- Voor de rolletjes
- 1 ei
- 250 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 125 gr boter, gesmolten
- 250 gr bloem
- 250 ml water
- Voor de vulling
- 500 ml slagroom
- 60 gr suiker
- 3 tl gemalen anijszaad
- 1 zakje slagroomversteviger
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Gelukkig Nieuwjaar! Geheel volgens traditie worden op Nieuwjaarsdag deze nieuwjaarsrolletjes gebakken. Daarmee wordt het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. Maar dat wil niet zeggen dat je deze knapperige wafeltjes de rest van het jaar niet mag bakken! Daar zijn ze namelijk veel te lekker voor! Met dit nieuwjaarsrolletjes recept bak je zo’n 20 tot 25 nieuwjaarsrolletjes. Natuurlijk kun je het anijszaad in de slagroom ook achterwege laten, en de wafeltjes met gewone slagroom vullen.
Bereiding: Nieuwjaarsrolletjes met anijsslagroom
Klop het ei met de suiker, het zout en de gesmolten boter door elkaar. Meng de bloem erdoor en spatel als laatste het water door het beslag. Laat het beslag 1 uur op kamertemperatuur rusten.
Verwarm een dun wafelijzer voor en vet het in met boter. Schep 1 eetlepel van het beslag op het ijzer en doe het dicht. Bak de wafeltjes 1 tot 2 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze voorzichtig uit het ijzer en rol ze direct op rondom de dikke steel van een pollepel of een ander rond voorwerp. Laat ze goed afkoelen voordat je ze gaat vullen.
Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Meng tegen het eind de gemalen anijs er doorheen. Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en vul de rolletjes aan beide kanten met de slagroom. Vul de rolletjes pas op het laatste moment, anders verliezen ze hun knapperigheid.
Foto’s: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Allereerst de allerbeste wensen voor het Nieuwe Jaar. Moge dit jaar gevuld zijn met Liefde, Gezonheid en Blijdschap voor jou en al degenen die je dierbaar zijn.
De knieperties zien er heerlijk uit, maar helaas.....ik heb geen kniepertiesijzer en ook geen wafelijzer. Dus het feest gaat niet door.
Maar ik ga wel jouw wentelteefjes van oliebollen maken straks en ik verheug me er nu al op!
Hartelijke groetjes en tot een volgende keer,
Marja

Ik ben groot fan van je Rutger, maar in deze sla je de plank helemaal mis. Een rolletje is geen kniepertje. Een kniepertje is plat en staat voor het afgeronde jaar. Daarom is hij plat. Alles is gebeurt, is "open" en kan niet meer veranderd worden. Een rolletje is opgerold, en staat voor het nieuwe jaar, daarin ia alles nog nieuw, en daarom gesloten.
Nog een verschil: De recepten van rolletjes en kniepertjes zijn niet hetzelfde. Kniepertjesdeeg is hard en bevat geen water, rolletjes worden van een vloeibaar beslag gemaakt.
Hoi Krista! Dankjewel! Dat wist ik inderdaad niet! Ik heb het aangepast! Dankjewel voor je feedback!
Beantwoorden
E.e.a. is streekgebonden, want in Drenthe zijn ze heel vaak plat terwijl in Groningen wat vaker de opgerolde versie wordt gebruikt. Ik herinner me dat ik als kind wel eens oublies at, en daar lijken de rolletjes nog het meest op. Spekdikken is nog zo'n streekgebonden baksel wat traditioneel rond nieuwjaar wordt gegeten en net als de knieperties in een wafelijzer worden gebakken. Zoals ik ze ken worden de koeken gebakken van grofgemalen roggemeel, droge worst en spek maar daar zullen ook vast wel variaties op zijn.
BeantwoordenLeuk om te zien dat er zoveel verschillende benamingen en wafels zijn!
Beantwoorden
Hoi Rutger, hoe lang van te voren kunnen de rolletjes gemaakt worden?
BeantwoordenOngevuld en luchtdicht verpakt kun je ze zeker een week bewaren.
Beantwoorden
Als je ze lang genoeg bakt, dan zijn ze na het afkoelen knapperig.
Beantwoorden
Heb ze deze week al gebakken met mijn moeder van 90 jaar, volgens het recept van haar moeder. Kniepertjes uit het kniepertjes ijzer maar wel opgerold. Mijn moeder doet de anijs door het beslag, heerlijk!
BeantwoordenZoek eens op cannoli vorm, dan zie je verschillende metalen rolletjes die je kunt gebruiken. Maar je kunt ook de steel van bijvoorbeeld een bezem gebruiken.
Beantwoorden
