- Voor het beslag
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 175 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 100 gr zure room
- 3-4 stroopwafels, in stukjes gehakt
- Voor de topping
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr poedersuiker
- 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- Verder nodig
- 1 recept stroopsaus
- extra stukjes stroopwafel
Ben je op zoek naar originele cupcakes en houd je van stroopwafels? Dan zijn deze stroopwafel cupcakes echt iets voor jou! Met dit recept zet je in een handomdraai de lekkerste stroopwafel cupcakes op tafel. Gevuld met stukjes stroopwafel en afgemaakt met een heerlijke topping, stroopsaus en nog wat extra stroopwafelstukjes. Je maakt deze stroopwafel cupcakes snel en simpel en ik beloof je: het duurt ook niet lang voordat alles op is!
Dol op stroopwafels? Bekijk dan ook eens mijn andere recepten met stroopwafel, zoals deze stroopwafeltaart en dit stroopwafelijs. Lees ook mijn how-to over zelf stroopwafels bakken. Of bekijk al mijn andere cupcake recepten voor meer inspiratie voor de lekkerste cakejes.
Zelf stroopwafel cupcakes maken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een cupcakevorm met 12 holtes met papieren vormpjes.
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als de eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en spatel alles door elkaar. Roer vervolgens de zure room door het beslag en meng tot slot de gehakte stroopwafels door het beslag.
Vul de vormpjes voor ⅔ met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een ijslepel. Bak de cupcakes 20-25 minuten. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Doe de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Voeg de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig glazuur. Doe het roomkaasglazuur in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit de cupcakes daarmee op. Druppel wat van de stroopsaus over de cupcakes en garneer de cakejes tot slot met stroopwafelstukjes.
Foto: Erik Spronk


