- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
- ¼ tl zout
- 1½ tl bakpoeder
- Voor de stroopvulling
- 60 gr boter
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr keukenstroop
- ½ tl kaneel
Iedere maand bak ik jullie verzoeknummer in Rutger Bakt wat jij wilt! Vandaag stroopkoeken! Superlekker en makkelijk zelf te maken. Wat willen jullie dat ik volgende maand ga bakken? Laat je suggesties achter in een reactie op dit bericht.
Als ik op de markt loop en alleen al de geur ruik van versgebakken stroopwafels, dan ben ik niet meer te houden. Ik moet er dan één scoren, zo’n grote warme stroopwafel waar de stroop nog uitdruipt. Deze stroopkoeken zijn makkelijk thuis te maken en minstens zo lekker. Met de vorm van de koeken van je alle kanten op. Steek gewone rondjes uit het deeg, met karteltjes, andere figuren of gebruik een koekstempel voor een vrolijke bovenkant. Als je deze koekjes eenmaal gebakken hebt wil je nooit meer anders!
Stroopkoeken maken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Kneed vooral niet te lang door, als je van het deeg een bal kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2 à 3 millimeter dikte en steek er rondjes uit van ongeveer 7 centimeter doorsnee. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 13 tot 18 minuten licht goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Laat voor de vulling de boter smelten in een steelpan en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Breng het mengsel aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat deze iets afkoelen. Bestrijk de helft van de koekjes met de stroop en plaats daar een ander koekje op. Laat de stroopkoeken nog kort rusten en eet ze vervolgens zo vers mogelijk!
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hmmm lekker! Toevallig zat ik er gisteren net aan te denken om deze te gaan maken en nu komt jouw recept voorbij! Dankjewel!
BeantwoordenDie stroopkoeken zien er goed uit, ga ze snel en keer maken. Misschien de volgende keer Brabantse witte eierkoeken? Die met zo'n krokant laagje er boven. Zo lekker!
BeantwoordenWij zijn een keer in St.Tropez geweest. Daar hebben we Tarte Tropezienne
gegeten. Heerlijk! Misschien een idee voor de volgende keer.
Rutger, als het mogelijk is, zou je dan een keer Tarte Tropézienne kunnen bakken?
Toen wij in St. Tropez waren, hebben wij die gegeten. Vooral de zachte vanille room,
die er tussen zit, is heel erg lekker.
Hoi Rutger
Ik vroeg me af of je een keer abrikozen-linze vlaai kon bakken
Gr. Lieke Engelen
BeantwoordenEr staat tweemaal zout bij de ingrediënten. Misschien handig om even aan te passen?
Dank!

Hallo Rutger, ik zou het leuk vinden als je een keer Kozakken zou willen maken. Heerlijk, maar ik heb ze nog nooit zelf gemaakt. Dan zijn ze vast nog lekkerder. Groeten Nadia
BeantwoordenEr staan 2 verschillende hoeveelheden zout bij het deeg. Lijkt mij dat het niet helemaal kan kloppen.
BeantwoordenHoi! Bedankt voor je oplettendheid! De tweede moest bakpoeder zijn!
Beantwoorden
Ik ben dol op hazelnoot taarten die zo lekker bros zijn maar toch nog bij elkaar gehouden worden door iets stroperigs ofzo, mjammie. Als je dat eens zou kunnen bakken.
BeantwoordenHoi Rutger, is bananenbrood misschien een idee voor de volgende keer? Er zijn veel recepten op internet maar heb de perfecte nog niet kunnen vinden! :) Groet
BeantwoordenDeze staan vanaf nu op mijn ToMake-lijstje! Zien er heerlijk uit!
Ik ga met Tanja mee voor een Hazelnootschuimtaart. En dan het liefst met alleen slagroom ipv de crème die vaak wordt gebruikt. En dan van die krokante chocolade nootjes erop. Mmmm!
BeantwoordenDeze ga ik ook zeker een keer maken. Wat ik graag zou willen maken is een Hi-Hat cupcake.
Lijkt me heel lekker!
Hoi Rutger,
Ik vroeg me af hoeveel koeken ik hier uit kan halen, datzelfde vroeg ik me af voor de koffie walnoot cakejes :-)
BeantwoordenLaatst heb ik een onwijs lekkere cappuccino-taart/vlaai gegeten op de verjaardag van mijn oma. Er zaten ook lekkere kleine schuimpjes (van eiwit) op. Sindsdien ben ik op zoek naar een recept hiervoor. Kan geen geschikte vinden helaas. Zou onwijs leuk zijn als je dit verzoekje zou willen maken!
BeantwoordenHeerlijk! Het deeg bleef wel lastig uit te rollen, ondanks goed koelen. Extra bloem erbij, gaf mooie en lekkere koeken!
BeantwoordenVandaag je stroopkoeken gebakken, vanwege het sinterklaasseizoen met wat koek-en speculaaskruiden erdoor. Super lekker!
BeantwoordenAl enige tijd kijk ik op je website. Ik heb de heerlijke brownie al 2x gebakkken, de simpele koekjes met amandelschaafsel, caramelkoekjes... en nu staat deze op het lijstje. Ik ben op zoek naar goede vormpjes om bijv. deze koekjes uit het deeg uit te steken. Heb je een tip?
Ik vind dit echt een heerlijke site... regelmatig struin ik pagina's af.. en schrijf ik een aantal dingen op die ik lekker ga maken!
Ik heb deze een poos terug gebakken echt heerlijke en simpel te maken koekjes. Alles op deze site is heel goed te maken.
BeantwoordenRutger je maakt lekkere dingen, maar helaas heb ik (en ik ben niet de enige) een lactose en suikervrije dieet en ben ik ik ontbijtkoek 0% suiker zat ik probeer zelf wel eens wat maar het is vaker niet dan wel lekker. een idee voor jou om er iets mee te doen misschien?
Mensen met een lactose en koemelkeiwit vrij dieet zitten nog in een verdomhoekje . Glutenvrij komt er nu steeds meer in ,maar lactose vrij nog niet. Zelfs aan vleeswaren word weipoeder of melksuiker(lactose) toegevoegd.
Ik ben ook lactoseintolerant
Ik vervang de boter door lactosevrije boter. Dan kom je een heel eind. Ook is er lactosevrije kookroom van blueband te koop. En heb je slagroom nodig. Probeer die van minusL eens. smaakt heel goed.
Succes
Helaas heb ik hier zelf nog heel weinig ervaring mee. Wellicht dat ik er in de toekomst meer mee ga bakken, maar voor nu moet ik je teleurstellen helaas. Wel is er recent een heel mooi boek uitgekomen van Mariette van zoetrecepten: Puur zoet. Kijk dat eens in, ik denk dat je daar veel inspiratie en lekkere recepten uit kunt halen.
Beantwoorden
Ik ben zelf lactose en glutenvrij. Om te bakken heb je tegenwoordig ook best lactosevrije boter, wajang of bij de Albert heijn lactosevrije margarine. En ik gebruik dan glutenvrije bloem. Soms moet je er wat meer vocht bij doen anders is het net te droog. Als ik even tijd heb bak ik graag.
BeantwoordenHallo Rutger
Het lukt me niet om strooplikken te maken of andere soorten koek met hetzelfde deeg.
Ik heb het deeg twee uur laten koelen in de koelkast er daarna de koeken met een vorm eruit gesneden en die heb ik ook weer teruggezet in de koelkast omdat als ik dat niet die ze zeker uitlopen. Ik heb de oven voorverwarmd op 160 graden en na 12 minuten gekeken en ze zijn allemaal weer uitgelopen zodat het haast een grote plak koek is. Wat doe ik fout? Ik heb de ingrediënten gebruikt die in het recept staan
Hoi. Wat gek. Heb je echt niets anders gedaan? Geen andere suiker, bloem etc?
Beantwoorden
Lijken me heerlijk. Kan ik de koeken makkelijk invriezen?
BeantwoordenDat kan op zich wel, maar dan ze worden dan wel iets minder lekker dan als ze versgebakken zijn.
Beantwoorden
Echt een super goed recept! Van het weekend gemaakt en de koek is nogsteeds bros en de stroop lekker zacht. De perfecte stroopkoeken!
BeantwoordenHoi Rutger,
ik woon momenteel in Zweden en kan hier helaas geen keukenstroop in de winkel vinden. Heb je een goede tip om deze te vervangen met een andere suiker- / stroopsoort?
BeantwoordenMijn stroop word heel taai, wat doe jij k fout?
BeantwoordenDat hoort wel een beetje. Heb je de stroop wellicht te lang doorgekookt?
Beantwoorden
