Lacquemants: om eerlijk te zijn had ik er tot vorig jaar nog nooit van gehoord. Tijdens een rondleiding langs verschillende bakkers en chocolatiers in Antwerpen proefden wij deze typische Belgische lekkernij bij Désiré de Lille (zie foto hieronder). Op het eerste gezicht hebben ze iets weg van de Nederlandse stroopwafels, maar de smaak en structuur zijn echt wel anders. 

Lacquemants

Toen vorige maand het nieuwe boek Van Wafel tot Koek van Regula Ysewijn uitkwam, viel mijn oog direct op het lacquemants recept. Nu ik eenmaal wist dat deze lekkernij bestond, kon ik natuurlijk niet wachten om deze wafels zelf te maken. In dit artikel vind je het recept voor deze stroperige wafels én daarnaast deel ik ook extra informatie uit Van Wafel tot Koek over deze koeken en hun geschiedenis.

Met dit recept kun je zo’n 30 lacquemants bakken. 

Lacquemants

Over ‘van Wafel tot Koek’

Niet alleen het lacquemants recept viel op in Van Wafel tot Koek. Het is een heerlijk boek om te lezen als bakliefhebber. Regula Ysewijn beschrijft de rijke bakcultuur uit de Lage Landen met verhalen en fotografie. Veel klassieke Nederlandse en Belgische recepten worden beschreven met een uitgebreide geschiedenis en natuurlijk het recept om zelf aan de slag te gaan. 

Van wafel tot koek

Wat is een lacquemant?

Een lacquemant (ook gespeld als lacment, lacquement of lackman en ook vaak galette genoemd) is een knapperige, dunne gistwafel die wordt doorgesneden zodra hij gloeiend heet uit het wafelijzer komt en dan wordt bestreken met een vloeibare stroop van honing, kandijsiroop (of bruine suiker en op smaak wordt gebracht met een vleugje oranjebloesemwater. 

De wafel wordt, net als friet, geserveerd in een papieren puntzak. De warme stroop loopt er dan uit, komt in het puntje van de zak terecht en het laatste stukje wafel wordt in die stroop gedoopt. Wil je alles lezen over de geschiedenis van deze lekkere wafels, check dan het boek van Regula!

Lacquemants
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 100 gr boter
  • 40 ml melk
  • 500 gr patentbloem
  • 50 gr fijne suiker
  • ½ tl gedroogde gist
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 110 ml water
  • ½ tl zout
  • Voor de stroopvulling
  • 200 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 50 gr boter
  • 1 el honing
  • 1 el water (ik gebruikte 1-2 el extra, om de vulling iets dunner te maken)
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 1 tl kaneelpoeder
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf lacquemants maken 

Gebruik voor dit recept een (elektrisch) wafelijzer voor dunne wafeltjes, waar je ook oublies en kniepertjes in kunt bakken. 

Deeg maken

Smelt de boter in de melk in een kleine pan op laag vuur en laat afkoelen.

Doe de bloem, suiker, gist, kaneel en het ei in een grote kom of de kom van een elektrische mixer. Schenk het boter-melkmengsel en de helft van het water erbij en kneed tot alles volledig opgenomen is. Voeg dan de rest van het water toe en kneed 2 minuten. Laat dit 5 minuten staan. Voeg het zout toe en kneed 10 minuten. Dek het deeg af en laat het ongeveer 1 uur rusten.

Stroopvulling maken

Maak ondertussen de stroopvulling: doe alle ingrediënten in een pan en breng ze al roerend aan de kook op laag vuur. Laat de stroop afkoelen. Zet het wafelijzer klaar met de plaat voor galettes, ijshoornwafels of dunne wafels.

Lacquemants bakken

Weeg stukjes deeg van 30 gram af en maak er balletjes van. Verwarm het wafelijzer voor. Rol de deegballetjes uit tot ovalen van ongeveer 13×6 centimeter en bak ze ongeveer 2 minuten in het ijzer, tot ze licht goudbruin zijn. Hoelang dat duurt hangt af van je ijzer, dus probeer dat uit met je eerste wafel.

Lacquemants serveren

Snijd de nog warme wafel horizontaal doormidden met een scherp mes en schep de stroopvulling erin. Serveer warm in een papieren puntzak en draai de wafel rond in de stroop die zich onderin heeft verzameld. Je kunt de ongebakken deegballetjes afgedekt 2 dagen in de koelkast bewaren. Deze wafels zijn het lekkerst als je ze meteen na het bakken opeet.

Voor het papieren puntzakje

Maak papieren puntzakjes door een A4’tje te nemen en het van de rechterbenedenhoek naar de linkerbovenhoek dubbel te vouwen. Nu heb je bovenaan ongeveer 8 centimeter over, dus vouw dat naar beneden en vouw de hoek rond de punt naar achteren. (Het is een goed idee om het puntje onderaan vast te zetten met een stukje plakband, zodat de stroop niet op je schoenen lekt; het is een kliederboel!)

Ben je nieuwsgierig geworden naar Van Wafel tot Koek? Kijk hier voor meer informatie!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Evelien 2023-02-23 21:25:39

Viel me een beetje tegen. Stroopwafels smaken een stuk beter.

Beantwoorden
EV

U kunt niet meer reageren.