Ingrediëntenlijst
  • Voor het stroopwafeldeeg
  • 30 ml melk, lauwwarm
  • 10 gr gedroogde gist
  • 300 gr bloem
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 90 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • Voor de stroopvulling
  • 200 gr keukenstroop
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gr boter
  • ½ tl kaneelpoeder, optioneel
  • Verder nodig
  • boter of neutrale olie, om in te vetten

Je kunt geen markt of braderie bezoeken of er staat wel een stroopwafelkraam. De heerlijk geur ruik je al van een afstandje en zelf weet ik meestal niet hoe snel ik er op af moet lopen. Vers uit het wafelijzer vind ik stroopwafels het allerlekkerst: knapperig, warm en de stroop druipt er nog uit. Heerlijk! Met dit recept kun je zelf stroopwafels maken. Gebruik een wafelijzer voor dunne wafeltjes, zoals bijvoorbeeld een kniepertjesijzer. Ik weet zeker dat je heel veel mensen blij gaat maken met deze zelfgebakken wafels! Met dit stroopwafel recept kun je 15-20 stroopwafels maken.

Stroopwafels maken

Meng de lauwwarme melk met de gedroogde gist. Doe de bloem, boter, basterdsuiker, het ei en zout in een kom en meng samen met het gistmengsel door tot een soepel deeg. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen.

Doe voor de vulling de stroop in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur. Voeg de lichtbruine basterdsuiker en de boter toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de stroop 1-2 minuten doorkoken en blijf roeren, totdat alle suikerkristallen opgelost zijn. Haal de pan van het vuur en breng de stroop eventueel op smaak met kaneel.

Stroopwafels bakken

Verwarm een stroopwafelijzer zo heet mogelijk voor en vet hem in met boter of olie.

Maak bolletjes van het deeg van 30-40 gram per stuk. Bak ze in het wafelijzer, bolletje voor bolletje, in 1-3 minuten tot goudbruine wafels. Snijd direct na het bakken met een ronde uitsteker van 9-10 centimeter doorsnede de randjes van de wafels af en snijd de wafels met een scherp mesje doormidden. Bestrijk een helft met behulp van een paletmes met stroop en plaats daar de andere helft op. Laat de stroopwafels afkoelen op een rooster.

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (23)
Hinke 2020-10-14 10:19:30

Ik heb ze van het weekend gemaakt. Erg lekkere wafels. We vinden alleen de gewone keukenstroop niet zo lekker als de stroop van de "echte" stroopwafels. Heb je nog een tip om een ander soort stroop te maken?

Beantwoorden
HI
Rutger 2020-10-19 09:58:25

Dat is heel lastig om thuis te doen, wel kun je variëren met verschillende merken stroop.

Beantwoorden
Dicky 2020-10-22 11:12:30

Hallo Rutger, super fijn dit recept, kon ik eindelijk mijn wafelijzer eens uitproberen! Even een vraagje: ik heb instant gist in huis, op het zakje staat dat je het niet op hoeft te lossen in vloeistof. Kan ik het dan zo door de rest heen mengen? En hoe lang moet je het deeg ongeveer kneden? Ik had het nu wel opgelost in melk zoals in het recept, maar er kwamen allemaal donkere plekken op de koeken, dus ik denk dat de gist niet goed gemengd was. Ze smaken trouwens toch wel lekker!

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-10-26 13:12:18

De gist hoef je niet eerst op te lossen, deze kun je zo mengen met de rest. Zo'n 2-3 minuten kneden is prima.

Beantwoorden
Diana 2020-12-03 19:11:22

Hi Rutger,
Kan je het deeg ook in porties invriezen?

Beantwoorden
DI
Sari 2021-12-05 08:39:49

Ja dat kan gewoon.

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-12-07 07:11:51

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, kan ik niet met zekerheid zeggen ivm de gist in het deeg.

Beantwoorden
Irma 2021-05-23 16:46:09

Vandaag de stroopwafels gemaakt. Was even zoeken naar de beste werkwijze. Wel vervelend dat de stroop keihard wordt tussen de wafels. Niet echt prettig eten. Jammer want de wafels zijn prima

Beantwoorden
IR
Paulien Laarman 2021-08-04 20:00:59

Ik wil graag gluten vrije stroopwafels maken maar ik zie ze ook niet in mijn bakbijbel,kunt u mij dat geven?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-08-09 11:39:59

Voor glutenvrije stroopwafels heb ik geen recept, je zou zelf kunnen kijken of dit recept ook werkt met een glutenvrije bloem(mix).

Beantwoorden
Veerle 2021-09-30 14:17:30

Hoi Rutger,
Je hebt het hier over een kniepertjesijzer en in je Koekjesbijbel (die overigens geweldig is) lees ik ook dingen over een stroopwafelijzer en een dun wafelijzer. Zit er nog verschil in alle ijzers? Ik dacht altijd dat er alleen een dun wafelijzer was (voor kniepertjes, stroopwafels, etc) en een wafelijzer voor Belgische wafels, maar ik ben nu in de war omdat er zoveel verschillende termen voor de ijzers gebruikt worden in de Koekjesbijbel.
Groetjes Veerle

Beantwoorden
VE
Rutger 2021-10-03 17:39:31

Hoi! In een kniepertjesijzer kun je prima stroopwafels bakken, maar er zijn ook speciale stroopwafelijzers. Het reliëf van de wafelplaten is daarvan iets dieper, maar de ijzers zijn vooral professioneel en redelijk aan de prijs.

Beantwoorden
Frederike 2021-11-01 22:39:38

Hoi Rutger,
Ik woon in het buitenland en we hebben hier geen keukenstroop. Wat zouden we ipv keukenstroop kunnen gebruiken?

Beantwoorden
FR
Elsje 2021-12-08 19:49:36

Zelf caramel maken misschien?

Beantwoorden
EL
Piet Seefat 2021-12-03 12:01:20

Honing misschien ,of een dun laagje jam ?

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-11-10 08:38:10

Dat is een lastige, in dit geval weet ik geen goede vervanger.

Beantwoorden
Sari 2021-12-05 08:42:07

Stroop is heel makkelijk zelf te maken met suiker en boter (mogelijk ook met wat water)

Beantwoorden
SA
Sera 2021-12-03 11:16:27

Hi Rutger,
Is hier gewone bloem of Zeeuwse bloem gebruikt?

Groetjes Sera.

Beantwoorden
SE
Laura 2021-12-06 06:52:53

Hoeveel gram van alles?

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-12-08 22:20:10

Bovenaan het recept staat de ingrediëntenlijst.

Beantwoorden
Anke 2021-12-07 11:04:06

Lijkt mij leuk om eens te proberen, maar hoe snijd je in hemelsnaam zo'n dun wafel nog doormidden.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:13:29

Dat gaat heel makkelijk, doordat de onder en bovenkant knapperig zijn en de wafel vanbinnen nog wat zacht is.

Beantwoorden
Elsje 2021-12-09 16:20:43

Het geheel lukte goed, maar de gistsmaak overheerst nogal. Daardoor rook het ook helemaal niet lekker tijdens het bakken.
Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-14 08:52:00

Ik weet niet wat er dan mis gegaan is.

Beantwoorden
Peter 2021-12-13 09:53:35

Het is fijn dat sommige dingen optioneel zijn, en dat je goed duidelijk maakt of het op kamertempratuur moet of een beetje lauwwarm.

Beantwoorden
PE
Lynette 2021-12-27 17:40:55

Wat is keukenstroop?

Ik ken alleen stroop voor op de pannekoeken en appelstroop :-)

Beantwoorden
LY
Rutger 2021-12-28 15:04:50

Dan kun je stroop voor op de pannenkoeken gebruiken. Dit is een voorbeeld van keukenstroop: https://www.jumbo.com/producten/de-zeeuwsche-boerin-de-beroemde-zeeuwse-keukenstroop-500g-82352FLS

Beantwoorden
Ellen 2022-02-07 08:52:18

Ik woon in het buitenland en hier is geen keukenstroop. Heb je een recept om de stroopwafelstroop helemaal zelf te maken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-02-07 18:11:15

Die heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Ellen 2022-02-08 14:08:26

Leuke uitdaging misschien?

Beantwoorden
EL
Jan 2022-02-12 11:00:13

Hi Rutger,

als je nog meer smaak aan je stroopwafel wilt hebben,
rasp dan een stukje melkchocolade over de met stroop ingesmeerde wafel voordat je hem dichtklapt. Geen origineel recept, maar verschrikkelijk lekker.

mvg, Jan.

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-02-15 08:31:04

Thanks voor de leuke tip!

Beantwoorden
Rianne 2022-02-19 12:15:39

Kan ik de overgebleven stroop bewaren?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-02-22 09:37:45

Zeker.

Beantwoorden
Sanne 2022-03-16 20:32:30

Hoi! Ik maak nu voor de derde keer dit deeg maar het rijst al voor de derde keer helemaal niet. Ik gebruik lauwwarme melk voor de gist en meng het al vrij snel door het deeg want er staat nergens dat je het gist eerst moet activeren in de melk. Wat doe ik hier verkeerd? De rijsplek is warm en tochtvrij, precies zoals je beschrijft. Het gist is niet oud. De smaak van de wafels is overigens prima hoor! Graag je gedachten, bedankt!

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-03-20 12:53:44

Hi. Het deeg rijst ook maar een klein beetje, niet zo extreem als brooddeeg. Ik kan vanaf hier helaas niet zien wat er mis gaat, maar als de wafels goed zijn en ze hebben een goede structuur, dan is het prima volgens mij.

Beantwoorden
Tamara 2022-03-19 16:53:22

Hoe lang zijn ze houdbaar? Ik wil ze bakken en versieren met chocolade en muisjes, voor na de geboorte van ons meisje. Maar ik ga niet bakken in de kraamweek haha

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-03-20 12:34:34

De exacte houdbaarheid durf ik je niet te zeggen, maar hoe verser, hoe lekkerder. Naar verloop van tijd worden de wafels wel minder knapperig.

Beantwoorden
Tamara 2022-04-25 08:12:04

Hoi Rutger, ik wil graag de stroopwafels maken, maar in Azië hebben ze geen keukenstroop, heb je misschien een tip wat ik dan kan gebruiken. Misschien zelf palmsuiker stroop maken ?
Ik hoor het graag.
Dankjewel !!

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-04-25 09:37:49

Hi! Daar heb ik helaas (nog) geen recept voor.

Beantwoorden
Dhr.Draib 2022-05-13 17:51:23

Beste Rutger,
Ik ben al een poosje aan het proberen met een stroopwafel/knierpertjes ijzer de wafels te maken. Bij Baktotaal had ik al de mix gekocht en de stroop.
Echter, met een bolletje deeg van 45 gram lukt het me met geen mogelijkheid om na het uit het ijzer nemen de wafel overlangs door te snijden. Geprobeerd met: plamuurmes;flexibele deegsteker; met een Victorinox kartel mes, maar ik kom maar tot een gedeelte erdoor.
Baktijd met klokje op 2 minuten. Temperatuur uitgeprobeerd op helft met de thermostaat schakelaar of op voluit. Ik overweeg een stroopwafelapparaat te kopen maar wil eerst ervaren om de wafels door de helft te kunnen snijden. Welk is Uw advies/tip?
Zie ik Uw berichtje graag tegemoet,

Beantwoorden
DH
Rutger 2022-05-16 14:24:18

Goededag. Temperatuur en baktijd verschilt echt per ijzer. Belangrijk is wel om de wafel zo snel mogelijk door te snijden, direct na het bakken. Als de wafel afkoelt, dan wordt het lastiger.

Beantwoorden
Jan-René de Groot 2022-06-01 16:01:34

Hallo Rutger,

Ik heb de stroopwafels geheel volgens jouw recept gebakken. De wafels waren goed en de stroop wat betreft de smaak ook, alleen is de stroop op de wafels na het afkoelen erg hard geworden. Heb ik iets verkeerd gedaan of hoort dit bij jouw recept?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-06-06 09:27:54

Kan het zijn dat je de stroop te lang gekookt hebt? De stroop hoort wel stevig te zijn na afkoelen.

Beantwoorden
Swante 2022-10-25 15:52:30

Ha Rutger

Dochterlief heeft herfstvakantie en wilde graag stroopwafels bakken, het dooesnijden lukte me niet, de bolletjes gehalveert en toen op elkaar geplakt heerlijk. Bedankt voor het recept

Beantwoorden
SW
Rutger 2022-10-26 15:27:21

Waarschijnlijk heb je ze iets te lang gebakken of te lang af laten koelen, voordat je ze doorsneed.

Beantwoorden
J 2022-11-29 03:32:46

Voor hoeveel stroopwafels is dit recept eigenlijk?

Beantwoorden
J
Rutger 2022-12-01 15:04:07

Dat staat beschreven in de inleiding.

Beantwoorden