf stroopwafel cupcakes maken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een cupcakevorm met 12 holtes met papieren vormpjes.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en spatel alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng tot slot de gehakte stroopwafels door het beslag.

Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Doe de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Voeg de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig glazuur. Doe het roomkaasglazuur in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit de cupcakes daarmee op. Druppel wat van de stroopsaus over de cupcakes en garneer de cakejes tot slot met stroopwafelstukjes. 

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Mandy 2022-05-17 12:15:49

Deze cakejes zijn zo verrukkelijk. En het is een makkelijk recept. Kan niet fout gaan. Mijn nieuwe favoriet

Beantwoorden
MA
Nathalie Van Wolferen 2022-02-07 18:31:10

Mijn cupcakes waren behoorlijk "zwaar"
Wat heb ik dan verkeerd gedaan?
Of wat kan ik anders doen ; zodat ze luchtiger worden?

Beantwoorden
NA
Angela 2022-01-26 12:29:52

Dit lijkt me een ontzettend lekker recept en ga ik dit weekend maken :) Ik vraag me alleen wel af of ik de cupcakes het beste in de koelkast of buiten de koelkast kan bewaren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-31 19:41:46

Als de cupcakes opgespoten zijn, dan in de koelkast. Zonder topping kunnen de cakejes op kamertemperatuur bewaard worden.

Beantwoorden
Laura 2022-01-16 20:17:03

Ziet er erg lekker uit. Ga deze van de week maken voor de verjaardag van onze dochter!
Ik ben altijd wel benieuwd op welke stand je alles mixt.

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-01-17 08:00:04

Dat verschilt per mixer, maar ga uit van medium snelheid voor het botermengsel.

Beantwoorden
Laura 2022-01-18 15:42:25

Bedankt voor je reactie. Ik heb de kitchen aid. De eiren ook op medium snelheid of juist vol laten draaien?

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-01-22 12:39:31

Dat mag best op volle snelheid.

Beantwoorden
Jacqueline 2022-01-16 10:38:29

Super simpel en onwijs lekker. Ik heb ze met stroopwafel karamel-zeezout gemaakt.

Beantwoorden
JA