Ingrediëntenlijst
 • Voor de rolletjes
 • 1 ei
 • 250 gr witte basterdsuiker
 • ¼ tl zout
 • 125 gr boter, gesmolten
 • 250 gr bloem
 • 250 ml water
 • Voor de vulling
 • 500 ml slagroom
 • 60 gr suiker
 • 3 tl gemalen anijszaad
 • 1 zakje slagroomversteviger
 • Verder nodig
 • boter, om in te vetten

Gelukkig Nieuwjaar! Geheel volgens traditie worden op Nieuwjaarsdag deze nieuwjaarsrolletjes gebakken. Daarmee wordt het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. Maar dat wil niet zeggen dat je deze knapperige wafeltjes de rest van het jaar niet mag bakken! Daar zijn ze namelijk veel te lekker voor! Met dit nieuwjaarsrolletjes recept bak je zo’n 20 tot 25 nieuwjaarsrolletjes. Natuurlijk kun je het anijszaad in de slagroom ook achterwege laten, en de wafeltjes met gewone slagroom vullen.

Nieuwjaarsrolletjes met anijsslagroom - kniepertjes

Bereiding: Nieuwjaarsrolletjes met anijsslagroom

Klop het ei met de suiker, het zout en de gesmolten boter door elkaar. Meng de bloem erdoor en spatel als laatste het water door het beslag. Laat het beslag 1 uur op kamertemperatuur rusten.

Verwarm een dun wafelijzer voor en vet het in met boter. Schep 1 eetlepel van het beslag op het ijzer en doe het dicht. Bak de wafeltjes 1 tot 2 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze voorzichtig uit het ijzer en rol ze direct op rondom de dikke steel van een pollepel of een ander rond voorwerp. Laat ze goed afkoelen voordat je ze gaat vullen.

Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Meng tegen het eind de gemalen anijs er doorheen. Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en vul de rolletjes aan beide kanten met de slagroom. Vul de rolletjes pas op het laatste moment, anders verliezen ze hun knapperigheid.

Foto’s: Harold Pereira

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Annelies 2018-01-01 11:58:13

E.e.a. is streekgebonden, want in Drenthe zijn ze heel vaak plat terwijl in Groningen wat vaker de opgerolde versie wordt gebruikt. Ik herinner me dat ik als kind wel eens oublies at, en daar lijken de rolletjes nog het meest op. Spekdikken is nog zo'n streekgebonden baksel wat traditioneel rond nieuwjaar wordt gegeten en net als de knieperties in een wafelijzer worden gebakken. Zoals ik ze ken worden de koeken gebakken van grofgemalen roggemeel, droge worst en spek maar daar zullen ook vast wel variaties op zijn.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-02 08:09:25

Leuk om te zien dat er zoveel verschillende benamingen en wafels zijn!

Beantwoorden
Krista 2018-01-01 10:11:35

Ik ben groot fan van je Rutger, maar in deze sla je de plank helemaal mis. Een rolletje is geen kniepertje. Een kniepertje is plat en staat voor het afgeronde jaar. Daarom is hij plat. Alles is gebeurt, is "open" en kan niet meer veranderd worden. Een rolletje is opgerold, en staat voor het nieuwe jaar, daarin ia alles nog nieuw, en daarom gesloten.
Nog een verschil: De recepten van rolletjes en kniepertjes zijn niet hetzelfde. Kniepertjesdeeg is hard en bevat geen water, rolletjes worden van een vloeibaar beslag gemaakt.

Beantwoorden
KR
Rutger 2018-01-01 11:00:58

Hoi Krista! Dankjewel! Dat wist ik inderdaad niet! Ik heb het aangepast! Dankjewel voor je feedback!

Beantwoorden
Krista 2018-01-01 13:08:56

Gezien, en graag gedaan!

Beantwoorden
KR
Marja 2018-01-01 06:11:53

Hoi Rutger,
Allereerst de allerbeste wensen voor het Nieuwe Jaar. Moge dit jaar gevuld zijn met Liefde, Gezonheid en Blijdschap voor jou en al degenen die je dierbaar zijn.
De knieperties zien er heerlijk uit, maar helaas.....ik heb geen kniepertiesijzer en ook geen wafelijzer. Dus het feest gaat niet door.
Maar ik ga wel jouw wentelteefjes van oliebollen maken straks en ik verheug me er nu al op!
Hartelijke groetjes en tot een volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-02 08:10:05

Dankjewel! Voor jou ook een heel mooi 2018! Geniet van de wentelteefjes!

Beantwoorden