Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolade-karamelmuffins (voor 12 stuks)
  • 100 gr puur bakvaste chunks
  • 100 gr karamelblokjes
  • Voor de chocolademuffins met cranberry’s en witte chocolade (voor 12 stuks)
  • 125 gr wit bakvaste chunks
  • 75 gr gedroogde cranberry’s

Zelf chocolade muffins bakken is heel makkelijk en van het resultaat word je zeker blij! Je maakt met dit basisrecept muffins die heerlijk vol van smaak zijn en waarmee je ook nog eens kunt variëren. Je kunt in deze muffins chocolade gebruiken als vulling, maar je kunt ook gedroogde vruchten of stukjes karamel toevoegen. Zo maak je met één basisrecept verschillende soorten chocolade muffins. Zowel het beslag als de verschillende vullingen zijn voor 12 muffins, kies dus per keer slechts één van de drie opties.

Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis: de webwinkel waar je écht alles vindt om te bakken. Voor zowel de benodigdheden als de ingrediënten van dit muffinrecept kun je bij Baktotaal terecht!

Chocolade muffins recept

Bakvaste chocolade

Voor de vulling van deze muffins heb ik bakvaste chocoladestukjes gebruikt. Deze chocolade is verkrijgbaar in wit, puur en melkchocolade en heeft als voordeel dat deze stevig blijft tijdens het bakken. Hierdoor proef je na het afkoelen van de gebakken muffins nog heerlijke stukjes chocolade. De chocolade is bakvast doordat er meer droge bestanddelen en minder vet in de chocolade is verwerkt. Deze chcocoladestukjes zijn ook perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld chocolate chip cookies.

Chocolade muffins recept

Muffinvormpjes

Omdat muffins wat hoger zijn dan cupcakes kun je daar het beste speciale muffinvormpjes voor gebruiken. Deze zijn van papier gemaakt en kun je in heel veel verschillende kleuren krijgen. Om de muffinvormpjes tijdens het bakken stevigheid te geven is het wel handig om ze in een cupcake- of muffinvorm te zetten. Het verdelen van het beslag vind ik het makkelijkst gaan met een ijslepel, dat scheelt altijd een hoop geknoei.

Chocolade muffin recept

Verwarm de oven voor op 200 °C en vul een cupcake/muffinvorm met papieren mufinvormpjes.

Doe de bloem, het cacaopoeder, de lichtbruine basterdsuiker, baking soda en het zout in een kom en roer dit door. Voeg de eieren, karnemelk, zonnebloemolie en het vanille-extract toe en roer alles door tot een glad beslag. Meng tot slot 2/3van de vulling naar keuze door het muffinbeslag.

Vul de papieren vormpjes met het beslag. Een makkelijke manier om dat te doen is met een ijslepel. De vormpjes mogen redelijk vol, zodat ze tijdens het bakken mooi bol rijzen. Bestrooi het beslag met de rest van de vulling. Bak de muffins 18-23 minuten. Haal ze met papier en al uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Yvonne 2020-05-28 17:57:59

Hoi Rutger, kan ik de karnemelk ook vervangen door een plantaardige melk? Zoals amandel of haver?

Beantwoorden
YV
Marinke 2020-05-20 12:39:03

Vandaag je recept gemaakt, ze zijn heerlijk! Super makkelijk recept om snel van te smullen, bedankt!

Beantwoorden
MA
Hanneke 2020-05-19 16:03:13

Hoi Rutger, is het de bedoeling dat de saté prikker er droog uitkomt na de baktijd?
Dat was bij ons niet het geval bij ons....

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-05-20 11:19:24

Hoi. Dat is bij dit recept lastig; de chocolade in de muffins is zacht/gesmolten en als je daar met de prikker doorheen prikt lijkt dit op beslag dat niet gaar is. Daarom is de prikkermethode bij deze muffins niet heel handig. Als je tegen het einde van de baktijd zachtjes op het midden van de muffins drukt en je merkt dat deze terugveren, dan zijn ze gaar.

Beantwoorden
Tamara 2020-05-14 13:50:54

Hoi Rutger, heb je ook een basisrecept voor muffins? Ik ben niet zo van de chocola en de minderbedeelden die ik heb geprobeerd zijn vaak snel droog..
Gr. Tamara

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-05-20 11:33:47

Hoi. In mijn Makkelijke bakboek staan ook muffins met blauwe bessen, dat recept kun je als basis voor heel vel muffins gebruiken.

Beantwoorden
Francy 2020-05-13 11:07:53

Hoi Rutger
Kun je in plaats van karnemelk ook bv yoghurt gebruiken?
Ik ga ze zeker bakken heb er nu al zin in.

Vraagje welk boek kan ik als eerste het beste kopen? Ik wil ook graag weten waarom dingen niet goed lukken enzo...

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-05-20 11:40:14

Yoghurt is iets dikker, het beslag en de uiteindelijke structuur van de muffins zal dan net iets anders worden.

Bakbijbel is het meest complete bakboek en heeft ook een hoofdstuk met veel voorkomende bakproblemen (en de oplossingen daarvoor). Ik denk dat je daar het meeste aan hebt!

Beantwoorden
Arianne 2020-05-13 10:54:51

Deze ga ik zeker maken! Kan ik ze met papieren vorm er om heen invriezen?

Beantwoorden
AR
Rutger 2020-05-20 11:40:22

Zeker!

Beantwoorden