- Voor de chocolademuffins (voor 12 stuks)
- 250 gr bloem
- 50 gr cacaopoeder
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1½ tl baking soda
- ½ tl zout
- 2 eieren
- 250 ml karnemelk
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 tl vanille-extract
- Voor de tripple chocolate muffins (voor 12 stuks)
- 75 gr melk bakvaste chunks
- 75 gr puur bakvaste chunks
- 75 gr wit bakvaste chunks
- Voor de chocolade-karamelmuffins (voor 12 stuks)
- 100 gr puur bakvaste chunks
- 100 gr karamelblokjes
- Voor de chocolademuffins met cranberry’s en witte chocolade (voor 12 stuks)
- 125 gr wit bakvaste chunks
- 75 gr gedroogde cranberry’s
Zelf chocolade muffins bakken is heel makkelijk en van het resultaat word je zeker blij! Je maakt met dit basisrecept muffins die heerlijk vol van smaak zijn en waarmee je ook nog eens kunt variëren. Je kunt in deze muffins chocolade gebruiken als vulling, maar je kunt ook gedroogde vruchten of stukjes karamel toevoegen. Zo maak je met één basisrecept verschillende soorten chocolade muffins. Zowel het beslag als de verschillende vullingen zijn voor 12 muffins, kies dus per keer slechts één van de drie opties.
Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis: de webwinkel waar je écht alles vindt om te bakken. Voor zowel de benodigdheden als de ingrediënten van dit muffinrecept kun je bij Baktotaal terecht!

Bakvaste chocolade
Voor de vulling van deze muffins heb ik bakvaste chocoladestukjes gebruikt. Deze chocolade is verkrijgbaar in wit, puur en melkchocolade en heeft als voordeel dat deze stevig blijft tijdens het bakken. Hierdoor proef je na het afkoelen van de gebakken muffins nog heerlijke stukjes chocolade. De chocolade is bakvast doordat er meer droge bestanddelen en minder vet in de chocolade is verwerkt. Deze chcocoladestukjes zijn ook perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld chocolate chip cookies.

Muffinvormpjes
Omdat muffins wat hoger zijn dan cupcakes kun je daar het beste speciale muffinvormpjes voor gebruiken. Deze zijn van papier gemaakt en kun je in heel veel verschillende kleuren krijgen. Om de muffinvormpjes tijdens het bakken stevigheid te geven is het wel handig om ze in een cupcake- of muffinvorm te zetten. Het verdelen van het beslag vind ik het makkelijkst gaan met een ijslepel, dat scheelt altijd een hoop geknoei.
Chocolade muffin recept
Verwarm de oven voor op 200 °C en vul een cupcake/muffinvorm met papieren mufinvormpjes.
Doe de bloem, het cacaopoeder, de lichtbruine basterdsuiker, baking soda en het zout in een kom en roer dit door. Voeg de eieren, karnemelk, zonnebloemolie en het vanille-extract toe en roer alles door tot een glad beslag. Meng tot slot 2/3van de vulling naar keuze door het muffinbeslag.
Vul de papieren vormpjes met het beslag. Een makkelijke manier om dat te doen is met een ijslepel. De vormpjes mogen redelijk vol, zodat ze tijdens het bakken mooi bol rijzen. Bestrooi het beslag met de rest van de vulling. Bak de muffins 18-23 minuten. Haal ze met papier en al uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis




