Knapperig van buiten, heerlijk smeuïg van binnen en een kaneelachtige smaak: Vlaardingse ijzerkoekjes zijn om je vingers bij af te likken. Dit ambachtelijke koekje is lang houdbaar en werd vroeger door Vlaardingse vissers meegenomen op zee. Maar ook op het vasteland zijn deze koekjes overheerlijk! Met dit ijzerkoekjes recept kan je eenvoudig zelf deze nostalgische koekjes bakken.
Wat zijn ijzerkoekjes?
IJzerkoekjes zijn bekende koekjes uit Vlaardingen. De koekjes danken hun naam aan de gietijzeren bakplaat waarop ze traditioneel worden gebakken. Deze Vlaardingse ijzerkoekjes worden kort en heet gebakken. Hierdoor zijn ze knapperig van buiten en van binnen nog net niet helemaal gaar. Dat maakt ze juist zo lekker! Voor dit Vlaardingse ijzerkoekjes recept gebruik ik Zeeuwse bloem.

Heb ik een ijzerkoekjes plaat nodig?
Waarschijnlijk heb je geen Vlaardingse ijzerkoekjes plaat thuis. Kan je dan nog steeds ijzerkoekjes bakken? Gelukkig wel! Je kunt natuurlijk zelf een ijzerkoekjes plaat kopen of een wafelijzer (voor fijne wafels) gebruiken. Laat het wafelijzer tijdens het bakken openstaan en keer het koekje halverwege om. Als je het ijzer dicht doet, worden de koekjes te dun.
Dit ijzerkoekjes recept is goed voor 25-30 koekjes.
- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr witte basterdsuiker
- 75 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1¾ tl kaneelpoeder
- ¼ tl zout
- 1-2 el water
- 300 gr Zeeuwse bloem
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- boter of neutrale olie, om in te vetten
Zelf ijzerkoekjes bakken
Doe de boter, beide soorten basterdsuiker, het kaneelpoeder en zout in een kom en meng door
elkaar. Meng het water erdoor en voeg tot slot de Zeeuwse bloem toe. Kneed het tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Kneed het deeg kort door en rol het daarna op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5-7 millimeter (meer informatie hierover: deeg uitrollen). Steek of snijd er ovaalvormige koekjes van zo’n 8 centimeter lang uit. Leg ze tot gebruik opzij. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Verwarm de ijzerkoekjes plaat op matig vuur en vet hem licht in. Bak de ijzerkoekjes ongeveer 2 minuten, keer ze om en bak ze nogmaals zo’n 2 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster. De binnenkant van de Vlaardingse ijzerkoekjes hoeft niet helemaal gaar te zijn.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Leuk en lekker! Mijn thuisstadkoekjes.
Alleen horen ze niet knapperig te zijn aan de buitenkant 😉
Ik had voorheen ook een bskijzer maar ik kreeg de koekjes niet gied.
Lukt het andere bakker/baksters hier ook niet goed: maak er een Vlaardingse boterkoek van! Zelfde smaak alleen in t groot. Ook zeer lekker.
Het echte ijzerkoekjesmeel is ook te koop bij de Vlaardingse molen. Ze sturen ook op. In het originele recepten zitten geheime ingrediënten wat het koekje tot hèt ijzerkoekje maakt.
Dit ter extra informatie 😉

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar volgens mij kan dat wel. Ze worden dan natuurlijk wel glad aan de buitenkant.
Beantwoorden
Hoi rutger als ik de mix bij de molen koop moet ik er ook een ei indoen.
Hoef dat bij jouw recept niet en waarom niet.
Er zijn verschillende recepten in omloop, maar deze zonder ei benadert (zover ik dat heb onderzocht) het meeste het originele recept.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.