Ingrediëntenlijst
  • Voor het stroopwafeldeeg
  • 30 ml melk, lauwwarm
  • 10 gr gedroogde gist
  • 300 gr bloem
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 90 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • Voor de stroopvulling
  • 200 gr keukenstroop
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gr boter
  • ½ tl kaneelpoeder, optioneel
  • Verder nodig
  • boter of neutrale olie, om in te vetten

Je kunt geen markt of braderie bezoeken of er staat wel een stroopwafelkraam. De heerlijk geur ruik je al van een afstandje en zelf weet ik meestal niet hoe snel ik er op af moet lopen. Vers uit het wafelijzer vind ik stroopwafels het allerlekkerst: knapperig, warm en de stroop druipt er nog uit. Heerlijk! Met dit recept kun je zelf stroopwafels maken. Gebruik een wafelijzer voor dunne wafeltjes, zoals bijvoorbeeld een kniepertjesijzer. Ik weet zeker dat je heel veel mensen blij gaat maken met deze zelfgebakken wafels! Met dit stroopwafel recept kun je 15-20 stroopwafels maken.

Stroopwafels maken

Meng de lauwwarme melk met de gedroogde gist. Doe de bloem, boter, basterdsuiker, het ei en zout in een kom en meng samen met het gistmengsel door tot een soepel deeg. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen.

Doe voor de vulling de stroop in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur. Voeg de lichtbruine basterdsuiker en de boter toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de stroop 1-2 minuten doorkoken en blijf roeren, totdat alle suikerkristallen opgelost zijn. Haal de pan van het vuur en breng de stroop eventueel op smaak met kaneel.

Stroopwafels bakken

Verwarm een stroopwafelijzer zo heet mogelijk voor en vet hem in met boter of olie.

Maak bolletjes van het deeg van 30-40 gram per stuk. Bak ze in het wafelijzer, bolletje voor bolletje, in 1-2 minuten tot goudbruine wafels. Snijd direct na het bakken met een ronde uitsteker van 9-10 centimeter doorsnede de randjes van de wafels af en snijd de wafels met een scherp mesje doormidden. Bestrijk een helft met behulp van een paletmes met stroop en plaats daar de andere helft op. Laat de stroopwafels afkoelen op een rooster.

Foto’s: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Dicky 2020-10-22 11:12:30

Hallo Rutger, super fijn dit recept, kon ik eindelijk mijn wafelijzer eens uitproberen! Even een vraagje: ik heb instant gist in huis, op het zakje staat dat je het niet op hoeft te lossen in vloeistof. Kan ik het dan zo door de rest heen mengen? En hoe lang moet je het deeg ongeveer kneden? Ik had het nu wel opgelost in melk zoals in het recept, maar er kwamen allemaal donkere plekken op de koeken, dus ik denk dat de gist niet goed gemengd was. Ze smaken trouwens toch wel lekker!

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-10-26 13:12:18

De gist hoef je niet eerst op te lossen, deze kun je zo mengen met de rest. Zo'n 2-3 minuten kneden is prima.

Beantwoorden
Hinke 2020-10-14 10:19:30

Ik heb ze van het weekend gemaakt. Erg lekkere wafels. We vinden alleen de gewone keukenstroop niet zo lekker als de stroop van de "echte" stroopwafels. Heb je nog een tip om een ander soort stroop te maken?

Beantwoorden
HI
Rutger 2020-10-19 09:58:25

Dat is heel lastig om thuis te doen, wel kun je variëren met verschillende merken stroop.

Beantwoorden