Heb je zin in zelfgemaakt ijs en ben je op zoek naar een lekkere en makkelijke combinatie? Ik raad je aan om eens dit stroopwafelijs recept te proberen. De crunchy koekjes, de zoete stroopsaus en het romige ijs: het is combinatie die eigenlijk niet kan mislukken. Zelf stroopwafelijs maken is ook helemaal niet moeilijk. Je hebt voor dit recept geen ijsmachine nodig en maakt het ijs dus in een handomdraai. Houd er wel rekening mee dat het ijs minimaal een nacht in de vriezer moet staan voordat je het kunt serveren.
Tip: was jij vroeger fan van de Stroopwafel McFlurry? Dan is dit zelfgemaakte stroopwafelijs zeker een succes!

- Voor de stroopsaus
- 100 gr keukenstroop
- 50 gr lichtbruine basterdsuiker
- ¼-½ tl kaneelpoeder
- 40 gr boter
- 60 ml slagroom
- Voor het ijs
- 500 ml slagroom
- 1 blikje zoete gecondenseerde melk (à 397 gr)
- 1 tl vanille-extract
- 4-5 stroopwafels, in stukjes gehakt
Zelf stroopwafelijs maken zonder ijsmachine
Doe voor de stroopsaus de stroop in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en de boter toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de stroop 1 minuut koken, tot alle suiker kristallen opgelost zijn. Voeg de slagroom toe en laat de saus nog 1 minuut doorkoken. Laat de saus vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe de gecondenseerde melk, de slagroom en het vanille-extract in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.
Schep wat van het ijsmengsel in een (diepvries)bak en strijk dit glad. Strooi er wat stukjes gehakte stroopwafel over en besprenkel dit met wat van de stroopsaus. Schep hier weer een beetje van het ijsmengsel op en verdeel daar weer wat stroopwafelstukjes en stroopsaus over. Ga zo door tot het ijsmengsel op is. Van de stroopwafelstukjes en stroopsaus houd je nog iets over. Plaats het stroopwafelijs minimaal een nacht in de vriezer.
Zet het stroopwafel ijs voor het serveren ½ uur in de koelkast, zodat het goed schepbaar is. Serveer het ijs met de overige stroopwafelstukjes en de stroopsaus.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Lekkkker. Mmmm die staat morgen op de planning, dat heb net bedacht. Kort verhaaltje: mickey, denk toen een jaar of 11, mocht eens in Italie een ijsman helpen een middag met ijs maken en wij hadden nog een blikje stroopwafels. Dus die heeft ie meegenomen en ook heerlijk ijs van gedraaid. Striepwaffels nuevo schreef die man op het kaartje. Hihihi. Wat had mick genoten van die middag.
Dank je wel voor je recept.
Bakgroetjes, sandra
Hoi Rutger, wat een leuk recept! Hoe zou jij het aanpakken als je dit in een ijsmachine wilt bereiden. De stroopsaus op het laatste moment erdoor om een gemarmerd effect te behouden? Of zou jij het anders aanpakken?
BeantwoordenDe slagroom hoeft dan niet geklopt te worden. En de saus en stukjes pas op het eind heel kort door het ijs mengen.
Beantwoorden
Hoi Rutger, als je het met een ijsmachine maakt, maak je dan de slagroom en gecondenseerde melk niet eerst warm oid?! Of gewoon na door elkaar mengen en gelijk in de ijsmachine?
BeantwoordenDit recept is niet gemaakt voor een ijsmachine. Dan kun je beter dit recept als basis gebruiken: https://rutgerbakt.nl/ijs-recepten/basisrecept-vanille-roomijs/
Beantwoorden
Op de ingrediëntenlijst voor het ijs staat geen vanille-extract vermeld, terwijl in het recept zelf wel sprake is van het toevoegen van vanille-extract. In welke hoeveelheid dan?
BeantwoordenDank voor je oplettendheid. Het is inderdaad lekker met 1 theelepel vanille-extract erdoor. Ik heb 'm erbij gezet.
Beantwoorden

Ik heb zonder na te denken gelijk karamel pasta gemaakt van de gecondenseerde melk.
Ik lees nu het recept goed door en zie dat dit niet de bedoeling was. Het ijs toch maar afgemaakt met de karamelpasta en in de vriezer gezet.
Is het nadelig voor het uiteindelijke resultaat dat ik karamel pasta heb gebruikt?
Het was niet de bedoeling, maar ik las al dat het resultaat heel lekker was. Leuke variatie!
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.