Kniepertjes zijn knapperige, dunne wafeltjes die volgens traditie aan het eind van het jaar gebakken worden. Ze staan symbool voor het afgelopen jaar dat zich heeft ontvouwen. Ze lijken op nieuwjaarsrolletjes, maar de structuur van beide koekjes is wel iets anders. Kniepertjes worden gemaakt met een deeg waarvan je bolletjes kunt maken, voor nieuwjaarsrolletjes wordt er een dunner beslag gebruikt. Met dit kniepertjes recept kun je 30-40 kniepertjes bakken. Mijn nieuwjaarsrolletjes recept vind je hier!

Kniepertjes
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 140 gr boter, gesmolten
  • 275 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ΒΌ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 350 gr bloem
  • Verder nodig
  • boter of neutrale olie, om in te vetten
Bijbels korting desk
Broodbakbol banner mobiel

Kniepertjes maken

Meng de gesmolten boter met de basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom. Roer de eieren erdoor. Meng als laatst de bloem erdoor, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm een kniepertjesijzer voor en vet deze licht in met boter of olie.

Vorm bolletjes van 15-30 gram van het deeg en druk deze iets plat. Bak het deeg bolletje voor bolletje in 1-2 minuten goudbruin in het kniepertjesijzer. Haal de kniepertjes voorzichtig uit het ijzer, ze zijn nu nog erg buigbaar. Laat ze afkoelen en stevig worden op een rooster. Bewaar de koekjes luchtdicht verpakt, dan blijven ze lekker lang knapperig.

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Jeanette 2020-12-30 10:44:25

Hallo Rutger, weet je dat in Drenthe veel verschillende recepten zijn. Iedere familie heeft een eigen recept. Ik kreeg die van mijn familie van mijn oma....met een ijzer erbij. En het recept blijft geheim....en ik geef het straks door aan mijn kinderen. Enne...ons recept is toch anders dan die van jou....

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-01-11 11:51:14

Ik weet dat er inderdaad heel veel verschillende familierecepten zijn. Dat is ook leuk aan dit soort gerechten!

Beantwoorden
Gerdy 2020-12-30 11:45:28

Als je er wat donkere rum en kaneel door doet is lekkerder en door de drank blijft hij ook langer knapperig. Dit doen wij en nog wat anders erdoor Twents kniepertjes recept

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-01-11 11:49:51

Leuke toevoeging! Dank!

Beantwoorden
Marijke 2020-12-30 16:12:19

Welke bloem kun je hier het beste voor gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 11:42:16

Tarwe- of patentbloem

Beantwoorden
Manon 2020-12-30 17:49:19

Hoi Rutger,
Kun je het deeg ook een dag van te voren maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 11:42:02

Dat kan prima!

Beantwoorden
Ineke Scheper Aukema 2020-12-31 12:47:46

Hoi Rutger

Wil je hartelijk bedanken voor al die fijne recepten dit jaar en hoop dat je door gaat in het nieuwe jaar

Wens je fijne jaarwisseling samen met Eric en familie

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-01-11 11:33:30

Dankjewel! Jij ook een heel mooi 2021!

Beantwoorden
Malin 2020-12-31 22:56:46

Hoi Rutger!
Dankje voor dit fijne recept! Mijn vader en ik bakken elk jaar samen kniepertjes voor Oud & Nieuw en gebruiken steeds een ander recept en dit is toch echt het beste tot nu toe!
P.S. We voegen zelf altijd nog wat citroenrasp toe en dat maakt ze helemaal af πŸ™ƒ

Ik ben sowieso groot fan van je site, want ik heb zo vaak recepten gevonden op internet die voor geen meter klopten, maar al je recepten zijn tot nu toe helemaal kloppend en geven een perfect resultaat, dus bedankt! πŸ˜„

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 11:26:50

Dank voor je berichtje! Heel leuk!

Beantwoorden
Mirjam 2021-01-01 18:42:28

Ze zij echt heerlijk en heel makkelijk te maken.

Beantwoorden
MI
Jetske 2021-02-21 14:47:39

Ik wilde je Citroen-kusjes uit je boek maken, de merengue ging fantastisch, maar: omdat ik vegetarisch eet, wil ik agar-agar gebruiken voor de tussenvulling, ipv gelatine, alleen lukt het niet een goede structuur te krijgen. Wil je misschien even adviseren hoe met Agar-agarte werken, of misschien een ander product?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-02-28 10:38:46

Hoi1 Ik heb nog te weinig met agar agar gewerkt om daar goed advies voor te kunnen geven.

Beantwoorden
Corine 2021-12-31 18:10:44

Lekker recept, Rutger, dankjewel! Gisteren voor het eerst knieperties gebakken en een paar zakjes weg gegeven. Iedereen vindt ze heel lekker :)

Beantwoorden
CO
Hanneke 2022-01-03 21:25:55

Mijn vader bakt al jaren kniepertjes en zweert bij een glaasje jenever door het deeg om een extra bros koekje te krijgen.

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-01-04 14:16:54

Leuke tip!

Beantwoorden
Wh 2022-09-23 13:48:46

|is het een goed receptπŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—

Beantwoorden
WH
Inge 2022-11-11 07:17:09

Hoi Rutger welk wafelijzer gebruik je voor de knijpertjes?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-11-19 09:01:30

Bijvoorbeeld deze: https://www.bouwhuis.com/tristar-stroopwafel-ijshoorntjes-maker

Beantwoorden
Gerda 2022-11-24 16:05:10

De mijne waren wat aan de harde kant....
Heb een heeeeel oud ijzer.Zou t hier van komen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-12-01 15:37:10

Ze horen wel echt knapperig te zijn.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.