- Voor het deeg
- 140 gr boter, gesmolten
- 275 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 350 gr bloem
- Verder nodig
- boter of neutrale olie, om in te vetten
Kniepertjes zijn knapperige, dunne wafeltjes die volgens traditie aan het eind van het jaar gebakken worden. Ze staan symbool voor het afgelopen jaar dat zich heeft ontvouwen. Ze lijken op nieuwjaarsrolletjes, maar de structuur van beide koekjes is wel iets anders. Kniepertjes worden gemaakt met een deeg waarvan je bolletjes kunt maken, voor nieuwjaarsrolletjes wordt er een dunner beslag gebruikt. Met dit kniepertjes recept kun je 30-40 kniepertjes bakken. Mijn nieuwjaarsrolletjes recept vind je hier!
Kniepertjes maken
Meng de gesmolten boter met de basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom. Roer de eieren erdoor. Meng als laatst de bloem erdoor, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm een kniepertjesijzer voor en vet deze licht in met boter of olie.
Vorm bolletjes van 15-30 gram van het deeg en druk deze iets plat. Bak het deeg bolletje voor bolletje in 1-2 minuten goudbruin in het kniepertjesijzer. Haal de kniepertjes voorzichtig uit het ijzer, ze zijn nu nog erg buigbaar. Laat ze afkoelen en stevig worden op een rooster. Bewaar de koekjes luchtdicht verpakt, dan blijven ze lekker lang knapperig.
Foto: Saskia Lelieveld






