Stroopkoeken zijn een heerlijke Nederlandse traktatie die je gemakkelijk thuis kunt maken. De koek bestaat uit twee heerlijke koeken, die op elkaar zijn geplakt met een stroopvulling. Deze stroopkoeken zijn perfect voor bij de koffie of thee, om zelf van te genieten of om uit te delen. Als je deze koekjes eenmaal gebakken hebt, wil je nooit meer anders!

Het leuke is dat je alle kanten op kunt met de vorm van de stroopkoeken. Steek gewone rondjes uit het deeg, met karteltjes, andere figuren of gebruik een koekstempel voor een vrolijke bovenkant.

Met dit recept maak je 20-25 stroopkoeken.

Stroopkoeken

Wat zijn stroopkoeken?

Stroopkoeken zijn ronde koeken die bestaan uit twee lagen koek met een heerlijke laag stroop ertussen. De koeken hebben een boterachtige textuur en de stroopvulling maakt ze heerlijk zoet en smeuïg.

Stroopkoeken

Verschil stroopkoek en stroopwafel

Stroopkoeken worden vaak vergeleken met stroopwafels, maar ze verschillen wel echt van elkaar. Een stroopkoek bestaat, zoals eerder genoemd, uit twee koeken met een laag stroop ertussen. De koeken worden eerst gebakken en vervolgens worden twee koeken aan elkaar geplakt met een laag stroop. Een stroopwafel wordt daarentegen gemaakt door één koek (of eigenlijk een wafel) te bakken in een wafelijzer. Deze wordt daarna doorgesneden en gevuld met stroop.

Ontstaan stroopkoeken

Waar de stroopkoek vandaan komt? De exacte oorsprong is niet helemaal duidelijk, maar het verhaal gaat dat Punselie uit Gouda de bedenker is van deze koeken, ongeveer halverwege de twintigste eeuw (in 1945). De stroopkoeken van Punselie zijn in ieder geval het meest bekend. 

Hoe stroopkoeken bewaren?

Deze stroopkoeken zijn heerlijk om uit te delen of zelf van te genieten. Wil je ze toch nog even bewaren? Je kunt ze zeker een week bewaren als je ze goed luchtdicht verpakt op kamertemperatuur, bijvoorbeeld in een afgesloten trommel. Invriezen kan ook, luchtdicht verpakt voor 2-3 maanden.

Wil je altijd een voorraadje deeg bij de hand hebben voor deze lekkere koeken? Het stroopkoekendeeg kun je verpakt in plasticfolie 2 dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden invriezen (verpak het deeg dan wel goed luchtdicht).

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 1½ tl bakpoeder
  • Voor de stroopvulling
  • 60 gr boter
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr keukenstroop
  • ½ tl kaneel
Bijbels korting desk
Broodbakbol banner mobiel

Stap voor stap stroopkoek recept

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit tot een deeg. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of in een standmixer met de platte menghaak. Kneed vooral niet te lang door, als je van het deeg een bal kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Koeken bakken

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter dikte en steek er rondjes uit van ongeveer 7 centimeter doorsnee. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 13 tot 18 minuten licht goudbruin en gaar. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Stroopvulling maken

Smelt voor de vulling de boter in een steelpan en voeg vervolgens de keukenstroop, lichtbruine basterdsuiker en kaneel toe. Breng het mengsel aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat deze iets afkoelen. Bestrijk de helft van de koekjes met de stroop en plaats daar een ander koekje op. Laat de stroopkoeken nog kort rusten en eet ze vervolgens zo vers mogelijk!

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (26)
Debbie 2016-04-04 08:38:36

Hmmm lekker! Toevallig zat ik er gisteren net aan te denken om deze te gaan maken en nu komt jouw recept voorbij! Dankjewel!

Beantwoorden
DE
Sam 2016-04-04 08:52:23

Die stroopkoeken zien er goed uit, ga ze snel en keer maken. Misschien de volgende keer Brabantse witte eierkoeken? Die met zo'n krokant laagje er boven. Zo lekker!

Beantwoorden
SA
Elzka Blotnicki 2016-04-04 09:27:20

Wij zijn een keer in St.Tropez geweest. Daar hebben we Tarte Tropezienne
gegeten. Heerlijk! Misschien een idee voor de volgende keer.

Beantwoorden
EL
Marijke de Jong 2016-04-04 09:29:21

Rutger, als het mogelijk is, zou je dan een keer Tarte Tropézienne kunnen bakken?
Toen wij in St. Tropez waren, hebben wij die gegeten. Vooral de zachte vanille room,
die er tussen zit, is heel erg lekker.

Beantwoorden
MA
dory 2016-04-04 11:21:36

Hoi Rutger, zou je een keer een Chinois brood willen maken?

Beantwoorden
DO
Lieke 2016-04-04 12:29:42

Hoi Rutger

Ik vroeg me af of je een keer abrikozen-linze vlaai kon bakken

Gr. Lieke Engelen

Beantwoorden
LI
Pieter 2016-04-04 16:31:13

Er staat tweemaal zout bij de ingrediënten. Misschien handig om even aan te passen?
Dank!

Beantwoorden
PI
Rutger 2016-04-04 20:09:58

Bedankt voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast!

Beantwoorden
Nadia Biesbroek 2016-04-04 18:11:30

Hallo Rutger, ik zou het leuk vinden als je een keer Kozakken zou willen maken. Heerlijk, maar ik heb ze nog nooit zelf gemaakt. Dan zijn ze vast nog lekkerder. Groeten Nadia

Beantwoorden
NA
netty drijver 2016-04-04 18:30:03

Er staan 2 verschillende hoeveelheden zout bij het deeg. Lijkt mij dat het niet helemaal kan kloppen.

Beantwoorden
NE
Rutger 2016-04-04 20:09:33

Hoi! Bedankt voor je oplettendheid! De tweede moest bakpoeder zijn!

Beantwoorden
Tanja 2016-04-05 11:27:56

Ik ben dol op hazelnoot taarten die zo lekker bros zijn maar toch nog bij elkaar gehouden worden door iets stroperigs ofzo, mjammie. Als je dat eens zou kunnen bakken.

Beantwoorden
TA
Joop 2016-04-05 19:52:30

Hoi Rutger, is bananenbrood misschien een idee voor de volgende keer? Er zijn veel recepten op internet maar heb de perfecte nog niet kunnen vinden! :) Groet

Beantwoorden
JO
K@rin 2016-04-05 23:09:32

Deze staan vanaf nu op mijn ToMake-lijstje! Zien er heerlijk uit!

Ik ga met Tanja mee voor een Hazelnootschuimtaart. En dan het liefst met alleen slagroom ipv de crème die vaak wordt gebruikt. En dan van die krokante chocolade nootjes erop. Mmmm!

Beantwoorden
K@
Tonny 2016-04-06 13:42:46

Deze ga ik ook zeker een keer maken. Wat ik graag zou willen maken is een Hi-Hat cupcake.
Lijkt me heel lekker!

Beantwoorden
TO
Maris 2016-04-06 20:09:01

Hoi Rutger,

Ik vroeg me af hoeveel koeken ik hier uit kan halen, datzelfde vroeg ik me af voor de koffie walnoot cakejes :-)

Beantwoorden
MA
Anoek Bonants 2016-04-06 22:59:57

Laatst heb ik een onwijs lekkere cappuccino-taart/vlaai gegeten op de verjaardag van mijn oma. Er zaten ook lekkere kleine schuimpjes (van eiwit) op. Sindsdien ben ik op zoek naar een recept hiervoor. Kan geen geschikte vinden helaas. Zou onwijs leuk zijn als je dit verzoekje zou willen maken!

Beantwoorden
AN
Anne 2016-11-05 09:14:54

Heerlijk! Het deeg bleef wel lastig uit te rollen, ondanks goed koelen. Extra bloem erbij, gaf mooie en lekkere koeken!

Beantwoorden
AN
Paulien 2016-11-15 18:50:19

Vandaag je stroopkoeken gebakken, vanwege het sinterklaasseizoen met wat koek-en speculaaskruiden erdoor. Super lekker!

Beantwoorden
PA
Rutger 2016-11-17 12:45:39

Wat een leuke tip!

Beantwoorden
Pien 2017-02-03 18:54:04

Al enige tijd kijk ik op je website. Ik heb de heerlijke brownie al 2x gebakkken, de simpele koekjes met amandelschaafsel, caramelkoekjes... en nu staat deze op het lijstje. Ik ben op zoek naar goede vormpjes om bijv. deze koekjes uit het deeg uit te steken. Heb je een tip?
Ik vind dit echt een heerlijke site... regelmatig struin ik pagina's af.. en schrijf ik een aantal dingen op die ik lekker ga maken!

Beantwoorden
PI
Nona 2017-05-01 20:58:42

Mmmm Rijstevlaai of florentines of krakelingen?!

Beantwoorden
NO
Hedwig Morel 2017-08-22 17:35:41

Ik heb deze een poos terug gebakken echt heerlijke en simpel te maken koekjes. Alles op deze site is heel goed te maken.

Beantwoorden
HE
Ingrid Sieckmeijer 2018-04-04 11:17:16

Rutger je maakt lekkere dingen, maar helaas heb ik (en ik ben niet de enige) een lactose en suikervrije dieet en ben ik ik ontbijtkoek 0% suiker zat ik probeer zelf wel eens wat maar het is vaker niet dan wel lekker. een idee voor jou om er iets mee te doen misschien?
Mensen met een lactose en koemelkeiwit vrij dieet zitten nog in een verdomhoekje . Glutenvrij komt er nu steeds meer in ,maar lactose vrij nog niet. Zelfs aan vleeswaren word weipoeder of melksuiker(lactose) toegevoegd.

Beantwoorden
IN
Anita 2021-02-13 13:28:13

Ik ben ook lactoseintolerant
Ik vervang de boter door lactosevrije boter. Dan kom je een heel eind. Ook is er lactosevrije kookroom van blueband te koop. En heb je slagroom nodig. Probeer die van minusL eens. smaakt heel goed.
Succes

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-13 22:06:28

Helaas heb ik hier zelf nog heel weinig ervaring mee. Wellicht dat ik er in de toekomst meer mee ga bakken, maar voor nu moet ik je teleurstellen helaas. Wel is er recent een heel mooi boek uitgekomen van Mariette van zoetrecepten: Puur zoet. Kijk dat eens in, ik denk dat je daar veel inspiratie en lekkere recepten uit kunt halen.

Beantwoorden
Renalda 2018-06-27 09:57:57

Ik ben zelf lactose en glutenvrij. Om te bakken heb je tegenwoordig ook best lactosevrije boter, wajang of bij de Albert heijn lactosevrije margarine. En ik gebruik dan glutenvrije bloem. Soms moet je er wat meer vocht bij doen anders is het net te droog. Als ik even tijd heb bak ik graag.

Beantwoorden
RE
Anita van der Werff 2021-08-21 13:48:45

Hallo Rutger
Het lukt me niet om strooplikken te maken of andere soorten koek met hetzelfde deeg.
Ik heb het deeg twee uur laten koelen in de koelkast er daarna de koeken met een vorm eruit gesneden en die heb ik ook weer teruggezet in de koelkast omdat als ik dat niet die ze zeker uitlopen. Ik heb de oven voorverwarmd op 160 graden en na 12 minuten gekeken en ze zijn allemaal weer uitgelopen zodat het haast een grote plak koek is. Wat doe ik fout? Ik heb de ingrediënten gebruikt die in het recept staan

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-09-13 10:14:39

Hoi. Wat gek. Heb je echt niets anders gedaan? Geen andere suiker, bloem etc?

Beantwoorden
Brigitte 2022-01-29 19:13:47

Lijken me heerlijk. Kan ik de koeken makkelijk invriezen?

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-01-31 19:20:29

Dat kan op zich wel, maar dan ze worden dan wel iets minder lekker dan als ze versgebakken zijn.

Beantwoorden
Melissa 2022-02-08 07:45:50

Echt een super goed recept! Van het weekend gemaakt en de koek is nogsteeds bros en de stroop lekker zacht. De perfecte stroopkoeken!

Beantwoorden
ME
Vera 2022-05-15 16:20:02

Hoi Rutger,

ik woon momenteel in Zweden en kan hier helaas geen keukenstroop in de winkel vinden. Heb je een goede tip om deze te vervangen met een andere suiker- / stroopsoort?

Beantwoorden
VE
Rutger 2022-05-16 14:20:13

Hoi. Dat is lastig, daar heb ik geen goede oplossing voor.

Beantwoorden
Truus 2022-07-05 17:01:10

Probeer bruine suiker met iets water te smelten.

Beantwoorden
TR
Arjan van den Hoek 2022-06-11 22:16:50

Mijn stroop word heel taai, wat doe jij k fout?

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-06-14 14:17:21

Dat hoort wel een beetje. Heb je de stroop wellicht te lang doorgekookt?

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.